PDA

Zobacz pełną wersję : Markowe dobre tablety.

Strony : 1 [2]

Johanan
20-12-2013, 01:07
...
Parafrazując, są rozwiązania zunifikowane i spersonalizowane. Ani jedne, ani drugie nie mają przewagi nad innymi.

Sorry Tomku, ale nie przekonam się do czegoś, co praktycznie nie jest całkiem moje.

Zrootowanego androida, mogę przenicować tak, że rodzony ojciec z matką go nie pozna, a japcok nietykalski jest jak zbzikowana pensjonarka, więc nie dziw się, że mnie od niego w sposób naturalny odrzuca.

Ostatnio renault zafundował swoim klientom model samochodu na baterie, który producent może sobie sterować zdalnie, wbrew woli właściciela i ten przykład pasuje mi lepiej do kwestii japcokowej, niż balwierskie porównania.

Tom01
20-12-2013, 01:23
Sorry Tomku, ale nie przekonam się do czegoś, co praktycznie nie jest całkiem moje.

Trendy na świecie są takie, że coraz więcej rzeczy się użycza pod pozorem sprzedaży. Ale to insza inszość.

Wracając jednak do zalet Ipadów, sporo ludzi jednak woli "gotowca", w którym nie nie trzeba grzebać, dłubać, klikać. Nie po to się kupuje gazetę żeby składać jej szpalty. Kupuje i czyta. Japcoka się kupuje i używa. Jak ktoś przedkłada dłubanie nad używanie, to jest właśnie taki Android.

Johanan
20-12-2013, 01:31
...
Wracając jednak do zalet Ipadów, sporo ludzi jednak woli "gotowca", w którym nie nie trzeba grzebać, dłubać, klikać. Nie po to się kupuje gazetę żeby składać jej szpalty. Kupuje i czyta. Japcoka się kupuje i używa. Jak ktoś przedkłada dłubanie nad używanie, to jest właśnie taki Android.

... ale to widzisz niezupełnie tak jak powiadasz, bo gdy skompilujesz jąderko linucha pod konkretne potrzeby i hardware, to system jest po prostu uszyty na miarę i bryka dużo lepiej, niż na domyślnych nastawach.
Takoż, kiedy ktoś w sposób świadomy ujarzmi zielonego ludzika, to nie jest to już jakaś poważna kula u nogi, tylko całkiem użyteczny soft.

Fakt, trzeba najpierw podłubać, ale później jest już z górki, przynajmniej do następnej poważnej aktualizacji systemu.

Prawdą jest też, że to nie dla każdego, ale dlatego właśnie japcok znajduje wzięcie. ;)

Tom01
20-12-2013, 01:36
przynajmniej do następnej poważnej aktualizacji systemu

A potem znów dłubanie. Rozumiem, w serwerze ma to większy sens, ale w tablecie nie widzę takowego. Chyba, że jako hobby. Tablet nieprzypadkowo porównałem do gazety i takiego komfortu używania oczekuje wielu użytkowników. Słowo klucz - technika użytkowa.

Johanan
20-12-2013, 01:45
A potem znów dłubanie. Rozumiem, w serwerze ma to większy sens, ale w tablecie nie widzę takowego. Chyba, że jako hobby. Tablet nieprzypadkowo porównałem do gazety i takiego komfortu używania oczekuje wielu użytkowników. Słowo klucz - technika użytkowa.

Tomku, jeżeli nie masz potrzeby bycia realnym właścicielem zakupionego sprzętu, to moje tu pisanie nie ma prawa Ciebie przekonać.

Smartfon/tablet, to w praktyce małe komputery, więc powinny być jak to komputery konfigurowalne, inaczej z mojego punktu widzenia są kompletnie nieużyteczne.

Majek
20-12-2013, 02:03
A czy tablety japcoka chodzą szybciej od sonych Z na głupim androidzie, to wiesz, jakoś nie jestem przekonany. ;)No pewnie, tylko w Sonych siedzi pierdylion-rdzeniowy potwór, który brutalną siłą jakoś ogarnia "rozkapryszonego" Androida.

Pomijam, że taka Z-ka cenowo zbliża się do iPada i chyba też nie ma gniazda na kartę.

Po prostu nie interesuja mnie te tablety, chocby byly najlepsze na swiecie (...)To po co o nich piszesz, wypowiadasz się?

Tom01
20-12-2013, 02:03
Smartfon/tablet, to w praktyce małe komputery, więc powinny być jak to komputery konfigurowalne, inaczej z mojego punktu widzenia są kompletnie nieużyteczne.

uC w ekspresie do kawy też jest małym komputerem i to nawet pracującym pod Linuxem a zupełnie nie widzę potrzeby konfigurowania czegokolwiek. Jest zrobione tak aby spełniało swoją funkcję i tyle. W bardzo wielu urządzeniach siedzą komputery i nawet o tym nie wiemy. Dlaczego nie postrzegać tak tabletu?

Johanan
20-12-2013, 02:07
uC w ekspresie do kawy też jest małym komputerem i to nawet pracującym pod Linuxem a zupełnie nie widzę potrzeby konfigurowania czegokolwiek. Jest zrobione tak aby spełniało swoją funkcję i tyle. W bardzo wielu urządzeniach siedzą komputery i nawet o tym nie wiemy. Dlaczego nie postrzegać tak tabletu?

Aleś dopieprzył, że nawet nie wiadomo jak Ci zgrabnie odpowiedzieć, żeby nie było zbyt brutalnie.

W skrócie chodzi o pełne panowanie nad systemami łączności i zapobieganie wyciekowi danych, więc ten przykład baristyczny też jakoś od czapy. ;)

Mekano
20-12-2013, 02:10
To po co o nich piszesz, wypowiadasz się?

A co ja o nim pisze? :shock:

Kurtz
20-12-2013, 02:11
Na pewno na zwykłym uC masz linuxa? Ja bym jednak nie szedł w tak daleko idące przypuszczenia. Chyba, że Twój ekspres pozwala zarządzać sobą zdalnie przez HTTP, albo telnet, ssh, czy inny wysokopoziomowy ( cywilizowany ) sposób... ;P

Tom01
20-12-2013, 02:12
Na pewno na zwykłym uC masz linuxa? Ja bym jednak nie szedł w tak daleko idące przypuszczenia. Chyba, że Twój ekspres pozwala zarządzać sobą zdalnie przez HTTP, albo telnet, ssh, czy inny wysokopoziomowy ( cywilizowany ) sposób... ;P

uC to skrót myślowy/słowny. Nie wiem co tam siedzi za procesor, ale na pewno chodzi na tym któryś Linux. Jeszcze komendy linuxowe rozpoznaję jak widziałem technika który coś tam w nim kalibrował. ;)

Kurtz
20-12-2013, 02:22
Wątpię, żeby ktoś pakował hardware które udźwignie system operacyjny do czegoś tak prostego jak ekspres. Linuxa, mógł używać na poziomie programatora...
Ale ni eo tym temat!

Rozgraniczanie: iOS bezproblemowy i latwy, dziala out of box - android wymaga dłubania, grzebania i zabawy jest bezsensowne. To tak jak by powiedzieć, że jak pada deszcz, to nie umrzemy z pragnienia, a jak świeci słońce to trzeba olejek i wszystko...
Szczególnie w perspektywie markowych tabletów, gdzie mamy lepszy hardware, szczególnie wazne dla andka, gdzie mamy Systemy Windows 8 i Windows 8 RT. To już trochę inny poziom.

Johanan
20-12-2013, 02:30
Kurtz, odniosłem wrażenie że masz pojęcie o zarządzaniu sieciami, więc powinieneś kumać w czym problem.

Kurtz
20-12-2013, 02:42
Dla mnie, osobiście iOS odpada, również, przez brak możliwości konfiguracji wielu rzeczy, brak kontroli nad danymi i działaniem systemu. Ale, z drugiej strony, z tego samego powodu odpada też Android, bo żeby mieć realne zarządzanie, musimy mieć zrootowane urządzenie i masę wiedzy i zaufania do twórców aplikacji "zabezpieczających"... Dla tego tak bardzo optymistycznie podchodzę do systemów MS Windows na tabletach i planuję zakup takowego w przyszłości.

Smartphone, którey nie oferuje mi prywatności, staje się tylko urządzeniem do rzeczy które wymagają najniższego poziomu bezpieczeństwa. Najmniej ważne konta email, rozmowy telefoniczne, etc. Wyłączony GPS, etc, etc. Urządzenie które cały czas mamy przy sobie, może zbierać ( i zbiera, co pokazały różne odkrycia w przypadku iPhone ) bardzo wiele danych, których moim zdnaiem nie powinno.

Johanan
20-12-2013, 03:26
Kurtz, istnieją źródłowe gotowce, albo i nawet całkiem gotowe rozwiązania whispera na andka w rodzaju SecureText-u itp. , więc to absolutnie nie problem, by zabezpieczyć komunikację w mobikach.
Jak ktoś ma świra na tym punkcie, to może nawet używać RedPhone, albo płatnych rozwiązań, ale to raczej ekstrema.

Dość, że jest czym pogrzebać i nie muszą to być kompletne aplikacje, ale skrypty, mody, albo całe gotowe modyfikacje systemu wprost do zastosowania.

ku6i
28-12-2013, 21:30
Pytanie techniczne: tablet dla człowieka, który siedzi w delegacji i wieczorem chce przejrzeć internet i pogadać z rodziną przez Skajpaja. Pytania:
Rozmiar: skoro internet i tablet nie będzie trzymany w kieszeni, to raczej 10"?
Model: Nexus 10 (trochę drogo, lepiej byłoby taniej...), jakieś alternatywy? Chińszczyzna odpada, tablet ma działać bezawaryjnie.

Zastanawiam się, czy nie byłby lepszy po prostu jakiś tani laptop 10", a'la dawne Asusy EEE?

ku6i
29-12-2013, 19:26
Nikt nic?

Zolty
29-12-2013, 21:58
Mam w domu Kindla Fire - czyli chyba 8", ostatnio troche pod wplywem impulsu (i rozdzielczosci) kupilem Galaxy Note 10.1 2014.
Wniosek - trzeba bylo wziac cos z 8" ekranem - dosyc niewygodnie sie te 10" obsluguje, a i waga wieksza.
Note'a nie polecam do takich zastosowan o jakich piszesz - przerost formy nad trescia, przy tym ma kilka "baboli" - bateria dosyc slaba, tulko USB 2.0 (w 2014 roku w topowym modelu). Aczkolwiek - 8" ma USB 3. Jesli odpowiada ci Szajsungowy TouchWiz to moze Note 8?

Laptop/ultrabook - mimo wszystko ciezszy (szczegolnie po doliczeniu wagi torby, zasilacza, klebowiska kabli itp...)

Johanan
30-12-2013, 00:06
Jeżeli się łamiesz, to tylko netbook: http://www.x-kom.pl/p/79543-netbook-10-asus-eee-pc-x101ch-n2600-1gb-320-7se-czarny.html .

Mekano
30-12-2013, 00:54
Johanan chce Ci wyslac priv, czy sobie nie zyczysz? (POPROSZE POST DO SKASOWANIA, ZA JAKIES 2 GODZINY, napisalam tu, bo widze, ze Johanan ma zdaje sie zablokowane privy.. heh).

Mekano
30-12-2013, 00:59
Z malych netbokow, to mi sie podoba model: Asusa, X200CA i3 dotykowy: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X200CA#specifications
szkoda tylko ze ma slaba baterie i nie jest konwertowany jak Asus transformer. ;) Tak to bylby idealny.

jerryjola
30-12-2013, 00:59
Mam w domu Kindla Fire - czyli chyba 8", ostatnio troche pod wplywem impulsu (i rozdzielczosci) kupilem Galaxy Note 10.1 2014.
Wniosek - trzeba bylo wziac cos z 8" ekranem - dosyc niewygodnie sie te 10" obsluguje, a i waga wieksza.
Note'a nie polecam do takich zastosowan o jakich piszesz - przerost formy nad trescia, przy tym ma kilka "baboli" - bateria dosyc slaba, tulko USB 2.0 (w 2014 roku w topowym modelu). Aczkolwiek - 8" ma USB 3. Jesli odpowiada ci Szajsungowy TouchWiz to moze Note 8?

