Zobacz pełną wersję : Monopod trzysekcyjny....?
Ktoś może mi powiedzieć czy te dodatkowe nóżki coś dają i czy warto bawić się w tego typu konstrukcje. Szukam statywu, ale nie chce żeby był lekki i rozkładał sie w miarę szybko, a to wydaje się spełniać oba wymagania, ale pytanie czy jest stabilne.
a tu link do jednego z takich wynalazków: http://pstryk.pl/opis.php/4770
z góry dzięki za odpowiedz
phantomek
15-04-2007, 08:52
Pojęcie trzysekcyjny nie odnosi sie do tych rozkladanych nóg. Trzysekcyjny tzn ze sklada sie z 3 "rurek" - czesci ktore sie wysuwają (rozkladają).
A jak ma nogi to tzw wolnostojący :)
Sam kiedys zastanawialem sie nad takim monopodem z podstawką taką, lecz w moim wypadku, np na piłce nożnej, nie bylo by to najwygodniejsze rozwiazanie, bo gdy trzeba szybko zmieniac polozenie aparatu, trzeba czasami pochylic monopod itd, a wtedy te nogi bedą przeszkadzac.
a miałeś coś takiego w reku i sprawdzałeś jak to trzyma pion i jak sie zachowuje?
Al Bundy
15-04-2007, 14:21
a miałeś coś takiego w reku i sprawdzałeś jak to trzyma pion i jak sie zachowuje?
Chcesz to kupić zamiast statywu czy poziomicy? Monopod to monopod...
Chcesz to kupić zamiast statywu czy poziomicy? Monopod to monopod...
statywu statywu:) i pytam czy np te nóżki coś dają czy tylko przeszkadzają...
Nie przydaja się na wiele. Zwykle tylko haczą się.
dzieki za odpowiedz o to własnie mi chodziło.
mam takie cóś...przydaje się gdy dłuższy czas masz przewę między zdjęciami, można nie trzymać cięzkiego przeca zestawu cały czas w ręce...poprawia nieco stabilność...nie zauważyłem problemów z pochylaniem...ale nie zastąpi statywu :)