Zobacz pełną wersję : zdjecia w dyskotece
dobra panowie moze z cyklu jak to dziala :) mam problem z ostroscia na zdj portretowych poprostu mam nie ostre zdj myslalem ze to blad af ale nie poprostu zdj jest nie ostre z poruszenia
wiadomo szeroki kat jest tokina 11-16 2.8 af dx
czas 1/10-1/8 malo kiedy 1/25 iso ok 1250 nie wchodzilem na 1600 f to pelna dziura natomiast mam zdj poprostu mydlane jakby nie mialy ostrosci.. kaplica
aparat d200
czemu tu watek wiadomo jak to w dysco musi byc blysko lampa sb 900 czesto odbijam od scian wiadomo ale...tu wlasnie watek
robie glownie na 2 kurtyne czy zmiana na normalny blysk pozwoli zamrozic wlasnie drgania spowodowane czasem 1/10 ?
bo zdj ewidentnie sa poruszone czas 1/13 powodowal ze juz malo swiatel z 2 tla wpadalo i robilo sie ciemno w tle mimo iz iso 1250 wiem wiem z d200 z iso nie poszaleje moge podbic do 1600 tez to cos da i ew zwiekszenie iso czy wlasnie zmiana na normalny blysk i reszta bez zmian?
Bez zdjęć ciężko postawić jednoznaczną diagnozę, ale nasuwa mi się taka:
Nie wina synchronizacji, a raczej za długiego czasu i za dużej ilości światła z otoczenia, co powoduje, że mimo zamrożenia ruchu przez lampę, światło zastane i tak rozmywa.
Musisz się zdecydować, czy chcesz dużo zastanego i rozmyte zdjęcia, czy mniej, ale mniej poruszone.
Przeczytaj to i powiedz sam czy coś z tego rozumiesz.
Bez zdjęć ciężko postawić jednoznaczną diagnozę, ale nasuwa mi się taka:
Nie wina synchronizacji, a raczej za długiego czasu i za dużej ilości światła z otoczenia, co powoduje, że mimo zamrożenia ruchu przez lampę, światło zastane i tak rozmywa.
Musisz się zdecydować, czy chcesz dużo zastanego i rozmyte zdjęcia, czy mniej, ale mniej poruszone.
Iso 1250-1600 z D200 to też raczej do żylety się nie dołoży...
sory za 1000 bok
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/c5bc77fa0b9d.jpg)
1/10 f2.8 14 mm
Czas 1/10 przy ekwiwalencie 21 mm (14 mm na DX) + drżenie ręki + widoczna dominacja światła zastanego nad fleszem (2 kurtyna) = nieostre zdjęcie. Od jakiej ściany tutaj odbijałeś? Widzę też tutaj straszny pomarańczowo-czerwony zafarb. Chyba od oświetlenia sali.
zafarb wlasnie od odbijania od scian bo sa koloru pomaranczowego z czerwonym byla u mnie za plecami, sufit i boczne sciany sa czarne...czyli nie wiem 1600 iso podbic i czas ok 1/15 -1/20 sprobowac i normalny blysk i zobaczyc co wyjdzie
Damiankck
14-11-2013, 12:01
jeżeli chcesz zamrozić ruch i zrobić "klasyczny portret" to ja proponuje
ISO 800-1000
1/60s
lampa w ttl pod kątem około 80st z karteczką i powinno być okej. ja z reguły tak robię i działa.
a jak chcesz na dłuższym czasie to wydłuż go jeszcze bardziej... nawet do 1/3 sek, lampa odpowiednio na drugą kurtynę.. wtedy uzyskasz efekt rozymycia (światła, tła) a postacie będą ostre.
1. Mam wrażenie, że jest BF, bo szczegóły na osobach z tyłu wydają się wyraźniejsze niż na tej parze z przodu.
2. Jak masz czerwone ściany, to się nie odbija od nich światła. Wtedy wychodzi kicha jak na tym zdjęciu.
3. Ustawienia - zmniejsz ISO o 1-2 EV, lampa do przodu w górę 60-90st, dyfuzor i reflektor wyciągnięte, albo z mydelniczką i dyfuzorem i ok 0-60st. To nie są artystyczne portrety, gdzie trzeba zadbać o każdy szczegół i każdy promyk światła. Błyskasz tak, aby było wygodnie i odpowiednie kolory, a nie do tyły w górę, bo tak piszą... Każdy klub jest inny i do każdego trzeba dopasować sobie ustawienia.
Jak np. błyskam prosto. Klub o wysokości 5-6m, wymalowany cały na czarno - nie ma szans aby z odbicia coś doświetlić.
Popieram przedmówce, w takich warunkach trzeba błyskać na wprost, ewentualnie jakiś dyfuzor ale wówczas tracimy na mocy lampy. Proszę zauważyć, że znani fotografowie też w trudnych warunkach reporterskich błyskają lampami przed siebie i w większości przypadków bez dodatkowego osprzętu. Odbicia itp. sprawdzają się w małych jasnych pomieszczeniach z białym sufitem lub ścianą.
siwyozzman
14-11-2013, 14:18
Proponuję filtr pomarańczowy na flash to po pierwsze, ekspozycję ustawić tak jak koledzy radzą, zmniejsz iso, chociaż trochę skróć czas...może być BF z tego co widać, jak miałem D200 to przy wspomaganiu z flasha to była reguła... wyłącz wspomaganie z lamy a przejdź na lampkę z body... ewentualnie bez wspomagania - D200 ma czuły AF w ciemnicy...
no wlasnie tez tak patrze na te zdj i faktycznie chyba to nawet nie z ruchem problem lecz bf robilem na afc i na automatycznym wyborze pola ostrosci.. ale widocznie za duze kontrasty i moze zaczne stosowac centralny?
no wlasnie tez tak patrze na te zdj i faktycznie chyba to nawet nie z ruchem problem lecz bf robilem na afc i na automatycznym wyborze pola ostrosci.. ale widocznie za duze kontrasty i moze zaczne stosowac centralny?
Nigdy nie używaj automatycznego wyboru pola... Nie masz wtedy żadnej kontroli nad tym gdzie aparat ostrzy.
Punkt ostrości zawsze wybieraj sam.
Czy ciągły - przy takich scenach raczej obstawiałbym AF-S, z reguły jest celniejszy. AF-C używaj przy dynamicznych scenach.
dzieki wielkie zobacze na srodkowym plus wspomaganie z body bo faktycznie jakby poprostu nie trafial tam gdzie ja bym chcial
dzieki wielkie zobacze na srodkowym plus wspomaganie z body bo faktycznie jakby poprostu nie trafial tam gdzie ja bym chcial
Najpierw sprawdź wspomaganie AF z lampy. Ze wspomaganiem z body przy T11-16 może być "mały" problem - za szeroki i przesłoni światło. Poza tym, jak lampa sama w sobie nie ma wyłączenia wspomagania AF (tylko najwyższy model Nikon, Metz, Nissin), to i tak nie włączysz wspomagania w body.
mam sb 900 wiec wspomaganie moge wylaczyc i bede testowal ew wlasnie calkowicie wylacze moze te wspomaganie
siwyozzman
14-11-2013, 20:49
mam sb 900 wiec wspomaganie moge wylaczyc i bede testowal ew wlasnie calkowicie wylacze moze te wspomaganie
Weź sprzęt sprawdź na spokojnie w domu wieczorem , słabe światło żarówek - tak żeby wspomaganie włączało się za każdym razem... na niższym iso żeby było łatwiej ocenić ostrość, zrób kilka zdjęć przeostrzając za każdy razem obiektyw. Kontrastowy przedmiot/jakieś kartony po sokach dobrze się sprawdzają/ zrób z AF assist lampy błyskowej a później wyłącz to wspomaganie korzystając z tego które masz w body...
Wg mnie jest duże prawdopodobieństwo że będzie duży BF z czerwonym wzorkiem :)
Przynajmniej moje D200 tak miało a dokładnie w tych samych warunkach D7000 z "sabinką" trafiało dobrze....
zrobilem test z i bez wspomagania af.. efekty zdumiewajace... mydlo brak ostrosci w calym praktycznie kadrze gdy uzywalem w sabinie poprostu takie mydlo ze az za glowe sie lapalem, z body natomiast himerycznie raz trafia ok ale potrafi sie pomylic czasem mydli ... bez wspomagania igly zawsze trafione...
ciekawe jak w ciemnicy na dysko da rade sobie af bez wspomagania.
Dziwi mnie tylko to ze tez mydlil skoro af niema chyba wspomagania w afc a tak robilem prawie zawsze i na automatycznym wyborze pol -- no dzis testy bede robil juz na miejscu bede robil w afs i bez wspomagania ew jedynie w skrajnosciach z body..
Nie od dziś wiadomo że wspomaganie z lampy działa do... znaczy się nie działa. Jest gdzieś nawet na forum wątek o tym.
siwyozzman
18-11-2013, 19:39
Cieszę się że chyba pomogłem znaleźć przyczynę :) ... Z innym obiektywem może być dobrze... Od razu to wychwyciłem u siebie z D200 i N35/1.8.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/fb29059f9601.jpg)
14 mm 1/13 iso 1250 f2.8 -> mysle ze jak na d200 wyszlo juz ok na sali coz gubi sie af strasznie szkoda ze niema wspomagania af do innych pol niz srodkowe bo przekadrowywanie to tez nie sztuka, no ale..cos za cos ogolnie odsetek zdj nieostrych zmiejszyl sie i to diametralnie teraz to wiecej zdj szturchnietych mnie itd jak to na dyskotece wiec jestem wzglednie zadowolony, no tylko te szumy...ciekaw jestem czy jak bym przeszedl np na d300 to iso by bylo wyraznie lepsze na 1250 miejszy wyraznie szum by byl? czy nawet by pozwolil wejsc na 1600 celem szybszego wyzwolenia migawki? bo ciemno w klubie a chca jeszcze bardziej go sciemnic.. wiec licho troche a ceny d300 kusza i to bardzo
siwyozzman
19-11-2013, 02:24
Nie widzę szumu na tym zdjęciu...W D300 będziesz mógł spokojnie na iso 2000 robić zdjęcia...jest mała pułapka bo D200 ma czułość dość dokładnie skalibrowaną do wzorca, natomiast D300 chyba najbardziej "oszukaną" ze wszystkich nikonów :) Mimo wszystko warto zrobić taką zamianę do tego typu fotografii, chociaż do publikacji w sieci to co robisz D200 też chyba wystarcza...
ciekaw jestem czy jak bym przeszedl np na d300 to iso by bylo wyraznie lepsze na 1250 miejszy wyraznie szum by byl? czy nawet by pozwolil wejsc na 1600 celem szybszego wyzwolenia migawki? bo ciemno w klubie a chca jeszcze bardziej go sciemnic.. wiec licho troche a ceny d300 kusza i to bardzo
Różnica między D200 i D300 nie jest aż tak duża. Dopiero gdzieś w okolicy D7000 czy D7100 byś odczuł wyraźną różnicą.
siwyozzman
19-11-2013, 10:06
Różnica między D200 i D300 nie jest aż tak duża. Dopiero gdzieś w okolicy D7000 czy D7100 byś odczuł wyraźną różnicą.
Biorąc pod uwagę zafałszowaną kalibracje D300 jest to w praktyce nie tak wielka różnica do D200... z drugiej strony są to jednak matryce w innej technologii i ta z D300 znacznie lepiej radzi sobie w trudniejszych warunkach... Można zrobić udane zdjęcie na iso 3200 co w D200 jest w zasadzie skazane na porażkę... Inna jest struktura szumu, kolory są mniej zdegradowane... Rzeczywiście na wyższych czułościach seria D7XXX jest wyraźnie lepsza...Z moich doświadczeń wynika że D7000 działa bardzo dobrze ze wspomaganiem z lampy błyskowej... jednak jeżeli zamierzasz robić zdjęcia jasnymi obiektywami bez lampy błyskowej przy żarówkach to tego body nie polecam... Mam go od pół roku i pomimo wielu zalet to body nie daje pełnej radości fotografowania...jeżeli musisz zmieniać bierz D300
no mam pewna usterke ktora moze sie okazac nie ekonomiczna poprostu musze robic zdj na pelnej dziurze...a zrobienie tego moze byc ale nie musi bardzo kosztowne, d300 mozna juz za 1500-1600 kupic, dodatkowo moj z kazda impreza dodaje tez przebiegu teraz ma ok 105 tys albo lepiej..coz d7000 spoko puszka ale ta ergonomia.. gorzej sie to trzyma w porownaniu do d300-d200..chyba ze kredyt i d600, ale wtedy tokina praktycznie zostanie stalka bo ponizej 16mm winietuje badz praca w trybie dx