Zobacz pełną wersję : Nowy soft a mapowanie pixeli
Witam,
mam pytanie odnosnie bad/hot pixeli a zmiany softu. Chodzi o fakt oddania do serwisu mojego nikosia w celu zamapowania bad/hot pixeli. Panowie z serwisu zrobili co trzeba i cieszylem sie brakiem jakichkolwiek niechcianych obiektow na fotkach. Po wgraniu nowego softu 2.0 bylem w Pradze i przy okazji zwiedzania pstrykalem to tu to tam fotki. Po zgraniu materialu okazalo sie ze przy wyzszych iso mam znowu niechciane obiekty na fotkach. Powiedzcie prosze czy to moze byc wina nowego softu?
Pozdrawiam
:shock: Chyba masz rację i rzeczywiście tak jest.
To samo było u mnie - po wizycie w serwisie i mapowaniu było super,
a teraz mam znowu świetliki na zdjęciach - po drodze oczywiście przechodziłem na 2.00
chce zasiegnac jezyka w serwisie ale nie mam szczescia sie tam dodzwonic :(
spróbuj wrócić do A 1.01 ( jest lepszy ) i jak chcesz mieć nowe menu to zostaw B na 2.0
Wg mnie powrót do starego firmware nic nie da. Mapowanie pikseli polega na lekkiej modyfikacji aktualnie wgranego do aparatu firmware. Każda zmiana firmware (czy to na nowszy czy to na starszy) powoduje nadpisanie tej kopii w aparacie. Czyli w efekcie usunięcie też informacji o mapowaniu pikseli.
To co napisałem to tylko moje dywagacje, aczkolwiek myślę, że zgodne z rzeczywistością...
pozdrawiam,
motzel
Czyli co, wgrywać nowy soft czy nie? Co o nim sądzicie (o 2.00 oczywiście) bo na stronie NIKONA piszą o niesamowitych poprawkach tylko jak one się mają do rzeczywistości?
bylo juz o tym na forum poszukaj jest taki ogromny watek :roll:
Nie wydaje mi się, żeby mapowanie pixeli polegało na takiej modyfikacji. Przecież możliwość wgrywania softu samodzielnie przez użytkownika czyni z tej operacji totalny bezsens. Nie jest też wykluczone, że na etapie kontroli jakości (o ile taki jest w fabryce nikona) jeżeli znajda kilka martwych pikseli od razu je mapują.
Nie chcę się kłócić, bo jak napisałem nie wiem dokładnie jak wygląda ten proces, ale jak w takim razie wytłumaczysz zjawisko, które doświadczyli nor3k i jpyt? Mapowanie pixeli IMHO to proces nie dający się zastosować na poziomie sygnału elektrycznego, a jedynie na późniejszym etapie - przetwarzania obrazu. W takim bądź razie trzeba tu zastosować pewną operację logiczną (program wykonywany przez procesor aparatu), który nie dość, że musi być gdzieś zapisany (firmware, niezależnie od wersji) to musi mieć także dane wejściowe (piksel o takich a takich współrzędnych jest "padnięty"). Nie sądzę, żeby D70 miał dwie kostki flash, z których w pierwszej byłby trzymany firmware, a drugiej dane do mapowania pikseli.
BTW. jakby operacja wgrania nowego softu byłaby przez Nikona uznawana za "normalną eksploatację" to serwis nie kazałby płacić sobie 800zł za usługę odtworzenia zawartości flasha po problemach przy aktualizacji (jak to wynika z wątków na forum), tylko robił to bez żadnych problemów i wykłócania się w ramach gwarancji.
pozdrawiam,
motzel.
Wgrywanie softu jest czynnością jaką może wykonać użytkownik aparatu. Uaktualnianie biosu kończy się czasami (na szczęście rzadko) niepowodzeniem - dotyczy to i aparatów i np płyt głównych czy innych urządzeń. Technologia produkcji matryc nie osiągnęła jeszcze 100% powtarzalności i wiele zawiera błędy mapowane juz w trakcie produkcji i kontroli. Gdyby było jak sugerujesz Ci "zamapowani" powini być informowani o zakazie samodzielnego wgrywania softu i tym samym skazani dożywotnio na serwis. W sumie temat ciekawy - może ktos kto ma wiedzę w tej dziedzinie przypadkiem zajrzy do tego wątku i oświeci nas ?
Dowiedzialem sie dzis ze wgranie nowego softu niestety przywroci do zycia marwe piksele !!! Info pochodzi z call center nikona.
Pozdrawiam.
to mapowanie bad pixeli zdaje się jest podobną operacją jak usuwanie kurzu na matrycy za pomocą wgrania wzorcowego zdjęcia przy pomocy Nikon Capture 4. Zmiana softu powoduje konieczność zrobienia tego ponownie.
a czy waszym zdaniem takie wady nie powinny byc powodem wymiany sprzetu na bez wad?
rabijki: Nie, normy dopuszczają z tego co wiem, np w TV że jeżeli pojawi ci się do iluś tam martwych pixelków, to nie jest to uznawane za wadę, dopiero po przekroczeniu jakiegoś ustalonego progu jest to branę za wadę.
Jeśli chodzi o soft, nie chciałem ryzykowac sam upgrejdu, oddałem do serwisu, podali że muszą tez zmapowac pixle.
Slyszal ktos moze o narzedziu pozwalajacym samemu zmapowac sobie pixele na poziomie softu puszki? Troche szkoda mi czasu zeby slac to serwisu aparat. Mam 2 hoty, jeden prawie w srodku kadru, drugiego dzisiaj odkrylem w samym rogu. Na poziomie wywolywania zdjec (prawie) poradzilem sobie stosujac narzenie Auto Retouch Tool i zapisujac batcha, i wlasciwie olalbym sprawe mapowania gdyby to narzedzie w zadowalajacy mnie sposob retuszowalo mi te hoty... A i zawsze myslalem ze hot pixel na matrycy to jest jeden punkt na zdjeciu a okazuje sie ze jednak nie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/2699/crophota.jpg)
To da rade sobie samemu zmapowac w puszce?
Chyba jedynie Olympus ma funkcję mapowania matrycy z menu aparatu. My posiadacze Nikonów jesteśmy zmuszeni z korzystania z serwisu :( . Mapowanie polega na przypisaniu bad/hot pixelowi wartości sąsiedniego "zdrowego kolegi ". W dowolnym programie edytorskim możemy sami uzyskać taki sam efekt kopiując zawartość sąsiedniego pix'la
To wez sobie powieksz to co wkleilem i zobaczysz ze nie chodzi o pojedynczy pixel. A usunac tak zeby nie bylo sladu wcale nie jest latwo. Jakby mi to puszka robila z automatu to moze bym o nim zapomnial ;)
No nic trzeba bedzie wyslac puszke do serwisu, kupilem i mieszkam w Holandii takze tutaj bede slal, ciekaw jestem jakosci uslug tutejszego serwisu. Slac od razu z 18-105 do kalibracji AFu? Boje sie troche zeby mi nie rozregulowali na gorsze. Z obecnej ostrosci jestem wlasciwie zadowolony choc liczylem na wiecej czytajac tyle superlatyw o 18-105 przed zakupem.
Władca Pixeli
19-06-2011, 18:02
To wez sobie powieksz to co wkleilem i zobaczysz ze nie chodzi o pojedynczy pixel. A usunac tak zeby nie bylo sladu wcale nie jest latwo. Jakby mi to puszka robila z automatu to moze bym o nim zapomnial ;)
Jak robisz w RAW to ściągnij sobie program do korygowania.
www.pixelfixer.org (http://www.pixelfixer.org)
Jakies cuda. otwieram nefa w camera raw od PS. Hot jest tylko na pierwszym ujeciu, po powiekszeniu obrazu calkowicie znika :O ciekawe skad camera raw wie na 100% ze to hp, czy przypadkiem nie utnie kiedys jakiegos szczegolu.
Władca Pixeli
19-06-2011, 18:46
edit
do skasowania....:
Bo najpierw trzeba podać NIKON NEF i zaimportować przykładowy RAW w aparatu.
Przy pierwszym uruchomieniu pojawia się okno "Options" - wybierasz NIKON NEF
Następnie Tools/Cameras
"Add" i wskazujesz na przykładowy NEF z aparatu
Następnie klikasz w tabelce na Twój aparat.
Powinno pokazać się opcja EDIT i dodajesz X i Y hat pixeli
Patrz co edytowalem w ostatnim poscie. juz sprawdzilem ten program, wszedlem do PS'a wlasnie zeby sprawdzic koordynaty punktu a tam taka niespodzianka :D
Władca Pixeli
19-06-2011, 19:24
Patrz co edytowalem w ostatnim poscie. juz sprawdzilem ten program, wszedlem do PS'a wlasnie zeby sprawdzic koordynaty punktu a tam taka niespodzianka :D
Jak ja zacząłem pisać to był jeszcze tekst, że nie wiesz co zrobić.
Jak Ty edytowałeś to ja w tym samym czasie pisałem. :mrgreen:
Jak Ty podmieniłeś tekst to w moim poście system też podmienił przed zapisaniem.