Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Torowo.
PiciuD300
03-11-2013, 19:20
Zapraszam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/PSE_3237aaa-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-dsVGtRU3Pus/UnZruaMNxAI/AAAAAAAABQY/q2Tt2z1eGqI/w1024-h577-no/PSE_3237aaa.jpg)
wolnyslimak
03-11-2013, 19:39
Ja widzę przesadzony kontrast oraz nasycenie. Nadmiar światełka próbowałeś rekompensować w kompie. To się nie uda.
MartinGrey
03-11-2013, 19:52
Imo kolory są normalne.
PiciuD300
03-11-2013, 21:04
Ja widzę przesadzony kontrast oraz nasycenie. Nadmiar światełka próbowałeś rekompensować w kompie. To się nie uda.
Niestety był niedomiar światła. Kolory na pewno są bardziej nasycone, niż w rzeczywistości. To prawda.
MartinGrey
03-11-2013, 21:07
Ale myślę, że w ramach rozsądku.
krzysztof jot
03-11-2013, 21:25
ale co to jest :) naprawdę kolor i światło sa tu bez znaczenia - to zdjęcie jest skomponowane tak bez sensu, że generalnie go nie ma :) No nic nie zawiera - ani kompozycji jakiejkolwiek, ani sensu jakiegokolwiek - sorry że tak mocno - ale to jeden wielki chaos i bałagan bez jakiegokolwiek przekazu. Było wejść na te tory i zrobić je jako główny motyw ? zwrotnice dać na cel ? z dolnej perspektywy ? a po kij ta droga z prawej, ta wypalona trawa...
No nie ma jednego dobrego punktu, niestety.
PiciuD300
03-11-2013, 21:42
ale co to jest :) naprawdę kolor i światło sa tu bez znaczenia - to zdjęcie jest skomponowane tak bez sensu, że generalnie go nie ma :) No nic nie zawiera - ani kompozycji jakiejkolwiek, ani sensu jakiegokolwiek - sorry że tak mocno - ale to jeden wielki chaos i bałagan bez jakiegokolwiek przekazu. Było wejść na te tory i zrobić je jako główny motyw ? zwrotnice dać na cel ? z dolnej perspektywy ? a po kij ta droga z prawej, ta wypalona trawa...
Wchodzenie na tory jest surowo zabronione. Dziękuję za konstruktywną krytykę. Jutro sprzedaję aparat ;)
MartinGrey
03-11-2013, 22:23
O kadrze nic nie napisałem, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo ;) Możnaby tak troche delikatniej "zjechać" autora, wszak nie każdy od razu robi "urywające du*ę" foty :)
Nie wiem, czy to kwestia kolorów, podbitego kontrastu czy wyostrzania, ale wygląda trochę jak makieta, i podoba mi się ten efekt. Za KrzysztofemJ, brakuje mi tu bardzo lewej strony - torów... teraz jedyny wagon-maszyna jest prawie na brzegu zdjęcia.
kaliszfornijczyk
06-11-2013, 01:56
Czy to było strzelane z filtrem ala'makieta ??
bo widzę że dół rozmyty i czubki najwyższych drzew też, ale.. no właśnie chyba zabrakło czegoś więcej w górnej części kadru żeby rozmyć i zrobić makietę.
Z tym filtrem to trzeba walić z wysokiej perspektywy tak mi się wydaje. :) z jakiegoś wiaduktu, budynku itp.
Pomysł fajny. ;)
PiciuD300
06-11-2013, 11:09
Niestety po lewej stronie były okropne lampy betonowe, więc stąd lewa jest tak ucięta.
Pozwolę się nie zgodzić ze stanowiskiem krzysztofa, że zdjecie nie ma kompozycji i jest bez sensu.
To jest całkiem poprawna kompozycja krajobrazowa, z dobrą dominantą w postaci wieży, do której prowadzi linia semaforów.
Zdjęcie jest zrównoważone w sensie ułożenia kadru i powiedziałbym, że nie ma tu jakichś zasadniczych błędów kompozycji.
natomiast nie jest to jakiis szczególnie atrakcyjny obrazek, a to przez światło (brak światła), a to przez porę roku.
Ponadto zdjęcie jest dość agresywnie obrobione, co może sie gryźc ze spokojną treścią obrazka.
Jednym słowem, nie jest wybitnie, ale ku pamiątce dokumentalnej można zachować