PDA

Zobacz pełną wersję : Tani laptop do amatorskich fot...

puszosław
08-10-2013, 12:37
Witam. Tematów podobnych jest tu sporo, ale mój będzie jedyny w swoim rodzaju :)
Potrzebuję Laptop, (i teraz najważniejsze zdanie dla wszystkich którzy chcieli by mnie zjechać ) z możliwie najlepszą matrycą (pokrycie palety sRGB bo na AdobeRGB nie liczę). No i teraz się zacznie Cena do 2200zł. Pytam Was forumowiczów bo przeglądając testy widzę że pokrycie (sRGB) w tym przedziale cenowym jest od 50 - 90%. Na demona szybkości nie liczę - w tej chwili mam bardzo stary laptop i wszystko będzie od niego szybsze - a fotki chcę obrabiać (wywoływać) amatorsko dla siebie ale z jak najlepszymi skutkami. Interesuje mnie sprzęt nowy. Pliki nie będą ogromne (mam D90 )

Nie wiem co jeszcze...
Acer - raczej BE bo mam zastrzeżenia co do jakości tego sprzętu

Jeśli nie ma to (sRGB) dla mnie aż takiego znaczenia to mnie oświećcie bo może za daleko się zagalopowałem i niepotrzebnie sobie głowę zawracam zamiast pójść do sklepu dla idiotów i wziąć cokolwiek...

Johanan
08-10-2013, 12:59
Przy tym budżecie sprawa jest beznadziejna.
Dobre ekrany kosztują, zresztą sam prześledź: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43252 .

puszosław
08-10-2013, 13:39
Chcę coś rozsądnego. Nie dobrego i drogiego, nie taniego chłamu. Coś optymalnego. Johanan google używać umiem... chciałem zapytać czy macie coś do powiedzenia. Samo to że laptopy w tym przedziale mają 50-90% pokrycia mnie przeraża. Wolę trafić na jakiś z przedziału 85-90 niż na taki z 50%. Teraz jasne ? Wiem że sprawa jest kiepska, ale nie zarabiam na fotografii, ani też nie zarabiam tyle by kupić pogryzione jabłuszko z softem. Laptop może być bez systemu. I tak nie pójdę w stronę okienek...

Johanan
08-10-2013, 14:53
Podrzuciłem Ci link do nhl, nie dlatego, że podejrzewałem że nie umiesz sobie wyszukać wiadomości w sieci, tylko właśnie dlatego byś sobie je wyszukał. ;)

Modele komputerów obecnie dostępnych na rynku są podkreślone.

puszosław
08-10-2013, 19:49
Niestety każdy z nich przekracza budżet. OK skoro nikt więcej nie ma dla mnie propozycji to kupię pierwszy lepszy ;)

velaskez
08-10-2013, 20:05
Możesz szukać 6 letniego Thinkpada T60p z matryca Flexview. Ale nie będą to łatwe poszukiwania. Teraz to straszne rodzynki. Na początku tego roku widziałem takie po 240-260USD.

robinhood
08-10-2013, 20:46
Przyzwoite matryce mają Macbooki Pro, ale w tej cenie to używane i to kilkuletnie. Wiem, że to TN, ale biel jest przynajmniej biała, a nie niebieska jak w wielu nowych laptopach.

Pierwszego lepszego nie kupuj, w niektórych nowych laptopach są tragiczne matryce.

puszosław
09-10-2013, 07:26
To może przekształćmy wątek na taki :
Jakiego sprzętu się wystrzegać powinien amator fotografii :)
Wiedząc czego się wystrzegać będzie mi łatwiej ;p
@robinhood niestety macbooki odrzuciłem w przedbiegach (w pierwszym poście) ze względu na cenę... bo szukam jak napisałem kompromisu...

Aeon88
09-10-2013, 12:29
ALbo inaczej, niech szuka używanego, nie nowego, jak ja :D wtedy będę mógł podpatrywać co mu proponujecie bo też szukam sprzętu do 2k z jak najlepszą matrycą tyle że używanego.

robinhood
09-10-2013, 13:18
Z używanych to sprawdź sobie ten wątek, który podlinkował Johanan. Tam masz wypisane laptopy z dobrymi matrycami, trzeba ich tylko poszukać na alledrogo itp.

