PDA

Zobacz pełną wersję : Markowe dobre tablety.

Strony : [1] 2

Mekano
30-11-2013, 21:29
Dlaczego zalozylam watek, ano dlatego ze temat mnie interesuje, w watku o "tanich tabletach",
nie mozna bylo pisac o tych troche lepszych tabletach i porownywanie co niektorych do "Apple"
wiec zapraszam do dyskusji:
Jaki tablet na dzisiejszy dzien warto jest wyroznic? (i jesli to mozliwe, podac powod, dlaczego uwazasz, ze ten tablet warto jest wyroznic).
Tablety 2013/2014, ktore zasluguja na szczegolna uwage.

Korchez
30-11-2013, 21:34
iPad mini retina

GonzoG
01-12-2013, 00:00
Nexus 7 II - a czemu - bo najtańszy z najmocniejszych.

Rafał_Sz
01-12-2013, 10:27
Nexus 7 II - a czemu - bo najtańszy z najmocniejszych.Mam i jestem zachwycony tym sprzętem. Cena/jakość nie do przebicia.

chickensnd
01-12-2013, 13:08
Ja mam Asusa Nexusa 7 pierwszej generacji. Bardzo go sobie chwale, nigdy mi się nie zacina, bardzo dobry wyświetlacz. Mam bardzo ubogą wersje bo jak kupowałem to tylko taka była (16 GB, bez 3G ). A no i kupując Nexusa masz pewne najnowsze aktualizacje, juz teraz jest Kit Kat na niego

Johanan
01-12-2013, 21:00
Mój typ znasz, to Xperia Z, bardzo udany ekranik.
W bardziej zaawansowanych wersjach ma po prostu wszystko co tygrysy lubią najbardziej.
Retina, to mit, nie daj się wrabiać. ;)

artoor
01-12-2013, 22:57
MS Surface Pro. Rewelacyjny ekran, pełny Windows, podzespoły jak ultrabooku (Intel Core i5), dołączane piórko Wacoma, które przydaje się przy szybkiej edycji w PSie i LR, "normalny" port USB 3.0 i wiele innych zalet. Wady? Moim zdaniem dwie - waga (prawie kilogram) oraz czas pracy na baterii (nie udało mi się jeszcze przekroczyć 5 godzin). Ale nadchodzi nowa wersja Surface Pro 2, w której te wady w znacznym stopniu wyeliminowano, szczególnie czas pracy na baterii. No i jeszcze jedno - oficjalnie w Polsce jest niedostępny.

superlama
01-12-2013, 23:02
Miałem Nexusa 7 pierwszej generacji - szybszego w tak dobrej cenie nie znajdziesz.

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (P5100), teraz już nawet wersja 3 jest - do czytania PDFów tylko 10 cali;)

GonzoG
01-12-2013, 23:03
MS Surface Pro. Rewelacyjny ekran, pełny Windows, podzespoły jak ultrabooku (Intel Core i5), dołączane piórko Wacoma, które przydaje się przy szybkiej edycji w PSie i LR, "normalny" port USB 3.0 i wiele innych zalet. Wady? Moim zdaniem dwie - waga (prawie kilogram) oraz czas pracy na baterii (nie udało mi się jeszcze przekroczyć 5 godzin). Ale nadchodzi nowa wersja Surface Pro 2, w której te wady w znacznym stopniu wyeliminowano, szczególnie czas pracy na baterii. No i jeszcze jedno - oficjalnie w Polsce jest niedostępny.

Ja bym dodał kolejną wadę - CENA - Surface Pro 2 kosztuje od 4k - 8k... za 10" tablet... + 650zł za klawiaturę...

Fakt - jest to najwydajniejszy tablet 10", ale w tej cenie można dostać 12" ultrabooki o takich samych lub nawet lepszych parametrach.

Johanan
01-12-2013, 23:04

Nie sądzisz, że to przegięcie: http://i-sklep.com.pl/product-pol-384-Microsoft-Surface-Pro-2-256GB-.html ? :D

To już nie jest tablet, tylko jakaś hybryda, brrr.

chickensnd
01-12-2013, 23:48
Nie sądzisz, że to przegięcie: http://i-sklep.com.pl/product-pol-384-Microsoft-Surface-Pro-2-256GB-.html ? :D

To już nie jest tablet, tylko jakaś hybryda, brrr.

Ja myślę, że autor wątku na myśli miał inny tablet Hehe. Ja osobiście nie widziałbym sensu kupna czegoś takiego w tej cenie można mieć na prawdę bardzo dobrego ultrabooka albo maca.

Kurtz
02-12-2013, 00:19
Ale Surface Pro 2 w tym linku ma dysk SSD 256GB. To nie jest mało. Wersja 128GB jest bardziej atrakcyjna cenowo.
i5, 8GB RAM, spory SSD, Prawdziwy system operacyjny, Office gratis i digitizer który moim zdaniem jest tutaj świetną sprawą, a to wszystko stosunkowo lekkie i z niezłym czasem pracy na baterii.
Żaden tablet nie zaoferuje takiej wydajności, takiej wszechstronności ( zainstalujcie photoshopa na androidzie albo iOS... ). Z power cover jest to pełnoprawny ultrabook, a jednocześnie, oferuje rzeczy, których ultrabook nam nie da.
Cena? Moim zdaniem bardzo adekwatna do możliwości.
Waga? Moim zdaniem znośna. Surface Pro był ok ( macałem ) więc Surface Pro 2 pod tym względem również jest.
Na pewno będzie na mojej liście rzeczy do kupienia w przyszłym roku ( wersja 128 ).
Dla mnie jedyną wadą, która na prawdę mi przeszkadza, to ekran 16:9. Ale cóż począć. Lepsza rozdzielczość niż na moim lenovo... ^^

GoOrange
02-12-2013, 00:26
Tylko że ta cena jest z kosmosu. Ja zapłaciłem 2100 zł za 128 ale bez łaski można było mieć troszkę drożej, bo za 2700 zł, kilka aukcji przeszło bez chętnych. Mam też iPada, który poszedł ma razie w odstawkę i Xperię Ultra. Jeśli to jest ten słynny Android to ja dziękuję ale nikt na razie nie namówi mnie na tablet z tym systemem, wśród tabletów iOS lepszy a w telefonach WP8 szybszy i płynniejszy, jednak nie tak funkcjonalny. Inna sprawa że google ostatnio coś przebąkuje o poprawie szybkości Andka wiec może kiedyś... W telefonie niestety tylko Android zapewnił mi oczekiwaną funkcjonalność, gdyby nie to że trudno filtrować kontakty po notatkach w WP8 to pewnie zaczaiłbym się na Lumię 1520 obok 920, którą mam.

Wracając do Surface Pro, jeśli waga i bateria (czas pracy baterii rozwiązany w v2), nie jest problemem to sprzęt jest naprawdę rewelacyjny, zwłaszcza że można z jego pomocą wyeliminować jakiś wspólny, domowy komputer do netu i dla dzieciaków w wieku szkolnym, (konta, uprawnienia, Word, Excel i Power Point), zwłaszcza że można do niego w razie potrzeby podpiąć monitor.

Mekano
02-12-2013, 01:04
A co powiecie o Asusie Memo Full HD? Jaka byla by alternatywa dla tego tabletu, wsrod 10 calowych tabletow?
Mam Asusa Memo, ale inny model 7 cali, (kiedys mialam wziac 10 calowy od razu, ale tyle tego, ze nie wiadomo co wybrac i wzielam najpierw 7 cali, sadzac, ze jak mi nie bedzie odpowiadal, to zostane przy laptopie.. no ale tablet to fajna sprawa, sami wiecie ;P), zalety to bateria, dziala plynnie.. dobry wyswietlacz. Nie grzeje sie. Interesuje mnie tez ten FHD, chodzi mi o to zeby byl troche wiekszy.
W podobnej cenie tez jest Samsung jakis.. 5100 zdaje sie.
Jest tez Surface 64GB z W8RT, znacznie tanszy 250 euro.. ale jakos nie podoba mi sie i ten system ograniczony. (i slyszalam ze sie grzeja)

a jezeli nie patrzec na cene, to uwazam, ze warto jest wyroznic wlasnie Asusa transformer book trio 11,6 cala
System 1+1 W8+ Android, procesor Atom Z2560 / i5-4200, 4 gb ram, dysk 500gb
tylko wada cena 1000 euro.

Jacek z Nikonem też
02-12-2013, 01:34
Mam oba nexusy, według mnie oba warte swej ceny - zapewne kupię też trzeci, gdy się pojawi.
Szukałem też czegoś większego (np. 10 cali), ale wszystko poza Nexusami jest strasznie drogie a wcale nie szybsze.

artoor
02-12-2013, 02:21
Ja bym dodał kolejną wadę - CENA - Surface Pro 2 kosztuje od 4k - 8k... za 10" tablet... + 650zł za klawiaturę...

Fakt - jest to najwydajniejszy tablet 10", ale w tej cenie można dostać 12" ultrabooki o takich samych lub nawet lepszych parametrach.

O cenie pisałem, ale autor wątku nie pisał nic o przedziale cenowym. Parametry w ultrabookach może i lepsze, ale jednak ja preferuję dotyk z możliwością dołączenia klawiatury niż laptopa z dotykowym ekranem. Poza tym tablet 12 cali to byłaby chyba przesada. Przynajmniej dla mnie.
Ale wszystko zależy od potrzeb użytkownika i przeznaczenia danego sprzętu. Ktoś będzie wolał taba na andku, ktoś na iosie, jeszcze inny wybierze Playbooka, a dla mnie najwygodniejszy i najbardziej uniwersalny jest tablet z Windows. Pomimo tego, że na co dzień pracuję na makówkach.

artoor
02-12-2013, 02:31
Ale Surface Pro 2 w tym linku ma dysk SSD 256GB. To nie jest mało. Wersja 128GB jest bardziej atrakcyjna cenowo.
i5, 8GB RAM, spory SSD, Prawdziwy system operacyjny, Office gratis i digitizer który moim zdaniem jest tutaj świetną sprawą, a to wszystko stosunkowo lekkie i z niezłym czasem pracy na baterii.
Żaden tablet nie zaoferuje takiej wydajności, takiej wszechstronności ( zainstalujcie photoshopa na androidzie albo iOS... ). Z power cover jest to pełnoprawny ultrabook, a jednocześnie, oferuje rzeczy, których ultrabook nam nie da.
Cena? Moim zdaniem bardzo adekwatna do możliwości.
Waga? Moim zdaniem znośna. Surface Pro był ok ( macałem ) więc Surface Pro 2 pod tym względem również jest.
Na pewno będzie na mojej liście rzeczy do kupienia w przyszłym roku ( wersja 128 ).
Dla mnie jedyną wadą, która na prawdę mi przeszkadza, to ekran 16:9. Ale cóż począć. Lepsza rozdzielczość niż na moim lenovo... ^^

Zgadzam się. Bardziej uniwersalnego narzędzie nie znajdziesz. Ekran naprawdę pierwsza klasa. Ciężko znaleźć coś lepszego. No i jakość wykonania, co niestety przekłada się na wagę urządzenia. A co do wagi - idzie się przyzwyczaić, choć ze względu na wspomniane przez Ciebie proporcje trzymanie taba jedną ręką w poziomie przez dłuższy czas jest męczące. A wersji drugiej na razie nie kupię - przy tej klasie sprzętu i wydajności spokojnie zaczekamy na wersję 3, a może nawet i 4. O ile wcześniej nie odmówi posłuszeństwa - bo wtedy tylko wysyłka do Stanów...

artoor
02-12-2013, 02:48
A co powiecie o Asusie Memo Full HD? Jaka byla by alternatywa dla tego tabletu, wsrod 10 calowych tabletow?
Mam Asusa Memo, ale inny model 7 cali, (kiedys mialam wziac 10 calowy od razu, ale tyle tego, ze nie wiadomo co wybrac i wzielam najpierw 7 cali, sadzac, ze jak mi nie bedzie odpowiadal, to zostane przy laptopie.. no ale tablet to fajna sprawa, sami wiecie ;P), zalety to bateria, dziala plynnie.. dobry wyswietlacz. Nie grzeje sie. Interesuje mnie tez ten FHD, chodzi mi o to zeby byl troche wiekszy.
W podobnej cenie tez jest Samsung jakis.. 5100 zdaje sie.
Jest tez Surface 64GB z W8RT, znacznie tanszy 250 euro.. ale jakos nie podoba mi sie i ten system ograniczony. (i slyszalam ze sie grzeja)

a jezeli nie patrzec na cene, to uwazam, ze warto jest wyroznic wlasnie Asusa transformer book trio 11,6 cala
System 1+1 W8+ Android, procesor Atom Z2560 / i5-4200, 4 gb ram, dysk 500gb
tylko wada cena 1000 euro.

Znalazłem dla teściowej coś takiego
http://www.asus.com/pl/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T100/
Cena 1499. Dysk SSD tylko 32 GB, więc realnie pozostaje jakieś 18 GB na dane plus karta pamięci 64GB. Jej to wystarczą. A jeśli komuś to za mało, to jest wersja z 500 GB dyskiem dołączonym w klawiaturze. Za dopłatą raptem 100 zł. Sam byłem zaskoczony 3 rzeczami - pomimo niezbyt wyśrubowanych parametrów wszystko działa bardzo sprawnie, dołączony DARMOWO pełny Office do użytku domowego, a przede wszystkim czas działania na baterii - 10 godzin! Owszem, wykonany mógłby być lepiej (kiepskie spasowanie, plastiki, nie tak pancerny jak Surface), ale teściowa jest zachwycona! A to rzecz bezcenna! :)

Mekano
02-12-2013, 20:46
artoor, ciekawy ten transformer, ale ma dwie wady, ma slaba rozdzielczosc: 1366x768 i nie ma czytnika kart pamieci standardowych SD.

Fajny jest: Asus tranformer Pad TF701T, ma rozdzielczosc: 2560 x 1600 i ma oprocz micro SD, standardowy czytnik kart SD.
co jest niespotykane w tabletach, pierwszy raz widze.
Co wiecej potrzeba? Nic, nie ma parametrow, jak i5 czy i7, ale to w koncu tablet, jego wada, jest po prostu cena bo kosztuje tyle ile dzisiejsze i5 czy i7 cos kolo 500 euro.

Johanan
02-12-2013, 21:01
Tablet bez dobrej łączności, to dla mnie złom, choćby i miał tysiąc gadgetów.

Mekano
02-12-2013, 21:16

Widzisz Johanan, dla Ciebie to zlom, ale nie dla kazdego, nie wiem o jakie "dobre lacznosci" Ci chodzi..
Jak ma sie Internet 24h na dobe, to nie wazne jest miejsce, wazne ze jest Wifi i w polaczeniu z telefonem, mozna odbierac wifi z komorki, gdziekolwiek sie bedzie, niezaleznie czy na laptopie, czy na tablecie, czy dodatkowych telefonach.
wiec chyba Ci chodzi o wejscie na karte SIM, no ale od tego jest telefon.

morzon
02-12-2013, 21:23
wiec chyba Ci chodzi o wejscie na karte SIM, no ale od tego jest telefon.

Naprawdę? Kurde, to po co ja przepłacałem, za to żeby mieć modem w tablecie...

Nie kupiłbym nigdy tabletu bez 3G, chyba, że jakąś super tanioche jako pilot do sterowania kilkoma urządzeniami w domu (logitech squeezbox np).

Mekano
02-12-2013, 21:37
Nie wiem po co jest potrzebny modem w tablecie, nigdy nie mialam potrzeby zeby mi czegos brakowalo.
Jak jest potrzebny Internet poza domem, to z komorki mozna go podzielic, na laptopa, czy tablet..

bognik
02-12-2013, 21:43
Ale wtedy możesz szybko rozładować baterię, a wtedy nie będziesz miała ani czynnego telefonu, ani Internetu ;)

Ja zaczynam zbierać na Ipada. Koniecznie z 3g. Już się zdarzało, że w moim tablecie brakowało mi modemu.

morzon
02-12-2013, 22:23
Nie wiem po co jest potrzebny modem w tablecie, nigdy nie mialam potrzeby zeby mi czegos brakowalo.
Jak jest potrzebny Internet poza domem, to z komorki mozna go podzielic, na laptopa, czy tablet..

Choćby po to żeby nie wyciągać ciągle telefonu i nie włączać hotspota, po skończeniu używania nie wyciągać znowu telefonu żeby wyłączyć, żeby nie rozładowywać telefonu w ciągu ilu? Ile wytrzyma przeciętny smartfon na takim udostępnianiu sieci? Godzine? Dwie? Tak mam tablet cały czas w sieci - przychodzą powiadomienia, nie muszę nigdzie grzebać żeby wysłać choćby maila z tabletu. Ipad mi trzyma spokojnie 8-9h mocnego użytkowania internetowego, mało używany kilka dni - cały czas w sieci.
Pakiety internetowe nie są czasem droższe pod telefon niż takie abo na sam internet? Obecnie mam 14gb na miesiąc za jakieś 50zł, w komplecie 3 karty sim...

Johanan
02-12-2013, 22:49

Nie wiem jak tam teraz jest w Hiszpanii, bo wówczas kiedy tam bywałem nie byłem zainteresowany używaniem technikaliów, ale w Polsce otwarte sieci wifi nie rosną niczym grzyby po deszczu, więc trzeba sobie jakoś radzić.

Mekano
02-12-2013, 22:51
Chyba wszystko, zalezy od tego co komu bardziej potrzebne, jesli sie korzysta tylko z wifi w tablecie/laptopie bez potrzeby 3G, to 3G jest zbedne.
Jezeli wifi jest potrzebne w polaczeniu z komorka i jest prad, to tez to nie jest raczej problemem, albo jak ktos uzywa takiej konfiguracji okazjonalnie.
Dlatego, nie zawsze kazdemu jest szczegolnie potrzebne 3G.

Johanan, wifi, w kazdym przecietnym barze jest. Niektore miasta nawet maja standardowo w danych strefach darmowe wifi.

Johanan
02-12-2013, 22:54
Chyba wszystko, zalezy od tego co komu bardziej potrzebne, jesli sie korzysta tylko z wifi w tablecie/laptopie bez potrzeby 3G, to 3G jest zbedne.
Jezeli wifi jest potrzebne w polaczeniu z komorka i jest prad, to tez to nie jest raczej problemem, albo jak ktos uzywa takiej konfiguracji okazjonalnie.
Dlatego, nie zawsze kazdemu jest szczegolnie potrzebne 3G.

Tak z ciekawości, tabletu używasz tylko w domu? :D

W domu to tablet jest mi potrzebny jak dziura w przysłowiowym moście. ;)

Mekano
02-12-2013, 22:59
Johanan, ja ogolnie malo tabletu uzywam, niezaleznie czy w domu, czy poza. :)

Johanan
02-12-2013, 23:06
Johanan, ja ogolnie malo tabletu uzywam, niezaleznie czy w domu, czy poza. :)

No widzisz, to dlatego trudno Ci o empatię, bo mnie akurat przydaje się toto tu i ówdzie, tym bardziej, że dłubanie w smartfonie, to ekstrema i już nie na moje oczyska.
W530, też nie za bardzo nadaje się do noszenia pod pachą, choć nazywają toto "mobilnym". :)

Mekano
02-12-2013, 23:33
wiec co komu potrzebne.. :) wydaje mi sie tez, ze przyszlosc tabletow/laptopow zmierza do tego, wlasnie cos jak Asus transformer, czyli konwertowany laptop/tablet.
a tego jest na razie malo..

Johanan
02-12-2013, 23:51
wiec co komu potrzebne.. :) wydaje mi sie tez, ze przyszlosc tabletow/laptopow zmierza do tego, wlasnie cos jak Asus transformer, czyli konwertowany laptop/tablet.
a tego jest na razie malo..

Wszystko zmierza ku wykreowaniu jednego urządzenia mobilnego do wszystkich zastosowań, czyli w praktyce ku smartfonowi z ekranem 5,5-6", którego da się rozszerzyć o monitor w domu.

Po jaką cholerę komuś trzy sprzęty, skoro jeden załatwi być może wszystkie potrzeby?

ARM-y są jak na razie dość słabe, ale to tylko kwestia czasu, by słowo stało się ciałem.

Kurtz
03-12-2013, 00:23
Moim zdaniem się mylisz. ARMy nie są na rynku mobilnym od wczoraj, miały wiele generacji, etc. Nie ma widoku na radykalne zmiany w tym temacie. To Intel tutaj jest największym i najciekawszym graczem. W dość krótkim czasie, stworzył procesory, które już w tej chwili konkurują z ARMami jeżeli chodzi o zużycie energii, oferując przy tym większą wydajność. Budżet R&D Intela jest ogromny, a jednym z głównych celów firmy jest podbój rynku telefonów i tabletów, czyli generalnie, urządzeń mobilnych ( przy okazji wygrali rynek laptopów ).
Jeżeli mam być szczery, patrząc na historię firmy, środki którymi dysponuje oraz jej obecną pozycję na rynku, uważam, że osiągną swój cel. I to właśnie będzie rewolucja na rynku mobilnym. Może nie taka, jak upowszechnienie się telefonów osobistych, ale na pewno widoczna.

Mekano
03-12-2013, 00:37
Johanan juz jest taki fajny laptop/tablet, podawalam wyzej model: Asus transformer book trio, chcesz miec laptop masz Laptopa z W8, mozesz go podlaczyc do monitora za pomoca micro-hdmi, chcesz tablet, mozna go skonwertowac na tablet z Androidem, a Core i5-4200U/ i7-4500U, nie jest takie slabe..

https://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_Trio_TX201LA/

Johanan
03-12-2013, 01:04
Moim zdaniem się mylisz. ARMy nie są na rynku mobilnym od wczoraj, miały wiele generacji, etc. Nie ma widoku na radykalne zmiany w tym temacie. To Intel tutaj jest największym i najciekawszym graczem. W dość krótkim czasie, stworzył procesory, które już w tej chwili konkurują z ARMami jeżeli chodzi o zużycie energii, oferując przy tym większą wydajność. Budżet R&D Intela jest ogromny, a jednym z głównych celów firmy jest podbój rynku telefonów i tabletów, czyli generalnie, urządzeń mobilnych ( przy okazji wygrali rynek laptopów ).
Jeżeli mam być szczery, patrząc na historię firmy, środki którymi dysponuje oraz jej obecną pozycję na rynku, uważam, że osiągną swój cel. I to właśnie będzie rewolucja na rynku mobilnym. Może nie taka, jak upowszechnienie się telefonów osobistych, ale na pewno widoczna.

Kurtz, nie mam ambicji proroczych, ale wiem czego mi potrzeba, i że zamiast całego mnóstwa gadgetów, wolałbym mieć użyteczny jeden, który dam radę wsadzić do kieszeni, a tu smartfon pasuje jak ulał.
Wszystko mi zatem jedno, kto zrobi takie urządzenie i jaki będzie zawierało procesor, ważne by było wszechstronnie użyteczne.

Johanan juz jest taki fajny laptop/tablet, podawalam wyzej model: Asus transformer book trio, chcesz miec laptop masz Laptopa z W8, mozesz go podlaczyc do monitora za pomoca micro-hdmi, chcesz tablet, mozna go skonwertowac na tablet z Androidem, a Core i5-4200U/ i7-4500U, nie jest takie slabe..

https://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_Trio_TX201LA/

I co, wsadzisz go sobie do kieszeni? :)

To za..biste masz kieszenie. :D

Mekano
03-12-2013, 01:10
No male szczegolnie, to to nie jest jak telefon, ale wystarczajace, zeby niejednemu uzytkownikowi zastapic chociazby stacjonarny czy laptop, a przy okazji uzywac to jako tablet.

Johanan
03-12-2013, 01:19
No male szczegolnie, to to nie jest jak telefon, ale wystarczajace, zeby niejednemu uzytkownikowi zastapic chociazby stacjonarny czy laptop, a przy okazji uzywac to jako tablet.

U mnie wygląda to tak, oczekuję zamiennika za smartfona Xperia Z1 (2,5k) i tablet też serii Z (ok. 2,5k), jak również komputer do netu, (również circa 2,5k).

Chcę mieć jeden gadget, zamiast trzech, który zmieści mi się w kieszeni.

Mekano
03-12-2013, 01:28
No to jedyny problem w Twoim przypadku Johanan, to wielkosc, bo raczej ciezko, zeby wyprodukowali male uzadzenie wielkosci telefonu, z dwoma procesorami jak ten Asus, na kazda okazje, ale powyzszy model Asusa transformera, spokojnie polaczy funkcjonalnosc komputera stacjonarnego (po podlaczeniu do monitora) +tablet..
a telefon.. telefon nadal trzeba miec, poki co.. moze kiedys..

plan3s
03-12-2013, 03:32
Ja mam ipada mini, jest szybki ładny... i używam go w zasadzie tylko jako książkę. Pojarałem się przez tydzień czy dwa, a potem w zasadzie jedyny jego plus to zapychanie czasu w tramwaju/na wykładzie. Próbowałem na nim robić notatki, ale to głupiego robota. Aparaty beznadziejne, gorsze chyba niż w kompakcie za 200zł. W gry żadne nie gram, a nawet jakbym chciał to większość nie dość że wymaga wi-fi to jeszcze co byś nie kliknął to zaraz chcą od ciebie hajs. Zgrywanie plików przez itunes - do teraz nie wiem jak zgrać zdjęcia z tego urządzenia, udało mi się przez jakieś synchronizacje za to wgrać jakieś zdjęcia. No chyba że planujesz od razu na facebooka je wrzucać to nie ma problemu. O poruszaniu plikami z programu do programu w urządzeniu nie ma mowy.

Może jakbym sobie go spiracił, albo był bogaty to miałbym się czym cieszyć, a tak?

I zanim mnie ktoś pojedzie, że po co go kupiłem - nie kupiłem, dostałem w nagrodę.

GonzoG
03-12-2013, 03:42
A możesz mi powiedzieć po co mi kolejna karta do internetu, skoro ma AP w telefonie, bez którego się nie ruszam ??

Może dla ciebie złom, ale ja od 3 lat nie potrzebowałem dodatkowej łączność, czy to w tablecie, czy laptopie - telefon spokojnie wystarcza jako źródło internetu.

A ile wytrzyma tak telefon - jak się porządnie go skonfiguruje, to wiele godzin. Mój wytrzymuje ok 6h gdy działa w trybie ciągłym. A wyłączanie AP - żaden problem, robi się to jednym guzikiem.

Johanan
03-12-2013, 09:10
A możesz mi powiedzieć po co mi kolejna karta do internetu, skoro ma AP w telefonie, bez którego się nie ruszam ??
Może dla ciebie złom, ale ja od 3 lat nie potrzebowałem dodatkowej łączność, czy to w tablecie, czy laptopie - telefon spokojnie wystarcza jako źródło internetu.
A ile wytrzyma tak telefon - jak się porządnie go skonfiguruje, to wiele godzin. Mój wytrzymuje ok 6h gdy działa w trybie ciągłym. A wyłączanie AP - żaden problem, robi się to jednym guzikiem.

Z1 + firmowy abonament również zapewnia mi bezmiar sieciowych rozrywek z tv włącznie, tylko mnie się marzy, żeby wydajność smatfonów wzrosła na tyle, żebym mógł sobie w domu toto podłączyć do zewnętrznego ekranu monitora/telewizora i mógł dzięki temu zapomnieć o tablecie i laptopie do zastosowań sieciowo-edytorskich.

Już jest blisko, ale ARM-y jeszcze są ciut za słabe, może Intel podoła.

Marcin Jakubowski
03-12-2013, 09:17

trochę mi zalatuje fanbojstwem ;)

Ja uważam (myślę, że nie jestem w tym poglądzie odosobniony), że intel przespał rewolucję na rynku urządzeń mobilnych:

http://www.bit-tech.net/news/hardware/2013/05/17/intel-mobile-delay/1

teraz próbują gonić, jak na razie słabo im to wychodzi.

Tak czy inaczej kibicuję im, bo jak już wspominałem jestem zwolennikiem konkurencji :)

Johanan
03-12-2013, 09:23
trochę mi zalatuje fanbojstwem ;)

Ja uważam (myślę, że nie jestem w tym poglądzie odosobniony), że intel przespał rewolucję na rynku urządzeń mobilnych:

http://www.bit-tech.net/news/hardware/2013/05/17/intel-mobile-delay/1

teraz próbują gonić, jak na razie słabo im to wychodzi.

Tak czy inaczej kibicuję im, bo jak już wspominałem jestem zwolennikiem konkurencji :)

Spoko spoko: http://www.testit.pl/czytaj/intel-wyprodukuje-64-bitowe-czterordzeniowe-procesory-arm-dla-alterea/ .

Czas pokaże.

Kurtz
03-12-2013, 15:37
Dla Ciebie Johanan, to najlepszy byłby chyba implant do mózgu. Inaczej nie widzę rozwiązania problemu wygodnego korzystania z internetu ( tu fajniej mieć większy wyświetlacz niż taki ze smartphone, na który trzeba patrzeć przez lupę ), mieszczenia się do kieszeni.
Wciąż uważam, że telefon to telefon, a komputer to komputer. Nie odczuwam maniakalnej potrzeby posiadania wszystkiego w telefonie. 2-3 aplikacje na androidzie. Trochę wiadomości, etc. Wszystko, co zmieści się na małym wyświetlaczu. Myślałem o Nokii 925, prawie ją kupiłem nawet, tylko, że pożyczyłem ten telefon od znajomego na kilka godzin. Za duży, za ciężki. Proste. Przeglądanie na tym netu nie jest nawet w części tak wygodne jak na tablecie ( a korzystałem kiedyś z wybitnie plastikowego Asus TF101 ), a co innego mam robić na telefonie? Aparat, oczywiście aparat...

Kurtz, nie mam ambicji proroczych, ale wiem czego mi potrzeba, i że zamiast całego mnóstwa gadgetów, wolałbym mieć użyteczny jeden, który dam radę wsadzić do kieszeni, a tu smartfon pasuje jak ulał.
Tak narzekasz na kompromisy, mówisz jak to one śmierdzą, a jednocześnie oczekujesz czegoś co będzie właśnie kwintesencją kompromisu. Zadziwiające. Ja mam chyb odwrotnie niż Ty - oczekuję wysokiej specjalizacji sprzętu którego używam. Dla tego mam 4 różne latarki na różne okazje, kilka różnych noży, plecaków i innych rzeczy, których wartość użytkowa jest najważniejsza. Posiadanie osobno tabletu, do internetu i zastosowań multimedialnych, a osobno telefonu, który służy mi do dzwonienia ( serio, jest to u mnie główne zastosowanie telefonu! ) i pisania SMSów jest dla mnie czymś całkowicie naturalnym.

@Marcin Jakubowski
Intel trochę przespał, tu nie zaprzeczam, ale jednocześnie bardzo aktywnie próbuje nadgonić, co moim zdaniem całkiem nieźle im wychodzi, patrząc na to jak sprawują się najnowsze atomy i jak dużo z tych zmian trafia do procesorów desktopowych ( niskie zużycie energii w haswellach nie wzięło się znikąd ).
Co do Fanboyowania - całkiem słusznie, ale ma to swoje podstawy. W tej chwili intel jest bezkonkurencyjny na rynku wydajnych procesorów do desktopów/serwerów. Bardzo ubolewam nad tym, że AMD nie pokazuje nic ciekawego i technologicznie jest sporo za intelem.
Jak Intel wejdzie na rynek procesorów ARM, czy po prostu będzie miał dobry produkt do smartphone/tabletów, to trochę obawiam się jednak o konkurencję. W końcu Intel, ma siłę przebicia, zarówno finansowo, jak i pod względem rozpoznawalnej, dobrze kojarzonej marki.

Johanan
03-12-2013, 16:09
Kurtz, ja po prostu mam już za dużo gadgetów i chętnie bym połowę z nich wypierdzielił w Kosmos, bo to tylko obciążenie, by żonglować tym, niczym jakiś cyrkowy błazen.

Skoro smartfony mają już dziś takie możliwości, to absolutnie nie widzę powodu, by w przyszłości nie miały całkowicie zdominować rynku urządzeń do obsługi sieci, szczególnie w zastosowaniach domowych w komplecie z dużym telewizorem.

Po jaką chorobę mam dzielić swoje dane pomiędzy telefon, tablet i komputer, skoro wszystko może być w jednym miejscu.

Zresztą ja mówię o telefonie, który miałby przekątną ekranu circa 6", więc to wcale nie jakiś pipek i swobodnie da radę nawet w terenie, również w robocie tekstowej (niekoniecznie edycyjnej).

Już teraz smartfony serii Xperia, świetnie komponują się z telewizorami Bravia serii W8 i W9, więc właściwie wszystko przed nami.

Kurtz
03-12-2013, 18:08
Po jaką chorobę mam dzielić swoje dane pomiędzy telefon, tablet i komputer, skoro wszystko może być w jednym miejscu.
Po to, żeby przejęcie jednego urządzenia nie oznaczało przejęcia wszelkich danych i informacji ;) Już w tej chwili, osoby logujące się do banku tylko ze smartphone, używające SMSowego potwierdzenia operacji na ten sam telefon eliminują bardzo ważną linię obrony ( czyli wymuszenie wykorzystania 2 urządzeń ).
Tak czy inaczej, nie da się mieć wszystkiego w jednym. Dla niektórych 6" to już dużo, jak na telefon, ale sporo za mało jak na tablet. Przeglądnie stron internetowych na 6" wyświetlaczu jest dla mnie zupełną pomyłką. Jak trzeba - jasne, zawsze fajnie mieć możliwość, ale na pewno nie jest to wygodne i nie ma co się równać z tabletem.

freefly
03-12-2013, 18:21
Z1 + firmowy abonament również zapewnia mi bezmiar sieciowych rozrywek z tv włącznie, tylko mnie się marzy, żeby wydajność smatfonów wzrosła na tyle, żebym mógł sobie w domu toto podłączyć do zewnętrznego ekranu monitora/telewizora i mógł dzięki temu zapomnieć o tablecie i laptopie do zastosowań sieciowo-edytorskich.

Już jest blisko, ale ARM-y jeszcze są ciut za słabe, może Intel podoła.

A jaki to biznes dla producentów jeśli zamiast 3 urządzeń, będziesz mógł mieć trzy w jednym z pełna funkcjonalnością bez żadnych upośledzeń jakichś funkcji.
Zapomnij.

Johanan
03-12-2013, 18:34
Po to, żeby przejęcie jednego urządzenia nie oznaczało przejęcia wszelkich danych i informacji ;) Już w tej chwili, osoby logujące się do banku tylko ze smartphone, używające SMSowego potwierdzenia operacji na ten sam telefon eliminują bardzo ważną linię obrony ( czyli wymuszenie wykorzystania 2 urządzeń ).
Tak czy inaczej, nie da się mieć wszystkiego w jednym. Dla niektórych 6" to już dużo, jak na telefon, ale sporo za mało jak na tablet. Przeglądnie stron internetowych na 6" wyświetlaczu jest dla mnie zupełną pomyłką. Jak trzeba - jasne, zawsze fajnie mieć możliwość, ale na pewno nie jest to wygodne i nie ma co się równać z tabletem.
Poszukuję alternatywy dla gadgetowego zawszenia, którego zwyczajnie zaczynam mieć po dziurki w nosie.
Już wyszedł smart wielkości 6,3" (N9200) i o dziwo mieści się w dłoni, niekoniecznie pianisty. ;)
Tabletują przecież ludziska na 7" ekranikach i bardzo sobie chwalą. :)

A jaki to biznes dla producentów jeśli zamiast 3 urządzeń, będziesz mógł mieć trzy w jednym z pełna funkcjonalnością bez żadnych upośledzeń jakichś funkcji.
Zapomnij.

Ktoś na pewno się wyłamie, wolałbym tylko żeby była to firma pokroju Sony, a nie jakieś HTC.

GoOrange
03-12-2013, 23:24
Zapomnij.

W erze post PC, o której tyle się ostatnio mówi, gra toczy się o zdobycie jak największej liczby użytkowników usług, dopiero w drugiej kolejności urządzeń. Na tym polu, niemal kompleksowo działają w zasadzie trzy firmy, Google, Microsoft i Apple. Wszelkiej maści i wielkości smartfony, phablety, tablety, ultrabooki itd. taka ich ilość i różnorodność podyktowana jest jak najpełniejszym wpisaniem się w różne potrzeby, różnych użytkowników, byle ich jak największej liczby. Do facebooka, do map, do komunikatora, do www, tylko w domu, w domu i trochę w terenie, tylko dla mnie, wspólny, możne te potrzeby dzielić jak włos na czworo... Jak myślicie, po co im teraz zegarki a za chwilę telewizory, kolejne poletko zostanie zagospodarowane i wypełnione usługami, o które tak im chodzi.

Johanan
03-12-2013, 23:38
W erze post PC, o której tyle się ostatnio mówi, gra toczy się o zdobycie jak największej liczby użytkowników usług, dopiero w drugiej kolejności urządzeń. Na tym polu, niemal kompleksowo działają w zasadzie trzy firmy, Google, Microsoft i Apple. Wszelkiej maści i wielkości smartfony, phablety, tablety, ultrabooki itd. taka ich ilość i różnorodność podyktowana jest jak najpełniejszym wpisaniem się w różne potrzeby, różnych użytkowników, byle ich jak największej liczby. Do facebooka, do map, do komunikatora, do www, tylko w domu, w domu i trochę w terenie, tylko dla mnie, wspólny, możne te potrzeby dzielić jak włos na czworo... Jak myślicie, po co im teraz zegarki a za chwilę telewizory, kolejne poletko zostanie zagospodarowane i wypełnione usługami, o które tak im chodzi.

To, czego chcą producenci gadgetów to jedna sprawa, a potrzeby użytkowników, to zupełnie inna.

Problem w tym, że wszyscy dają się wodzić za nos jak barany i kupują każdy szajs, zaproponowany przez korporacyjne mafie.

