Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Thumbs down Nikon D3100 problem z nagrywaniem ?

Witam

Nie wiem czy tak jest normalnie ale nawet w aparatach za 200 zł nie ma tego problemu a tutaj podczas nagrywania jak zmieniam pozycje lub zbliżam, oddalam cały czas muszę naciskać palcem aby wyostrzył się obraz co mnie denerwuje oraz podczas nagrywania z dźwiękiem słychać jak działa AF.

Czy da się coś zrobić z tym ?

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stiV Zobacz posta
    Witam

Nie wiem czy tak jest normalnie ale nawet w aparatach za 200 zł nie ma tego problemu a tutaj podczas nagrywania jak zmieniam pozycje lub zbliżam, oddalam cały czas muszę naciskać palcem aby wyostrzył się obraz co mnie denerwuje
    Nie wiem czy w D3100 podczas nagrywania filmów jest AF-F - sprawdź.

[...] podczas nagrywania z dźwiękiem słychać jak działa AF.

Czy da się coś zrobić z tym ?
    Ostrzyć ręcznie lub kupić znowu małpkę.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem na YT kogoś kto nagrywa i ma AF podczas nagrywania.

zaraz sprawdzę

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem na YT kogoś kto nagrywa i ma AF podczas nagrywania.

zaraz sprawdzę
    Wystarczy spojrzeć w specyfikację: Tryb Live View z nowym ciągłym trybem pracy autofokusa AF-F oraz z automatycznym wyborem programu tematycznego
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Nie wiem, czy nie warto koledze powiedzieć od razu wprost i uciąć męczarnie - wszelkie próby automatycznego ustawiania ostrości w filmach Cię nie zadowolą i chyba nie ma co na to tracić czasu. Automat w oparciu o detekcje kontrastu będzie co chwila ogniskował, czyli rozjeżdżał ostrość i łapał i wszystko Ci się nagra na ścieżce dźwiękowej.
    Opanuj więc frustrację i rozczarowanie, czym szybciej tym lepiej
    Parę rad:
    - ostrość ustawiaj ręcznie, to do opanowania a przynosi fajne rezultaty
    - tam, gdzie można to przymykaj przysłonę do filmowania, wydłużysz głębię ostrości i łatwiej Ci będzie kontrolować ostrość
    - Planuj sceny "statyczne", czyli ustawiasz ostrość przyciskiem, włączasz filmowanie i "cięcie
    - nie jestem pewien czy d 3100 jest tak jak w d5100 wejście mikrofonowe. Jeśli jest to podłącz dowolny mikrofon i unikniesz dźwięku autofocusa (nie ma niestety zewnętrznego wejścia, więc ta rada nie dla Ciebie)

To tak co mi przyszło do głowy na początek.
    Ostatnio edytowane przez sebastan ; 30-10-2013 o 14:22

Uprawnienia umieszczania postów