PDA

Zobacz pełną wersję : SB-700 upadek

varjo
22-11-2013, 11:55
Ok. tydzień temu przez moją nieuwagę SB-700 wylądowała na chodniku - przewrócił się cały statyw, lampa uderzyła o beton z wysokości ok 1,5m. Najbardziej ucierpiał uchwyt na lampę, który się po prostu złamał (ten element chyba wziął na siebie większość energii upadku). Natomiast sama lampa jest w jednym miejscu lekko obita, ale obudowa nie pękła. Zoom palnika działa bez zarzutu, lampa normalnie błyska i współpracuje z aparatem. Czas ładowania na świeżych bateriach też bez zmian. Na palniku nie widać żadnych uszkodzeń (oczywiście na tyle na ile można go obejrzeć bez rozkładania lampy).

Pytanie - czy w takiej sytuacji jest sens oddawać lampę na przegląd, czy sobie darować? Normalnie bym sobie odpuścił na zasadzie "jak działa to się nic nie stało", ale lampa jest względnie nowa (kilka miesięcy, gwarancja jeszcze jest). Czy - przynajmniej w teorii - uszkodzenia na skutek upadku mogą się ujawnić dopiero po jakimś czasie?

nikon90
22-11-2013, 21:56
Czy to uznają na gwarancji to wątpie, uszkodzenie mechaniczne o ile się orientuje nie podlega gwarancji, jedynie z ubezpiecznienia można skorzystać.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

D_Z_I_A_D_E_K
23-11-2013, 00:28
Czy to uznają na gwarancji to wątpie, uszkodzenie mechaniczne o ile się orientuje nie podlega gwarancji, jedynie z ubezpiecznienia można skorzystać.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Z tego co zrozumiałem to kolega raczej nie chce lampy reklamować, a sprawdzić w serwisie czy wszystko z nią ok.
Ja bym dał sobie spokój, jeśli wszystko działa to nie ma się co przejmować

sea21
23-11-2013, 23:20
Jeżeli lampiocha działa to IMO nie ma się czym przejmować. Przy upadku mógł się uszkodzić palnik ale wtedy lampa by nie błyskała. Ja bym się nie przejmował tylko dalej robił zdjęcia :)