PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rzeczny poranek

biegly
06-11-2013, 12:00
Poranek w Parku Narodowym Wicklow,
kiedyś w tym miejscu nagrywano słynny film
z Mel Gibsonem - Braveheart

Po dotarciu na miejsce, pogoda nie zapowiadała żadnego światła.
Przyznam, że troch bylem zrezygnowany!
Jednak po zegarkowym wschodzie, na chwilę zaczerwieniło się na niebie
i 2 minuty musiało wystarczyć
na złapanie kadru i utrwalenie wspaniałej iluminacji !
Zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/bbb0616-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/bbb0616.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

zako
06-11-2013, 12:19
Tak by się fajnie patrzyło z impetem w głąb, ale ten chojak po prawej "bruździ", chociaż im dłużej patrzę - tym mniej przeszkadza :) Obróbkę (dla mnie - prostaka) niedościgłą - podziwiam.

moshica
06-11-2013, 12:25
Jak zwykle podobają mi się Twoje prace, jednakże tym razem coś bym zmienił.
Skupiłeś się nad dolną częścią kadru, troszkę za mało tego nieba dałeś (sprawia wrażenie ciężkości całość), no i uwagę przykuwa mocno rozświetlony kamień, czy on tak mocno był oświetlony ? Jeśli tak to nie mam więcej uwag ;-)

jacekz40
06-11-2013, 13:01
Jest "ciężko" ale mi to nie wadzi :)
podoba się
mam wrażenie, że ciut przy ciemno dla całego kadru, ale może ja coś się źle widzę...a może tak miało być... :)

superlama
06-11-2013, 16:34
Podoba mi się, choć trochę "płasko" za kamieniami się robi. Mam nadzieję, że masz jeszcze kilka ciekawszych z tamtych okolic - byłem tam miesiąc temu - pomijając ciągły deszcz - jest pięknie:)

biegly
06-11-2013, 16:46
Dziękuje za komentarze,
Z tego poranka, tak naprawdę przywiozłem ten kadr.
Przebłysk był niespodziewany jak pisałem wcześniej, trzeba było szybko skakać po kamieniach i się ustawiać do kadru.
Zrobiłem kilka zdjęć, aby złapać idealne naświetlenie i tyle :/

Tak by się fajnie patrzyło z impetem w głąb
Tam nie ma takiego spadu, jak by się*zdawało ze by bylo fajnie ;)

Skupiłeś się nad dolną częścią kadru, troszkę za mało tego nieba dałeś (sprawia wrażenie ciężkości całość), no i uwagę przykuwa mocno rozświetlony kamień
Skupienie się**na dolnej części kadru bylo spowodowane tym, że u dołu więcej mi się*działo jak na tym niebie ;)
Co do kamieni, to one tak świeciły - tam wszędzie woda płynęła .

mam wrażenie, że ciut przy ciemno dla całego kadru, ale może ja coś się źle widzę...a może tak miało być
Dobrze widzisz ;) Rozjaśnienie kadru nie wiele wnosiło, a i tak światła takiego nie było by jasność wyszła naturalnie.
Jeszcze było za wcześnie, na światło. Przyznam że przyjechałem tam specjalnie, bo słońce miało zaświecić w dolinie! (miało ;) )

Pozdrawiam
Rafal

katatjuta
06-11-2013, 18:58
Takie cacko to ja rozumie :D Podoba sie i to bardzo. Kolory zachwycają.

Bartekkw
06-11-2013, 22:03
Chyba miałeś już odsłony z tego miejsca. Coś mi w tym zdjęciu nie pasuje - ciężko jakoś. Dziwnie wyglądają kolory na kamieniach i zafarby na wodzie. Niezbyt tym razem. Mam wrażenie że na krótszym czasie woda prezentowałaby się lepiej.

shaolin
07-11-2013, 08:19
Nawet niezle w kadrze ale... Chcialbym odrobinke jasniej trawy. Chcialbym, zebys cos zrobil z woda bo faktycznie dziwnie wyglada. Znowu wieje cukierkami od tego. Podoba mi sie zawijas na dalszym planie, moze warto podejsc kawalek ;)

biegly
16-11-2013, 01:15
Tak Bartku, na wiosnę celowałem ze światłem w tym samym miejscu ;)
Poraz kolejny nie zaświeciło :/

Mam wrażenie że na krótszym czasie woda prezentowałaby się lepiej.
Masz w 100% rację, jak pisałem wcześniej nie byłem przygotowany do zdjęć ze wzglęu na aurę jaką zastałem.
Zaświeciło na niebie i próbowałem coś złąpać, nie pomyślałem o ISO 600 czy 800
Zrobiłem 4 zdjęcia i jedno analogiem , no i po wszystkim było !
Co do traw wspomnianych, można by ewentualnie troszkę kontrastu dodać (typu clarity) - jednak bym nie rozjaśnił

Podczas tego pleneru, wypatrzyłem inny kadr który będzie czymś co da bardziej kopa ;)
Ale na to, trzeba teraz poczekać do wiosny aż znowu będzie szansa na światło tam :)

Dziękuje i pozdrawiam
Rafal

jarekf34
16-11-2013, 23:53
Jak dla mnie woda z krótszym czasem i jest git malina ;):) Obróbka jak to u Ciebie... super.

basket
17-11-2013, 01:08
Jakbym się znalazł w takim miejscu, to nie wiem czy był bym w stanie zrobić zdjęcie. Tak by mnie zacisnęło. Fotka jest super.
ps. Chyba muszę wyprowadzić się ze środkowej Polski :-)