Jest zmowa producentów i oni potrafili się zorganizować, ciekawe dlaczego potencjalni użytkownicy, tego nie potrafią, mając do dyspozycji wszystkie potrzebne narzędzia (?).

Wybaczalne, gdy kogoś stać na spełnianie kaprysów i kupuje głupie zabawki, ale co z tą resztą, która dla mód, gotowa jest poświęcić dokładnie wszystko?

Niewolnicy technologicznego terroru?

Kurtz
03-12-2013, 23:45
To, czego chcą producenci gadgetów to jedna sprawa, a potrzeby użytkowników, to zupełnie inna.

Problem w tym, że wszyscy dają się wodzić za nos jak barany i kupują każdy szajs, zaproponowany przez korporacyjne mafie.

Ale to żadna nowość. Potrzeby się kreuje, żeby sprzedać towar. Mamy najwyższy poziom manipulacji świadomością ludzi od czasów demagogii... przepraszam, demokracji greckiej.
Ludzie nie patrzą praktycznie na to co kupują, nie myślą racjonalnie. Dają się ponosić emocjom, uczuciom, etc, nad którymi nie mają w dużej części kontroli. Nie jest to sprawa binarna, zero-jedynkowa, ale balans zachowań jest bardzo mocno przesunięty w stronę irracjonalnych pobudek, które są wywołane i kontrolowane przez geniuszy PR. Dla tego niektóry sprzedadzą nerkę, żeby mieć iPada, czy inny iProdukt. Nie powinno nas to już dziwić.

Johanan
03-12-2013, 23:50
Ale to żadna nowość. Potrzeby się kreuje, żeby sprzedać towar. Mamy najwyższy poziom manipulacji świadomością ludzi od czasów demagogii... przepraszam, demokracji greckiej.
Ludzie nie patrzą praktycznie na to co kupują, nie myślą racjonalnie. Dają się ponosić emocjom, uczuciom, etc, nad którymi nie mają w dużej części kontroli. Nie jest to sprawa binarna, zero-jedynkowa, ale balans zachowań jest bardzo mocno przesunięty w stronę irracjonalnych pobudek, które są wywołane i kontrolowane przez geniuszy PR. Dla tego niektóry sprzedadzą nerkę, żeby mieć iPada, czy inny iProdukt. Nie powinno nas to już dziwić.

Przepraszam, wiem że może jestem niedzisiejszy, ale mnie takie zjawiska niezmiennie szokują (!).

Rozmawiamy o sprzęcie komunikacyjnym, ale widziałem i na tym forum kolegów, którzy zapożyczali się po uszy, tylko po to by nabyć modne body, czy drogie szkiełko, który to sprzęt mówiąc między nami, potrzebny im był, jak dziura w przysłowiowym moście.
Jakaś pseudo nobilitacja?
Raczej szaleństwo!

GonzoG
03-12-2013, 23:51

A nie słyszałeś o tym, że to zadaniem producenta jest decydowanie czego będą chcieli i potrzebowali użytkownicy...
Inaczej niemal żadne z iP**** by nie miało szansy bytu na ryku.

Johanan
03-12-2013, 23:55
A nie słyszałeś o tym, że to zadaniem producenta jest decydowanie czego będą chcieli i potrzebowali użytkownicy...
Inaczej niemal żadne z iP**** by nie miało szansy bytu na ryku.

Może się zdziwisz, ale jestem nieprzemakalny dla propagandy i znam wcale pokaźną grupkę osób, które ce****e podobna wada. ;)

GoOrange
04-12-2013, 00:05
Może się zdziwisz, ale jestem nieprzemakalny dla propagandy i znam wcale pokaźną grupkę osób, które ce****e podobna wada. ;)

Tylko sęk w tym że jesteśmy w stanie zapanować nad jedną, dwiema a może siedmioma dziedzinami, potem to już szkoda czasu i życia. W całej reszcie kręcą nami jak wprawna ręka operatorki maszyny do lodów, wafelkiem ;)

freefly
04-12-2013, 00:09
Niewolnicy technologicznego terroru?

Jeśli po wyjściu z domu zorientujesz się, zapomniałeś telefonu i przez cały dzień budzi to twój niepokój, to jesteś takim niewolnikiem.:wink:

Johanan
04-12-2013, 00:16
Tylko sęk w tym że jesteśmy w stanie zapanować nad jedną, dwiema a może siedmioma dziedzinami, potem to już szkoda czasu i życia. W całej reszcie kręcą nami jak wprawna ręka operatorki maszyny do lodów, wafelkiem ;)

Trochę odbiegamy od tematu, ale skoro już poruszyliście te kwestie, to istnieje możliwość, choć to nie jest łatwe, by wyrwać z tej ponurej rzeczywistości swoją własną wyspę, na której poniekąd to my ustalamy zasady gry.

Światy, ten zewnętrzny i nasz prywatny muszą niestety mieć punkty wspólne, ale cała finezja polega na tym, by tak zręcznie grać, by było ich jak najmniej.

Żeby nie być gołosłownym, takie schematy możliwe są do zrealizowania na wsi, gdzie łatwo o stworzenie korzystnego do naszego rozwoju mikroklimatu społecznego, w miarę możliwości wolnego od fałszu i obłudy.

Jeśli po wyjściu z domu zorientujesz się, zapomniałeś telefonu i przez cały dzień budzi to twój niepokój, to jesteś takim niewolnikiem.:wink:
Jeśli mam konkretne zobowiązania, wobec ludzi z krwi i kości, z których czerpię wymierne korzyści, to niestety nie mogę ich olewać i ma to jakiś związek z zależnością, ale prędzej od pieniądza, niż technologicznym niewolnictwem.

freefly
04-12-2013, 00:30
Jeśli mam konkretne zobowiązania, wobec ludzi z krwi i kości, z których czerpię wymierne korzyści, to niestety nie mogę ich olewać i ma to jakiś związek z zależnością, ale prędzej od pieniądza, niż technologicznym niewolnictwem.

Tak tak, wszyscy tak się tłumaczą.;)

Johanan
04-12-2013, 00:37
Tak tak, wszyscy tak się tłumaczą.;)

Chcesz zawistniku utopić wszystko w smolistej rozpaczy? :D

Jin-Jang, równowaga to podstawa sukcesu, każdego sukcesu, pomijając sportowe, bo to inna kategoria. ;)

Mekano
04-12-2013, 04:49
Zgrywanie plików przez itunes - do teraz nie wiem jak zgrać zdjęcia z tego urządzenia, udało mi się przez jakieś synchronizacje za to wgrać jakieś zdjęcia.

To tak samo jak w telefonie z windowsem, tez trzeba byc uzaleznionym od jakiejs durnej aplikacji. Niby mozna to ominac sciagajac jakis program, ale i tak trzeba zainstalowac "zune". Zupelnie chore.

a wracajac do tabletow:
HP Omnia 10 konwertowany netbook/tablet z Androidem i Windowsem 8.1 w jednym. (IPS 1.920 × 1.200 1,46 GHz+2,39 GHz w turbo. 2 gb ram i hdmi).
oraz normalny tablet: HP SlateBook 10-h000ss x2
wygladaja na ciekawe propozycje.

A kto jest uzalezniony od nowinek technologicznych i wszelkich elektronicznych zabawek, to polecam:
4.. 5...
http://www.youtube.com/watch?v=NCwBkNgPZFQ#t=12 (chyba pasuje tu ten krotki filmik) :|

Johanan
04-12-2013, 10:59
To już lepiej zaczekać na Plug FORCE 4G, tym bardziej że wchodzą od nowego roku.

velaskez
04-12-2013, 19:21
Ale wtedy możesz szybko rozładować baterię, a wtedy nie będziesz miała ani czynnego telefonu, ani Internetu ;)

Ja zaczynam zbierać na Ipada. Koniecznie z 3g. Już się zdarzało, że w moim tablecie brakowało mi modemu.

Tak czytam I czytam ten wątek. Od dawna się przymierzalem do tabletu w rozmiarze 7 cali. Były rożne pomysły od nexusa po galaxy Taba 3. Wczoraj udało się wygrać iPada mini :) i używając go od wczoraj chyba innego bym już nie chciał. Mogę tylko polecić.

bognik
04-12-2013, 19:32
Ja na Ipada choruję już od dawna. Wiem, że to świetny sprzęt. Chciałam właśnie mini, ale chyba jednak wezmę 10 cali. Koleżanka ma i jest świetny. I działa z Aero2 :D

PS Gratulacje! ;)

artoor
04-12-2013, 21:39
To tak samo jak w telefonie z windowsem, tez trzeba byc uzaleznionym od jakiejs durnej aplikacji. Niby mozna to ominac sciagajac jakis program, ale i tak trzeba zainstalowac "zune". Zupelnie chore.
|
Powinienieś sobie uaktualnić wiedzę na temat Windows Phone. Potrzeba używania Zune występowała do wersji 7.8, od ósemki takiej potrzeby, ba - nawet możliwości, nie ma. Dostęp do plików odbywa się przez exploratora windows.

Mekano
05-12-2013, 00:11
Ja na Ipada choruję już od dawna. Wiem, że to świetny sprzęt. Chciałam właśnie mini, ale chyba jednak wezmę 10 cali. Koleżanka ma i jest świetny. I działa z Aero2 :grin:

Szczerze, to naprawde nie rozumiem posiadania checi ipada z tym znaczkiem..
wiele postow przeczytalam na temat tabletow, ale mnie jakos nie ciagnie do tej marki..
Moze dlatego, ze taki ipad, nie ma osobnego wejscia na karty micro.. a to dla mnie dosc wazne..

Powinienieś sobie uaktualnić wiedzę na temat Windows Phone. Potrzeba używania Zune występowała do wersji 7.8, od ósemki takiej potrzeby, ba - nawet możliwości, nie ma. Dostęp do plików odbywa się przez exploratora windows.

O tak? To nie wiedzialam o tym.. faktycznie mam stara jakas wersje windowsa phone. Dzieki!

morzon
05-12-2013, 00:16
wiele postow przeczytalam na temat tabletow, ale mnie jakos nie ciagnie do tej marki..

To sie zrozumie jak się zacznie używać.

MariuszJ
05-12-2013, 00:19
Nie znam lepszego sprzętu do prezentacji zdjęć, ale pewnie mało widziałem.

Mekano
05-12-2013, 00:38
ale to kazdy ipad jest taki swietny, czy tylko te najnowsze Air?
Przecietny ipad (sadzac po cenie) ipad2, matryca IPS, rozdzielczosc 1024 x 768! taka slaba?
Asus ma o wiele lepsze parametry, a kosztuje tyle samo. Mowa o 10 cali.

freefly
05-12-2013, 01:31
Nie znam lepszego sprzętu do prezentacji zdjęć, ale pewnie mało widziałem.

Dla mnie fatalne jest gdy ktoś, pokazuje mi swoją ofertę na "zatłuszczonym" tablecie (bez względu na markę).

morzon
05-12-2013, 02:28
ale to kazdy ipad jest taki swietny, czy tylko te najnowsze Air?
Przecietny ipad (sadzac po cenie) ipad2, matryca IPS, rozdzielczosc 1024 x 768! taka slaba?
Asus ma o wiele lepsze parametry, a kosztuje tyle samo. Mowa o 10 cali.

Litości... Co to jest przeciętny ipad? Ipad 2 to... 3 generacje do tyłu. Poczytaj trochę więcej, bo piszesz, ale nie za bardzo masz pojęcie o czym.

Mekano
05-12-2013, 03:20
Litości... Co to jest przeciętny ipad? Ipad 2 to... 3 generacje do tyłu.

wlasnie o to mi chodzi, ze juz jakis czas na rynku jest, napisalam wyzej, ze najnowsze maja w nazwie "Air", ktore maja architekture 64 bit, to sam sobie poczytaj, jak twierdzisz inaczej.

Marcin Jakubowski
05-12-2013, 08:01
wlasnie o to mi chodzi, ze juz jakis czas na rynku jest, napisalam wyzej, ze najnowsze maja w nazwie "Air", ktore maja architekture 64 bit, to sam sobie poczytaj, jak twierdzisz inaczej.

tyle, że po drodze były wersje 3 i 4 i one też mają ekran wysokiej rozdzielczości a nie "tylko" najnowszy

jac45m
05-12-2013, 08:18
najnowsze badania pokazują, że urządzenia typu 2 w 1 szybko zdobywają rynek. Wygodnie odłączana klawiatura powoduje, że mamy tablet kiedy chcemy, PC kiedy tego potrzebujemy.
Najnowszy przykład to Asus T100 (http://www.asus.com/pl/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T100/). Cena coś ok. 1499-1599zł.
oczywiście to dla tych, którzy oprócz przeglądania zawartości, chcą czasami jeszcze coś poprawić, dopisać, zmienić itp. (elektroniczna klawiatura na ekranie jest męcząca na dłuższą, a nawet średnią metę ;-))

manfred
05-12-2013, 08:41
Dla mnie bajka jak by jeszcze miał modem 3G to biorę go w ciemno.

Mekano
05-12-2013, 08:51
najnowsze badania pokazują, że urządzenia typu 2 w 1 szybko zdobywają rynek. Wygodnie odłączana klawiatura powoduje, że mamy tablet kiedy chcemy, PC kiedy tego potrzebujemy.

Zgadzam sie z Toba calkowicie. ale zamiast T100 lepiej dodac roznice (chyba cos okolo 100 euro) i zainteresowac sie
Asus tranformer Pad TF701T.
https://www.asus.com/Tablets_Mobile/ASUS_Transformer_Pad_TF701T/

morzon
05-12-2013, 09:35

Kompromitujesz się.

Johanan
05-12-2013, 10:25
Dla mnie fatalne jest gdy ktoś, pokazuje mi swoją ofertę na "zatłuszczonym" tablecie (bez względu na markę).

Oczywiście, tablet się do tego kompletnie nie nadaje, a jeśli ktoś mimo wszystko próbuje wykorzystywać to urządzenie w celach komercyjnych, to może być postrzegany jako zapyzialec.

Błe, oglądać cudze linie papilarne, albo co gorsza jeszcze dotykać do takiego czegoś, ohyda !

Johanan
05-12-2013, 12:40

http://www.apple.com/pl/ipad-air/specs/

hydra_nt
05-12-2013, 14:54
Dla mnie bajka jak by jeszcze miał modem 3G to biorę go w ciemno.

To raczej nie problem. Modem USB 3G/LTE (co prawda będzie "dyndał" z boku) lub HotSpot z własnego telefonu.

manfred
05-12-2013, 15:36
No właśnie to jest problem bo już przerabiałem dyndające modemy i nie chce więcej. HS to już całkowicie padaka i ten patent odpada.

erro
05-12-2013, 15:46
http://www.apple.com/pl/ipad-air/specs/

Chodziło raczej o fakt iż 64 bity mają w tabletach zerowe znaczenie.

Johanan
05-12-2013, 16:28
Chodziło raczej o fakt iż 64 bity mają w tabletach zerowe znaczenie.

Znaczenie ma kapitalne, choć iOS7, przeciera dopiero szlaki, więc nie jest idealnie.

http://pclab.pl/news55585.html

jac45m
05-12-2013, 19:34
przyznam się, że ja cały czas zastanawiam się nad tym. I7, duża rozdzielczość, Wacom, można malować, podłączyć klawiaturę bezprzewodową, dysk SSD. pełna moc, a dla fotografii cudo:
http://cintiqcompanion.wacom.com/CintiqCompanion/en/?country=us&language=en

velaskez
05-12-2013, 21:26
Moze dlatego, ze taki ipad, nie ma osobnego wejscia na karty micro.. a to dla mnie dosc wazne..

Wiesz co? Mnie tez nie ciągnęło. Dalej nie mogę powiedzieć o sobie, ze jestem fanboyem marki. iPada mam właściwie z przypadku. Gdyby nie konkurs to chciałem w tym tygodniu kupować nexusa albo galaxy taba 3.
Jak to mówią, darowanemu koniowi nie patrz się w zeby.

Jedno jest pewne. Jest ładny, jest prosty, w pudełku była instrukcja wielkości wizytówki. Zajęło mi 10min, żeby go zacząć używać. Rozdzielczości, ze mała, gdybym nie wiedział ze to nie retina, to bym nie zauważył. Nie jestem typem, który będzie się onanizowac cyferkami.

Jedyne co, to kumpel, który ma tylko Maca itp. Śmieje się, ze w ciagu 12 miesięcy będę chciał kupić macbooka. (Zatwardziale używam Thinkpadow). Przechodząc do konkluzji, widzę co ludzie w tym widza. Bo sam się zaczynam wciągać, natomiast przyznam ze jeśli się nie spróbuje to tak jak ja wcześniej będzie się uwAzac ze to tylko hipsterskie drogie zabawki.

hydra_nt
05-12-2013, 22:50
Przechodząc do konkluzji, widzę co ludzie w tym widza. Bo sam się zaczynam wciągać, natomiast przyznam ze jeśli się nie spróbuje to tak jak ja wcześniej będzie się uwAzac ze to tylko hipsterskie drogie zabawki.

Bo taka jest prawda. Ludzie którzy nie mieli do czynienia z urządzeniami od "jabłka" mają najwięcej do powiedzenia o nim. A w szczególności do krytyki. Apple posiada wyjątkową zaletę - iOS czy też OSX. Jest, mówiąc kolokwialnie "elegancki w użyciu". Nie przeszkadza i robi do czego został stworzony. Mnie osobiście zdecydowanie bardziej przyjazny jest iOS niż Android. Oczywiście zależy to od upodobań, zastosowań itd. Mam tą przyjemność, że korzystam i z iPhona 4S wraz z Xperią Z , MacBookiem Pro i HP z Widowsem 7 oraz iPadem 3 z Sony tabletem Z. Do pracy - zdecydowanie Windows (specyfika) do innych zastosowań iOS.

erro
05-12-2013, 23:18
Znaczenie ma kapitalne, choć iOS7, przeciera dopiero szlaki, więc nie jest idealnie.

http://pclab.pl/news55585.html

Ludzie mili, to że marketing mówi że ma znaczenie to nie znaczy że tak jest.
Przecież to jest turbo beka że apple trzepie kasę wmawiając ludziom że 64bit to cudowny sposób na wszystko a wy to powtarzacie.

Jeśli jakieś testy pokazały że coś jest szybsze to tylko dlatego że to jest szybszy/nowy/lepiej zaprojektowany procesor a nie z powodu użycia dłuższych rejestrów.

W skrócie 64 bity umożliwiają użycie słowa maszynowego o 64-bitowej długości oraz 64bitowego adresowania pamięci.

W praktyce nie ma układów które by potrafiły wykorzystać/zaadresować taką ilość pamięci ani os-ów które to zrobią, natomiast użycie słowa o tej długości pozwala na łatwiejsze użycie długich liczb*.
Jest jeszcze masę mniejszych zastosowań, optymalizacji ale nie na 25% czy 50% szybciej jak ostatnio usłyszałem :D

*z tego natomiast korzysta tylko gruba matematyka a co za tym idzie : grafika komputerowa -> gry (i benchmarki).
Ale znów, os może udostępnić jakiś nowy interfejs dla grafiki -> ale nie przyspieszy to działania samego systemu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/duty_calls-1.png
źródło (http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png)
xkcd: Duty calls

ps:

"elegancki w użyciu". Nie przeszkadza i robi do czego został stworzony. Mnie osobiście zdecydowanie bardziej przyjazny jest iOS niż Android. Oczywiście zależy to od upodobań, zastosowań itd.

