Zobacz pełną wersję : zazdroszczę
zazdrość to zła cecha, ja jednak zazdroszczę :(
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-eos-m-18-55-mm-f-3-5-5-6-is-stm-czarny.bhtml
wiem, że miewa jakieś drobne problemy z af, ale w myślach już widzę jak wkładam do czegoś takiego z napisem NIKON, 35 i idę na spacerek, lub z 24 jest jako dodatek do lustra - ach pomarzyć - robią poprawioną wersję
http://nt.interia.pl/foto/news-eos-m2-drugi-bezlusterkowiec-canona,nId,1067945
na "dano" jedynkę :(
MariuszJ
03-12-2013, 17:36
A masz jakiś kontrakt z Nikonem, że musisz kupować jego sprzęt?
No chyba że z forum zaczną za to wywalać...
A masz jakiś kontrakt z Nikonem, że musisz kupować jego sprzęt?
No chyba że z forum zaczną za to wywalać...
kontrakt niby nie, ale 4 lampy, 3 korpusy, z 12 obiektywów i jeszcze troszkę innego dziadostwa pasującego w zasadzie tylko do nikona jakoś mnie trzyma przy tej marce - dlatego zazdroszczę :(
Ale C se w kulki leci... mają idealną matrycę do bezlusterkowca i jej nie użyją... widać, że EOS M jest tylko dlatego, że inni taki mają...
..... że inni taki mają...
nikon - nie ma !
Nie czarujmy się, Nikon nie zrobi bezlusterkowca z APS-C. Więc albo skompletujesz nowy system u konkurencji, albo wybierzesz Nikona 1 i będziesz bawił się w przejściówki i ogniskowe w postaci trzycyfrowej (jak nie lepiej). Innej opcji nie ma jeśli chcesz wejść w bezlusterkowce.
MariuszJ
03-12-2013, 18:49
kontrakt niby nie, ale 4 lampy, 3 korpusy, z 12 obiektywów i jeszcze troszkę innego dziadostwa pasującego w zasadzie tylko do nikona jakoś mnie trzyma przy tej marce - dlatego zazdroszczę :(
No i co, te wszystkie lampy i korpusy i 12 obiektywów (hmm, ciekawe - żaden z miłośników adaptowania "obcych" szkieł nie myśli nawet o szkłach Nikona, chyba że takie akurat posiada) będziesz przyczepiał do tego małego bezlusterkowca? Nexiarzy też jakoś nie widać, żeby w masie podczepiali szkła A-mount przez konwerter, chociaż mają dużo fajniejsze rzeczy do podczepiania - to jest po prostu na dłuższą metę bez sensu.
Produktem Canona mogą interesować się wszyscy, nie tylko Canoniarze. Aczkolwiek na szybko ciężko znaleźć jakąkolwiek przewagę tego systemu nad konkurencją. Canon, Nikon, dwa bratanki :)
Wymyślasz problemy :)
Borat1979
03-12-2013, 19:54
zazdrość to zła cecha, ja jednak zazdroszczę :(
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-eos-m-18-55-mm-f-3-5-5-6-is-stm-czarny.bhtml
W przypadku bezlusterkowców to nie bardzo rozumiem czego tu zazdrościć akurat Canonowi? Mając do wyboru system Sony NEX, m4/3 (Olumpus, Panasonic, Samsung) oraz Fuji to Canon jest ostatnim systemem bezlusterkowym, który warto kupić.
Pomijam Nikona bo to pierdnięcie z lekkim popuszczeniem w gacie a nie system ;)
W przypadku bezlusterkowców to nie bardzo rozumiem czego tu zazdrościć akurat Canonowi? Mając do wyboru system Sony NEX, m4/3 (Olumpus, Panasonic, Samsung) oraz Fuji to Canon jest ostatnim systemem bezlusterkowym, który warto kupić.
zazdroszczę "canoniarzą", że mogą kupić sam korpus bez konieczności budowania nowego systemy i korzystać z tego co używają do swojej lustrzanki :(, ja w nikonie nie mogę :(
MariuszJ
03-12-2013, 20:26
zazdroszczę "canoniarzą", że mogą kupić sam korpus bez konieczności budowania nowego systemy i korzystać z tego co używają do swojej lustrzanki :(, ja w nikonie nie mogę :(
Opowiedz, które miażdżące męskość szkła o adekwatnych do korpusu rozmiarach, przyłączone do wielkiego cokołu, zapewniającego odpowiedni flange distance, canoniarze owi mogą przyłączyć do tej fantastycznie przedpotopowej cropowej ścianki cyfrowej. No i odpowiedz na pytanie, dlaczego mają to w ogóle podłączać do EOSa-M, a nie do maleńkich ale całkiem fajnych entrylevelowych lustrzanek Canona, mających w porównaniu do EOS-M - same zalety.
Mariusz nie dasz rady. :)
Ja takie podejście składam na karb tego, że ludzie kompletnie nie mają pojęcia o czym piszą.
Te same ogniskowe, prawie te same światło, w każdym razie V 20/3.5 to chyba najmniejsza dwudziestka jeżeli chodzi o szkła do lustrzanek.
http://tomzych.com/pictures/forum/inne/nex_20.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/nex_20.jpg)
ranbir kapoor
03-12-2013, 21:22
... 4 lampy, 3 korpusy, z 12 obiektywów i jeszcze troszkę innego dziadostwa...(
tak z ciekawosci, to wszystko jest uzyte do tego co w stopce?
Wlasnie oplulem ajfona ;D
nie tu podałem podstawowy, w stopce mam pozostałe dodatkowo uniwersalne
Gwoli ścisłości, Samsungi mają APS-C.
ranbir kapoor
03-12-2013, 22:29
nie tu podałem podstawowy, w stopce mam pozostałe dodatkowo uniwersalne
Moje pytanie odnosilo sie do tego co zobaczylem w twojej galerii i skonfrontowalem to z calym worem sprzetu jaki masz
bo w galerii nie ma i nie może być zdjęć "służbowych" ;), a galeria jest na potrzeby rodzinne ;), a i tak Canonika im zazdroszczę :(
Wyglada na to, ze zazdroscisz czegos czego nie znasz bo jakbys znal to bys nie zazdroscil ;)
Pierwsza wersja miala tak szybki af, ze celowales na wiosne, a juz zima miales zlapany fokus. Poprawki firmware duzo nie pomogly. Nie znam nikogo kto bylby zadowolony z tego aparatu, za to znam pare szczesliwych osob z V1 (nie mowiac o reszcie bezlusterkowcow).
Jakoś nie padło w odpowiedziach ale ten M ma inne mocowanie niż EOSy, potrzebna jest przejściówka aby podłączyć do "zazdraszczanej ścianki" szkła od lustrzanek.
Czyli generalnie szału ni ma. Jako canoniarz już bym wolał NEXa.
wyrwiflak
04-12-2013, 13:20
Z tego co widziałem na YT to lepiej niż w Eosie M autofocus działa w Nexie z adapterem Eos z AF ;)
Borat1979
04-12-2013, 19:23
Gwoli ścisłości, Samsungi mają APS-C.
Faktycznie, mea culpa :)