PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Świt nad Wieprzem

tbogdanowicz
06-10-2013, 22:50
Wczoraj razem z kolegą IcyMan wybraliśmy się do Zawieprzyc z planem fotografowania pewnej na 100% mgły.

A tu na niebie prawie idealny granat z powoli blednącymi gwiazdami, nad wodą leciutki opar i tylko wszechobecny szron (było -3 st C).

Cóż było robić, Marcin zaczął czaić się na słońce, które wkrótce miało wyjść nad horyzont, a ja poszedłem męczyć rzekę.

Na razie wstawiam jedno i napiszcie co nim myślicie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/2v3m2ro-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/2v3m2ro.jpg)

Sebastianito
06-10-2013, 23:04
Zdjęcie na pierwszy rzut oka bardzo przyjemne w odbiorze z naturalną tonacja... Co gryzie to że przewraca sie w prawo i powstało jasne pole pomiędzy korona drzew...

P.S. Ale macie już fajnie, że są przymrozki...

PiciuD300
06-10-2013, 23:07
Zazdroszczę samozaparcia, co by tak wcześnie wstać. Wieprzowy klimat rażący spokojem. Podoba się.

tbogdanowicz
07-10-2013, 07:16
Dzięki Sebastianito za uwagi.
Co do przechyłu to faktycznie, nawet na to nie spojrzałem. Mea culpa :-).
Ale jakie miejsce masz na myśli pisząc "powstało jasne pole pomiędzy korona drzew... "?

@PiciuD300
Raz na jakiś czas się zmuszę by rano wstać :-). Spokojnie było faktycznie. Powietrze ani drgnęło, a czas naświetlania to 30 s, dzięki czemu woda się idealnie rozmyła.

6868
07-10-2013, 08:22
Ale jakie miejsce masz na myśli pisząc "powstało jasne pole pomiędzy korona drzew... "?
.
Pewnie ta jasna poświatę ;-)

tbogdanowicz
07-10-2013, 14:36
Upsss..., teraz zobaczyłem. Co ciekawe ja tam selektywnie nie dłubałem. Zobaczę wieczorem w domu na większym zdjęciu i spróbuję poprawić. Jeśli to jest to co myślę to chyba dam radę (po prostu selektywnie ściemnię :-)).
Dzięki.

tbogdanowicz
07-10-2013, 19:44
Właśnie sprawdziłem co zrobiłem z NEF'em:
Zacznę od tego że zdjęcie robiłem jakieś 40 minut przed wschodem (na dużym poliku widać gwiazdy). Czas naświetlania 30 s przy przysłonie f=8 i ISO 100 dał mocno niedoświetlony obraz. Aparat to D 80, obiektyw 18-70, ogn. 18 mm, wszystko w manualu :-).

Obróbka według poniższego opisu:

W NX2:
Quick Fix:
Shadow Protection 87
Saturation 40
Zapisz jako TIFF

I tyle :-).

W PS CS2 (bez dodatków - taki mam, nowszego póki co nie potrzebuję):
Odszumiona woda za pomocą funkcji:
rozmycie - ręcznie zaznaczałem gdzie
pomniejszenie
wyostrzenie
zapisz jako jpg

To by było tyle.

Muszę pokombinować z tą jasnością w koronie drzewa.
Pewnie był to jakiś opar znad rzeki (?), albo nie wiem co, co powstało jako artefakt obróbki.