Dopóki nie ma potrzeby zrobienia "czegoś" czego sam Wielki Elektronik nie przewidział w swojej mądrości.
Ale do dzwonienia i smsów pierwsza klasa.

hydra_nt
05-12-2013, 23:53
Dopóki nie ma potrzeby zrobienia "czegoś" czego sam Wielki Elektronik nie przewidział w swojej mądrości.
Ale do dzwonienia i smsów pierwsza klasa.

I tak to po.strzegam. Smartfony i tablety nie są do pracy. To gadżety i nic więcej

eskimos
06-12-2013, 18:10

uzywalismy ipady, iphony i macbooki w robocie, pare ladnych lat byly. Uwierz ze nikt nawet nie teskni za nimi :wink:

Johanan
06-12-2013, 19:41
Ludzie mili, to że marketing mówi że ma znaczenie to nie znaczy że tak jest.
Przecież to jest turbo beka że apple trzepie kasę wmawiając ludziom że 64bit to cudowny sposób na wszystko a wy to powtarzacie.

Jeśli jakieś testy pokazały że coś jest szybsze to tylko dlatego że to jest szybszy/nowy/lepiej zaprojektowany procesor a nie z powodu użycia dłuższych rejestrów.

W skrócie 64 bity umożliwiają użycie słowa maszynowego o 64-bitowej długości oraz 64bitowego adresowania pamięci.

W praktyce nie ma układów które by potrafiły wykorzystać/zaadresować taką ilość pamięci ani os-ów które to zrobią, natomiast użycie słowa o tej długości pozwala na łatwiejsze użycie długich liczb*.
Jest jeszcze masę mniejszych zastosowań, optymalizacji ale nie na 25% czy 50% szybciej jak ostatnio usłyszałem :D

*z tego natomiast korzysta tylko gruba matematyka a co za tym idzie : grafika komputerowa -> gry (i benchmarki).
Ale znów, os może udostępnić jakiś nowy interfejs dla grafiki -> ale nie przyspieszy to działania samego systemu

...
Nie wiem, co Tobie przeszkadza, żeby w przyszłości urządzenia wielkości dzisiejszym tabletów, czy smartfonów, pracowały z wydajnością dzisiejszych "blaszaków" ? :)

Techniki z wykorzystaniem takich materiałów jak grafen mogą to niebawem przybliżyć.

Sam tęsknię za porzuceniem mnogości gadgetowego śmietnika, na rzecz jednego wydajnego urządzenia wielkości telefonu, który obsłuży mi obydwie sieci i komórkową i internet.

Chwilowo, poza apple, nikt nie idzie w kierunku procesorów mobilnych klasy x64, ale uwierz mi, że to tylko kwestia niedługiego czasu, bo chciał nie chciał, to paradoksalnie nie intel ustala tu standardy, tylko mieszkańcy państwa środka, do których pomysłów wszyscy producenci muszą równać.

Mekano
06-12-2013, 19:44
a moze ipad, to jest cos jak "lustro", daje komfort i poczucie, ze ma sie lepszy sprzet niz jakis "kompakt", moze to o to chodzi?
Tylko sa ludzie, ze nie kazdy sie zadowoli lustrzanka, niektoremu wlasnie wystarczy kompakt.. przepraszam za takie porownanie, ale wlasnie to mi przyszlo na mysl.. ;)

Johanan
06-12-2013, 19:56
a moze ipad, to jest cos jak "lustro", daje komfort i poczucie, ze ma sie lepszy sprzet niz jakis "kompakt", moze to o to chodzi?
Tylko sa ludzie, ze nie kazdy sie zadowoli lustrzanka, niektoremu wlasnie wystarczy kompakt.. przepraszam za takie porownanie, ale wlasnie to mi przyszlo na mysl.. ;)

Gadgety służą dziś jak "przedłużacze", na takiej samej zasadzie jak auta, co jest dosyć komiczne.

Dla niektórych bywają też przedmiotami nobilitującymi, choć nie wiem jak to w ogóle może przyjść komuś do głowy, nawet niekoniecznie zdrowej. :)

Pomijając jednak powyższe, OS-X jest systemem stworzonym dla ludzi, którzy nie mają pojęcia o zawiłościach IT, i którzy chcą ten rzeczy stan utrzymywać do grobowej deski, cisząc się między innymi dlatego, grubo przepłaconym sprzętem.

morzon
06-12-2013, 20:26

Moze warto jednak zapoznać się wcześniej z urządzeniem dłużej niż 5minut w mediamarkcie (czego też chyba nie było sądząc z wcześniejszych postów) zanim zacznie się wysuwać takie śmiałe tezy? Ktoś wcześniej pisał, że najwięcej do powiedzenia o apple mają ci którzy nie mieli z tym do czynienia.

Johanan
06-12-2013, 20:51
Moze warto jednak zapoznać się wcześniej z urządzeniem dłużej niż 5minut w mediamarkcie (czego też chyba nie było sądząc z wcześniejszych postów) zanim zacznie się wysuwać takie śmiałe tezy? Ktoś wcześniej pisał, że najwięcej do powiedzenia o apple mają ci którzy nie mieli z tym do czynienia.

Nie wiem jak Mekano, ale ja używałem tego badziewia, choć nie wydałem na toto ani jednej własnej złotówki.

Mam więc niejako prawo do krytyki, jako użytkownik wszelakiego informatycznego śmiecia.

morzon
06-12-2013, 21:05
Nie wiem jak Mekano, ale ja używałem tego badziewia, choć nie wydałem na toto ani jednej własnej złotówki.

Mam więc niejako prawo do krytyki, jako użytkownik wszelakiego informatycznego śmiecia.

Odnosiłem się do Mekano, która sama pisała, że nie używała tego, a co post to ciekawsze tezy...
Btw - czemu badziew? Jesteś z tych co koniecznie chcą mieć możliwość konfigurowania wszystkiego, grzebania w sofcie, kontroli itd? Nie mówię, że to złe, tylko pytam.

Mekano
06-12-2013, 21:09
Nie uzywalam Apple, tylko za kazdym razem, jak slysze cos o "apple", widze same zachwyty.
Widzialam tylko w sklepie, wiec sie nie liczy..

Johanan
06-12-2013, 21:13
Odnosiłem się do Mekano, która sama pisała, że nie używała tego, a co post to ciekawsze tezy...
Btw - czemu badziew? Jesteś z tych co koniecznie chcą mieć możliwość konfigurowania wszystkiego, grzebania w sofcie, kontroli itd? Nie mówię, że to złe, tylko pytam.

Mam pod ty względem niemieckie nawyki, lubię być panem sprzętu który nabywam.

Nienawidzę ograniczeń, dlatego nałogi mnie nie dotyczą. ;)

Mekano
06-12-2013, 21:14

A w czym apple ogranicza, czego nie da sie zrobic?

morzon
06-12-2013, 21:21
Mam pod ty względem niemieckie nawyki, lubię być panem sprzętu który nabywam.

No rozumiem, pod tym względem Apple sprzęt nie może Cie zadowolić ;)
Ja natomiast nie mam żadnej potrzeby ustawiania czegokolwiek w tablecie, wpisuje swoje hasła do kont, ściągam apki których chcę używać i tyle - cieszę się, że sprzęt jest transparentny, nie przeszkadza w użytkowaniu - odkąd mam ipada3 przez 1,5 roku bardzo intensywnego użytkowania nigdy mi się nie zawiesił nawet...

Johanan
06-12-2013, 21:54
A w czym apple ogranicza, czego nie da sie zrobic?

Sprzęt apple składa się z samych ograniczeń, począwszy od sprzętowych, a skończywszy na software-owych.

Podobno dla dobra użytkowników. ;)

MariuszJ
06-12-2013, 23:06
OS-X jest systemem stworzonym dla ludzi, którzy nie mają pojęcia o zawiłościach IT
Preferuję to nad zmuszanie mnie podczas wykonywania banalnych czynności do wgłębiania się w tego IT zawiłości. Życie jest, wybacz, za krótkie na granie w kapsle.

Sprzęt apple składa się z samych ograniczeń, począwszy od sprzętowych, a skończywszy na software-owych.
Robi dokładnie to, po co go kupiłem. Myślałeś, że będzie sam prowadził za Ciebie misje ratowania świata na forach internetowych? No tak, tego nie "umi".

GoOrange
07-12-2013, 00:26

Podobno dla dobra użytkowników. ;)

To że czegoś nie widać nie znaczy że nie można tego zrobić a o konfigurowalności i dostosowaniu systemu nie świadczy ilość okienek, zakładek czy ptaszków, wręcz przeciwnie to jest wydobyte dla tych co nie potrafią inaczej.
Inna sprawa że nie każdy ma tyle wyobraźni żeby używać konsoli zamiast okienek.

Johanan
07-12-2013, 00:35
...
Robi dokładnie to, po co go kupiłem. Myślałeś, że będzie sam prowadził za Ciebie misje ratowania świata na forach internetowych? No tak, tego nie "umi".
Niektórych nie sposób uratować przed nimi samymi.

To że czegoś nie widać nie znaczy że nie można tego zrobić a o konfigurowalności i dostosowaniu systemu nie świadczy ilość okienek, zakładek czy ptaszków, wręcz przeciwnie to jest wydobyte dla tych co nie potrafią inaczej.
Inna sprawa że nie każdy ma tyle wyobraźni żeby używać konsoli zamiast okienek.

To odkryłeś w macku konsolę, gratulacje :D , ale powiadanie oczywistości w niczym nie zmienia postaci rzeczy, że nie jest to developerski system.

A na sprzętowe rozterki również masz jakoweś recepty, czy raczej musisz godzić się z pokorą z polityką apple?

GoOrange
07-12-2013, 00:37
To odkryłeś w macku konsolę, gratulacje :D , ale powiadanie oczywistości w niczym nie zmienia postaci rzeczy, że nie jest to developerski system.

A na sprzętowe rozterki również masz jakoweś recepty, czy raczej musisz godzić się z pokorą z polityką apple?

Odkryłem ją naście lat temu we FreeBSD.

Johanan
07-12-2013, 00:40
Odkryłem ją naście lat temu we FreeBSD.

To nie wiem, nagrodę Ci jakąś wysłać? :D

Kurtz
07-12-2013, 00:58
Johanan, te 64bity to w większości marketingowy bełkot. Co to realnie da odbiorcy końcowemu, co to zmieni?
Intel idzie w kierunku sprzętu mobilnego swoimi procesorami x64, więc nie można powiedzieć, że tylko apple.

klasy x64
Wytłumacz mi, co to znaczy, bo chyba ja zupełnie inaczej rozumiem x64.

Mekano, porównanie zupełnie nietrafione. Lustra różnią się od kompaktów w sposób, którego nie da się przenieść na rynek tabletów, etc.

Johanan
07-12-2013, 02:11
Johanan, te 64bity to w większości marketingowy bełkot. Co to realnie da odbiorcy końcowemu, co to zmieni?
Intel idzie w kierunku sprzętu mobilnego swoimi procesorami x64, więc nie można powiedzieć, że tylko apple.
Wytłumacz mi, co to znaczy, bo chyba ja zupełnie inaczej rozumiem x64.
...

Intel idzie z x64, ale na razie nie w kierunku rynku klienckiego, więc rozpatrujmy to, co mamy, a nie jakieś mgliste hipotezy.
Jeżeli kiedykolwiek, urządzenia typu tablet/smartfon, mają charakteryzować się większymi wydajnościami i możliwościami, to 2GB ramu nie wystarczą, nie oszukujmy się.

To, co w tej chwili mamy na małych mobilnych, to jedynie marna namiastka komputera.

manfred
07-12-2013, 09:41
Czy jest coś bardziej markowego ale w mniejszej cenie? Interesuje mnie aby użytkowanie na baterii było monstrualnie długie oraz aby tablet miał wbudowany modem 3G. Nie mam doświadczenia znaczy się mam ponieważ posiadam, tablet który otrzymałem w promocji do neostrady ale opisując go musiałbym tylko i wyłącznie siarczyście przeklinać. Natomiast chciałbym aby płynność działania była na poziomie mojego Nexus 4. Wynalazłem sobie takie coś
http://allegro.pl/tablet-10-lenovo-s6000-4x1-2ghz-16gb-3g-ips-etui-i3744334257.html

Tablet tylko i wyłacznie do przeglądania stron no i może jakiś film od biedy.

Johanan
07-12-2013, 11:23
Czy jest coś bardziej markowego ale w mniejszej cenie? Interesuje mnie aby użytkowanie na baterii było monstrualnie długie oraz aby tablet miał wbudowany modem 3G. Nie mam doświadczenia znaczy się mam ponieważ posiadam, tablet który otrzymałem w promocji do neostrady ale opisując go musiałbym tylko i wyłącznie siarczyście przeklinać. Natomiast chciałbym aby płynność działania była na poziomie mojego Nexus 4. Wynalazłem sobie takie coś
http://allegro.pl/tablet-10-lenovo-s6000-4x1-2ghz-16gb-3g-ips-etui-i3744334257.html

Tablet tylko i wyłacznie do przeglądania stron no i może jakiś film od biedy.

Chiński, to nie lepiej koreański: http://www.samsung.com/pl/consumer/mobile-phone/mobile-phones/galaxy-tab/GT-P5200ZWAXEO-spec ?

I coś taniej wychodzi.

Mekano
07-12-2013, 19:44
Chiński, to nie lepiej koreański

A to jakas duza roznica?

Johanan
07-12-2013, 23:26
A to jakas duza roznica?

Wydaje mi się że akurat w tym wypadku dość zasadnicza.

Samsung ma większe doświadczenie w produkcji gadgetów i wypracowane własne patenty.

GonzoG
07-12-2013, 23:36
Wydaje mi się że akurat w tym wypadku dość zasadnicza.

Samsung ma większe doświadczenie w produkcji gadgetów i wypracowane własne patenty.

No... tak... bo Lenovo nie ma żadnych patentów... szczególnie tych od IBM...

Johanan
07-12-2013, 23:58
No... tak... bo Lenovo nie ma żadnych patentów... szczególnie tych od IBM...

No i co Ty kolego właściwie mądrego powiedziałeś?

IBM nie bawił się o ile mnie pamięć nie myli w sieciowe gadgety, typu smartfony/tablety, natomiast Samsung jak najbardziej i to od dawna, jest również producentem wyświetlaczy, jakbyś zapomniał o tym szczególe.

Lenovo, to na tym polu neptek przy koreańskim koledze.

Mekano
08-12-2013, 00:29
Johanan jak jestes taki obeznany w osiagnieciach roznych producentow, to powiedz mi w ktorym roku zostal wydany pierwszy tablet Samsunga?
Bo IBM-Lenovo, swoj pierwszy tablet wydalo w czerwcu 2005 r. model Thinkpad X41
(na szybkiego wynik z Google).

Johanan
08-12-2013, 00:58
Johanan jak jestes taki obeznany w osiagnieciach roznych producentow, to powiedz mi w ktorym roku zostal wydany pierwszy tablet Samsunga?
Bo IBM-Lenovo, swoj pierwszy tablet wydalo w czerwcu 2005 r. model Thinkpad X41
(na szybkiego wynik z Google).

Następna mędrczyni. :D

Historia tabletu jakiego dziś znamy jest bardzo krótka, bo masowo zaczęto je wytwarzać w tej formie dopiero w tej dekadzie.
http://www.tabletowo.pl/2011/05/09/jak-to-z-tabletami-bylo-krotka-historia-elektronicznej-dachowki/

Niczego nie odmawiam Lenovo, ba nawet ich pasę swoją krwawicą, kupując ustawicznie produkowane przez nich komputery.
Co tu dużo, nawet zauroczył mnie ich K900, bo to całkiem zgrabne cacuszko.
Niemniej to wszystko nie zmienia faktu, że Samsung posiada więcej doświadczeń w produkcji sieciowych gadgetów.

GonzoG
08-12-2013, 01:31
Niemniej to wszystko nie zmienia faktu, że Samsung posiada więcej doświadczeń w produkcji sieciowych gadgetów.
Z tym doświadczeniem w produkcji takich urządzeń u Samsunga to bym nie przesadzał.

1. pierwsze tablety Samsunga robił Foxconn
2. IBM robił tablety znacznie wcześniej - właśnie seria ThinkPad. Ale tak jak i teraz, były to urządzenia przeznaczone do zastosowań profesjonalnych.
3. To co robi Samsung teraz jest dalekie (znacznie słabsze) od tego co robi konkurencja, w tym i Lenovo.

A jeśli chodzi o Lenovo - nie darzę tej firmy dobrym uczuciem... wręcz przeciwnie, tylko zepsuli dobrą markę stworzoną przez IBM'a.
Natomiast jeśli chodzi o tablety - "robią" bardzo dobre. A dokładniej to zamawiają w Foxconn'ie, z resztą tak samo jak i Apple.

Mekano
08-12-2013, 02:07
Johanan, pierwsze pochodzenie tabletu zaczelo sie od 1888r. nazywano je: "Teleautógrafo" opatentowane przez Elisha Gray, mozna bylo pisac czy malowac na tym wlasnie elektronicznie.
a pierwszym laptopem byl Epson HX-20, z 1981r ? ;)

Johanan
08-12-2013, 19:00
Johanan, pierwsze pochodzenie tabletu zaczelo sie od 1888r. nazywano je: "Teleautógrafo" opatentowane przez Elisha Gray, mozna bylo pisac czy malowac na tym wlasnie elektronicznie.
a pierwszym laptopem byl Epson HX-20, z 1981r ? ;)

Mam dokładnie w tyle, kto wyprodukował pierwsze urządzenie z dotykowym ekranem, ponieważ było to praktycznie nieużyteczne do praktycznego zastosowania.
X41, to również NIE tablet, tylko laptop z dotykowym ekranem, który jest tak użyteczny w sensie tabletowym, jak nie przymierzając krzesło fakira do wygodnego odpoczynku.

Nie kupiłem jeszcze żadnego tabletu Lenovo, więc nie będę sobie języka strzępił, ale za to ostrzę sobie zębiska na phablet z rodzaju K900, pod warunkiem, że zwiększy wydajność obliczeniową i niech sobie będzie i Lenovo, jeśli będzie tak starannie wykonany jak wspomniany K900.

Mekano
08-12-2013, 20:47
Johanan, nie jestes bardzo wymagajacy? Ten K900 juz jest to sprzet bardzo mocny, a Ty wymagasz jeszcze wiekszej wydajnosci i to od telefonu?!

Johanan
08-12-2013, 22:02
Johanan, nie jestes bardzo wymagajacy? Ten K900 juz jest to sprzet bardzo mocny, a Ty wymagasz jeszcze wiekszej wydajnosci i to od telefonu?!

