PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Od Beskidu...

bajcy
23-11-2013, 19:51
...Po Kościelec

Chyba jest to jedno z nielicznych zdjęć robione pod światło, dlatego będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi.
***Zapraszam***

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/4919/h118.jpg)

Pozdrawiam
Bajcy

MartinGrey
23-11-2013, 20:14
Radze robić takie zdjęcia kiedy słońce jest tuż nad horyzontem + mocno przymknięta przysłona + jakaś połówka lub inne techniki. Efekt będzie znacznie lepszy, sam zobaczysz ;) Niestety fotografowanie z tylnym oświetleniem nie należy do prostych.

PS. Zdjęcie byłoby na prawdę bardzo dobre jakbyś zrobił je w innych warunkach.

j@nek
23-11-2013, 21:43
...a ja uważam, że całkiem dobrze poradziłeś sobie ze światłem. Być może szara połówka poprawiła by odbiór, ale zawsze możesz ją nałożyć w LR ;-)

MartinGrey
23-11-2013, 23:12
...a ja uważam, że całkiem dobrze poradziłeś sobie ze światłem. Być może szara połówka poprawiła by odbiór, ale zawsze możesz ją nałożyć w LR ;-)

Szara połówka przy takim świetle zniszczyłaby zdjęcie, góra wyszłaby ciemna i wyglądałoby to nienaturalnie ;) Połówka w LR - nie skomentuje tego, bo może zaraz się dowiem, że filtr polaryzacyjny też da się zasymulować programowo ;) Ew. jak ktoś nie ma szarej połówki, a rozpiętość tonalna nie pozwala na wykonanie takiej fotografii, to można pokusić się o kilkukrotną ekspozycję, ale w warunkach o jakich pisałem. Niestety nie mam pojęcia co da się wyciągnać z rawa z d7100 więc może takie zabiegi nie byłby tak bardzo potrzebne. Mam d80 więc technologicznie lata świetlne jeżeli chodzi o rozpiętość tonalną.

bajcy
24-11-2013, 13:42
Czyli, że nic z tego nie będzie?

MartinGrey
24-11-2013, 13:54
Nie o to chodzi. Zobacz sobie np zdjęcie Grega77 z tematu: Lodek nie ma, ale tez jest... powinieneś w taki sposób powalczyć :)

geralttt
24-11-2013, 17:16
Tak jak j@nek napisał - bardzo dobrze poradziłeś sobie ze światłem. Niejeden by poległ. Mnie osobiście wkurzają flary, ale paradoksalnie są one coraz częściej dodawane programowo, czyli to też jest kwestia wrażliwości estetycznej odbiorcy. Ładny obrazek, jakie szkiełko?

Greg77
24-11-2013, 17:18
Nigdy nie rob zdjec pod swiatlo jak slonce jest za taka chmura, zawsze wychodzi taka plama zeby nie wiem co robic...poradziles sobie calkiem znoscie, polecam jednak robic takie zdjecia jak slonce jest nizej i jest slabsze.

bajcy
24-11-2013, 23:32
Tak jak j@nek napisał - bardzo dobrze poradziłeś sobie ze światłem. Niejeden by poległ. Mnie osobiście wkurzają flary, ale paradoksalnie są one coraz częściej dodawane programowo, czyli to też jest kwestia wrażliwości estetycznej odbiorcy. Ładny obrazek, jakie szkiełko?

Dzięki, szkiełko to sandardowy nikkor 18-105;)

Nigdy nie rob zdjec pod swiatlo jak slonce jest za taka chmura, zawsze wychodzi taka plama zeby nie wiem co robic...poradziles sobie calkiem znoscie, polecam jednak robic takie zdjecia jak slonce jest nizej i jest slabsze.

Zdaję sobie sprawę, że przy innym niebie byłoby inaczej, jednak jak wcześniej zaznaczałem, było to moje jedno z nielicznych zdjęć pod światło, dlatego też wrzuciłem tutaj, żeby zobaczyć jak sobie poradziłem;)Wiem, że mogłem bardziej cienie wyciągać, jednak wtedy nie byłoby już tak naturalnie, a mi głównie o to chodziło;)
Podsumowując, chyba nie jest tak źle;)
Dzięki i Pozdrawiam.