PDA

Zobacz pełną wersję : Kupno RAW-ów

marcogk
05-11-2013, 18:34
Witam,

pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją i chciałem się dowiedzieć jak to wygląda u Was (oczywiście jeśli kogoś to juz spotkało) a sprawa wygląda następująco...
Pewna firma poprosiła mnie, bym wykonał zdjęcia do kalendarza (maszyny + modelki), zdjęcia wykonałem, zleceniodawca dostał stykówki, wybrał zdjęcia do kalendarzy jednoplanszowego i wieloplanszowego i chciałby odkupić RAW-y bo stwierdzili, że ich grafik sobie je obrobi i dostosuje do ich layoutu. Czy ktoś miał taką sytuację? Ile za 13 RAW-ów? Jak powinna wyglądać umowa?
Pytam ponieważ pierwszy raz mam taką sytuację a do jutra muszę się określić.

z góry dzięki

morzon
05-11-2013, 18:40
Zrobiłeś stykówki z rawów?

fafniak
05-11-2013, 18:40
według mnie - liczyć tyle samo - sprzedajesz prawa do eksploatacji
zastrzeż tylko że zdjęcie po korektach grafika musi byc zaakceptowane przez Ciebie - to nawet wygodniejsza sytuacja :)

marcogk
05-11-2013, 18:47
Zrobiłeś stykówki z rawów?

nie... przekonwertowałem do jpg i zrobiłem stykówkę, jak zawsze ;)

pawulon
05-11-2013, 19:17
W sumie to nie widzę sensu żeby po sprzedaży zdjęć wymagać akcepracji obrobionych przez kogo innego zdjęć. Co ciebie obchodzą zdjecia (RAWy) za któe dostałęś pieniądze... Nie powinno cie obchodzić co z nimi robi twój klient dopóki nie zacznie ich podpisywać Twoim nazwiskiem.

Nie wkładasz pracy w obróbkę tych zdjęć, nie sprzedajesz swojego stylu obróbki, tylko sprzedajesz to że robiłeś lepszym lub gorszym sprzętem, że umiesz używać aparat i gadrować.

Według mnie powinno być odliczone według tego co napisałem kiedyś na swojej stronie Praca fotografa (http://www.vivesa.pl/?praca-fotografa,2) - 60-70% ceny zdjęcia orbobionego.

Możesz też niezgodzić się na sprzedaż samych RAWów. Ale wtedy możesz stracić klienta i nic nie zarobić. Uważa, że nie ma co się dąsać i trzeba troche zejśc z cenę za same RAWy.

!AGresT
05-11-2013, 19:59
Jak wyżej - ja nawet wolę oddawać RAWy. Jak grafik sobie nie poradzi, to jesteś kryty pokazując dobrze wywołane jpgi (miałem już taką sytuację i zarobiłem podwójnie :) )

marcogk
05-11-2013, 20:47
dzięki Panowie za pomoc w kwestii ceny ;)

!AGresT
05-11-2013, 21:05
Jeśli rozumiem - sesję miałeś umówioną, także cenowo? Bo jeśli chodzi o to, czy RAW drożej niż JPG, to nie (chyba że klient sam chce dopłacić). Jak wspomniał fafniak, sprzedajesz prawa do eksploatacji.

marcogk
05-11-2013, 21:32
Tak była ustalona kwota.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

!AGresT
05-11-2013, 21:42
Więc jeśli sam proponuje dopłatę, to możesz trochę doliczyć :)
Jeśli nie i jest to Twój stały klient, to powiedz, że idziesz mu na rękę i dajesz gratis.

marcogk
05-11-2013, 21:56
chyba źle napisałem... chodzi o to że umawiałem się na pewną kwotę i teraz zleceniodawca poprosił mnie o RAW-y i jaka była by cena za 13 zdjęć-surowych (lekko zasugerował że za same RAW powinno być mniej) nie jest to stały klient tylko jednorazowe zlecenie.

!AGresT
08-11-2013, 07:38
I jak poszły negocjacje?