Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 problem z nagrywaniem ?
Witam
Nie wiem czy tak jest normalnie ale nawet w aparatach za 200 zł nie ma tego problemu a tutaj podczas nagrywania jak zmieniam pozycje lub zbliżam, oddalam cały czas muszę naciskać palcem aby wyostrzył się obraz co mnie denerwuje oraz podczas nagrywania z dźwiękiem słychać jak działa AF.
Czy da się coś zrobić z tym ?
Pozdrawiam
Witam
Nie wiem czy tak jest normalnie ale nawet w aparatach za 200 zł nie ma tego problemu a tutaj podczas nagrywania jak zmieniam pozycje lub zbliżam, oddalam cały czas muszę naciskać palcem aby wyostrzył się obraz co mnie denerwuje
Nie wiem czy w D3100 podczas nagrywania filmów jest AF-F - sprawdź.
[...] podczas nagrywania z dźwiękiem słychać jak działa AF.
Czy da się coś zrobić z tym ?
Ostrzyć ręcznie lub kupić znowu małpkę.
Właśnie sprawdziłem na YT kogoś kto nagrywa i ma AF podczas nagrywania.
zaraz sprawdzę
Właśnie sprawdziłem na YT kogoś kto nagrywa i ma AF podczas nagrywania.
zaraz sprawdzę
Wystarczy spojrzeć w specyfikację: Tryb Live View z nowym ciągłym trybem pracy autofokusa AF-F oraz z automatycznym wyborem programu tematycznego
sebastan
30-10-2013, 14:16
Nie wiem, czy nie warto koledze powiedzieć od razu wprost i uciąć męczarnie - wszelkie próby automatycznego ustawiania ostrości w filmach Cię nie zadowolą i chyba nie ma co na to tracić czasu. Automat w oparciu o detekcje kontrastu będzie co chwila ogniskował, czyli rozjeżdżał ostrość i łapał i wszystko Ci się nagra na ścieżce dźwiękowej.
Opanuj więc frustrację i rozczarowanie, czym szybciej tym lepiej :)
Parę rad:
- ostrość ustawiaj ręcznie, to do opanowania a przynosi fajne rezultaty
- tam, gdzie można to przymykaj przysłonę do filmowania, wydłużysz głębię ostrości i łatwiej Ci będzie kontrolować ostrość
- Planuj sceny "statyczne", czyli ustawiasz ostrość przyciskiem, włączasz filmowanie i "cięcie :)
- nie jestem pewien czy d 3100 jest tak jak w d5100 wejście mikrofonowe. Jeśli jest to podłącz dowolny mikrofon i unikniesz dźwięku autofocusa (nie ma niestety zewnętrznego wejścia, więc ta rada nie dla Ciebie)
To tak co mi przyszło do głowy na początek.