A czego się wystrzegać? Tanich laptopów 15,6 cala z rozdzielczością 1366x768, czyli tego co teraz dominuje na rynku. Nie wiem, może są jakieś przyzwoite, ale wiele z tych które widziałem miało po prostu niebieskie matryce. Przez dłuższy okres miałem do czynienia w życiu z czterema laptopami, starym HP 15,4 nx7400 cala, który miał matrycę jak w laptopie, kiepskie kąty, kiepski kontrast. Teraz mam Macbooka White z 2009 roku i on generalnie jest podobny, kiepsko, ale oczy nie bolą ;-). Dziewczyna ma Macbooka Pro z 2010 roku i jego matryca jest zdecydowanie lepsza. Rodzice mają natomiast HP 4530s, który pod każdym innym względem jest bardzo spoko, ale matrycę ma zwyczajnie tragiczną. Ma niebieski zafarb i kiepski kontrast. Próbowałem ją nawet profilować, ale co z tego, że biel się trochę poprawia, skoro jeszcze bardziej spada kontrast.

Może kup sobie zewnętrzny monitor za kilkaset złotych? Jakieś stare Eizo lub Nec 19 cali?

Aeon88
09-10-2013, 23:51
Miodzio link, no to szukam HP 8540w/8740w/8750w z Dreamcolor ;) dzięki!!!

6868
10-10-2013, 08:32
Przy tym budżecie sprawa jest beznadziejna.
Dobre ekrany kosztują, zresztą sam prześledź: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43252 .
Dzieki za linka ;-)

puszosław
10-10-2013, 11:45
A co powiecie o tym? http://us.toshiba.com/computers/laptops/satellite/P50/P55-A5200/ Wygląda przyzwoicie, rozdzielczość niezła, bebechy ok, tylko nigdzie nic o matrycy. No i nieznacznie przekracza budżet...

puszosław
10-10-2013, 13:49
sorry za post pod postem ( mod można połączyć)

A czy da się zmusić lapka by wyświetlał mi obraz w rozdziałce nietypowej dla niego - tzn na suwaczku w windzie i linuxie nie występuje wartość którą muszę ustawić na monitorze zewn by obraz był wyświetlany prawidłowo?

Johanan
10-10-2013, 15:11
Z ekranem chyba dobry strzał: https://www.laptopscreen.com/English/model/Toshiba/SATELLITE~P55-A5200/ , ale procesor słabiutki "U", choć TDP dobre (tylko 17W).

ps. Jeśli w Twoim będzie nie ta matryca, to masz już linka do tej właściwej. ;)

edit:
No i to raczej nie jest laptop na nasz rynek (!), dojdzie więc też koszt sprowadzenia, cło i takie tam duperele.

puszosław
10-10-2013, 19:01
@ Johanan Prawie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Procesor i5, nie wiem co to TDP... Jaka może być w nim niewłaściwa matryca? jest do kupienia w PL o to się nie martw.

Johanan
10-10-2013, 19:51
@ Johanan Prawie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Procesor i5, nie wiem co to TDP... Jaka może być w nim niewłaściwa matryca? jest do kupienia w PL o to się nie martw.

Nie wiem, co w tym niezrozumiałego?

TDP = Thermal Design Power, w olbrzymim uproszczeniu wyrażany w Watach (proponuję poczytać).

Dopisek "U" na końcu symbolu procesora, oznacza = ultra-low power, co przenosi się w oczywisty sposób na jego wydajność, za to takie CPU konsumują mniej energii.

Co do matrycy, to konfiguracje laptopów nie są identyczne na każdym z rynków i w Polsce ze względu na wysokie podatki bywają mocno okrojone, więc nie ma pewności, czy ten, który jak mówisz jest do dostania w Polsce, będzie miał matrycę IPS.

Kropka.