Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Drukowanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Drukowanie

Witam.
    Nigdy tematu nie zgłębiałem , dlatego pytam, jak przygotować zdjęcie do wydruku, aby kolorystyka była idealnie odwzorowana i można było robić wydruki powiedzmy 95x63cm i większe.

Mam taki problem, że zawsze gdy drukuje zdjęcie to niebo jest fioletowe a nie niebieskie, a do tego, ostatnio jeden z moich znajomych, twierdzi że moje zdjęcie z D7000 16.2MP 4928 x 3264 drukując w rozdz. powiedźmy 95x63cm są tragicznej jakości.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez fotoMichal ; 12-12-2013 o 11:18
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    Witam.
    Nigdy tematu nie zgłębiałem , dlatego pytam, jak przygotować zdjęcie do wydruku, aby kolorystyka była idealnie odwzorowana i można było robić wydruki powiedzmy 95x63cm i większe.

Mam taki problem, że zawsze gdy drukuje zdjęcie to niebo jest fioletowe a nie niebieskie, a do tego, ostatnio jeden z moich znajomych, twierdzi że moje zdjęcie z D7000 16.2MP 4928 x 3264 drukując w rozdz. powiedźmy 95x63cm są tragicznej jakości.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

Kolory wydruku to temat rzeka... jak całe zarządzanie kolorem. W skrócie:

dobry i poprawnie oprofilowany monitor (to podstawa)
    poprawna obróbka materiału w aplikacji z zarządzaniem kolorem
    szeroka przestrzeń barwna
    konwersja do profilu konkretnego rodzaju papieru przygotowanego pod konkretne urządzenie.

Jeśli chodzi o rozdzielczość pliku... SPOKOJNIE starcza na wydruk 60x90. Jakość będzie bardzo dobra (jesli plik jest dobry, w sensie dobrze naświetlony i poprawnie przeskalowany i wyostrzony pod druk).

Pozdrawiamy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jbrLAB Zobacz posta
    Kolory wydruku to temat rzeka... jak całe zarządzanie kolorem. W skrócie:

dobry i poprawnie oprofilowany monitor (to podstawa)
    poprawna obróbka materiału w aplikacji z zarządzaniem kolorem
    szeroka przestrzeń barwna
    konwersja do profilu konkretnego rodzaju papieru przygotowanego pod konkretne urządzenie.

Jeśli chodzi o rozdzielczość pliku... SPOKOJNIE starcza na wydruk 60x90. Jakość będzie bardzo dobra (jesli plik jest dobry, w sensie dobrze naświetlony i poprawnie przeskalowany i wyostrzony pod druk).

Pozdrawiamy
    Od kolorystyka, zależy mi bardziej na jakości...
    Mało mam doświadczenia w przygotowaniu zdjęć do druku.

Zrzucam zdjęcie z aparatu, robię obróbkę , zapisuje i tyle.
    Zostawiam oryginalną rozdzielczość
    czyli 4928 x 3264 300dpi JPG

jak przygotować zdjęcie, dla znajomego, aby wydrukował 95x63cm w bardzo dobrej jakości?

Domyślnie

fotoMichal - jesteś z Krakowa, odezwij się do Czornego. To taki alf i omeg w temacie, sądzę, że poradzi.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Tego nie da się rozsądnie i krótko opisać. Pod różne urządzenia inaczej przygotowuje się plik. Może lepiej powierzyć to w firmie, która będzie wykonywać wydruk?
    Jeśli ktoś pisze, że taki plik jest zbyt słaby jakościowo, to z pewnoscią mija się z prawdą. Ne można jednak zostawić pliku w oryginalnej rozdzielczości. Dla drukarki podstawowe znaczenie ma wielkość pliku w mm czy cm nie w pix. Poza tym różne urządzenia dla dobrej czy bardzo dobrej jakości potrzebują określonej wartości dpi.
    Trzeba przeskalować plik we własnym zakresie do założonego formatu w cm/mm albo pozostaiwć to osobie, ktora będzie drukować.

Pozdrawiamy

Domyślnie

Ustawiłem w PS rozmiar dokumentu 95cm x 63cm, i dpi spadło do 113piks/cal. Zapisałem. O to mniej więcej chodzi?
    Aczkolwiek jest podejrzenie ze znajomy dał do druku miniaturę tego zdjęcia 800x600 72dpi :P

Domyślnie

Prawie dobrze. Tyle, że do dobrego druku powinno być 300-360dpi. Musisz trochę "nadmuchać" ten plik.

Pozdrawiamy

Domyślnie

Prawie dobrze. Tyle, że do dobrego druku powinno być 300-360dpi. Musisz trochę "nadmuchać" ten plik.

Pozdrawiamy
    95cm x 63cm 300dpi , i rozdzielczość jest 11220x7432 a zdjęcie waży 32MB tak?

Domyślnie

Ja dzisiaj drukowałem 82x55cm ze zdjęcia 800x533 pikseli i nie było takie złe. Fakt, najpierw było dwukrotne jego powiększenie i odpowiednie wyostrzenie, ale to i tak daje bardzo małą rozdzielczość.
    24Mpix to aż nadto aby drukować 95x63cm i nie trzeba 300dpi. Takich wydruków nie ogląda się z 30 cm, a z ponad metra i wtedy wystarczy gęstość druku rzędu 100-150 dpi.

A czy przy druku 150x100 cm w dobrej jakości też trzeba 300-360 dpi (min. 200Mpix) ?? Bo wtedy tylko jeden aparat nadawał by się do robienia zdjeć pod taki druk - Hassel H4D-200MS...

ps. Ja robiłem wydruki takich rozmiarów z 16Mpix zdjęć... i jakość nie widziałem, aby były tragicznej jakości....
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów