Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie zdjecia w dyskotece

dobra panowie moze z cyklu jak to dziala mam problem z ostroscia na zdj portretowych poprostu mam nie ostre zdj myslalem ze to blad af ale nie poprostu zdj jest nie ostre z poruszenia
    wiadomo szeroki kat jest tokina 11-16 2.8 af dx
    czas 1/10-1/8 malo kiedy 1/25 iso ok 1250 nie wchodzilem na 1600 f to pelna dziura natomiast mam zdj poprostu mydlane jakby nie mialy ostrosci.. kaplica
    aparat d200

czemu tu watek wiadomo jak to w dysco musi byc blysko lampa sb 900 czesto odbijam od scian wiadomo ale...tu wlasnie watek
    robie glownie na 2 kurtyne czy zmiana na normalny blysk pozwoli zamrozic wlasnie drgania spowodowane czasem 1/10 ?

bo zdj ewidentnie sa poruszone czas 1/13 powodowal ze juz malo swiatel z 2 tla wpadalo i robilo sie ciemno w tle mimo iz iso 1250 wiem wiem z d200 z iso nie poszaleje moge podbic do 1600 tez to cos da i ew zwiekszenie iso czy wlasnie zmiana na normalny blysk i reszta bez zmian?

Domyślnie

Bez zdjęć ciężko postawić jednoznaczną diagnozę, ale nasuwa mi się taka:

Nie wina synchronizacji, a raczej za długiego czasu i za dużej ilości światła z otoczenia, co powoduje, że mimo zamrożenia ruchu przez lampę, światło zastane i tak rozmywa.
    Musisz się zdecydować, czy chcesz dużo zastanego i rozmyte zdjęcia, czy mniej, ale mniej poruszone.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Przeczytaj to i powiedz sam czy coś z tego rozumiesz.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Bez zdjęć ciężko postawić jednoznaczną diagnozę, ale nasuwa mi się taka:

Nie wina synchronizacji, a raczej za długiego czasu i za dużej ilości światła z otoczenia, co powoduje, że mimo zamrożenia ruchu przez lampę, światło zastane i tak rozmywa.
    Musisz się zdecydować, czy chcesz dużo zastanego i rozmyte zdjęcia, czy mniej, ale mniej poruszone.
    Iso 1250-1600 z D200 to też raczej do żylety się nie dołoży...

Domyślnie

sory za 1000 bok

1/10 f2.8 14 mm

Domyślnie

Czas 1/10 przy ekwiwalencie 21 mm (14 mm na DX) + drżenie ręki + widoczna dominacja światła zastanego nad fleszem (2 kurtyna) = nieostre zdjęcie. Od jakiej ściany tutaj odbijałeś? Widzę też tutaj straszny pomarańczowo-czerwony zafarb. Chyba od oświetlenia sali.

Domyślnie

zafarb wlasnie od odbijania od scian bo sa koloru pomaranczowego z czerwonym byla u mnie za plecami, sufit i boczne sciany sa czarne...czyli nie wiem 1600 iso podbic i czas ok 1/15 -1/20 sprobowac i normalny blysk i zobaczyc co wyjdzie

Domyślnie

jeżeli chcesz zamrozić ruch i zrobić "klasyczny portret" to ja proponuje
    ISO 800-1000
    1/60s
    lampa w ttl pod kątem około 80st z karteczką i powinno być okej. ja z reguły tak robię i działa.

a jak chcesz na dłuższym czasie to wydłuż go jeszcze bardziej... nawet do 1/3 sek, lampa odpowiednio na drugą kurtynę.. wtedy uzyskasz efekt rozymycia (światła, tła) a postacie będą ostre.
    NIKON

Domyślnie

1. Mam wrażenie, że jest BF, bo szczegóły na osobach z tyłu wydają się wyraźniejsze niż na tej parze z przodu.

2. Jak masz czerwone ściany, to się nie odbija od nich światła. Wtedy wychodzi kicha jak na tym zdjęciu.

3. Ustawienia - zmniejsz ISO o 1-2 EV, lampa do przodu w górę 60-90st, dyfuzor i reflektor wyciągnięte, albo z mydelniczką i dyfuzorem i ok 0-60st. To nie są artystyczne portrety, gdzie trzeba zadbać o każdy szczegół i każdy promyk światła. Błyskasz tak, aby było wygodnie i odpowiednie kolory, a nie do tyły w górę, bo tak piszą... Każdy klub jest inny i do każdego trzeba dopasować sobie ustawienia.

Jak np. błyskam prosto. Klub o wysokości 5-6m, wymalowany cały na czarno - nie ma szans aby z odbicia coś doświetlić.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Popieram przedmówce, w takich warunkach trzeba błyskać na wprost, ewentualnie jakiś dyfuzor ale wówczas tracimy na mocy lampy. Proszę zauważyć, że znani fotografowie też w trudnych warunkach reporterskich błyskają lampami przed siebie i w większości przypadków bez dodatkowego osprzętu. Odbicia itp. sprawdzają się w małych jasnych pomieszczeniach z białym sufitem lub ścianą.

Domyślnie

Proponuję filtr pomarańczowy na flash to po pierwsze, ekspozycję ustawić tak jak koledzy radzą, zmniejsz iso, chociaż trochę skróć czas...może być BF z tego co widać, jak miałem D200 to przy wspomaganiu z flasha to była reguła... wyłącz wspomaganie z lamy a przejdź na lampkę z body... ewentualnie bez wspomagania - D200 ma czuły AF w ciemnicy...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów