Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wąwóz
Bartekkw
08-11-2013, 10:45
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/g49j-2.jpg
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/8936/g49j.jpg)
Dobre zdjecie, znane miejsce w udanym kadrze. U góry pośrodku kadru (konary drzew) wydaje mi się, że światło (kontrast) jest bardziej miękkie (za sprawą winiety czy gradientu ?) niż u dołu w wąwozie, gdzie został on podany bardziej "na ostro".
Bartekkw
08-11-2013, 16:32
U góry pośrodku kadru (konary drzew) wydaje mi się, że światło (kontrast) jest bardziej miękkie (za sprawą winiety czy gradientu ?) niż u dołu w wąwozie, gdzie został on podany bardziej "na ostro".
Zabieg specjalny coby zwiększyć głębie prezentowanej sceny
Michał M
08-11-2013, 16:39
Zabieg specjalny coby zwiększyć głębie prezentowanej sceny
Trzeba było czekać na mglisty słoneczny poranek, a nie majstrować postfaktum ;p
Bartekkw
08-11-2013, 17:07
Trzeba było czekać na mglisty słoneczny poranek, a nie majstrować postfaktum ;p
Zabieg znany i powszechnie stosowany dla separacji planów w obróbce BW - już Ansel to praktykował, także pomysł z czekaniem niezbyt trafiony ;)
Kartofelinder
08-11-2013, 17:28
Zdjecie mi zupelnie nie podchodzi. Swiatlo nabalaganione az bola oczy.
Pomysl z czekaniem bylby wg mnie jednak bardziej trafiony, a z kolei argument o Anselu nie. Ogladalem jego autorskie odbitki i manipulowal strasznie. Material wejsciowy mial za to znacznie lepszy..
MartinGrey
08-11-2013, 18:53
Coś mi tutaj nie pasuje, do końca nie potrafię określić co. Na pewno obróbka, a dokładnie szare niebo a wraz z nim "wyprane" gałęzie i raczej widziałbym inne warunki np. mgła. Natomiast skadrowane jest dobrze.
Bartekkw
08-11-2013, 21:48
Swiatlo nabalaganione az bola oczy.
.
Światło najzwyklejsze-boczno tylne ;)
Dziwią mnie zastrzeżenia dotyczące dalszych planów bardziej stonowanych - to jak najbardziej słuszny zabieg. Jednak całość mnie nie zachwyca, mam takie odczucie jakby światło pochodziło od ksieżyca.
MartinGrey
09-11-2013, 10:27
Dziwią mnie zastrzeżenia dotyczące dalszych planów bardziej stonowanych - to jak najbardziej słuszny zabieg. Jednak całość mnie nie zachwyca, mam takie odczucie jakby światło pochodziło od ksieżyca.
Pamiętaj, że obróbka to kwestia gustu. Jednemu się spodoba, a innemu nie.
Kartofelinder
09-11-2013, 13:45
Światło najzwyklejsze-boczno tylne ;)
To prawda, najzwyklejsze - i słabe. Zrobiła się z tego kakofonia cienia i światła bez żadnego sensu.
W takiej sytuacji lepiej byłoby pojawić się tam w pochmurny dzień aby złagodzić te straszne kontrasty. Mam wrażenie, że obróbką jeszcze je uwypukliłeś.
Dużo by gadać, wyszło brudno i płasko.
No to już przesada. Z całą pewnością nie wyszło płasko. Co do "brudno" nie mam pojęcia co przez to rozumieć. Intuicyjnie również z takim zarzutem nijak zgodzić się nie mogę.
Kartofelinder
10-11-2013, 09:54
Mysle, ze duzo oglądacie swoich zdjęć nawzajem i do pewnych rzeczy przywykliscie.
Mysle, ze duzo oglądacie swoich zdjęć nawzajem i do pewnych rzeczy przywykliscie.
Myślisz, ze to czynnik TWA?
Kartofelinder
10-11-2013, 10:39
Nie wiem co to za czynnik, ale do pewnych rzeczy się z czasem przywyka i po tym dziale widać to dość mocno. Klikam często w link do ostatniego komentowanego tematu w dziale zdjęciowym i tylko wtedy trafiam do tego Krajobrazu. Wydaje mi się, że mam w związku z tym świeże spojrzenie i chętnie się nim dzielę.
Zdjęcie jest płaskie gdyż jest w całości jest tak posiekane cieniami, że ciężko wychwycić jakąkolwiek gradację, prowadzącą linię albo wieloplanowość, a tego typu rzeczy powinny same wyskakiwać na widza. Szukanie sensu w bałaganie nie dodaje punktów.
Autor na siłę próbował sytuację ratować tym przyciemnianiem góry, ściemnianiem boków i kto wie czym jeszcze, ale prawda jest taka, że czasem zdjęcia lepiej nie zrobić.
Normalnie bym o tym zdjęciu zapomniał w przeciągu 10 sekund, ale skoro już się wypowiedziałem negatywnie, to subskrybuję aby dyskutować.