Zobacz pełną wersję : Capture nx 2 - czy warto
Witam, wiem, że to pytanie z tematu postu jest źle postawione, ale; chodzi mi o to, że zakup tego programu to 800, tyle co nikkor 35 1.8, do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000. Czy dla kogoś takiego jak ja, kto nie żyje z fotografii, zakup tego nx 2 ma sens, czy lepiej te 800 zainwestować inaczej? dzięki
Każdy użytkownik aparatu cyfrowego Nikon, który zapisuje obrazki w formie negatywów cyfrowych, a już z pewnością każdy amator, powinien korzystać z CNX2, ponieważ do nefów nie ma nic lepszego (!).
Dużo zależy od tego ile tych nefów obrabiasz, ale jak do tej pory wystarczał Ci ViewNX2 to chyba lepiej zainwestować w jakieś szkiełko albo lampę. Nefy z D7000 można przekonwertować do formatu dng i PSE 7 powinien je czytać.
jacool dzięki, spróbowałem z tym formatem dng i pse 7, fakt, trochę to czasochłonne i szkoda tych u pointów z NX 2, ale na razie się wstrzymam
Nie ma to jak wypierniczyć 4k na d7000, kolejne 2k na jakieś szkiełka, uganiać się z powyższym w celu utrwalenia pięknych obrazków, po czym pożałować na dobry wywoływacz.
Po prostu szokująca logika. :D
Johanan, dobry argument, wierz mi, że ciągle to rozważam:) chodzi o to, żeby mądrze wydać te 800 :)
To kwestia priorytetów. Jeśli nie stać mnie na to, żeby mieć wszystko od razu to staje przed problemem wyboru. W tym przypadku moim zdaniem lepszym wyborem jest zakup dobrego szkła. Nawet najlepszy wywoływacz nie da Ci tego co możesz osiągnąć za pomocą lepszego sprzętu.
borregaard
13-11-2013, 19:43
A jakież to "dobre" szkło za 800 PLN można kupić, które miałoby rekompensować utratę możliwości jakie daje CNX2?!
Sorry, ale chodziło mi ogólnie o sprzęt (szkło, lampa, statyw itp.). Autor wątku nie precyzuje na co chce wydać te 800zł.
W ciagu dwoch lat;)chcialbym uzbierać na sigme 70-200 os,3400-800,:)
Czasem mam wrażenie, że jedna rzecz, która mnie trzyma przy Nikonie to właśnie ten program :-P
miron19j
13-11-2013, 21:52
Nie ma to jak wypierniczyć 4k na d7000, kolejne 2k na jakieś szkiełka, uganiać się z powyższym w celu utrwalenia pięknych obrazków, po czym pożałować na dobry wywoływacz.
Po prostu szokująca logika. :D
a jak kupujesz samochód, to od razu z niskoprofilowymi oponami. No bo jak tak? Wydajesz 20-30-40 tys. na auto a pożałujesz na koła?
Po prostu szokująca logika. :-D
Obecnie wygląda to tak, w view NX2 robię wstępną edycję, cienie, przepały, balans bieli, czasem coś poprawiam na krzywej z control utility, potem kowertuję to do formatu dng, a potem PSE 7, poprawiam ostrość i szumy. Trochę to długa droga, pewnie Capture NX2, byłby idealnym rozwiązaniem, ale tak sobie myślę, że nie żyję z fotografii, a skoro tak, to może lepiej te 800 zł odłożyć i zbierać np. na lampę, czy na n 85 1.8g ( choć ochota na ten obiektyw już mi przeszła, myślę teraz, że sigma 70 - 200 OS, choć sporo droższa da mi mniej więcej dwa razy tyle korzyści, ( choć to pewnie rzecz dyskusyjna) i to tyle. Jak oglądam tutoriale z NX2 w internecie to miękknę:)
Ściągnij triala, popracuj 60 dni i będziesz wiedział czy warto... Moim zdaniem tak, ale dobrze że masz PSE7 bo są rzeczy, których w CNX nie zrobisz (prostowanie, stempel).
a jak kupujesz samochód, to od razu z niskoprofilowymi oponami. No bo jak tak? Wydajesz 20-30-40 tys. na auto a pożałujesz na koła?
