Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Exclamation Tani laptop do amatorskich fot...

Witam. Tematów podobnych jest tu sporo, ale mój będzie jedyny w swoim rodzaju
    Potrzebuję Laptop, (i teraz najważniejsze zdanie dla wszystkich którzy chcieli by mnie zjechać ) z możliwie najlepszą matrycą (pokrycie palety sRGB bo na AdobeRGB nie liczę). No i teraz się zacznie Cena do 2200zł. Pytam Was forumowiczów bo przeglądając testy widzę że pokrycie (sRGB) w tym przedziale cenowym jest od 50 - 90%. Na demona szybkości nie liczę - w tej chwili mam bardzo stary laptop i wszystko będzie od niego szybsze - a fotki chcę obrabiać (wywoływać) amatorsko dla siebie ale z jak najlepszymi skutkami. Interesuje mnie sprzęt nowy. Pliki nie będą ogromne (mam D90 )

Nie wiem co jeszcze...
    Acer - raczej BE bo mam zastrzeżenia co do jakości tego sprzętu

Jeśli nie ma to (sRGB) dla mnie aż takiego znaczenia to mnie oświećcie bo może za daleko się zagalopowałem i niepotrzebnie sobie głowę zawracam zamiast pójść do sklepu dla idiotów i wziąć cokolwiek...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przy tym budżecie sprawa jest beznadziejna.
    Dobre ekrany kosztują, zresztą sam prześledź: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43252 .
    Medice, cura te ipsum.

Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Chcę coś rozsądnego. Nie dobrego i drogiego, nie taniego chłamu. Coś optymalnego. Johanan google używać umiem... chciałem zapytać czy macie coś do powiedzenia. Samo to że laptopy w tym przedziale mają 50-90% pokrycia mnie przeraża. Wolę trafić na jakiś z przedziału 85-90 niż na taki z 50%. Teraz jasne ? Wiem że sprawa jest kiepska, ale nie zarabiam na fotografii, ani też nie zarabiam tyle by kupić pogryzione jabłuszko z softem. Laptop może być bez systemu. I tak nie pójdę w stronę okienek...
    Ostatnio edytowane przez puszosław ; 08-10-2013 o 13:58

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Podrzuciłem Ci link do nhl, nie dlatego, że podejrzewałem że nie umiesz sobie wyszukać wiadomości w sieci, tylko właśnie dlatego byś sobie je wyszukał.

Modele komputerów obecnie dostępnych na rynku są podkreślone.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 08-10-2013 o 15:09
    Medice, cura te ipsum.

Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Niestety każdy z nich przekracza budżet. OK skoro nikt więcej nie ma dla mnie propozycji to kupię pierwszy lepszy

Domyślnie

Możesz szukać 6 letniego Thinkpada T60p z matryca Flexview. Ale nie będą to łatwe poszukiwania. Teraz to straszne rodzynki. Na początku tego roku widziałem takie po 240-260USD.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Przyzwoite matryce mają Macbooki Pro, ale w tej cenie to używane i to kilkuletnie. Wiem, że to TN, ale biel jest przynajmniej biała, a nie niebieska jak w wielu nowych laptopach.

Pierwszego lepszego nie kupuj, w niektórych nowych laptopach są tragiczne matryce.
    Ostatnio edytowane przez robinhood ; 08-10-2013 o 20:48

Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

To może przekształćmy wątek na taki :
    Jakiego sprzętu się wystrzegać powinien amator fotografii
    Wiedząc czego się wystrzegać będzie mi łatwiej ;p
    @robinhood niestety macbooki odrzuciłem w przedbiegach (w pierwszym poście) ze względu na cenę... bo szukam jak napisałem kompromisu...

Domyślnie

ALbo inaczej, niech szuka używanego, nie nowego, jak ja wtedy będę mógł podpatrywać co mu proponujecie bo też szukam sprzętu do 2k z jak najlepszą matrycą tyle że używanego.
    ;]

Domyślnie

Z używanych to sprawdź sobie ten wątek, który podlinkował Johanan. Tam masz wypisane laptopy z dobrymi matrycami, trzeba ich tylko poszukać na alledrogo itp.

A czego się wystrzegać? Tanich laptopów 15,6 cala z rozdzielczością 1366x768, czyli tego co teraz dominuje na rynku. Nie wiem, może są jakieś przyzwoite, ale wiele z tych które widziałem miało po prostu niebieskie matryce. Przez dłuższy okres miałem do czynienia w życiu z czterema laptopami, starym HP 15,4 nx7400 cala, który miał matrycę jak w laptopie, kiepskie kąty, kiepski kontrast. Teraz mam Macbooka White z 2009 roku i on generalnie jest podobny, kiepsko, ale oczy nie bolą . Dziewczyna ma Macbooka Pro z 2010 roku i jego matryca jest zdecydowanie lepsza. Rodzice mają natomiast HP 4530s, który pod każdym innym względem jest bardzo spoko, ale matrycę ma zwyczajnie tragiczną. Ma niebieski zafarb i kiepski kontrast. Próbowałem ją nawet profilować, ale co z tego, że biel się trochę poprawia, skoro jeszcze bardziej spada kontrast.

Może kup sobie zewnętrzny monitor za kilkaset złotych? Jakieś stare Eizo lub Nec 19 cali?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów