Zobacz pełną wersję : Tani laptop do amatorskich fot...
puszosław
08-10-2013, 12:37
Witam. Tematów podobnych jest tu sporo, ale mój będzie jedyny w swoim rodzaju :)
Potrzebuję Laptop, (i teraz najważniejsze zdanie dla wszystkich którzy chcieli by mnie zjechać ) z możliwie najlepszą matrycą (pokrycie palety sRGB bo na AdobeRGB nie liczę). No i teraz się zacznie Cena do 2200zł. Pytam Was forumowiczów bo przeglądając testy widzę że pokrycie (sRGB) w tym przedziale cenowym jest od 50 - 90%. Na demona szybkości nie liczę - w tej chwili mam bardzo stary laptop i wszystko będzie od niego szybsze - a fotki chcę obrabiać (wywoływać) amatorsko dla siebie ale z jak najlepszymi skutkami. Interesuje mnie sprzęt nowy. Pliki nie będą ogromne (mam D90 )
Nie wiem co jeszcze...
Acer - raczej BE bo mam zastrzeżenia co do jakości tego sprzętu
Jeśli nie ma to (sRGB) dla mnie aż takiego znaczenia to mnie oświećcie bo może za daleko się zagalopowałem i niepotrzebnie sobie głowę zawracam zamiast pójść do sklepu dla idiotów i wziąć cokolwiek...
Przy tym budżecie sprawa jest beznadziejna.
Dobre ekrany kosztują, zresztą sam prześledź: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43252 .
puszosław
08-10-2013, 13:39
Chcę coś rozsądnego. Nie dobrego i drogiego, nie taniego chłamu. Coś optymalnego. Johanan google używać umiem... chciałem zapytać czy macie coś do powiedzenia. Samo to że laptopy w tym przedziale mają 50-90% pokrycia mnie przeraża. Wolę trafić na jakiś z przedziału 85-90 niż na taki z 50%. Teraz jasne ? Wiem że sprawa jest kiepska, ale nie zarabiam na fotografii, ani też nie zarabiam tyle by kupić pogryzione jabłuszko z softem. Laptop może być bez systemu. I tak nie pójdę w stronę okienek...
Podrzuciłem Ci link do nhl, nie dlatego, że podejrzewałem że nie umiesz sobie wyszukać wiadomości w sieci, tylko właśnie dlatego byś sobie je wyszukał. ;)
Modele komputerów obecnie dostępnych na rynku są podkreślone.
puszosław
08-10-2013, 19:49
Niestety każdy z nich przekracza budżet. OK skoro nikt więcej nie ma dla mnie propozycji to kupię pierwszy lepszy ;)
velaskez
08-10-2013, 20:05
Możesz szukać 6 letniego Thinkpada T60p z matryca Flexview. Ale nie będą to łatwe poszukiwania. Teraz to straszne rodzynki. Na początku tego roku widziałem takie po 240-260USD.
robinhood
08-10-2013, 20:46
Przyzwoite matryce mają Macbooki Pro, ale w tej cenie to używane i to kilkuletnie. Wiem, że to TN, ale biel jest przynajmniej biała, a nie niebieska jak w wielu nowych laptopach.
Pierwszego lepszego nie kupuj, w niektórych nowych laptopach są tragiczne matryce.
puszosław
09-10-2013, 07:26
To może przekształćmy wątek na taki :
Jakiego sprzętu się wystrzegać powinien amator fotografii :)
Wiedząc czego się wystrzegać będzie mi łatwiej ;p
@robinhood niestety macbooki odrzuciłem w przedbiegach (w pierwszym poście) ze względu na cenę... bo szukam jak napisałem kompromisu...
ALbo inaczej, niech szuka używanego, nie nowego, jak ja :D wtedy będę mógł podpatrywać co mu proponujecie bo też szukam sprzętu do 2k z jak najlepszą matrycą tyle że używanego.
robinhood
09-10-2013, 13:18
Z używanych to sprawdź sobie ten wątek, który podlinkował Johanan. Tam masz wypisane laptopy z dobrymi matrycami, trzeba ich tylko poszukać na alledrogo itp.
A czego się wystrzegać? Tanich laptopów 15,6 cala z rozdzielczością 1366x768, czyli tego co teraz dominuje na rynku. Nie wiem, może są jakieś przyzwoite, ale wiele z tych które widziałem miało po prostu niebieskie matryce. Przez dłuższy okres miałem do czynienia w życiu z czterema laptopami, starym HP 15,4 nx7400 cala, który miał matrycę jak w laptopie, kiepskie kąty, kiepski kontrast. Teraz mam Macbooka White z 2009 roku i on generalnie jest podobny, kiepsko, ale oczy nie bolą ;-). Dziewczyna ma Macbooka Pro z 2010 roku i jego matryca jest zdecydowanie lepsza. Rodzice mają natomiast HP 4530s, który pod każdym innym względem jest bardzo spoko, ale matrycę ma zwyczajnie tragiczną. Ma niebieski zafarb i kiepski kontrast. Próbowałem ją nawet profilować, ale co z tego, że biel się trochę poprawia, skoro jeszcze bardziej spada kontrast.
Może kup sobie zewnętrzny monitor za kilkaset złotych? Jakieś stare Eizo lub Nec 19 cali?
Miodzio link, no to szukam HP 8540w/8740w/8750w z Dreamcolor ;) dzięki!!!
Przy tym budżecie sprawa jest beznadziejna.
Dobre ekrany kosztują, zresztą sam prześledź: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43252 .
Dzieki za linka ;-)
puszosław
10-10-2013, 11:45
A co powiecie o tym? http://us.toshiba.com/computers/laptops/satellite/P50/P55-A5200/ Wygląda przyzwoicie, rozdzielczość niezła, bebechy ok, tylko nigdzie nic o matrycy. No i nieznacznie przekracza budżet...
puszosław
10-10-2013, 13:49
sorry za post pod postem ( mod można połączyć)
A czy da się zmusić lapka by wyświetlał mi obraz w rozdziałce nietypowej dla niego - tzn na suwaczku w windzie i linuxie nie występuje wartość którą muszę ustawić na monitorze zewn by obraz był wyświetlany prawidłowo?
Z ekranem chyba dobry strzał: https://www.laptopscreen.com/English/model/Toshiba/SATELLITE~P55-A5200/ , ale procesor słabiutki "U", choć TDP dobre (tylko 17W).
ps. Jeśli w Twoim będzie nie ta matryca, to masz już linka do tej właściwej. ;)
edit:
No i to raczej nie jest laptop na nasz rynek (!), dojdzie więc też koszt sprowadzenia, cło i takie tam duperele.
puszosław
10-10-2013, 19:01
@ Johanan Prawie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Procesor i5, nie wiem co to TDP... Jaka może być w nim niewłaściwa matryca? jest do kupienia w PL o to się nie martw.
@ Johanan Prawie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Procesor i5, nie wiem co to TDP... Jaka może być w nim niewłaściwa matryca? jest do kupienia w PL o to się nie martw.
Nie wiem, co w tym niezrozumiałego?
TDP = Thermal Design Power, w olbrzymim uproszczeniu wyrażany w Watach (proponuję poczytać).
Dopisek "U" na końcu symbolu procesora, oznacza = ultra-low power, co przenosi się w oczywisty sposób na jego wydajność, za to takie CPU konsumują mniej energii.
Co do matrycy, to konfiguracje laptopów nie są identyczne na każdym z rynków i w Polsce ze względu na wysokie podatki bywają mocno okrojone, więc nie ma pewności, czy ten, który jak mówisz jest do dostania w Polsce, będzie miał matrycę IPS.
Kropka.