Po prostu szokująca logika. :-D
Nie chcę Cię zasmucać, ale to zupełnie nie ten przedział cenowy i trzeba by go pomnożyć co najmniej przez 8-10, a wtedy wierz mi, że nie szkoda na opony i nie liczy się zużycia paliwa. ;)
miron19j
13-11-2013, 23:29
Nie chcę Cię zasmucać, ale to zupełnie nie ten przedział cenowy i trzeba by go pomnożyć co najmniej przez 8-10, a wtedy wierz mi, że nie szkoda na opony i nie liczy się zużycia paliwa. ;)
to znaczy, że co? Kupujesz samochody za 300 - 400 tys? To tylko się cieszyć, że możesz sobie na takie pozwolić.
Ale są też też ludzie, którzy mogą sobie pozwolić tylko na 18 letniego Golfa albo 15 letnie Punto. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Czasem mam wrażenie, że jedna rzecz, która mnie trzyma przy Nikonie to właśnie ten program :-P
i 70-200VRII ;)
to znaczy, że co? Kupujesz samochody za 300 - 400 tys? To tylko się cieszyć, że możesz sobie na takie pozwolić.
Ale są też też ludzie, którzy mogą sobie pozwolić tylko na 18 letniego Golfa albo 15 letnie Punto. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Zejdź na ziemię, co ma do rzeczy auto którym jeżdżę do fotograficznej dziedziny?
Fotografia cyfrowa, to niestety bardzo drogi gips, nawet licząc budżetowe rozwiązania, bo w przybliżeniu samo body, to jakieś 2-3k (oczywiście z kitem), do tego jakiś monitor, na którym da się pracować ze zdjęciami, to też jakieś 1,5-2k, co daje nam już na wstępie absolutne minimum zawierające się w przedziale 3,5-5k.
Oczywiście nie jest wykluczone, że ktoś w miarę rozumienia potrzeb, zechce do sprzętu dorzucić jakiś statyw, lampę, czy dokupić szkło, a to wygeneruje następne złotówki do wydania.
I tak mógłbym wymieniać, bo jest tego wcale pokaźna liczba akcesoriów.
Już nie wspominam o koszcie nabycia stosownego komputera, zakładając że jeśli ktoś zabłądził na forum nikona, to nie zrobił tego z tabletu, czy smartfona, ma więc czym bardziej lub mniej komfortowo dotykać efektów swojej pracy.
I tu doszliśmy do momentu, w którym wypada wspomnieć o oprogramowaniu do wołania cyfrowych negatywów, bo przecież teraz każdy amator, ma wybitną potrzebę, by zapisywać swoje zdjęcia z formacie NEF, choć między Bogiem a prawdą w większosci wypadków jest to kompletnie nieuzasadnione, szczególnie gdy ktoś posiada jedynie budżetowy monitor, pracujący w przestrzeni sRGB.
Skoro jednak już ktoś się wypina na zapis w tym formacie, to wypada używać odpowiedniego oprogramowania do wywoływania, a tak się nieszczęśliwie składa, że jedyny rozsądny soft do tego celu, to właśnie rzeczony Capture NX2, który kosztuje naprawdę niewiele, jak na swoje możliwości.
Co tu zresztą dużo gadać, cyfrowy świat do najtańszych nie należy i dotyczy to nie tylko fotografii, ale niektórych kosztów z tym związanych po prostu nie powinno się unikać, żeby nie popadać w absurdy.
rychu_cmg
14-11-2013, 02:49
(...)do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000.(...)
Możesz zrobić konwersje z NEF do DNG i wtedy będzie czytać
miron19j
14-11-2013, 10:36
Zejdź na ziemię, co ma do rzeczy auto którym jeżdżę do fotograficznej dziedziny?.
jeżeli nie zrozumiałeś aluzji, to już nie mój problem.