Oj, nie czytasz Ty uważnie własnego wątku. :)

Marzy mi się urządzenie wielkości dużego telefonu (circa 6"), które zastąpi mi telefon, tablet i laptop.

Po co mi K900, skoro używam teraz Z1, pisałem już przecież, że chcę się odgadgecić?

Mekano
08-12-2013, 22:24
Johanan, wiem dokladnie co bys chcial, (juz nie pisalam szczegolowo), tylko chodzi o to, ze ciezko dostosowac te wszystkie potrzeby i wkomponowac w jedna calosc w dosc male urzadzenie, bo wydaje mi sie, ze laptopy i PC-ty, zawsze beda o wiele bardziej wydajniejsze, dla bardziej wymagajacych, no chyba, ze chodzi Ci o taka wydajnosc jak w lepszym jakims nowszym utrabooku, to jeszcze moze miec jakies realne szanse w blizszej przyszlosci. Moim zdaniem i tak powinno byc, tak jak teraz 3 urzadzenia.
Czyli jak telefon, to nie oczekiwac wygorowanej wydajnosci, wystarczy zeby dawal rade do tego do czego jest stworzony, a to dzisiejsze telefony potrafia..
Tablety powinny byc troche lepsze, no a dzisiejsze laptopy w wielu zastosowaniach daja sobie calkiem dobrze rade.
Mnie interesuja tablety cos w stylu Asus transformer, ciekawe zabawki, ale jakos malo popularne jeszcze.

jerryjola
08-12-2013, 22:24
Moi mili...
bijecie pianę, a temacie w zasadzie mało co konkretnego piszecie.
Sam teraz jestem na etapie zakupu tabletu, najlepiej 8", byleby długo pracował na baterii i niekoniecznie był to iPad.
Ten wcześniej wspomniany Lenovo wygląda całkiem zachęcająco, a jeżeli na baterii rzeczywiście może pracować ok. 18 h - to byłby prawie hit. Jednakże toto waży nieco.
Zastanawiam się jeszcze nad Acer'em Iconią 8", bo też parametry niezłe, a i na baterii może ponoć trochę wytrzymać.

....trochę OT - ja nie traktuję tablecika jako gadżetu. Oczy mam już nie pierwszej młodości i nie wszystko już jestem w stanie zrobić na smartfonie.
Ostatnio lapka zostawiam w biurze i wychodzę w teren z tablecikiem 10", też już niepierwszej młodości.
Jestem w stanie jak trzeba i przejrzeć pocztę, i napisać w miarę wygodnie maila. Mam tablecik zsynchronizowany z Dropboxem i mogę i wygodnie przeglądać dokumenty i je edytować.
Stąd też poszukuję czegoś, co ma mniej więcej 8 cali, i pracuje długo na baterii. Zdjęcia robię aparatem lub w ostateczności komórką, dzwonię i piszę smsy przez komórkę.

Mekano
08-12-2013, 22:32
Jerryjola, a czemu nie zainteresujesz sie Asusem memo? Mi tam nawet odpowiada, te 7 cali, ale sa wieksze 10 cali i z rozna rozdzielczoscia, ten tablet 7 cali naprawde nie jest zly.

Johanan
08-12-2013, 23:01
...
Czyli jak telefon, to nie oczekiwac wygorowanej wydajnosci, wystarczy zeby dawal rade do tego do czego jest stworzony, a to dzisiejsze telefony potrafia..
... .
Tablet, to cholernie niepraktyczne urządzenie i jest podobnie niefunkcjonalny jak laptop, bo do kieszeni tego nie włożysz, a jeżeli jest wydajny, to popracuje co najwyżej 9 godzin na baterii i szlus.
To co, mam się zmieniać w dzisiejszych gadgeciarzy, którzy noszą swoje zabawki w plecaku? :D

Komedia, czy co?

Z drugiej strony, po co mi tablet w domu, skoro mam tam full komputerów, włącznie z laptopem, który służy tylko do zastosowań sieciowych?

Dlatego marzy mi się wydajny phablet, który zastąpi wymienione urządzenia.

Na phablecie np. 6,3", spokojnie sobie przejrzę sieć, siedząc na kawie i przeprowadzę biznesowe rozmowy, a po przyjściu do domu, dotykając do pilota (NFC), zmienię rozmiar ekranu np. na 55".

ps. Inna sprawa, że kieszeń na phablet 6,3", to też niewymiarowe monstrum, ale dałoby się radę. ;)

QubaKpl
08-12-2013, 23:30
Tablet, to cholernie niepraktyczne urządzenie i jest podobnie niefunkcjonalny jak laptop, bo do kieszeni tego nie włożysz, a jeżeli jest wydajny, to popracuje co najwyżej 9 godzin na baterii i szlus.
To co, mam się zmieniać w dzisiejszych gadgeciarzy, którzy noszą swoje zabawki w plecaku? :D

Komedia, czy co?

Z drugiej strony, po co mi tablet w domu, skoro mam tam full komputerów, włącznie z laptopem, który służy tylko do zastosowań sieciowych?

Na phablecie np. 6,3", spokojnie sobie przejrzę sieć, siedząc na kawie i przeprowadzę biznesowe rozmowy, a po przyjściu do domu, dotykając do pilota (NFC), zmienię rozmiar ekranu np. na 55".

ps. Inna sprawa, że kieszeń na phablet 6,3", to też niewymiarowe monstrum, ale dałoby się radę. ;)

Pomyśl o samsung galaxy note :)

GonzoG
08-12-2013, 23:37

Komedia, czy co?

Wybacz... ale albo masz urządzenie przenośne i ograniczony czas pracy na baterii, albo stacjonarne, które pracuje bez przerwy.

Albo masz super wydajne, a przez to i łakome na prąd, albo mało wydajne i oszczędne...

Skończ marudzić... Ciebie widzę zadowoli tylko jedna rzecze:
telefon rozmiaru 4", z ekranem przynajmniej 7" i wytrzymujący na baterii tydzień pracy przy pełnym obciążeniu...
O wydajności przynajmniej i7-4770...

Mi do kieszeni bez żądnego ale mieści się tablet 7"... z resztą te 6.3" "phablety" w rozmiarach zewnętrznych nie są wiele większe.

Mekano
08-12-2013, 23:39
haha.. (sorry) ale 6,3 czy 7 cali to jest wlasnie "krowa", 7 cali jako telefon to jest zdecydowanie za duze, 6,3 pewnie tez, bo to tylko troche mniejsze niz 7 cali..
Te 7 cali tablet ciezko sie nosi bez dodatkowego plecaka, czy torebki, bo niby gdzie mialo by sie zmiescic do kieszenie od jeansow? :)
Dlatego jesli juz chcemy komfortowo cos obejrzec poza domem to 7 cali jest ok, a wiekszy tablet o te 3 cale zrobi pewnie wieksza roznice.. ale i tak trzeba nosic cos dodatkowego zeby to, gdzis wlozyc, no ale to naturalne, nie stanowi przeciez problemu.. chyba, ze dla Ciebie.

Johanan
08-12-2013, 23:46
Dlatego, chwilowo jadę na serii Xperia Z/Z1 i czekam na rozwój wypadków, a zapowiada się ciekawie, giętkie ekrany i takie tam duperele. :)

GonzoG, wierzę że dość szybko będziesz się czuł zawstydzony swoim dzisiejszym brakiem wymagań. ;)

Mekano
09-12-2013, 00:14
czekam na rozwój wypadków, a zapowiada się ciekawie, giętkie ekrany i takie tam duperele. :)

aha i co zapragniesz telefon z funkcja wydajnego laptopa i zeby byl zwijany, bo taki to juz na pewno zmiesci sie do kieszeni? ;)

Johanan
09-12-2013, 00:18
aha i co zapragniesz telefon z funkcja wydajnego laptopa i zeby byl zwijany, bo taki to juz na pewno zmiesci sie do kieszeni? ;)

Rzeczywistość często znacznie przerasta nawet najśmielsze imaginacje, więc wstrzymajmy się z bajdurzeniem.

Mekano
09-12-2013, 00:37
No to wracajac do tematu: Markowe dobre tablety :)
Nadal uwazam, ze mozna wymienic Asusa TF701T oraz ASUS MeMO Pad FHD 10 (tyle, ze bez dolaczanej klawiatury).

jerryjola
09-12-2013, 00:49
Jerryjola, a czemu nie zainteresujesz sie Asusem memo? Mi tam nawet odpowiada, te 7 cali, ale sa wieksze 10 cali i z rozna rozdzielczoscia, ten tablet 7 cali naprawde nie jest zly.

Zastanawiałem się. Miałem kiedyś Playbooka, i stwierdziłem, że jednak ekran trochę był za mały (7 cali). Takie 8" jest w sam raz, chociaż i 10" nie pogardzę. Mnie interesuje przede wszystkim akumulator, 3G i w miarę jakaś wydajność.

Wcześniej wspominany był tablet Lenovo - wyczytałem gdzieś, że przyzwoita wydajność, działanie na baterii nawet ok (do 7 h przy ciągle włączonym 3G) i podobno rewelacyjny pod względem łapania sygnału i WiFi i 3G. A cena także znośna - ok. 1100 zł.

Mekano
09-12-2013, 01:03
raczej miedzy 7, a 8 cali chyba nie za bardzo odczujesz roznice, ja tylko wlasnie z tego wzgledu interesuje sie czyms wiekszym, bo co za roznica o cal wiekszy.. wiec tak te 10 cali, jakos za mna chodzi. I jakos Asus wydaje mi sie rozsadnym wyborem.

A co do Lenovo, moze i wifi dziala rewelacyjnie w tabletach, ale w laptopach (nie wiem czy wszystkich) dziala on tragicznie, zlom.

GonzoG
09-12-2013, 02:00
GonzoG, wierzę że dość szybko będziesz się czuł zawstydzony swoim dzisiejszym brakiem wymagań. ;)

Wymagania mam odpowiednie do tego co potrzebują od sprzętu.
telefon - do internetu, nawigacji, rozmów i sms
tablet - 7", WiFi i ekran IPS. Do bezprzewodowej kontroli aparatu
laptop - jak komputer - do wszystkiego.

Też bym chciał tak jedno do wszystkiego... najlepiej taki obiektyw o masie nie większej jak 1kg, nie dłuższy niż 15cm, z filtrami max 77m, o ogniskowych 16-300 f/2.... oczywiście pełnoklatkowy...

A co do twoich wymagań... jak nie ma czego chcesz, to czemu sobie sam nie zrobisz ??

Johanan
09-12-2013, 10:20
...
A co do twoich wymagań... jak nie ma czego chcesz, to czemu sobie sam nie zrobisz ??

Przepraszam, ale nie wprowadzaj pierwiastka absurdu, bo to nikomu nie służy i może budzić jedynie ... politowanie.

Żadna dziedzina wiedzy, nie rozwija się tak szybko jak sektor IT i tu praktycznie wszystko jest możliwe.

Nie bój się marzyć. ;)

foto4deg
09-12-2013, 12:57
Miało być o tabletach, a tu widzę znowu szermierka słowna :P

Ja od dłuższego czasu polowałem na promocją iPada lub Nexusa. Dotychczasowy GoClever stał się już "zabytkiem".
Traf chciał, że trafiłem na likwidację sklepu, a tam Surface RT 32GB za 1999 NOK - czyli około 1000 pln.
Zamysł był, żeby kupić i sprzedać, dołożyć i kupić iPada. Po trzech dniach widziałem, że tabletu się nie pozbędę.

Zalety:
B. dobrej jakości ekran - nie jest to rozdzielczość 2048x1536, ale i tak spełnia moje wymagania, kąty ma b. dobre.
Pamięć - 2GB ramu i chodzi cud, miód, malina - nic się nie wiesza, filmy hd, gry, internet, chodzi cacy.
Pamięć użytkowa - 32GB. Tak naprawdę dostajemy 16GB, ale ale! Mamy czytnik kart, co powoduje, że możemy rozbudować pamięć do 128 GB - zdecydowany plus.
Załączona podstawka - niby nic, ale jak mam wydawać kasę na case z funkcją podstawki 150 pln, to dziękuję :P
Szybkie ładowanie - raz ciach, 3 godziny, 100%.
Wytrzymała bateria - non-stop włączone wi-fi, spotify, internet, czytanie ebooków - nie dałem rady wyczerpać w ciągu jednego dnia. Przy normalnym użytkowaniu bateria wystarczy na dwa dni. Przy trybie uśpienia - rozładowuje się bardzo powoli, po 3 dniach zeszło raptem 10-15%.
Łącze usb - dysk twardy, bezprzewodowa myszka, tablet - wszystko śmiga :)
Możliwość podłączenia na BT klawiatury Apple
MS Office full version :)

Wady:
Tak naprawdę ciężko było mi coś znaleźć. Ja tabletami zdjęć nie robię, więc kiepski aparat w MS mi nie przeszkadza.

Waga - prawie 700g. Na początku trochę przeszkadza, ale już się przyzwyczaiłem. Znajomy na iPada Air - dla mnie zbyt lekkie :) Optymalna waga - 500 g.

Łatwo brudzący się ekran - ślady paluchów straszne, czekam na folię.

Cena dedykowanej klawiatury - szaleństwo! Ale zaraz, myszka pod usb, klawiatura bezprzewodowa Apple po BT i mamy pakiet biurowy :)

Głośniki - no na 100% to trzeszczą, nie najwyższych lotów.

Podsumowując - gdybym miał nabyć za początkową cenę, wynoszącą ponad 2000 pln, bez wiedzy, którą mam teraz, to bym nie kupił. Z obecną wiedzą, rozważyłbym, czy brać Surface, czy coś jabłkowego.
Z tabletu jestem zadowolony, spełnia wszystkie moje oczekiwania, do tego stale wzrasta liczba aplikacji na RT. System jest przyjemny, nie ma w nim problemów jakie spotykałem w desktopowych systemach.

jerryjola
09-12-2013, 19:06
raczej miedzy 7, a 8 cali chyba nie za bardzo odczujesz roznice, ja tylko wlasnie z tego wzgledu interesuje sie czyms wiekszym, bo co za roznica o cal wiekszy.. wiec tak te 10 cali, jakos za mna chodzi. I jakos Asus wydaje mi sie rozsadnym wyborem.

A co do Lenovo, moze i wifi dziala rewelacyjnie w tabletach, ale w laptopach (nie wiem czy wszystkich) dziala on tragicznie, zlom.

Wiesz co, porównywałem 7 a 8" i jak dla mnie jednak jest różnica. Odczuwalna.

Co do WiFi w notebookach Lenovo- mam t410 i.... chodzi różnie. Zależy od aktualizacji, bo czasami stery się aktualizują, m.in do Wifi. Nie narzekam, o ile sterownik jest OK.
Będę jeszcze szukał. Jak 10", to też raczej wolałbym dołożyć nieco, aby w miarę długo chodził na baterii.

Danielus
10-12-2013, 16:07
Ja polecam http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/prestigio-multipad-4-ultra-quad-8-0-pmp7280c-3g.bhtml

Mekano
10-12-2013, 20:52
jerryjola, jak lubisz marke Asus, to w przyszlym roku na targach CES, bedzie duzo fajnych nowosci, miedzy innymi "transformery", a takze nie tylko bedzie mozna moc wybrac pomiedzy Androidem, a Windowsem, niektore modele beda mialy dwa systemy czyli Windows+Android. Zapowiada sie ciekawie.

Ktos moze powiedziec, wspomniany tutaj wczesniej, Asus transformer T100, ile on na bateri trzyma?

bognik
10-12-2013, 21:12
Ja polecam http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/prestigio-multipad-4-ultra-quad-8-0-pmp7280c-3g.bhtml
Możesz coś więcej o nim napisać? Zbieram na Ipada, ale może jako przejściowy tablet bym tego kupiła, bo wygląda super. Oglądałam go dzisiaj w sklepie i bardzo mi się spodobał.

Rafał_Sz
10-12-2013, 23:22
Jest aktualizacja do 4.4.2 dla Nexus 7 (II)

Johanan
10-12-2013, 23:56
Jest aktualizacja do 4.4.2 dla Nexus 7 (II)

Jeszcze wczoraj 4.4.1, a dziś już 4.4.2?

Gonią, jakby ich coś podpiekało. :)

Rafał_Sz
11-12-2013, 00:08
Sam się zdziwilem.

foto4deg
11-12-2013, 00:35
Orientuje się ktoś, czy można na MS Surface RT wgrać IOS?
Pytam tak z ciekawości :)

Mekano
11-12-2013, 01:10
Windows RT jest ograniczony, odpali sie virtualBox? Na normalnym PC, gdzie jest minimum 4gb i Windows 64 bit, to da sie zainstalowac, korzystajac z maszyny wirtualnej VB.
foto4deg, a co chcesz zobaczyc jak dziala? Ponoc cudownie.. ;)

foto4deg
11-12-2013, 10:03
Jak działa co?
MS Surface, czy virtualbox?

velaskez
11-12-2013, 14:35
haha.. (sorry) ale 6,3 czy 7 cali to jest wlasnie "krowa", 7 cali jako telefon to jest zdecydowanie za duze, 6,3 pewnie tez, bo to tylko troche mniejsze niz 7 cali..
Te 7 cali tablet ciezko sie nosi bez dodatkowego plecaka, czy torebki, bo niby gdzie mialo by sie zmiescic do kieszenie od jeansow? :)

Ja 8 cali noszę w wewnętrznej kieszeni kurtki/płaszcza :-P

Mekano
11-12-2013, 15:19
foto4deg, pytales o IOS, wiec moje pytanie bylo skierowane w tym kierunku. Pomyslalam sobie ze chcialbys zobaczyc jak dziala, skoro pytasz o takie rzeczy.

velaskez, a jak sa cieplejsze dni bez kurtki? No to chyba ciezko wlozyc gdzies do kieszeni. :)

foto4deg
11-12-2013, 15:23
Makano, chciałbym, chciałbym :)

Mam Surface RT i tak myślałem, że może się da zmienić system. W sumie nie jest niezbędna, bo to, co mam w tym tablecie, jest dla mnie wystarczające, aczkolwiek kooperacja między MBP a MS Surface przydałaby się :) Jakieś synchro kalendarzy, kontaktów itd :)

Mekano
11-12-2013, 15:45
foto4deg, zmienic systemu to raczej sie nie da na iOS, chodzilo mi o to, ze majac juz Windowsa na swoim komputerze, RT raczej odpada, bo on na wiele rzeczy nie pozwala, ale majac normalnego Windowsa ktory jest na 64 bit (bo IOS jest na tyle, nie chodzi mi o "snow"), wtedy jest szansa zobaczyc jak on dziala instalujac virtualboxa i w taki sposob.
Tyle, ze tablety sa troche ograniczone jeszcze pod wzgledem komponentow np. brakuje im ramu zeby takie eksperymenty robic, bo zaleca sie miec minimum te 4gb ram, na takie zabawy.. wiec normalny PC jak najbardziej sie nada.

morzon
11-12-2013, 15:48
Ludzie, nie iOS, tylko OSX...

foto4deg
11-12-2013, 16:31
Ludzie, nie iOS, tylko OSX...

