Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Kupno RAW-ów

Domyślnie Kupno RAW-ów

Witam,

pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją i chciałem się dowiedzieć jak to wygląda u Was (oczywiście jeśli kogoś to juz spotkało) a sprawa wygląda następująco...
    Pewna firma poprosiła mnie, bym wykonał zdjęcia do kalendarza (maszyny + modelki), zdjęcia wykonałem, zleceniodawca dostał stykówki, wybrał zdjęcia do kalendarzy jednoplanszowego i wieloplanszowego i chciałby odkupić RAW-y bo stwierdzili, że ich grafik sobie je obrobi i dostosuje do ich layoutu. Czy ktoś miał taką sytuację? Ile za 13 RAW-ów? Jak powinna wyglądać umowa?
    Pytam ponieważ pierwszy raz mam taką sytuację a do jutra muszę się określić.

z góry dzięki
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

według mnie - liczyć tyle samo - sprzedajesz prawa do eksploatacji
    zastrzeż tylko że zdjęcie po korektach grafika musi byc zaakceptowane przez Ciebie - to nawet wygodniejsza sytuacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Zrobiłeś stykówki z rawów?
    nie... przekonwertowałem do jpg i zrobiłem stykówkę, jak zawsze

Domyślnie

W sumie to nie widzę sensu żeby po sprzedaży zdjęć wymagać akcepracji obrobionych przez kogo innego zdjęć. Co ciebie obchodzą zdjecia (RAWy) za któe dostałęś pieniądze... Nie powinno cie obchodzić co z nimi robi twój klient dopóki nie zacznie ich podpisywać Twoim nazwiskiem.

Nie wkładasz pracy w obróbkę tych zdjęć, nie sprzedajesz swojego stylu obróbki, tylko sprzedajesz to że robiłeś lepszym lub gorszym sprzętem, że umiesz używać aparat i gadrować.

Według mnie powinno być odliczone według tego co napisałem kiedyś na swojej stronie Praca fotografa - 60-70% ceny zdjęcia orbobionego.

Możesz też niezgodzić się na sprzedaż samych RAWów. Ale wtedy możesz stracić klienta i nic nie zarobić. Uważa, że nie ma co się dąsać i trzeba troche zejśc z cenę za same RAWy.
    Ostatnio edytowane przez pawulon ; 05-11-2013 o 19:19
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

Jak wyżej - ja nawet wolę oddawać RAWy. Jak grafik sobie nie poradzi, to jesteś kryty pokazując dobrze wywołane jpgi (miałem już taką sytuację i zarobiłem podwójnie )
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

dzięki Panowie za pomoc w kwestii ceny

Domyślnie

Jeśli rozumiem - sesję miałeś umówioną, także cenowo? Bo jeśli chodzi o to, czy RAW drożej niż JPG, to nie (chyba że klient sam chce dopłacić). Jak wspomniał fafniak, sprzedajesz prawa do eksploatacji.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?

Domyślnie

Tak była ustalona kwota.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Domyślnie

Więc jeśli sam proponuje dopłatę, to możesz trochę doliczyć
    Jeśli nie i jest to Twój stały klient, to powiedz, że idziesz mu na rękę i dajesz gratis.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów