PDA

Zobacz pełną wersję : Projekt Tyszka?

credka
06-10-2013, 11:03
http://www.tvnstyle.pl/programy/projekt-tyszka,6260.html

Ktoś jeszcze ogląda takie programy? Po top modelsach nie znudziło się... ?

shaolin
06-10-2013, 11:07
To nie wszystko! Program „Projekt Tyszka” to niezwykła szansa, żeby uczyć się od mistrza. Marcin Tyszka potrafi zrobić dobre zdjęcie w każdych warunkach. Nie musi mieć do dyspozycji super sprzętu, pięknego studia i zjawiskowej modelki. Znany fotograf twierdzi, że wystarczy znać parę podstawowych zasad, przestrzegać kilku reguł i mieć... telefon komórkowy. Nieważne, czy dopiero zaczynasz, czy zrobiłeś już setki fotosów. Marcin podzieli się z widzami swoim doświadczeniem
i przydatnymi wskazówkami.

W kolejnych odcinkach spotka się z osobami, które mają kłopot ze zrobieniem różnego rodzaju zdjęć. Jak sfotografować mieszkanie, żeby korzystnie je sprzedać? Co zrobić, żeby wypaść atrakcyjnie podczas sesji fotograficznej, która ma być prezentem dla męża? Od tej pory już nikt nie przywiezie z wakacji nieostrej, prześwietlonej i źle wykadrowanej fotografii.

:shock:

Zostaje przy progzach kulinarnych...

Władca Pixeli
06-10-2013, 21:41
http://img826.imageshack.us/img826/103/ilms.jpg
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/103/ilms.jpg)

!AGresT
06-10-2013, 21:54
"Od tej pory już nikt nie przywiezie z wakacji nieostrej, prześwietlonej i źle wykadrowanej fotografii."

Chyba zainwestuję w telewizor.

Boryszuk
06-10-2013, 22:09
"Od tej pory już nikt nie przywiezie z wakacji nieostrej, prześwietlonej i źle wykadrowanej fotografii."

Chyba zainwestuję w telewizor.

Adam, na boga, ani mi się waż!

!AGresT
06-10-2013, 22:16
Pisząc "boga" z małej, przekonałeś mnie.
Choć przyznam, że czasami przeglądam program TVP kultura i sporo ciekawostek znajduję. Taki, ku*wa kulturalny jestem.

RobertMiernik
10-10-2013, 10:39
A propos, ktoś wie gdzie to można w sieci zobaczyć?
Na stronie jest odnośnik do tvnPlayera ale tam tego nie widzę...

shaolin
10-10-2013, 10:45
Na szczescie nie mozna... bo nawet piraci tego nie zdjeli z tv ;)

RobertMiernik
10-10-2013, 11:01
;P

Właśnie się zastanawiałem jak to świadczy o programie... Czy wypas, że z wrażenia zapomnieli nagrywać, czy może z rumieńcem wstydu szybko kasowali z dysków ;>

ebstein
10-10-2013, 11:19
http://tvnplayer.pl/programy-online/projekt-tyszka-odcinki,1440/
Można oglądać od jutra.

RobertMiernik
10-10-2013, 11:23
O, dzięki

manfred
11-10-2013, 11:04
I jakie wrażenia po obejrzeniu odcinka?

RobertMiernik
11-10-2013, 11:19
Jeszcze nie wiem, będzie dostępny za 4 godziny dopiero.
Wieczorem w domu oglądnę to się podzielę wrażeniami ;)

P.S. Od fotograficznie sympatyzujących laików, słyszałem że całkiem ok i 'robi wrażenie'...

adriansocho
11-10-2013, 11:35
A mnie zastanawia, co skłoniło fotografa takiego jak Tyszka (który, wydaje mi się, nie narzeka na brak zleceń) na wzięcie udziału w tym programie... I czy nie obawiał się, że to pogorszy jego wizerunek?

morzon
11-10-2013, 11:44
A mnie zastanawia, co skłoniło fotografa takiego jak Tyszka (który, wydaje mi się, nie narzeka na brak zleceń) na wzięcie udziału w tym programie...

Naprawdę się zastanawiasz...? To chyba dość oczywiste

manfred
11-10-2013, 11:47
Ja oglądałem ale jestem ciekaw opinii innych speców od programów.

credka
11-10-2013, 12:27
A mnie zastanawia, co skłoniło fotografa takiego jak Tyszka (który, wydaje mi się, nie narzeka na brak zleceń) na wzięcie udziału w tym programie... I czy nie obawiał się, że to pogorszy jego wizerunek?

... ważne, że kasa się zgadza ;)

adriansocho
11-10-2013, 12:45
Naprawdę się zastanawiasz...? To chyba dość oczywiste

Nie wszystko jest oczywiste, i nie wszystkie osoby zarabiające sporo powyżej średniej mają ambicję zarabiania tyle, żeby się w tej kasie kąpać.

morzon
11-10-2013, 12:50
Nie wszystko jest oczywiste, i nie wszystkie osoby zarabiające sporo powyżej średniej mają ambicję zarabiania tyle, żeby się w tej kasie kąpać.

Polecam zatem przeczytać jakieś wywiady z Tyszką, dość szybko rozjaśni Ci się pogląd na faceta ;)

manfred
11-10-2013, 12:51
Czyli wg Was fotograf na takim poziomie nie powinien się udzielać w takich programach?

markow
11-10-2013, 19:44
co to za aparat...na poczatku 1 odcinka?

wunat
11-10-2013, 19:57
fotograf jest ostatnia czescia przewodu pokarmowego :D dobrze ze ja nie nazywam siebie mianem fotografa ;)

adriansocho
11-10-2013, 20:19
Czyli wg Was fotograf na takim poziomie nie powinien się udzielać w takich programach?

Chyba jestem jedyną osobą, która zapytała o to, więc liczba pojedyncza wystarczy, ale ja nie zamierzam mu zabraniać, natomiast zastanawiam się, czy nie obawiał się o spadek prestiżu. I odpowiadając na sugestię kolegi, jeden wywiad z M.T. czytałem (chyba w DCP), moje wrażenie było takie, że facet ma całkiem dobrze poukładane w głowie.

manfred
11-10-2013, 20:29
Obejrzałem i zdecydowanie jest to lepsza pozycja jak taplmadel.

adriansocho
11-10-2013, 20:38
A ten aparat to coś jakby Hasselblad H4D...

manfred
11-10-2013, 20:42
A jest coś droższego ;-)

morzon
11-10-2013, 20:46
Oczywiście ;)

krzychun
11-10-2013, 20:59
Dwa Hasselblady:D

RobertMiernik
11-10-2013, 21:17
Właśnie skończyłem...

Hm, no cóż chyba oglądnę kolejny odcinek bo jeszcze nie mam wyrobionego zdania.

Z tej sesji z Milą to mało co widać, nie tego się spodziewałem. Okazuje się, że nie jest to program o fotografii tylko taka stylizowana wersja talkshow.

+ rada na temat wyciągnięcia części ciała skierowanych do obiektywu, często widzę 'znanych' którzy zapominają i rżną w PSie
- 2000 zdjęć na 1? Zawiedziony jestem mocno

morzon
11-10-2013, 21:27
Sensualne...

ropusz
11-10-2013, 21:43
Jeśli nie chodzi o pieniądze to chodzi o sławę i to nie tylko w światku fotograficznym ale ogólnie pojętym celebryckim.

credka
11-10-2013, 21:56
- 2000 zdjęć na 1? Zawiedziony jestem mocno
Zrozumiałam, że nigdy nie zrobię dobrego zdjęcia... na sesji raczej nie przekraczam 10 ujęć, no góra 30 kadrów... Jestem bez szans.

ropusz
11-10-2013, 22:27
Nawet fajne, trochę za mało techniki. Swoją drogą TVN player nieźle działa na PS3.

RobertMiernik
11-10-2013, 22:40
Zrozumiałam, że nigdy nie zrobię dobrego zdjęcia... na sesji raczej nie przekraczam 10 ujęć, no góra 30 kadrów... Jestem bez szans.