A co masz na iPadzie? IOS czy OSX?

morzon
11-12-2013, 16:42
iOS z ipada chcecie odpalać na Surface??

foto4deg
11-12-2013, 16:52
Mój Surface ma procesor Quad-core NVIDIA Tegra 3, żadne tam i5, i3. Z tego wnioskuję, że na tym tablecie, jeśli cokolwiek miałoby ruszyć, to prędzej IOS niż OSX. Ja jestem w tych tematach zielony, dlatego pytam.

Kurtz
11-12-2013, 16:53
To byłoby nawet ciekawe, gdyby nie to, że systemy od Apple są bardzo ograniczone jeżeli chodzi o współpracę ze sprzętem, a przy tabletach/urządzeniach mobilnych są jeszcze większe różnice i poziomy wyspecjalizowania. Ciekawe, czy na Surface Pro 2 da się zainstalować OSX ;)

morzon
11-12-2013, 16:55
No tylko po jaką cholerę... Nie łatwiej kupić po prostu ipada skoro się chce używać iOS'a ?

Mekano
11-12-2013, 16:57
Fakt mi chodzilo o OS X, bo iOS to na ipady.
Foto4deg, to moze ten OS X Lion dalo by sie odpalic, on nie ma takich wymagan, co do sprzetu, jak OS X.

Kurtz
11-12-2013, 17:01
No tylko po jaką cholerę... Nie łatwiej kupić po prostu ipada skoro się chce używać iOS'a ?
A może nie chce się używać iPada ? :]
Albo ktoś po prostu chce zobaczyć czy się da i czemu nie. :)

Mekano
11-12-2013, 17:06
Kurtz na surface PRO 2 da sie, bys mial dwa systemy Windows i OS X, to w polaczeniu z virtualbox-em.

velaskez
11-12-2013, 17:16
Kurtz na surface PRO 2 da sie, bys mial dwa systemy Windows i OS X, to w polaczeniu z virtualbox-em.

A po co tak? Bo nie rozumiem w ogole takiej zachcianki...tablet to nie laptop.

Kurtz
11-12-2013, 17:19
Mekano, tu nie chodzi o żadną wirtualizację... that's not the point!

Mekano
11-12-2013, 17:22
Jak ktos lubi sobie poeksperymentowac, zobaczyc jak to dziala i jezeli sie da, to przeciez mozna wyprobowac, prawda?
a akurat surface pro, pelni role jednego i drugiego.
Takie zabawy sa na krotka mete, watpie czy mialo by to jakis wiekszy sens i dzialalo sprawnie, ale zeby sie dowiedziec trzeba samemu srawdzic.

morzon
11-12-2013, 17:22
A może nie chce się używać iPada ? :]

A czym by się ten surface z iosem różnił od ipada? Kształtem obudowy?

Mekano
11-12-2013, 17:25
Kurtz, bez wirtualizacji tez sie pewnie da, tylko pytanie jak to bedzie funkcjonowac?

Kurtz
11-12-2013, 17:31

Na pewno znaczkiem. Ja wolałem kształt obudowy Surface RT niż iPAda. Różnice na pewno będą.

@Mekano
Wszystko się da, czasem po prostu trzeba za dużo zasobów poświęcić.

Mekano
11-12-2013, 17:36
i akurat instalacja OS X na innym sprzecie niz Apple, jest nielegalna.

velaskez
11-12-2013, 19:07
Juz nie wspominajac o tym ze OSX dziala tylko w niektorych zestawieniach sprzetowych. Sam kiedys interesowalem sie zlozeniem hackintosha, i to bylo pierwsza rzecz, ktora mnie odrzucila. Ze musze miec takie, a nie inne podzespoly, bo coś tam.

foto4deg
11-12-2013, 20:01

Wiesz, ja tego surface rt nabyłem za 1k, na iPada musiałbym mieć drugie tyle i jeszcze trochę. Poza tym, jak napisałem, pytam z ciekawości. Także nie bulwersuj się ;)

Mekano
11-12-2013, 20:11
foto4deg, Surface nie jest taki drogi, chodzi mi o te modele najtansze, wlasnie gdyby nie mial systemu "RT", to mysle ze mialby wieksze zainteresowanie, bo za kwote okolo 250 euro tyle kosztuje najtanszy, na pewno lepiej jest to wziac niz jakis bezmarkowy.

Juz nie wspominajac o tym ze OSX dziala tylko w niektorych zestawieniach sprzetowych. Sam kiedys interesowalem sie zlozeniem hackintosha, i to bylo pierwsza rzecza, ktora mnie odrzucila. Ze musze miec takie, a nie inne podzespoly, bo costam.

Tylko na AMD nie bylo to mozliwe i chyba nadal tak jest, ale na przecietnym PC raczej da sie.
Pelno jest tutoriali w internecie o tym jak zainstalowac.
Swoja droga, tak mi przyszlo na mysl, czy da sie zainstalowac z USB/SD, da sie tez.
Nie wiem jakie wyroznia sie konkretnie wersje OS X, wiem ze jest ta podstawowa OS X, OS X Lion (mniej wymagajaca) i OS X Mavericks, ktory jest calkowicie gratis, a co wiecej mozna system aktualizowac za darmo.
Tylko jak mowie, wszystko jest fajnie, jak mamy "Mac-a", na PC to juz nie jest tak kolorowo..
chyba, ze chcemy sprawdzic jak to dziala, czyli na krotki czas, a potem mozna dojsc do wniosku, czy warto kupic cos z "Apple".

Tom01
12-12-2013, 00:10
Pelno jest tutoriali w internecie o tym jak zainstalowac.

Są, ale jest to bardzo trudne. Są ułatwiacze, takie coś w USB, co ma EFI i macowe interfejsy do sprzętu. Na pececie z takim cudem instaluje się OSX jak na Macu.

OS X Mavericks, ktory jest calkowicie gratis

Nie tak zupełnie. Jest gratis dla posiadaczy którejś z wcześniejszych wersji.

chyba, ze chcemy sprawdzic jak to dziala, czyli na krotki czas, a potem mozna dojsc do wniosku, czy warto kupic cos z "Apple".

Makówki są już tak popularne, że ich ceny na rynku wtórnym nie zabijają na miejscu. Jeśli kogoś korci, można kupić, pracować z pół roku i w razie czego sprzedać praktycznie bez straty. To samo z Ipadami. Jest w tej chwili na rynku 5 generacji w dwóch rozmiarach, dwóch wersjach WiFi i WiFi+3G i trzech wersjach pamięci. Jest w czym przebierać. Najtańsze da się kupić za 500-600 zł. Wystarczy żeby się przekonać, że to nie jest betopodobny Android.

Greg77
12-12-2013, 00:19
Jedyne czego mi brakuje w iOSie i co trzyma mnie przy andkowym tablecie to mozliwosc bez problemowego ogladania divixow, bo do tego kupilem tablet a do reszty sa komputery.

Co do hackintosha to walczylem z tematem, poddalem sie po wielu probach, Tom01 co to za cuda na USB?

Tom01
12-12-2013, 00:29
Jedyne czego mi brakuje w iOSie i co trzyma mnie przy andkowym tablecie to mozliwosc bez problemowego ogladania divixow, bo do tego kupilem tablet a do reszty sa komputery.

Jest cała gromada konwerterów video, którymi można sobie spokojnie przygotować wersje na tablety. A co do rozrywki, mam w domu zarówno Ipada i Galaxy. Pierwszego zupełnie nie boję się dać komukolwiek z rodziny, wliczając dzieci. Nie ma szans niczego popsuć, poprzestawiać. Andoridowy natomiast dostałem z abonamentem z Play i zostawiłem z przeznaczeniem do samochodu. Ile razy mnie cholerstwo zawiodło w podbramkowej sytuacji to głowa mała. Ipada się po prostu włącza i działa. A "toto" robi co chce, oczywiście w najmniej spodziewanych momentach.

Co do hackintosha to walczylem z tematem, poddalem sie po wielu probach, Tom01 co to za cuda na USB?

Takie cóś: http://gadzetomania.pl/2008/07/06/efix-czyli-mac-os-x-na-kazdym-pececie

Miałem, używałem kilka lat na typowym składaku, bez sprawdzania podzespołów, na czym idzie OSX. Drogie było, ale bezproblemowe w stosunku do programowych emulatorów, loaderów itd. Kiedy uznałem, że definitywnie nie wracam do Win i nadarzyła się okazja, przesiadłem się na prawdziwego Maca a EFI-X sprzedałem innemu zapaleńcowi.

Greg77
12-12-2013, 00:33
Jest cała gromada konwerterów video, którymi można sobie spokojnie przygotować wersje na tablety.

No wlasnie konwersja, tego chce uniknac, bo duzo latwiej jest skopiowac.

Takie cóś: http://gadzetomania.pl/2008/07/06/efix-czyli-mac-os-x-na-kazdym-pececie

Miałem, używałem kilka lat na typowym składaku, bez sprawdzania podzespołów, na czym idzie OSX. Drogie było, ale bezproblemowe w stosunku do programowych emulatorów, loaderów itd. Kiedy uznałem, że definitywnie nie wracam do Win i nadarzyła się okazja, przesiadłem się na prawdziwego Maca a EFI-X sprzedałem innemu zapaleńcowi.

No ja tez celuje w MACa i to sie stanie za czas jakis, bo ta zmiana bedzie dosc duza (iMAC i MAC Book Pro z retina) a chce nowe, pewnie kupie tylko RAM osobno, bo tutaj Apple ostro przegina.
Celuje w iMaca 27", ale nie wiem jeszcze na jakiego mnie bedzie stac tzn. i5 czy i7
Temat tego USB musze obadac...;)

Tom01
12-12-2013, 00:43
No wlasnie konwersja, tego chce uniknac, bo duzo latwiej jest skopiowac.

Nie mam ani jednego filmu w divx, albo nagrywane z TV albo na płytach, więc wrzucenie na tablet i tak się wiąże z konwersją, stąd problem nie jest mi obcy.

morzon
12-12-2013, 00:48

Chodzi Ci o wgrywanie filmow na tablet czy kwestie samego odtwarzania? Jest genialna appka, AVplayer HD - wszystko na tym śmiga, razem z napisami (i mozliwoscia przesuwania +/- ich czasu). W sumie też przez nią wgrywam, bez podłączania do kompa.

GonzoG
12-12-2013, 01:33
Wystarczy żeby się przekonać, że to nie jest betopodobny Android.
Szczerze - ktoś kto tak twierdzi, to raczej nie daje zbyt dobrego świadectwa swojej wiedzy o systemach komputerowych... co w Twoim przypadku jest dziwne, bo podejrzewam, że jest większa niż moja.
Betopodobny to jest Windows... a raczej bym powiedział, że nawet Alphopodoby. Czy czały iTunes... czy np. cały pierwszy iPhone - bo jak inaczej nazwać telefon, który był technologicznie 3 lata za konkurencją (brak 3G), a połowa zapowiadanych funkcji pojawiła się dopiero wraz z 3G.

Wracając do "betopodobności" - taka jest różnica między systemem, który ma prawie wszystko, a takim, który ma wszystko.... wycięte. Fakt wszystko działa jak należy... w DOSie 3 też wszystko działało poprawnie.

Andoridowy natomiast dostałem z abonamentem z Play i zostawiłem z przeznaczeniem do samochodu. Ile razy mnie cholerstwo zawiodło w podbramkowej sytuacji to głowa mała. Ipada się po prostu włącza i działa. A "toto" robi co chce, oczywiście w najmniej spodziewanych momentach.

Zawiódł tablet, czy aplikacja... ?? Bo ja za ostatnie 5 lat z Androidem to jedyne problemy jakie z nim miałem, to przez jakieś dziwne, nie dopracowane aplikacje, albo przez własne grzebanie w systemie.
I przyznam szczerze, że miej mam problemów z Androidem, czy Linuxem, niż z jakimkolwiek innym systemem, nawet OS X.

Wracając do pytania czy na innych platformach sprzętowych można zainstalować iOS - NIE. iOS działa tylko i wyłącznie na jabłkach. Ma zamknięty kod i nie można go zmodyfikować aby działał na czymś innym.

Greg77
12-12-2013, 01:51
Chodzi Ci o wgrywanie filmow na tablet czy kwestie samego odtwarzania? Jest genialna appka, AVplayer HD - wszystko na tym śmiga, razem z napisami (i mozliwoscia przesuwania +/- ich czasu). W sumie też przez nią wgrywam, bez podłączania do kompa.

Wiesz co ja mam apke iPlayer, darmowa i wgrywanie po wifi, ale nie wszystko dziala, malo aktualizacji i do tego niektore filmy sie tna. Ale zobacze te twoja apke, byc moze dziala ladnie.

Angry Birds Go za free na wszystkich platformach na swieta...sciagac, brac!!! :D

Tom01
12-12-2013, 02:00
Szczerze - ktoś kto tak twierdzi, to raczej nie daje zbyt dobrego świadectwa swojej wiedzy o systemach komputerowych... co w Twoim przypadku jest dziwne. (..) Zawiódł tablet, czy aplikacja... ??

Zwykłe opisanie wrażeń i doświadczeń. Używam od ponad 1,5 roku androidowych telefonów. Ze świadomego wyboru, chodzi o ekran jakiego nie ma w Iphone. Używam też tabletów jak wymieniłem. Iphone'ów używałem kilku, począwszy od 3G. Z doświadczeń wieloletniego użytkownika, stwierdzam, że często powtarzane stwierdzenie "po prostu działa", sprawdza się co do joty w przypadku urządzeń z IOS. Androidowe natomiast są właśnie podobne do Windows. Kapryśne, to najlepsze słowo. Może i by nie przeszkadzało, człowiek przywykłby, wszak tak ma być i nie truł sobie głowy. Tymczasem kiedy doświadczenie podpowiada, że można lepiej, zżyma się kiedy książka adresowa uparcie dubluje imię, aplikacja pocztowa stwierdza ni z gruszki ni z piertuszki, że nie ma licencji na używanie a Automapa wywala się w 5 min po wyruszeniu z domu. Różnych przypadków awarii oprogramowania, zarówno systemowego jak i ściąganych/kupionych mógłbym mnożyć dziesiątkami i zdarzają się one non stop. Nie ma dnia żebym nie zwrócił uwagi na jakiś defekt. Większy, mniejszy, całkiem drobny, ale ciągle są. Jak szybko podsumuję, widziałem to samo na trzech smartfonach i jednym tablecie, czyli 4 urządzeniach z kilkoma wersjami systemu. Na Ipadzie tego po prostu nie ma. Normalnie nie ma. Nie mówiąc o finezyjnie gładkiej animacji interfejsu, która jest zupełnie z innego kosmosu w stosunku do androidowej. Na Androidzie chyba trzeba fyfnaście rdzeni po nie wiadomo ile GHz, żeby GUI w końcu przestał się ciąć.

Nie chcę wywołać kolejnej świętej wojny, jednakowoż Ipad to urządzenie moim zdaniem genialne. W ogóle nie absorbuje użytkownika "technikaliami". Kiedy potrzebuję, biorę do ręki i robię to co chcę. Po prostu działa. Człowiek całkowicie zapomina, że to praktycznie komputer, sięga się po niego tak samo jak po gazetę czy pilota. Zupełnie inne postrzeganie. To jest prawdziwie technika użytkowa. W Androidowych stale widzę, że to jest urządzenie. Maszyna która często pokazuje jak działa, w której coś się grzebie, ustawia, która powoduje, że użytkownik musi jej poświęcać uwagę. Spróbujcie wyłączyć tablet androidowy na tydzień/dwa a potem włączyć. Przez pierwsze 30 minut nie da Wam nic zrobić, tylko wywali kilkadziesiąt komunikatów o rożnych operacjach/aktualizacjach które robi lub natychmiast musi zrobić i będzie prosił o gromadę potwierdzeń. Nie ważne, że chcieliście tylko sprawdzić za ile minut macie autobus. Nie ma to czy tamto, system wie lepiej i teraz jest jego czas nie Wasz. A na codzień, podobnie jak w Windows, występuje dodatkowo syndrom: "Tato, tato, coś mi tu wyskoczyło!" Natomiast Ipada można dać kompletnie zielonemu, tak samo jak gazetę babci czy klocki 6-latkowi. Użyją, poradzą sobie bez problemu i niczym "komputerowym" ich nie zaskoczy.

Mekano
12-12-2013, 02:33
Znowu ciekawa dyskusja sie wywiazala, nad wyzszoscia Mac-a. :)
I co do tej instalacji na PC, to troche zrobilo sie ciekawie slyszac same zachwyty.. ;)

velaskez
12-12-2013, 02:46
Co do po prostu działa...dwa tygodnie temu miałem prezentacje do wygłoszenia. Na sali 200 osób czeka. Dopiero co siedziałem przy komputerze, uśpiłem go, przed wyjściem z domu.
I co się stało po otwarciu? No kto zgadnie? Oczywiście. BSOD. Na szczęście kumpel, z którym prezentowałem miał swojego Macbooka.

I się śmiał ze mnie strasznie, a teraz mówi - że jak zasmakowałem iPada, to w ciągu 12 miesięcy zamienię Thinkpada na MBPro. Ale co do tego, to się jeszcze zobaczy. Na razie nie jestem przekonany.

Wracając do tematu: prawda jest taka, że trzeba by dać użytkownikowi pobawić się tak z tydzień każdym z dostępnych topowych tabletów i by wyszło, co jest najbardziej przyjazne użytkownikowi i idiotoodporne.

GonzoG
12-12-2013, 03:07
(...) Tymczasem kiedy doświadczenie podpowiada, że można lepiej, zżyma się kiedy książka adresowa uparcie dubluje imię, aplikacja pocztowa stwierdza ni z gruszki ni z piertuszki, że nie ma licencji na używanie a Automapa wywala się w 5 min po wyruszeniu z domu. Różnych przypadków awarii oprogramowania, zarówno systemowego jak i ściąganych/kupionych mógłbym mnożyć dziesiątkami i zdarzają się one non stop.

A teraz pytanie - czy kiedykolwiek miałeś telefon z czystym Androidem, a nie z toną nakładek od producentów telefonów ?? Jeśli nie, to niestety nie wiesz jak stabilny jest Android. A wszystkie problemy jakie miałeś, to nie problemy systemu, a dodatkowych aplikacji.
To że Automapa się wywala - jak wjedziesz w dziurę na drodze też winisz producenta samochodu ?? (tylko niech nie marudzą, że znowu porównanie do samochodów ;) )
Trzeba wieszać psy na twórcach aplikacji, że nie potrafią jej porządnie zrobić. Co w Polsce jest absolutnym standardem, z resztą ostatnio widać, że nie tylko w Polsce to zaczyna być standardem... Jeszcze się nie spotkałem z polską dużą aplikacją na dowolny system, która by nie miała wielu błędów i to jeszcze widocznych już przy pierwszym kontakcie z nią.

