Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Nowy soft a mapowanie pixeli

Witam,
    mam pytanie odnosnie bad/hot pixeli a zmiany softu. Chodzi o fakt oddania do serwisu mojego nikosia w celu zamapowania bad/hot pixeli. Panowie z serwisu zrobili co trzeba i cieszylem sie brakiem jakichkolwiek niechcianych obiektow na fotkach. Po wgraniu nowego softu 2.0 bylem w Pradze i przy okazji zwiedzania pstrykalem to tu to tam fotki. Po zgraniu materialu okazalo sie ze przy wyzszych iso mam znowu niechciane obiekty na fotkach. Powiedzcie prosze czy to moze byc wina nowego softu?

Pozdrawiam

Domyślnie

Chyba masz rację i rzeczywiście tak jest.
    To samo było u mnie - po wizycie w serwisie i mapowaniu było super,
    a teraz mam znowu świetliki na zdjęciach - po drodze oczywiście przechodziłem na 2.00
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

chce zasiegnac jezyka w serwisie ale nie mam szczescia sie tam dodzwonic

Domyślnie

spróbuj wrócić do A 1.01 ( jest lepszy ) i jak chcesz mieć nowe menu to zostaw B na 2.0
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

Wg mnie powrót do starego firmware nic nie da. Mapowanie pikseli polega na lekkiej modyfikacji aktualnie wgranego do aparatu firmware. Każda zmiana firmware (czy to na nowszy czy to na starszy) powoduje nadpisanie tej kopii w aparacie. Czyli w efekcie usunięcie też informacji o mapowaniu pikseli.

To co napisałem to tylko moje dywagacje, aczkolwiek myślę, że zgodne z rzeczywistością...

pozdrawiam,

motzel

Domyślnie

Czyli co, wgrywać nowy soft czy nie? Co o nim sądzicie (o 2.00 oczywiście) bo na stronie NIKONA piszą o niesamowitych poprawkach tylko jak one się mają do rzeczywistości?
    Zamiast krytykować - zrozum i postaraj się pomóc.

Domyślnie

bylo juz o tym na forum poszukaj jest taki ogromny watek
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Nie wydaje mi się, żeby mapowanie pixeli polegało na takiej modyfikacji. Przecież możliwość wgrywania softu samodzielnie przez użytkownika czyni z tej operacji totalny bezsens. Nie jest też wykluczone, że na etapie kontroli jakości (o ile taki jest w fabryce nikona) jeżeli znajda kilka martwych pikseli od razu je mapują.
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

Nie chcę się kłócić, bo jak napisałem nie wiem dokładnie jak wygląda ten proces, ale jak w takim razie wytłumaczysz zjawisko, które doświadczyli nor3k i jpyt? Mapowanie pixeli IMHO to proces nie dający się zastosować na poziomie sygnału elektrycznego, a jedynie na późniejszym etapie - przetwarzania obrazu. W takim bądź razie trzeba tu zastosować pewną operację logiczną (program wykonywany przez procesor aparatu), który nie dość, że musi być gdzieś zapisany (firmware, niezależnie od wersji) to musi mieć także dane wejściowe (piksel o takich a takich współrzędnych jest "padnięty"). Nie sądzę, żeby D70 miał dwie kostki flash, z których w pierwszej byłby trzymany firmware, a drugiej dane do mapowania pikseli.

BTW. jakby operacja wgrania nowego softu byłaby przez Nikona uznawana za "normalną eksploatację" to serwis nie kazałby płacić sobie 800zł za usługę odtworzenia zawartości flasha po problemach przy aktualizacji (jak to wynika z wątków na forum), tylko robił to bez żadnych problemów i wykłócania się w ramach gwarancji.

pozdrawiam,

motzel.

Domyślnie

Wgrywanie softu jest czynnością jaką może wykonać użytkownik aparatu. Uaktualnianie biosu kończy się czasami (na szczęście rzadko) niepowodzeniem - dotyczy to i aparatów i np płyt głównych czy innych urządzeń. Technologia produkcji matryc nie osiągnęła jeszcze 100% powtarzalności i wiele zawiera błędy mapowane juz w trakcie produkcji i kontroli. Gdyby było jak sugerujesz Ci "zamapowani" powini być informowani o zakazie samodzielnego wgrywania softu i tym samym skazani dożywotnio na serwis. W sumie temat ciekawy - może ktos kto ma wiedzę w tej dziedzinie przypadkiem zajrzy do tego wątku i oświeci nas ?
    Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów