Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Świt nad Wieprzem

Wczoraj razem z kolegą IcyMan wybraliśmy się do Zawieprzyc z planem fotografowania pewnej na 100% mgły.

A tu na niebie prawie idealny granat z powoli blednącymi gwiazdami, nad wodą leciutki opar i tylko wszechobecny szron (było -3 st C).

Cóż było robić, Marcin zaczął czaić się na słońce, które wkrótce miało wyjść nad horyzont, a ja poszedłem męczyć rzekę.

Na razie wstawiam jedno i napiszcie co nim myślicie.

Domyślnie

Zdjęcie na pierwszy rzut oka bardzo przyjemne w odbiorze z naturalną tonacja... Co gryzie to że przewraca sie w prawo i powstało jasne pole pomiędzy korona drzew...

P.S. Ale macie już fajnie, że są przymrozki...
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Zazdroszczę samozaparcia, co by tak wcześnie wstać. Wieprzowy klimat rażący spokojem. Podoba się.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Dzięki Sebastianito za uwagi.
    Co do przechyłu to faktycznie, nawet na to nie spojrzałem. Mea culpa .
    Ale jakie miejsce masz na myśli pisząc "powstało jasne pole pomiędzy korona drzew... "?

@PiciuD300
    Raz na jakiś czas się zmuszę by rano wstać . Spokojnie było faktycznie. Powietrze ani drgnęło, a czas naświetlania to 30 s, dzięki czemu woda się idealnie rozmyła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    Ale jakie miejsce masz na myśli pisząc "powstało jasne pole pomiędzy korona drzew... "?
    .
    Pewnie ta jasna poświatę

Domyślnie

Upsss..., teraz zobaczyłem. Co ciekawe ja tam selektywnie nie dłubałem. Zobaczę wieczorem w domu na większym zdjęciu i spróbuję poprawić. Jeśli to jest to co myślę to chyba dam radę (po prostu selektywnie ściemnię ).
    Dzięki.

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem co zrobiłem z NEF'em:
    Zacznę od tego że zdjęcie robiłem jakieś 40 minut przed wschodem (na dużym poliku widać gwiazdy). Czas naświetlania 30 s przy przysłonie f=8 i ISO 100 dał mocno niedoświetlony obraz. Aparat to D 80, obiektyw 18-70, ogn. 18 mm, wszystko w manualu .

Obróbka według poniższego opisu:

W NX2:
    Quick Fix:
    Shadow Protection 87
    Saturation 40
    Zapisz jako TIFF

I tyle .

W PS CS2 (bez dodatków - taki mam, nowszego póki co nie potrzebuję):
    Odszumiona woda za pomocą funkcji:
    rozmycie - ręcznie zaznaczałem gdzie
    pomniejszenie
    wyostrzenie
    zapisz jako jpg

To by było tyle.

Muszę pokombinować z tą jasnością w koronie drzewa.
    Pewnie był to jakiś opar znad rzeki (?), albo nie wiem co, co powstało jako artefakt obróbki.

Uprawnienia umieszczania postów