Ja mam G1 i HTC Desire Z, o ile G1 miał czysty system, to HTC DZ był z SensUI - i po 2 dniach już miałem tego dość. Wgrałem czystego Androida i od blisko 3 lat wszystko śmiga bez problemów.

(...)zamienię Thinkpada na (...)
Trzeba było brać Della Pecision, a nie laptop-pada. ;)

Tom01
12-12-2013, 03:28
A teraz pytanie - czy kiedykolwiek miałeś telefon z czystym Androidem

A co mnie to... ? Mam Ipada z czystym IOSem i jakoś Automapa nigdy w życiu nawet raz się nie wywaliła. Inne rzeczy też nie szaleją. ;)

velaskez
12-12-2013, 10:25
Trzeba było brać Della Pecision, a nie laptop-pada. ;)

Miewają te same problemy, a są 2 razy cięższe i 2 razy droższe, pod obciążeniem równie dobrze mógłbym w pokoju postawić chodzący odkurzacz (to samo z HP 8570w). Chcesz to bierz, ja tego kijem przez szmatę nie tknę :-P

jazco
12-12-2013, 10:37
A teraz pytanie - czy kiedykolwiek miałeś telefon z czystym Androidem, a nie z toną nakładek od producentów telefonów ?? Jeśli nie, to niestety nie wiesz jak stabilny jest Android.

Ja mam tablet z czystym androidem - Nexus 7 2013 - więc teoretycznie powinien być jeszcze bardziej stabilny niż porównywalny telefon [mniej funkcjonalności]. No cóż ;) Nie korzystam z produktów Apple więc do nich nie ma porównania, ale bardziej stabilne niż tablet Google są dla mnie na przykład dekstopowy Windows 7 i mobilny Windows Phone 7.8

Ale nie narzekam, bo "widziały gały co brały" i za tą cenę i funkcjonanlość może mi się od czasu do czasu jakaś aplikacja wywalić.

Rafał_Sz
12-12-2013, 10:49
Z ciekawości pytam, co Ci się wywala? Bo mi po aktualizacji do 4.4.2 tylko Opera. Reszta śmiga bez czkawki.

jazco
12-12-2013, 11:09
Z ciekawości pytam, co Ci się wywala? Bo mi po aktualizacji do 4.4.2 tylko Opera. Reszta śmiga bez czkawki.

Flipboard potrafi się zamknąć - a korzystam z niego bardzo często, Chrome potrafi się uwalić. Przynajmniej raz wywalił się Snapseed, raz Duolingo - system próbował zrobić update aplikacji z której akurat korzystałem.

Wersję 4.4.2 mam dopiero od dziś, z nowości w tym patchu nie działa GPS :) sprawdzane aplikacje Google Maps, GPS test, Yanosik

Rafał_Sz
12-12-2013, 11:17
No to fajne aktualizacje Google robi. :/

elmo
12-12-2013, 11:54
Mam pytanie dotyczące:
samsunga GALAXY Note 10.1 2014 Edition LTE 16 GB
miał ktoś go na dłużej w rękach?
Rozdzielczość: 2 560 x 1 600 - ładnie wygląda.

GeparD
12-12-2013, 12:08
Wiesz co ja mam apke iPlayer, darmowa i wgrywanie po wifi, ale nie wszystko dziala, malo aktualizacji i do tego niektore filmy sie tna. Ale zobacze te twoja apke, byc moze dziala ladnie.

(...)

A próbowałeś VLC?

co do EFI-X, to już to nie istnieje i całkiem niezły przekręt z tego wyszedł :)
http://www.tomshardware.com/news/asem-efix-mac-chameleon,8617.html

Mekano
12-12-2013, 14:35
Moze ktos wie.. na filmikach z Youtube, sa porownywania tabletow i dlaczego Asus z matryca IPS, ma takie slabe wyblakle kolory w porownaniu do np. Samsunga i Surface?

jazco
12-12-2013, 14:51
może dlatego że ma zwyczajnie gorszy panel IPS ?

Mekano
12-12-2013, 15:07
To nawet byle jaki IPS, bedzie gorszy od TN? Surface jest na TN (raczej), Tu jest przyklad Surface vs Asus t100: http://www.youtube.com/watch?v=MBZKlkI0R88 i roznica jak dla mnie jest kolosalna. Na korzysc Surface.
Nawet kwiatek w minucie: 9:15 powala.

jerryjola
12-12-2013, 22:29
Wątek się rozrósł...ale konkretów niewiele...

...na marginesie - ja mam ThinkPada i od dwóch i pół roku poluję na niebieski ekranik...a tu nic.

Mekano
13-12-2013, 19:42
a dlaczego niebieski?

velaskez
13-12-2013, 20:13
a dlaczego niebieski?

bo BSOD (Blue Screen of Death) jest niebieski. :p

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sconysoft.com/blog/bsod.JPG)

Mekano
13-12-2013, 21:05
Jest na to sposob, "OS X" ponoc rozwiazuje takie sprawy na zawsze.

GoOrange
14-12-2013, 00:00
To nawet byle jaki IPS, bedzie gorszy od TN? Surface jest na TN (raczej), Tu jest przyklad Surface vs Asus t100: http://www.youtube.com/watch?v=MBZKlkI0R88 i roznica jak dla mnie jest kolosalna. Na korzysc Surface.

Surface Pro i Pro2 ma identyczną matrycę IPS od Samsunga.

ku6i
14-12-2013, 13:18
Jest na to sposob, "OS X" ponoc rozwiazuje takie sprawy na zawsze.

Ta... I obiady gotuje, i pokój na świecie wprowadza. Uwielbiam takie "dobre" rady...

Mekano
14-12-2013, 16:43
Surface Pro i Pro2 ma identyczną matrycę IPS od Samsunga.
wiele tabletow Samsunga, nie ma matrycy IPS, przy specyfikacji napisane jest tylko, ze technologia TFT, bez zadnego zaznaczenia, ze to IPS, a prawie w kazdym Asusie jest IPS, to samo w Surface, tez o matrycach malo co jest napisane.

Ta... I obiady gotuje, i pokój na świecie wprowadza. Uwielbiam takie "dobre" rady...

Poczytaj ten watek, nie jeden uzytkownik ktory uzywa OS X, twierdzi, ze to najlepszy system na swiecie.

GonzoG
14-12-2013, 17:12

Surface Pro 2 ma matrycę IPS, z resztą taką samą co pierwsza wersja.

ku6i
14-12-2013, 21:06
Poczytaj ten watek, nie jeden uzytkownik ktory uzywa OS X, twierdzi, ze to najlepszy system na swiecie.

Tyle, że z tego co wiem Velaskez, ja i wiele innych osób na tym forum używa oprogramowania, które w ekosystemie Apple nie istnieje, więc choćbym się modlił do wielkiego jabłka i całe forum mi w tym kibicowało, to pracować na nim nie mogę.

Mekano
14-12-2013, 21:50
GonzoG, dzieki, bylam przekonana, ze Surface ma matryce TN.
Ciekawy ten Surface 2, jednak ma minus, system RT. Jak widze w specyfikacjach cos co ma Windows RT, to wole sie nie interesowac.
ku6i, zgadzam sie z Toba, to ze to system, nie wieszajacy sie itp. same zachwyty, ale nie dla kazdego bo ograniczony.

GoOrange
14-12-2013, 22:01
GonzoG, dzieki, bylam przekonana, ze Surface ma matryce TN.
Ciekawy ten Surface 2, jednak ma minus, system RT. Jak widze w specyfikacjach cos co ma Windows RT, to wole sie nie interesowac.
ku6i, zgadzam sie z Toba, to ze to system, nie wieszajacy sie itp. same zachwyty, ale nie dla kazdego bo ograniczony.

Tylko rozróżnić trzeba Surface od Surface Pro. Ten drugi ma normalnego Windowsa 8 Pro. Surface zastąpił Surface RT a w Pro doszła dwójeczka.

Kurtz
14-12-2013, 22:03
Tak z ciekawości Mekano, co masz przeciwko Widnows RT? Może inaczej, co o nim wiesz?

Mekano
14-12-2013, 22:31
GoOrange, tak wiem o tym. Tyle ze Surface pro, to juz raczej "tableto-laptop" w dosc wysokiej cenie, jak na tablet.
Kurtz, to jest system ograniczony, tak ze tylko mozesz zainstalowac aplikacje ze sklepu Windows, nie funkcjonuje on jak tradycyjny W8.
Nie odpali sie na nim wiele aplikacji tak jak pod W8.

Kurtz
14-12-2013, 22:43
Nic dziwnego, w końcu to system operacyjny pracujący na ARMach. Dziwne, gdyby standardowe aplikacje x86 działały na nim. Na innych tabletach tak samo, dostępne są tyko aplikacje dedykowane.

Mekano
14-12-2013, 22:51
Czyli tablet z normalnym Windowsem 8 tez bedzie ograniczony?
wlasnie ten Asus t100 ma normalnego Windowsa, a co za tym idzie, nie ma takich ograniczen jak wersja RT, prawda?
Mozna zainstalowac chyba wszystko, tak jak na tradycyjnym PC?

jerryjola
14-12-2013, 22:52
Dokładnie.
Sam zawodowo używam na co dzień programu, który pod OS X em nie ma szans uruchomić, a jego wydawca nie kwapi się na przygotowanie wersji pod Maca.
Oglądałem dziś nowego Nexusa 7 i wygląda toto całkiem fajnie, tyle tylko, że jak na moje potrzeby, jest ciut za wąski - już bardziej podchodzi mi ów omawiany wcześniej ośmiocalowy Lenovo.

Kurtz
14-12-2013, 23:03
Asus T100 to nie ARM.

Mekano
14-12-2013, 23:08
Kurtz, no tak Asus to Atom, a Surface bazuje na Arm-ach Nvidia/Tegra.

jerryjola
15-12-2013, 13:31
A powiedzcie mi, czy to, że to są Intel Atom, czy Tegry 3/4, robi wielką różnicę w używaniu na co dzień- zakładając, że tablecik nie jest głównym narzędziem do pracy?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
15-12-2013, 14:13
A powiedzcie mi, czy to, że to są Intel Atom, czy Tegry 3/4, robi wielką różnicę w używaniu na co dzień- zakładając, że tablecik nie jest głównym narzędziem do pracy?

Przy używaniu do rozrywki - nie zrobi większej różnicy.
Będzie natomiast różnica gdy będzie się chciało korzystać z bardziej zaawansowanych funkcji Androida - np. USB (nie pendrivey itp, ale np. aparat, drukarka)
Tu już inaczej jest rozwiązane działanie na ARM i x86 i nie wszystkie aplikacje będą działały, bo wymagają oddzielnych wersji pod x86, których w dość dużej części jeszcze nie ma.

Natomiast Atom wydaje się mieć większa wydajność niż ARMy.

Mekano
15-12-2013, 14:32
Tzn. ze USB robi wiekszy problem na ARM, niz na Atomie?

GonzoG
15-12-2013, 14:37
Tzn. ze USB robi wiekszy problem na ARM, niz na Atomie?
Nie. Pewne funkcje USB są inaczej rozwiązane w API na ARM i x86. Część aplikacji nie została jeszcze dostosowana do x86.

Mekano
15-12-2013, 14:51
Ok. Dzieki.
To jak myslicie, z tych wszystkich dzisiejszych tabletow 10 calowych, (poza Apple) czy Asus T100 ma jakas konkurencje? Bo ja nie widze..
wiem, ze slaba rozdzielczosc i lepszy bylby t701, ale jego nie ma jeszcze i pomijam 3g w tablecie, Asus t100 ma usb 3, ma Windowsa 8, wiec nie ma tez zadnych ograniczen..

GonzoG
15-12-2013, 15:23
Ok. Dzieki.
To jak myslicie, z tych wszystkich dzisiejszych tabletow 10 calowych, (poza Apple) czy Asus T100 ma jakas konkurencje? Bo ja nie widze..
wiem, ze slaba rozdzielczosc i lepszy bylby t701, ale jego nie ma jeszcze i pomijam 3g w tablecie, Asus t100 ma usb 3, ma Windowsa 8, wiec nie ma tez zadnych ograniczen..

Aktualnie, to T100 chyba nie ma żadnej konkurencji.
Co do systemu - nie jestem pewien jak teraz, ale kiedyś na Atomy była tylko wersja Basic, więc okrojona 32b wersja.

Mekano
15-12-2013, 16:34
Raczej tak, to wersja 32 bit. Zawsze cos nie tak, tak samo TF701T, jest piekny, ma fajna rozdzielczosc, ma wszystkie standardowe porty, ale jest na Androidzie.. gdyby tylko mial W8 64bit..

A swoja droga jak tablet ma Androida, mozna wgrac Linuxa, albo Windowsa? (tak tylko z ciekawosci pytam)

Kurtz
15-12-2013, 16:45
ARMowe wersje linuxa najprwdopodobniej da się zainstalować ( bo czemu nie? ), ewentualnie, trzeba będzie kilku mniejszych i większych modyfikacji systemu, kernela, sterowników...

Mavierk
15-12-2013, 16:48
Mój znajomy dzisiaj wystawił Asusa TF300tg w całkiem fajnej cenie. Czy warto kupić sobie taki tablet z klawiaturą zamiast netbooka za 1200zł?
Głównie korzystałbym go do karty na internet z oranża :)

Mekano
15-12-2013, 17:56
Dobra, instalacja linuksa na tablecie mija sie z celem, wiec pytanie moje bylo nie przemyslane.
GonzoG, jeszcze sobie pomyslalam dlaczego wersja 32bit bedzie ograniczona?
32 bit, ma oganiczenie co do ilosci ram, ale przeciez w tabletach standardowo juz montuja 2gb, wiec w czym ma ograniczac te 32 bit?
Aplikacje sciagniemy przeciez zarowno pod 64 bit i 32 bit.

jerryjola
15-12-2013, 18:26
Raczej tak, to wersja 32 bit. Zawsze cos nie tak, tak samo TF701T, jest piekny, ma fajna rozdzielczosc, ma wszystkie standardowe porty, ale jest na Androidzie.. gdyby tylko mial W8 64bit..

A swoja droga jak tablet ma Androida, mozna wgrac Linuxa, albo Windowsa? (tak tylko z ciekawosci pytam)

Ale to chyba nie jest jakiś problem z tym w8 32 bit?
Jak winda, to w zasadzie nie ma problemu właśnie z urządzeniami pod USB, tyle że wtedy to przypomina w zasadzie pomniejszony laptop...

Ja zastanawiam się jednak nad Lenovo B6000. Dziś miałem przyjemność toto pomacać i dłużej się już pobawić.
Obraz ostry, mimo że rozdzielczość na papierze nie powala, ale jak na taką wielkość matrycy, jest w sam raz. Podpórka jest niezłym bajerem. Ma 3g, co jest ważne dla mnie. Reaguje na dotyk błyskawicznie. Bateria ponoć długo trzyma. A że grać raczej nie będę, więc parametry jak najbardziej OK. Należałoby jeszcze znaleźć jakieś etui, ale może być ciężko, gdyż wymiary nie są standardowe (ze względu na baterię i podpórkę)

Czy Lenovo zalicza się do firm markowych, hmm... W sumie, IBM to nie jest.
Ale wygląda zachęcająco.

Mekano
15-12-2013, 18:44
jerryjola, jesli chodzi o W8 i 32 bit, to przeczytaj moj post wyzej, pomyslalam pozniej, ze to wlasnie nie powinno robic problemu, jak GonzoG wspomnial, ze to wersja "okrojona".

I co do Lenovo, mysle ze to podobna polka Asus, Samsung, Lenovo.

jerryjola
15-12-2013, 18:56
Sorrki, nie zauważyłem...

Kurtz
15-12-2013, 18:58
GonzoG napisał o tym, że na urządzenia z Atomami była dawana wersja Basic systemu, 32 bitowa, okrojona, a nie, że 32 bitowa wersja jest/była okrojona.

jerryjola
15-12-2013, 19:08
Kiedyś miałem eeePc, ale nie pamiętam, jaki to był system - czego mu brakowało.
Plusem windy jest właśnie współpraca z urządzeniami na usb jak drukarki - na przykład.
Chociaż - jak dla mnie to też nie jest problem. Ja mam hp-ka, jakiś duży kombajn na WiFi. Do tego ma coś takiego jak HP ePrint - wysyłam plik typu jpg, doc, pdf na maila przypisany do dukarki i mi drukuje. Próbowałem ostatnio z komórki i działa.

Mekano
15-12-2013, 19:39
Kurtz, zaszlo male nieporozumienie z mojej strony. :oops:
dopiero pozniej zdalam sobie sprawe ze 32 bit nie powinno stanowic problemu.

Szkoda tez, ze tylko Asus wpadl na taki dosc ciekawy pomysl projektujac taki tableto-laptop.
Bo T100 na pewno znalazl wielu zwolennikow, dla tych ktorzy nie widza czego tak naprawde chca / potrzebuja.. czy tylko tablet, czy moze taki mini-laptop, w malym opakowaniu. W kazdym razie linia Asusa (transformerow) na przyszly rok zapowiada sie dosc ciekawie.

sote
16-12-2013, 14:05
UKE SKONTROLOWAŁ RYNEK TABLETÓW (http://www.uke.gov.pl/uke-skontrolowal-rynek-tabletow-13185)

Mavierk
16-12-2013, 14:44
Mój znajomy dzisiaj wystawił Asusa TF300tg w całkiem fajnej cenie. Czy warto kupić sobie taki tablet z klawiaturą zamiast netbooka za 1200zł?
Głównie korzystałbym go do karty na internet z oranża Zapytam raz jeszcze, bo raczej to jest wątek do tego przeznaczony :P

Johanan
16-12-2013, 16:41
UKE SKONTROLOWAŁ RYNEK TABLETÓW (http://www.uke.gov.pl/uke-skontrolowal-rynek-tabletow-13185)

Jeszcze jeden silny argument skierowany do tych, którzy ganiają za tanim szajsem.

Mekano
16-12-2013, 19:51
A co byscie wybrali:
TF701T czy T100? Ten pierwszy jest na Androidzie i ma ladna rozdzielczosc: 2560x1600 + standardowy port SD/SDXC, ten drugi to taka wersja basic, gorsza rozdzielczosc i bez standardowego portu SD, ale za to z Windowsem 8. Nie powiem chodza mi po glowie te dwa, tym bardziej ze prawdopodobnie TF701T bedzie do dostania.. o 100 euro drozszy.

velaskez
16-12-2013, 19:58
Jeszcze jeden silny argument skierowany do tych, którzy ganiają za tanim szajsem.

Ciekawe, ze ipadow nawet nie tkneli :D

Johanan
16-12-2013, 20:36
Ciekawe, ze ipadow nawet nie tkneli :D

Oryginałów nie, ale ... ;)

Mekano
16-12-2013, 20:45
Niektorzy patrza na tablet pod wzgledem funkcjonalnosci. Do ipada nawet nie da sie wlozyc dodatkowej karty.

elmo
16-12-2013, 22:43
Mam pytanie dotyczące:
samsunga GALAXY Note 10.1 2014 Edition LTE 16 GB
miał ktoś go na dłużej w rękach?
Rozdzielczość: 2 560 x 1 600 - ładnie wygląda.