Jak sam napisałeś, fotografia cyrowa to drogie hobby. I dlatego trzeba dobrze przemyśleć wydatki. Nie od razu trzeba kupować firmowy program, są tańsze odpowiedniki. Nawet są darmowe, już ktoś podawał przykłady. A zaoszczędzone 800.- można przeznaczyć na coś innego, choćby dołożyć do lampy.
Ja bym odpuścił w twoim przypadku ;)
Rawy z D7k to inna bajka, niż we wcześniejszych modelach i różnica jest naprawdę kosmetyczna!
Lepiej wyjdziesz jak kupisz nowego PS.Elements , poczujesz różnicę nawet z wersją 7 .
Oglądając dobre tutoriale w sieci, to przy każdym programie graficznym będą nogi drżeć ;)
jeżeli nie zrozumiałeś aluzji, to już nie mój problem.
Jak sam napisałeś, fotografia cyrowa to drogie hobby. I dlatego trzeba dobrze przemyśleć wydatki. Nie od razu trzeba kupować firmowy program, są tańsze odpowiedniki. Nawet są darmowe, już ktoś podawał przykłady. A zaoszczędzone 800.- można przeznaczyć na coś innego, choćby dołożyć do lampy.
Nie spodziewasz się nawet, jak mnie jest przykro, że brak jest zrozumienia co do najbardziej oczywistych spraw, a mianowicie, że szkoda tych wszystkich wydatków na sprzęt, skoro pożałujemy na oprogramowanie, wynikiem czego z trudem wykonane fotografie, nie będą takie, jak być powinny.
EOT.
(...) bo przecież teraz każdy amator, ma wybitną potrzebę, by zapisywać swoje zdjęcia z formacie NEF, choć między Bogiem a prawdą w większosci wypadków jest to kompletnie nieuzasadnione, szczególnie gdy ktoś posiada jedynie budżetowy monitor, pracujący w przestrzeni sRGB.
Przyznaj się, ze sobie jaja robisz :-)
Przyznaj się, ze sobie jaja robisz :-)
Mówię śmiertelnie poważnie.
Obróbka nefów w przestrzeni sRGB, to głupota !
Witam, wiem, że to pytanie z tematu postu jest źle postawione, ale; chodzi mi o to, że zakup tego programu to 800, tyle co nikkor 35 1.8, do obsługi rawa używam tylko tego, co fabryka dała tzn. ViewNX2, więc możliwości są dość skromne, mam jeszcze photoshopa elements 7, ale on już nie czyta nefa z d 7000. Czy dla kogoś takiego jak ja, kto nie żyje z fotografii, zakup tego nx 2 ma sens, czy lepiej te 800 zainwestować inaczej? dzięki
Od kiedy mam CNX2 nie używam PSe. Nie wyobrażam sobie pracy w innym programie chyba że robisz fotografikę z naciskiem na grafikę. Kolega dobrze Ci radzi zassja 60-co dniowy CNX2 a zobaczysz że warto.
A mozesz jeszcze choć trochę bardziej wyjaśnić, na czym ta wg. Ciebie "głupota" polega ;-) ???
A mozesz jeszcze choć trochę bardziej wyjaśnić, na czym ta wg. Ciebie "głupota" polega ;-) ???
Na Twoim miejscu nie obnażałbym tak publicznie swojej radosnej ignorancji.
To są absolutne podstawy, po wielokroć opisywane na forum.
Ciekawe jak będzie po konwersji takiego nefa z AdobePro , czy też Adobe RGB do srgb?
Co się*stanie z tymi kolorami, które się*nie mieszczą w przedziale srgb? ;)
Dobrze wiemy jakie różnice są między tymi profilami, ale bez przesady dla kogoś robiącego zdjęcia w parku na ławce!
Też nie wmawiamy komuś że tę różnicę*zobaczy, wielu zaczynających ludzi się*naczyta i zachodzi w głowę co wybrać?