Laptop/ultrabook - mimo wszystko ciezszy (szczegolnie po doliczeniu wagi torby, zasilacza, klebowiska kabli itp...)

Co to znaczy słaba bateria?
Jestem ciekawy, bo w zasadzie po Nowym Roku miałem zakupić Lenovo b6000(8") albo b8000(10"), ale spojrzałem na Galaxy N8000, nie wiem, czy to 2014 czy starsza wersja.
Według testów, bateria powinna wystarczyć na ok. 7-8 h pracy z włączonym Wifi i przeglądaniem internetu plus poczta.
W porównaniu z takim Lenovo b8000 to może niedużo (według danych podawanych przez firmę, jest to do 18 h pracy), ale jak dla mnie to i tak dużo.
A jakie masz wrażenia z jego używania? Szczególnie interesuje mnie używanie rysika. Podobno tablet ten rozpoznaje do 1024 różnych sił nacisku rysika...
No i czy masz tego samsunga z 3g?

Johanan
30-12-2013, 02:19
Z malych netbokow, to mi sie podoba model: Asusa, X200CA i3 dotykowy: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X200CA#specifications
szkoda tylko ze ma slaba baterie i nie jest konwertowany jak Asus transformer. ;) Tak to bylby idealny.

Ten netbook występuje w Polsce w bardzo kiepskich konfiguracjach i w dodatku nie jest tani, no i wcale nie jest taki mały.

Mekano
30-12-2013, 17:17
Ten netbook występuje w Polsce w bardzo kiepskich konfiguracjach i w dodatku nie jest tani, no i wcale nie jest taki mały.

Pomyslalam sobie, ze ten kto potrzebuje miec w tablecie klawiature, to zamiast pakowac sie w dosc slabe T100, to jest fajny model X200CA, przynajmniej ze specyfikacji, tyle ze problem w tym, ze to juz nie bedzie typowy tablet, bo niestety nie odlacza sie klawiatura, poza tym funkcje tabletu posiada, bo ma ekran dotykowy. Ten model wystepuje z procesorem Celeron i z i3.
a jezeli to ma byc sprzet typowo mobilny to uwazam ze warto jest wybrac normalny tablet, a jezeli tylko do domu to lepiej cos z dodatkowa klawiatura, lepiej miec niz jej nie miec.

Kurtz
30-12-2013, 18:13
tyle ze problem w tym, ze to juz nie bedzie typowy tablet, bo niestety nie odlacza sie klawiatura, poza tym funkcje tabletu posiada, bo ma ekran dotykowy. Ten model wystepuje z procesorem Celeron i z i3.
To po prostu NIE będzie tablet, nawet nie nietypowy, po prostu żaden...

Rafał_Sz
30-12-2013, 19:17
Dobra klawiatura do tabletu kosztuje ok 100 zł. Po co kombinowac?

Johanan
30-12-2013, 23:27
Dobra klawiatura do tabletu kosztuje ok 100 zł. Po co kombinowac?

Mnie jest absolutnie ganz egal, ale kiedy kol. ku6i zakłada wybór pomiędzy tabletem a netbookiem 10", to ja nie ma nic przeciwko żeby wybrał to drugie urządzenie.

ku6i
31-12-2013, 02:42
Mnie jest absolutnie ganz egal, ale kiedy kol. ku6i zakłada wybór pomiędzy tabletem a netbookiem 10", to ja nie ma nic przeciwko żeby wybrał to drugie urządzenie.

Problem w tym, że sprzęt nie jest dla mnie, a dla członka rodziny, który chyba sam nie jest w stanie określić swoich potrzeb. Najlepiej jakby sprzęt miał wydajność laptopa, wygodę tabletu i cenę, wytrzymałość oraz czas pracy na baterii jak Samsung Solid :)

Zolty
31-12-2013, 03:09
Co to znaczy słaba bateria?
Jestem ciekawy, bo w zasadzie po Nowym Roku miałem zakupić Lenovo b6000(8") albo b8000(10"), ale spojrzałem na Galaxy N8000, nie wiem, czy to 2014 czy starsza wersja.
Według testów, bateria powinna wystarczyć na ok. 7-8 h pracy z włączonym Wifi i przeglądaniem internetu plus poczta.
W porównaniu z takim Lenovo b8000 to może niedużo (według danych podawanych przez firmę, jest to do 18 h pracy), ale jak dla mnie to i tak dużo.
A jakie masz wrażenia z jego używania? Szczególnie interesuje mnie używanie rysika. Podobno tablet ten rozpoznaje do 1024 różnych sił nacisku rysika...
No i czy masz tego samsunga z 3g?