To ja się przypomnę z pytaniem...
Czy warto?
Piszę, bo rozdzielczość całkiem, całkiem a i rysik się przyda...

Majek
16-12-2013, 22:49
Niektorzy patrza na tablet pod wzgledem funkcjonalnosci. Do ipada nawet nie da sie wlozyc dodatkowej karty.
No i co z tego? Mnie to nie przeszkadza i nie uważam, żeby brak możliwości włożenia karty w jakikolwiek sposób wpływał na funkcjonalność urządzenia. Może nie feruj takich wyroków, bo każdy w inny sposób postrzega funkcjonalność i każdy kupuje urządzenie, które najbardziej mu odpowiada. Nie pasi Ci iPad, to go nie kupuj, ale też nie miaucz, jaki to on niefunkcjonalny.

Kurtz
16-12-2013, 22:56
Nie pasi Ci iPad, to go nie kupuj, ale też nie miaucz, jaki to on niefunkcjonalny
Ale czemu nie? Bo Tobie się podoba, to my mamy go nie krytykować? :]

Mekano
16-12-2013, 23:19
Majek, moglbys sie troche kulturalniej wyrazac, ja tylko wyrazilam swoje zdanie i zaznaczylam ze niektorzy, niektorzy wiec potrzebuja urzadzenia bardziej funkcjonalnego czyli rozszerzonego wlasnie o rozne przydatne porty, zeby sie nie bawic w jakies przejsciowki itp. i uwazam, ze pod tym wzgledem Asus jest niezastapiony. Mi w moim tablecie czasem brakuje tych rzeczy.

Johanan
16-12-2013, 23:21
No i co z tego? Mnie to nie przeszkadza i nie uważam, żeby brak możliwości włożenia karty w jakikolwiek sposób wpływał na funkcjonalność urządzenia. Może nie feruj takich wyroków, bo każdy w inny sposób postrzega funkcjonalność i każdy kupuje urządzenie, które najbardziej mu odpowiada. Nie pasi Ci iPad, to go nie kupuj, ale też nie miaucz, jaki to on niefunkcjonalny.
Podobno ja tu uchodzę za radykała, ale tym razem to Ty porządnie przegiąłeś.

Co to za język i w ogóle za jakaś dziwna filozofia, mam wrażenie, że my tu próbujemy rozmawiać, a nie promować marki i obrażać się za ich krytykę?

Za korzystanie z produktów apple, płaci się niezwykle wysoka cenę i to nie tylko w wymiarze finansowym, ale właśnie również w wymiarze swobody rozszerzania choćby pamięci urządzeń, ale i konfigurowalności samych OS-ów.

Taka niewola, naruszałaby moje poczucie własności przedmiotu, za który jakby nie było, płaci się ciężkie pieniądze.

jerryjola
16-12-2013, 23:53
A co byscie wybrali:
TF701T czy T100? Ten pierwszy jest na Androidzie i ma ladna rozdzielczosc: 2560x1600 + standardowy port SD/SDXC, ten drugi to taka wersja basic, gorsza rozdzielczosc i bez standardowego portu SD, ale za to z Windowsem 8. Nie powiem chodza mi po glowie te dwa, tym bardziej ze prawdopodobnie TF701T bedzie do dostania.. o 100 euro drozszy.

To zależy do czego potrzebujesz...

Ja bym zastanowił się jeszcze nad czymś takim, jak kolega wcześniej pytał:
GALAXY Note 10.1 2014 Edition LTE 16 GB
Nie miałem tego w rękach, ale widziałem w siec jego możliwości - jak dla mnie jest to właśnie kwintesencja tabletu.
Czasami używam jako notatnika w pracy Fujitsu Stylistic 5112. Procek C2D 2x1.33, 4 GB ram, Win8.1, bateria nie nowa, ale wystarcza na jakieś 5-6 godzin pracy, chyba że włączone mam 3G (przez PCMCIA). Chodzi toto jak burza, ale co najważniejsze, można nie tylko pisać, ale rozpoznaje (winda) świetnie pismo. A dzieci bawią się rysując.
Nie obrabiam zdjęć, bo monitorek ma naciągane 12 " i 1024x768.
I jak na dziś, duża część tabletów nie dorównuje mu wydajnością czy funkcjonalnością. Duży minus to wielkość i waga.

Ja brałbym , gdybym miał nieco więcej kasy (samochód w serwisie, wiec kasy już nie mam...), to wziąłbym tego Samsunga (rysik!!!) albo TF701T . Dla mnie taki tablet ma mi zastąpić laptopa, ale nie jako narzędzie pracy na co dzień. Nie muszę mieć Windowsa.Wolę rysik i rozpoznawanie pisma, lekkość.

Mekano
18-12-2013, 02:40
wziąłbym tego Samsunga (rysik!!!) albo TF701T . Dla mnie taki tablet ma mi zastąpić laptopa, ale nie jako narzędzie pracy na co dzień. Nie muszę mieć Windowsa.Wolę rysik i rozpoznawanie pisma, lekkość.

Ja bym chciala TF701T z Windowsem, lubie okienka. (Windows phone i RT sie nie licza).
Natomiast najlepiej by bylo, dual boot Windows+Android. Takie cos ma tylko Transformer Book Trio.
Dzis bylam w Media Markt, ale niestety nie bylo zadnego z nich.
W styczniu Asus zapowie cos nowego, ale nie licze na to, ze bedzie cos fajniejszego od TF701T.
Samsungiem sie nie interesuje, ani innym tabletem, bo tylko Asus oferuje to, co bylo by mi potrzebne czasami, duzy slot na karty SD.. a ten ma tylko model TF701T. :grin:

jerryjola
18-12-2013, 10:21
O, nie ma tak dobrze....
Powiedz mi, a do czego potrzebny jest Tobie slot na karty SD w tablecie?
Mogę się domyślać, że np. do zrzucania zdjęć z aparatu.
To może lepiej mieć wejście na usb (normalne, takie jak np. a Acerze Iconi A501) i podpinać czytnik na karty do tabletu?

Ten T100 też fajnie wygląda, ma pełną Windę (ciekawe, czy można pracować bez używania okienek - na klasycznym pulpicie).

Moim skromnym zdaniem, producenci specjalnie tak projektują sprzęt, aby żaden z nich nie był idealny - to temu brakuje wejścia na karty SD, a innemu brakuje 3G i złącza usb (normalnego). Przez to mamy mętlik w głowie.

Mnie ostatnie przyszedł na myśl dell xt2 - laptop ale z funkcją tabletu. Wiem, ze to nie jest to samo co dzisiejszy tablet. Ale:
- pełna winda
- niejedno wejście USB
- slot na SD
- można włożyć kartę WWAN
- można pisać na nim!
- też ma klawiaturę....

... ale też ma swoje wady - jest większy, cięższy i krótko (relatywnie) działa na baterii.

Tak wiec, moja droga, lekko nie ma...

zdyboo
18-12-2013, 11:44

Większość niezgodności dotyczy zasilaczy, nie tabletów jako takich.
Tylko w dwóch wypadkach niezgodność dotyczyła zaburzeń promieniowanych, co też nie oznacza, że nie dotyczyło to zasilaczy.
W skrócie, przy tablecie podłączonym do ładowarki mogą wystąpić zakłócenia innych urządzeń podłączonych do tej sieci.

Niezgodności dotyczących braku deklaracji zgodności czy niewłaściwego oznakowania, nie ma nawet co komentować, takie rzeczy załatwia się kserokopiarką i naklejkami.

Mekano
18-12-2013, 15:33
O, nie ma tak dobrze....
Powiedz mi, a do czego potrzebny jest Tobie slot na karty SD w tablecie?
Mogę się domyślać, że np. do zrzucania zdjęć z aparatu.
To może lepiej mieć wejście na usb (normalne, takie jak np. a Acerze Iconi A501) i podpinać czytnik na karty do tabletu?

Ten T100 też fajnie wygląda, ma pełną Windę (ciekawe, czy można pracować bez używania okienek - na klasycznym pulpicie).

Moim skromnym zdaniem, producenci specjalnie tak projektują sprzęt, aby żaden z nich nie był idealny - to temu brakuje wejścia na karty SD, a innemu brakuje 3G i złącza usb (normalnego). Przez to mamy mętlik w głowie.

Mnie ostatnie przyszedł na myśl dell xt2 - laptop ale z funkcją tabletu.

Nie chce zgrywac zdjec z aparatu, ale wlasnie wygodnie bylo by czasem, po prostu wyciagnac karte z aparatu i wlozyc w taki slot, by moc je obejrzec, albo pokazac innym.
Dobrze tez, ze jest wejscie USB, bo mozna tez podlaczyc nawet dysk i wtedy ew. zgrac zdjecia z takiej karty, lub bezposrednio z dysku je obejrzec.
Dlatego ten T100 mniej mi pasuje bo pomimo, ze ma Windowsa, nie ma standardowego wejscia SD.
Napisales, ze "nie ma tak dobrze", no wlasnie czytalam, ze Asus wlasnie szykuje sie do produkcji by byl dual boot, to jest mozliwe, moze nawet w styczniu sie o tym dowiemy.
Tak wiec taki T701 z dual botem i wiecej nic nie chce... :mrgreen: Poza tym podoba mi sie wlasnie ten model.
Dell o ktorym wspomniales to raczej laptop, a to ze ma funkcje tabletu nie bralabym tego pod uwage, duze i ciezkie. Tablet ma byc maly, lekki, funkcjonalny.
Wymagasz by Twoj tablet mial 3G, a te sa zazwyczaj troche drozsze i jezeli nie mozesz sie bez tego obejsc, to chyba tez jest ciezko wybrac?
A co powiesz o Lenovo S6000-H? Ma 3G i fajna cene. Do tego panel IPS. a ja zostane przy Asusie. ;)

jerryjola
18-12-2013, 17:28
Właśnie rozważam Lenovo - wahania są pomiędzy 8 cali a 10 cali

Mekano
18-12-2013, 19:43
Właśnie rozważam Lenovo - wahania są pomiędzy 8 cali a 10 cali

Uwazam, ze jak czesto korzystac musisz poza domem, to 8 cali, a jak sporadycznie to 10 cali.

jerryjola
18-12-2013, 22:54
Zdarza mi się często. Mam co prawda acera iconię a501, ale ostatnio coś szwankuje. Jak ma dobry dzień, to jest w porządku, jak ma słabszy, to potrafi doprowadzić do pasji. Odczuwalny jest procek starszej daty - 2x1 ghz i brak możliwości (swobodnej) zaktualizowania Andka do choćby 4,2.
Stąd też chodzi za mną ten ośmiocalowy Lenovo, choć 10-cio - nie jest zły, ze względu na baterię (pojemność i kształt - służąca także tako podpórka ale i jako uchwyt).

Oglądałem przed chwilą na stronie naszego narodowego dziennika, test B8000...główną wada jest ekran (wg testującego), gdyż ma rozdzielczość tylko 1200x800.
Owszem, to nie szczyt dzisiejszych możliwości, ale tyle mam w Iconii i nie narzekam. A zapomniał testujący dodac, że dzięki temu bateria wystarcza na nieco dłużej...

Mekano,
jak już kupisz tego T701, to się pochwal ... :-)

Mekano
19-12-2013, 21:43
Taki tablet jak T701 powinien kosztowac w okolicy T100, t701 jest wyceniony na 499 €. a w cenie 599 € jest Microsoft Surface Pro 64GB i5, nie wiem gdzie tu logika i dlaczego Asus jest taki drogi patrzac na inne tablety i to co oferuja..
gdyby posiadal Windowsa cena byla by bardziej adekwatna, ale z Androidem wydaje mi sie ze drogi.. i zeby chociaz jakas alternatywa byla.. no wlasnie chyba dlatego, ze nie ma alternatywy ma taka cene..

Majek
20-12-2013, 00:38
Ale czemu nie? Bo Tobie się podoba, to my mamy go nie krytykować? :]

Majek, moglbys sie troche kulturalniej wyrazac, ja tylko wyrazilam swoje zdanie i zaznaczylam ze niektorzy, niektorzy wiec potrzebuja urzadzenia bardziej funkcjonalnego czyli rozszerzonego wlasnie o rozne przydatne porty, zeby sie nie bawic w jakies przejsciowki itp. i uwazam, ze pod tym wzgledem Asus jest niezastapiony. Mi w moim tablecie czasem brakuje tych rzeczy.

Podobno ja tu uchodzę za radykała, ale tym razem to Ty porządnie przegiąłeś.

Co to za język i w ogóle za jakaś dziwna filozofia, mam wrażenie, że my tu próbujemy rozmawiać, a nie promować marki i obrażać się za ich krytykę?

Za korzystanie z produktów apple, płaci się niezwykle wysoka cenę i to nie tylko w wymiarze finansowym, ale właśnie również w wymiarze swobody rozszerzania choćby pamięci urządzeń, ale i konfigurowalności samych OS-ów.

Taka niewola, naruszałaby moje poczucie własności przedmiotu, za który jakby nie było, płaci się ciężkie pieniądze.

Łoj, chyba kij w mrowisko niechcący wtyknąłem... ;-)

Sorki, troszkę się źle wyraziłem... Powinienem napisać "niektórym to nie przeszkadza", a nie "mnie to nie przeszkadza". A napisałem to, co napisałem, bo znikąd pojawia się post Mekano, zupełnie wyrwany z jakiegokolwiek kontekstu, który można odczytać po prostu "iPad jest gupi". Tak, jakby koleżanka się obudziła rano i sobie pomyślała: "Oooo, jak nie cierpię iPadów! Napiszę o tym na forum! Napiszę, że są niefunkcjonalne, bo... Bo nie mają gniazda na kartę pamięci! Tak! Tak właśnie napiszę!" ;-)
Ponad to mam nieodparte wrażenie graniczące z pewnością, że koleżanka nie miała dłużej do czynienia z iPadem i nie zna jego zalet. W swoich wypowiedziach opiera się na wyczytanych w sieci parametrach katalogowych i krótkim kontakcie z urządzeniem gdzieś... W markecie, u znajomych...

Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią, nie miałem takiego zamiaru. Chciałem tylko zaznaczyć, że dla niektórych (padło akurat na mnie, ale to sam jestem sobie winien) brak slotu na kartę nie jest ograniczeniem funkcjonalności. Dla innych niektórych jest, dlatego ci inni niektórzy nie kupują iPadów tylko tablety, z gniazdami na kartę pamięci. To tak, jak ja bym wstał rano i sobie pomyślał: "Oooo, jak ja nie cierpię tabletów z Androidem! Ten system jest taki powolny, nic tam nie chodzi płynnie! Napiszę o tym na forum!" Ale czy coś takiego gdzieś napisałem? Po co miałbym to robić? Bo twierdzić tak chyba mam prawo (bazując np. na wyczytanych w sieci opiniach i krótkim kontakcie z zabawkami u znajomych), prawda? Tak samo, jak Wy macie prawo twierdzić, że tablet bez gniazda na kartę jest niefunkcjonalny. Rozumiecie analogię? Mnie nikt nie kazał kupować tabletu z Androidem, Wam nikt nie każe kupować iPada lub innego tabletu bez gniazda na kartę. I nie jest to powód do miauczenia, że iPad nie ma czegoś tam, czy że inny system jest taki, a nie inny.

Johanan, Ty twierdzisz, że brak tego, czy śmego w jabolach narusza Twoje poczucie własności, ja twierdzę, że mojego nie narusza. I czyja racja jest czyjsza? Mojsza, czy Twojsza? Tak czerpiąc z klasyka. ;-) Jak stwierdziłem, że mnie brak slotu nie przeszkadza, to się okazało, że jestem radykałem. Ale jak Ty napisałeś, że Tobie przeszkadza, to już jest ok?

Żeby nie było, niczego nie próbuję promować, nie obrażam się za krytykę. Nie chcę też żadnego flame'u wywoływać. Sam czasem namiętnie pod nosem krytykuję iPada używając niewybrednych epitetów, bo potrafi nieźle wkur...zyć, ale przecież nie ma urządzeń bez wad. Mnie tylko trochę rozbawiła, trochę zirytowała wypowiedź Mekano, taka znikąd wzięta, do niczego się nie odnosząca, bez większej (mogę się mylić) znajomości urządzenia. Odpisałem pod wpływem impulsu, robiłem to gdzieś na kolanie, w przerwie między jedną, a drugą ważną_rzeczą. Wyszło może zbyt dosadnie, może zbyt lakonicznie i suma summarum, niezbyt nieszczęśliwie... Za co jeszcze raz przepraszam, popiół se na łeb sypię. ;-)

A tak swoją drogą, to teraz Wy się obrażacie. Więcej dystansu może, co? Ja gdzieś kogoś wprost zwymyślałem? ;-)

Johanan
20-12-2013, 00:52
...
Johanan, Ty twierdzisz, że brak tego, czy śmego w jabolach narusza Twoje poczucie własności, ja twierdzę, że mojego nie narusza. I czyja racja jest czyjsza? Mojsza, czy Twojsza? Tak czerpiąc z klasyka. ;-) Jak stwierdziłem, że mnie brak slotu nie przeszkadza, to się okazało, że jestem radykałem. Ale jak Ty napisałeś, że Tobie przeszkadza, to już jest ok?
...

Nie tylko brak czegoś, ale vqrvia mnie w jabolach tworzenie jedynie słusznej konfiguracji, od której wara użytkownikowi, boć tylko jest jeden bóg, a jest nim ogrodnik tworzący mackintoshe na swój obraz i podobieństwo.

Ostatnio, uczyniono nawet "gest" w kierunku użytkowników, utrudniając downgrade z iOS7 do wcześniejszych wersji systemu, gdyby komuś jednak się to cudeńko z jakichś wydumanych powodów nie spodobało.

A czy tablety japcoka chodzą szybciej od sonych Z na głupim androidzie, to wiesz, jakoś nie jestem przekonany. ;)

Tom01
20-12-2013, 00:58
Nie tylko brak czegoś, ale vqrvia mnie w jabolach tworzenie jedynie słusznej konfiguracji

- Wiesz Waldek, widziałem taką maszynę do golenia. Wsadzasz gębę w dziurę, myk, cyk i ogolona.
- O! Ale jak to? Jak ona tak goli. Przecież każdy ma inną gębę!
- Tylko do pierwszego golenia...

Parafrazując, są rozwiązania zunifikowane i spersonalizowane. Ani jedne, ani drugie nie mają przewagi nad innymi.

Mekano
20-12-2013, 01:02
Majek, ale to Ty zrobiles problem nie wiadomo jaki, ja do ipadow zupelnie nic nie mam, Ty sie rzuciles od razu, jakby wylano Tobie kubel zimnej wody, wez sobie przeczytaj swoja wypowiedz i reakcje..
Po prostu nie interesuja mnie te tablety, chocby byly najlepsze na swiecie, pewnie i sa.. (ale skoro nie maja tego co bym chciala zeby mialy, to zainteresowalam sie innymi), tak samo jak ciezko mi sie nawet zainteresowac Surface, bo ma system RT. Logiczne.