Do tego później dalsze problemy, w photoshopie ma zdjęcie idealne po wrzuceniu do internetu jest inne ;)
Na Twoim miejscu nie obnażałbym tak publicznie swojej radosnej ignorancji.
To są absolutne podstawy, po wielokroć opisywane na forum.
Brakuje Ci dowodów na poparcie swej tezy, ze posiłkujesz się wycieczkami osobistymi?
Po drugi jezeli to sa absolutne podstawy wielokroć opisywane na forum, to rzuć jakimś linkiem bo jakoś znaleźć nie mogę.
Ciekawe jak będzie po konwersji takiego nefa z AdobePro , czy też Adobe RGB do srgb?
Co się*stanie z tymi kolorami, które się*nie mieszczą w przedziale srgb? ;)
Dobrze wiemy jakie różnice są między tymi profilami, ale bez przesady dla kogoś robiącego zdjęcia w parku na ławce!
Też nie wmawiamy komuś że tę różnicę*zobaczy, wielu zaczynających ludzi się*naczyta i zachodzi w głowę co wybrać?
Do tego później dalsze problemy, w photoshopie ma zdjęcie idealne po wrzuceniu do internetu jest inne ;)
Wszystkim mającym dylematy, zalecam używanie formatu *.jpg, który daje gotowe i akceptowalne na wszystkich wyświetlaczach rozwiązania.
Łatwo, prosto, a przede wszystkim tanio, co w amatorszczyźnie nie jest bez znaczenia.
Najpierw warto nauczyć się robić dobre zdjęcia, a później dopiero wypinać się bardziej profesjonalne rozwiązania.
Gorzej jak ktoś próbuje odwracać bieguny, szczególnie tak jak kolega z którym już nie rozmawiam, a który przejawia kompletne braki podstawowej wiedzy o pracy w przestrzeniach kolorystycznych.
Wiesz, ale mija się*z celem fotografowanie lustrzanką w jpgach - chyba że robisz to świadomie!
Do tego każdy chce się*uczyć i jak zawsze mieć wszystko od razu!
Z resztą każdy na tym forum poleca początkującym fotografowanie w rawach, jeszcze nie czytałem by ktoś komuś odwrotnie polecał!
Nie uważasz, że jest to trochę szuflatkowanie samego siebie?
Używając samego ViewNxa, można pokazywać świetne zdjęcia - tylko poprawnie naświetlone!
Inną jest sprawą że odbiorca nie lubi takiej obróbki, trzeba zrobić wiele więcej ingerencji by otrzymać aprobatę ;)
Gorzej jak ktoś próbuje odwracać bieguny, szczególnie tak jak kolega z którym już nie rozmawiam, a który przejawia kompletne braki podstawowej wiedzy o pracy w przestrzeniach kolorystycznych.
Przyznaj się, ze zabrakło Ci argumentów ;-) :-)
Myślałem, ze coś więcej się od Ciebie nauczę aniżeli tylko bicia piany :-)
Byłem głupi, ale przejrzałem wreszcie.
Dzięki.:D
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Przyznaj się, ze zabrakło Ci argumentów ;-) :-)
Myślałem, ze coś więcej się od Ciebie nauczę aniżeli tylko bicia piany :-)
Wybacz, ale to nie brak argumentów, tylko niechęć do powtarzania tego samego po raz enty, szczególnie komuś, kto z góry zakłada, że wie już wszystko na temat fotografii.
Niestety, rozwijając ten temat, trzeba by nawiązać do możliwości wyświetlaczy monitorowych, a nie znam tematu na tym forum, który by cieszył się takim niezrozumieniem, jak właśnie ten.
Pisało już wielu, łącznie z monitorowym guru, czyli kol. Tom01, ale gdy jako adwersarz, trafia się daltonista, to nijak z nim o kolorach rozmawiać, bo to dla takiego kogoś kompletna abstrakcja.
Tak więc najpierw wiedza na temat przestrzeni kolorystycznych, później pozbawione wad wrodzonych postrzeganie barw, a dopiero na sam koniec dyskusja.