Mysle ze osiem godzin pracy wytrzyma ta bateria, aczkolwiek sprzet uzywalem w "normalnych" (czyt. w sieci) warunkach raptem kilka dni. Teraz siedze w miejscu gdzie WiFi ani 3G ni ma (odpowiadajac - mam wersje z LTE, ale jeszczem zadne karty SIM do niego nie zaladowal), wiec sluzy chwilowo za budzik, player i galerie zdjec.
Spory wplyw na baterie ma ta wysoka rozdzielczosc, ktora grafika musi obsluzyc. Wiecej powiem po powrocie do cywilizacji - kiedy juz pouzywam normalnie.

Co do rysika - ja tam panie rysownikiem nie jestem, a i lapki o wrazliwosci kowalskich, wiec o tym nacisku sie nie wypowiem. Co do samej zabawy rysikiem - sympatycznie to dziala. Z innych rzeczy ktore mi podpasowaly to mozliwosc otwierania pewnych (nie wszystkich) aplikacji w oknie - i nie tyle o wielozadaniowosc mi chodzi, a o to ze wystarczy narysowac sobie okienko i wybrac jaka apka ma sie w nim pokazac. Przydatne do podejrzenia kalendarza, kontaktow itp. Rozpoznawanie pisma pozytywnie mnie zaskoczylo - nawet dziala, juz konwersja mowa-na-tekst jakby gorzej (PL tylko on-line, nie da sie sciagnac pakietu), w evernote dzialalo to troche lepiej.
Z porazek - nie jestem w stanie przeslac niczego z i na HTC One po WiFi, tyle ze to problem obu urzadzen. HTC olewa WiFiDirect, a i chyba Samsung ma jakies swoje dziwne protokoly.
Plynnosc - no coz, iPad to to nie jest (aczkolwiek z iPadami mialem do czynienia tylko w sklepach) i spodziewalem sie wiecej. Wspolpraca z karta - wrzucilem "zlotego" Sandiska 32 Gig i czasami kiedy chce wykasowac zdjecie podczas przegladania Galerii to mam kilkusekundowa zwloke, albo w ogole nie kasuja za pierwszym podejsciem.
Poczytalem i okazalo sie ze wybralem karte ktora ponoc slabo wspolpracuje z Notem.

A teraz po miesiacu - wzialbym 8" Note'a.

Latwiej sie dziala na miejszym ekranie kiedy wszysko lezy pod kciukami.

jerryjola
01-01-2014, 19:34
Dlaczego wziąłbyś ośmiocalowego Nota? Tylko dlatego, że mniejszy?

Zolty
01-01-2014, 20:25
Tak - ze wzgledu na rozmiar, choc z drugiej strony na 10" wygodniej sie pisze rysikiem.

jerryjola
03-01-2014, 00:34
W zasadzie jestem przekonany do tego Galaxy Note 10 - ze względu na właśnie ów rysik.
Jedyna rzecz, która jeszcze miesza mi w głowie, to bateria. Reklamowane przez Lenovo 18 h robi wrażenie, ale jeżeli ów Samsung wytrzyma solidnie 8h, też będę zadowolony.

Zolty
03-01-2014, 07:17
Jakbym mial sie czepiac - to tego ze wzialem wersje z 16 Giga: innych (czyt. wiekszych) nie bylo w ofercie. Niby prosto to rozszerzyc karta pamieci, ale jest roznica w predkosci. No i tego ROMu przydaloby sie nie 3 Giga a z 16 ;)

W sumie gdyby nie pewne ograniczenia "firmowe" to skusilbym sie na malego iPada. Szczegolnie ze program do obslugi jednego sprzetu u mnie w domu dziala lepiej pod iOS niz pod Androidem.