Nie chciałem, żeby moje pytanie różniło ludzi, ale dzięki, trochę mi to pomogło. Jestem amatorem, ale już wiem (chyba) jak ważna jest obróbka zdjęcia, wiem już ile radości daje obróbka rawa, ale nie mam zamiaru kupować nowego monitora, ani komputera ( mam tylko laptopa, dość już leciwego). Myślałem już o PSE 12, ale czy możliwości edycji rawa będzie większy niż ten w PSE 7, gdyby chodziło o jpg, to pewnie tak, myślałem też o lightroomie 4, cena około 500, ale to już blisko 740 zł za ile mogę kupić capture NX2. Pewnie kasa się rozejdzie na coś innego i się skończy dylemat:)
Niestety Twojego dylematu nikt za Ciebie nie rozwiąże, wybór programu do edycji zdjęć zależy w dużym stopniu od osobistych preferencji (ja używam CNX 2 i uwielbiam go przed wszystkim za U-pointy oraz PSE 9) :-) Tak jak wspominali koledzy najlepiej ściągnąć wersje próbne i dojść do własnych wniosków, wcześniej zaznajamiając się przynajmniej z podstawami obsługi softu, aby nie tracić czasu trwania wersji próbnej ;-).
I oczywiście przewaga RAW-a (NEF-a) nad jpg-iem nie ogranicza się do szerszej przestrzeni kolorów, warto zatem obrabiać NEf-y nawet na laptopie.
Życzę dokonania trafnego wyboru.
Nie chciałem, żeby moje pytanie różniło ludzi, ale dzięki, trochę mi to pomogło. Jestem amatorem, ale już wiem (chyba) jak ważna jest obróbka zdjęcia, wiem już ile radości daje obróbka rawa, ale nie mam zamiaru kupować nowego monitora, ani komputera ( mam tylko laptopa, dość już leciwego). Myślałem już o PSE 12, ale czy możliwości edycji rawa będzie większy niż ten w PSE 7, gdyby chodziło o jpg, to pewnie tak, myślałem też o lightroomie 4, cena około 500, ale to już blisko 740 zł za ile mogę kupić capture NX2. Pewnie kasa się rozejdzie na coś innego i się skończy dylemat:)
W Euro AGD masz za siedem stów, bez złotówki, chwilowo nie mają, ale dzwoń, pytaj, a w razie czego rozłóż na raty:
http://www.euro.com.pl/produkty-do-foto-i-kamer/nikon-capture-nx2.bhtml?from=ceneo&p=699.00&cr=0 .
hostman22
17-11-2013, 12:27
Ja w CNX czy C1 obrabiam w przestrzeni danej maszyny :).
lucas79 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41505) w sumie na rynku wszystkie ciemnie cyfrowe dają dobre efekty, ważne aby mieć oprofilowany monitor i będzie ok :). Czasami możesz trafić na fajne oferty, co do samego CNX i fajnie się na nim pracuję. Możesz też konwertować nefy na DNG do tego zrobić profil barw i wszystko dalej obrabiać przez elements 7. W sumie to ciekawe kiedy doczekamy się nowej wersji programu... ;)
:)
prawda jest taka że nie masz innego wyboru
Nikon + CX2 = właściwy kolor
A ogólnie program jest b.dobry - miło się na nim pracuje - wiec warto zapłacić.
Ja w CNX czy C1 obrabiam w przestrzeni danej maszyny :).
...
To poproś, by dano Ci monitor szerokogamutowy, będzie znacznie mądrzej. ;)
hostman22
18-11-2013, 00:53
To poproś, by dano Ci monitor szerokogamutowy, będzie znacznie mądrzej. ;)
tobie już dano wcześniej dlatego wszystko robisz w adobeRGB :mrgreen: humor mi poprawiłeś :)
tobie już dano wcześniej dlatego wszystko robisz w adobeRGB :mrgreen: humor mi poprawiłeś :)
Humor to dobra rzecz, ale nie zastąpi zdrowego narządu wzroku.
ps. Co to się z ludźmi porobiło, że praktycznie co drugi, to jakiś grześkowiakowy odmieniec.
hostman22
18-11-2013, 14:51
ps. Co to się z ludźmi porobiło, że praktycznie co drugi, to jakiś grześkowiakowy odmieniec.
daj sobie na luz..., najpierw piszesz że ktos ma mi coś dać, teraz wzrok. Chcesz wszystkim wmówić swój jedyny koncept na zarządzanie barwą, w tym retorykę prowadzisz jak z piaskownicy. tylko chyba ty masz taki 'styl' i to nie tylko w tym wątku.
Johanan, cura te ipsum.
Pawel Pawlak
18-11-2013, 16:54
Dla mnie kupno NX2 było uwsteczniające... w zasadzie zapomniałem jak się pracuje w PS. Zatrzymałem się na PS 6.0 i w zasadzie niewiele pamiętam... 99% czynności wykonuję w NX2 i jestem baaardzo zadowolony z szybkości i komfortu pracy a także z efektów końcowych. Od jakiegoś czasu, drugim moim kluczowym programem stał się LR4 - oba świetnie współpracują. PSE 11 włączam tak rzadko że zawsze uczę się od nowa ;)
daj sobie na luz..., najpierw piszesz że ktos ma mi coś dać, teraz wzrok. Chcesz wszystkim wmówić swój jedyny koncept na zarządzanie barwą, w tym retorykę prowadzisz jak z piaskownicy. tylko chyba ty masz taki 'styl' i to nie tylko w tym wątku.
Na forum nie musi być atmosfery, jak u cioci na imieninach, gdzie wszyscy prawią sobie komplementy w oparach absurdu.
Mam nadzieję, że bywamy tutaj, żeby się czegoś nauczyć, a nie tylko po to, by karmić swoje obolałe ego.
Jeżeli więc powyższe tezy uznać za prawdziwe, to warto pochylić się z uwagą nad fotografią i nierozłącznym dla fotografii cyfrowej zarządzaniu barwą.
Jak chcesz poprawnie wywołać nef, jeśli widzisz na ekranie sRGB, jedynie jego strzęp?
Sądziłem, że to powinno być dla każdego jasne jak Słonce, ale jak widać niektórzy mają nawet z takimi podstawami poważne problemy.
Johanan napisał: Jak chcesz poprawnie wywołać nef, jeśli widzisz na ekranie sRGB, jedynie jego strzęp?
Mogę tylko powiedzieć: chłopie co Cię zaćmiło? Co ma aRGB czy sRGB do NEF-ów? Rozumiał bym gdybyś pisał o JPG-ach, ale piszesz o NEF-ach, a to nie ma sensu, bo NEF to pełny zapis matrycy aparatu, z którym później zawsze można w postprodukcji robić co się zechce. Obrobić w NX2 lub innej wywoływarce zapisać jako JPG lub TIFF 8 lub 12 bit lub dowolnym formacie i dowlnej przestrzeni barw między innymi sRGB lub aRGB. Zagalopowałeś się Johanan i jeszcze mniej doświadczonych wprowadzisz w błąd i niepotrzebne rozterki. Na koniec dodam, że dla mnie NEF to nie tyle najszersza z możliwych dla aparatu przestrzeń barwna , ale przedewszystkim głebia tonalna 12 lub nawet 14 bitowa co w porównaniu z 8 bitowym zapisem JPG daje zupełnie nieporównywalne możliwości dalszej obróbki zdjęcia.
Jeżeli masz się ośmieszać, to lepiej wcale nie zabieraj głosu, po co się kompromitować?
Mowa była o tym, że głupotą jest wywoływać nefy za pomocą monitora pracującego w przestrzeni sRGB.
Johanan może mniej emocji i epitetów, a więcej argumentów. Myślę że na tym forum powinny być używane wyłącznie argumenty merytoryczne. Jeszce tylko jedna uwaga , ale już nie do Johanan, bo on wie swoje: mając do dyspozycji monitor sRGB czy pracując z jakiegokolwiek powodu w sRGB warto robić zdjęcia w formacie NEF to daje znacznie większe możliwości dalszej obróbki. Johanan się zwyczajnie myli twierdząc, że to nie ma sensu.
Dodam tylko, że dzisiejsze puszki dają takie możliwości ustawień, a nawet kompletnej wstępnej obróbki, że świadomi rzeczy amatorzy mogą z powodzeniem pominąć proces wywoływania zewnętrznym oprogramowaniem i zapisywać od razu do formatu *.jpg, co zaoszczędzi im wydatków i cennego czasu, który można przeznaczyć z pożytkiem dla fotografii na robienie zdjęć i doskonalenie technik fotograficznych.
A czy istnieje Lab, który wydrukuje AdobeRGB??
http://drukujwspomnienia.pl/blog/okiem_amatora_RGB_vs_CMYK
raczej chodziło mi o coś takiego:
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
Każdy z tych tekstów, opisuje to samo zagadnienie, tylko w inny sposób.
RAW, to surowa informacja z matrycy aparatu odrobinę przetworzona przez firmware body, która podczas wywoływania i zapisu do profilu labu, czy tylko do sRGB jest brutalnie kastrowana.
Jeżeli jednak, już ktoś podejmuje się trudnego dzieła wołania cyfrowego negatywu, to dobrze jest to zrobić w sposób świadomy, a jedyny na to sposób to użycie do tej czynności monitora o poszerzonym gamucie.
Oczywiście, że RAW nie niesie tylko informacji o kolorze, i że nawet wywołując go na sprzęcie sRGB, można skorzystać z innych, ważnych dla obrazu danych, więc w sumie jakiś mikry sens toto posiada, choćby edukacyjny, zastanawia mnie tylko, po co amatorzy pakują się w temat, który przerasta ich możliwości, choćby i finansowe, o innych nie wspominając (?).
Dlatego właśnie uważam, że jeśli ktoś nie musi, to powinien korzystać z możliwości firmware body i zapisywać od razu do jotpegów.
hostman22
21-11-2013, 00:24
A czy istnieje Lab, który wydrukuje AdobeRGB??
W tym rzecz, że większość maszyn w minilabach i tak mieści się spokojnie w sRGB i do normalnego zastosowania spokojnie się nadaje. Swoją drogą jeżeli ktoś zakłada wątek "czy warto kupić NX2", to raczej nie kupuje monitora za 7 klocków, bo ci doskonale wiedzą w jaki program mają używać ;). Oczywiście są maszyny poligraficzne których gamunt nawet jest szerszy od AdobeRGB. Tutaj pojawia się paradoks kolegi Johanan, gdyż znów pracuje na ograniczonej przestrzeni barwnej jak w sRGB *analogicznie. Nadmienić również trzeba, iż jedyna słuszna firma wg Johanan czyli EIZO, zwróciła się w stronę ambitnych amatorów robiąc dobry monitor cs230 który jest 'spasowany' pod sRGB. Nie dajmy się zwariować raw, to format który oprócz danych o kolarze ma także inne walory. Johanan w swoich wypowiedziach jesteś niekonsekwentny:
W moim świecie, profesjonaliści korzystają ze sprzętu, który pozwala na realizację zadań, a jak wiesz, tu zwykle jest bardzo mała tolerancja.
A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś.
Dobrze, jak to przekłada się na efekty.
Najbardziej jednak, cenię sobie u ludzi skromność.
pewnie że jeśli ktoś ma problem, bo tak zwane "hobby", to niewątpliwy problem, to przede wszystkim powinien zadbać o względny stan równowagi, by jak w hazardzie, który bliski jest hobby, nie trafić na manowce, w dodatku zupełnie bezowocnie.
Na koniec uważam, że kolega Johanan ma naprawdę sporą wiedzę tylko dziwni mnie jak, to przekazuje na forum. Z mojej strony koniec OT w tym wątku i pamiętać należy że: dobre oświetlenie i kalibracja nawet w sRGB dadzą dobre efekty :D