Do pelni szczescia brakuje USB 3.0 (wstyd w modelu nazwanym "2014"). Kolorki wyswietlacza takie Samsungowe, ale daje sie zmienac ustawienia w pewnym zakresie (tzn wybierac sposrod 3 trybow).

A o baterii wiecej tutaj dla tych ktorzy wladaja... translatorem ;) :
http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-note-10-1-2014/335192-guide-longer-battery-life-how-youre-being-robbed.html

Mekano
03-01-2014, 13:24
No i tego ROMu przydaloby sie nie 3 Giga a z 16 ;)

16 gb ramu w tablecie? 3 to za malo?! Chyba zalezy co sie robi..

jerryjola
03-01-2014, 14:53
No to teraz tylko czekam na kasiurę....i ten samsung będzie mój.
Jak tylko go zakupię, podzielę się doświadczeniami, jak to się je.

Zolty
03-01-2014, 17:58
>Mekano: tam byla emotikonka na koncu, a z tych 3 Giga zwykle okolo 1.5 zajmuja smieci z roznych Samsungowo/Androidowych programow. Wkurza mnie to - odpalam S Note, wychodze a w pamieci zostaje powiedzmy 300 Mega smieci, odpale Galerie i znowu dwa kolejne procesy wisza.
Po prostu trzeba czyscic od czasu do czasu pamiec.
Z ciekawostek to nadajnik IR i apka do sterowania sprzetem, nie wyprobowalem jeszcze pelni mozliwosci, ale z tego co widze w HTC One ma wieksze mozliwosci konfiguracyjne ( o ile sie nie myle Samsung pozwala tylko na obsluge TV, w HTC mozna ustawic sobie zestaw KD, TV i tuner DVB-T). - pocwicze jak zjawie sie w domu.

Johanan
05-01-2014, 18:47
@Zolty, o czym Ty na Wielkiego Elektronika tu właściwie mówisz?

Już 1GB RAM-u, to dla tabletu zupełnie wystarczająca przestrzeń, trzeba tylko ustawić OS, a nie pogrywać na domyślnych.

Ogranicz przede wszystkim wielość procesów w tle i poprzenoś systemowe aplikacje na kartę SD.
Utworzenie pliku wymiany na szybkiej karcie SD, również pomaga w tym temacie.

Zolty
05-01-2014, 19:12
Ty do mni mowisz w jezyku co ja go nie rozumiec... (przenies plik wymiany w Androidzie... nie mam pojecia, z czym to sie je).
Co do aplikacji - niestety systemowe nie wszystkie daja sie przeniesc - tzn ja nie umiem ich przeniesc.
Ustawieniami, synchronizacja z milionami kont (drop, Samsung, Google) jeszcze sie bede musial pobawic po powrocie z dziczy w zasieg jakiejs sieci.

A z tymi 16 Giga to naprawde byl zart.

Johanan
05-01-2014, 19:17
...
A z tymi 16 Giga to naprawde byl zart.

Wiem, że żart, bo czym niby miałby obsłużyć te 16GB, prockiem x32?

Samsung wypuszcza sprzęt z procem x64 już zaraz, ale też tylko z 4GB RAM-u, choć to moim zdaniem na dzisiejsze moce mobików o wiele za dużo.

ps. Istnieje od pyty aplikacji, które normalizują Antoniego, więc jakby co to się odezwij.

Kurtz
05-01-2014, 22:19
Co to niby jest x32 i x64 ?
Piszcie 32 bit, albo 64 bit, bo powyższe, nic nie znaczy. Domyślam się, że wzięło się to z braku zrozumienia czym jest x86, nie zmienia to jednak faktu, że samo x32 i x64 to żadne określenie techniczne.

Johanan
06-01-2014, 00:03
Co to niby jest x32 i x64 ?
Piszcie 32 bit, albo 64 bit, bo powyższe, nic nie znaczy. Domyślam się, że wzięło się to z braku zrozumienia czym jest x86, nie zmienia to jednak faktu, że samo x32 i x64 to żadne określenie techniczne.

Domyślasz się pewnie, gdzie mi zalega jakaś technikalistyczna koszerność (?)!

Zrozumiałeś przekaz?

... więc nie marudź. ;)