Też mnie to zasmuciło ciuteczkę, 2000 zdjęć to jakby ekstrapolować moje wyniki to bity miesiąc dzień w dzień...

Piotrek 77
12-10-2013, 08:29
nie oglądałem programu. Ale z chęcią go obejrze . Tyszka się jednym może podobać innym nie, ale jest to osoba która coś znaczy w światku fotografii. Kiedyś ludzie narzekali, że nie ma programów o fotografii. A jak już są to też narzekają -ciężko ludzia dogodzic.

Boryszuk
12-10-2013, 09:18
-ciężko ludzia dogodzic.

Ręką łatwiej.

Prezo
12-10-2013, 10:22
Swoją drogą TVN player nieźle działa na PS3.

Potwierdzam.
Zawsze oglądam progrmy z TVN Turbo na PS3.

Program całkiem fajny, ale krótki...

adriansocho
12-10-2013, 13:46
Na zdjęcia tej pani wybrał sobie chyba możliwie najlepsze miejsce - łóżko naprzeciwko okna - trochę trudno to zapewnić w domu (nie każdy ma takie ustawienie). Poza tym, koszulka, którą miał pod niebieską marynarką - średnio to wygląda, ale może tak jest modnie? Ciekawe, że (w pierwszym odcinku) totalnie nic nie wspomniał o sprzęcie.

ropusz
12-10-2013, 13:52
A mi w tym odcinku 1 zabrakło, żeby to mąż tej pani pod okiem Tyszki (lub po jego instrukcjach) zrobił lepsze fotografie. Tak to wiemy tylko, że Tyszka potrafi a inny nie potrafi.

manfred
12-10-2013, 14:05
No by było znowu larum że mąż robi lepsze zdjęcia od super profesjonalnego fotografa Tyszki. Moje zdanie znacie że jest to zdecydowanie lepszy program od tego gdzie tam te panny na modelki stroili.

shaolin
12-10-2013, 14:13
Ale czy jest lepszy niz Pamietniki z wakacji? Albo Trudne sprawy?

O sprzecie pewnie nie wspominali bo w opisie programu na stronie TVN jest gadka o telefonach komorkowych wiec jakby wyskoczyli z Hasskami i innymi szajsem za 5mln$ to nikt by drugiego odcinka nie obejrzal ;)

adriansocho
12-10-2013, 16:08
Ja bym widział jakąś ogólną poradę, nic w stylu pełna klatka czy średni format ani N/C/S/O/P, ale np. "do takich zdjęć dobrze jest użyć obiektywu standardowego 18-55 ustawionego na ogniskową A i z przysłoną B", albo "obiektyw standardowy jest całkiem uniwersalny, do wielu rzeczy, ale do takich zdjęć wygodniej jest kupić stałoogniskowy XXX mm".

manfred
12-10-2013, 16:30
To przecież jak robił zdjęcia zonie tego kolesia to tłumaczył jak modelka ma ciało ustawić. Zresztą na 20 min w tym programie dużo się nie da uczyć.

ThomasVoland
12-10-2013, 16:52
Chyba jestem jedyną osobą, która zapytała o to, więc liczba pojedyncza wystarczy, ale ja nie zamierzam mu zabraniać, natomiast zastanawiam się, czy nie obawiał się o spadek prestiżu. I odpowiadając na sugestię kolegi, jeden wywiad z M.T. czytałem (chyba w DCP), moje wrażenie było takie, że facet ma całkiem dobrze poukładane w głowie.

Marcin Tyszka jest znany na całym świecie, nikogo nie obchodzi jakiś program, w kraju o którego istnieniu wie najwyżej kilka procent populacji. Żadnego spadku prestiżu nie będzie. Programu nie oglądałem (poprzedniego też nie), ale Tyszka osiągnął tyle, że może robić co mu się podoba, zaczynał w TV, więc skoro chce wrócić, to niech wraca.

amirez
13-10-2013, 09:38
Ale żal za goloną przez Marcinka kasiorkę, cztery litery ścisnął? ;)
Przecież ta ustawka nie do
Was jest jest adresowana.

Piotrek 77
13-10-2013, 10:06
obejrzałem pierwszy odcinek pomimo krótkiej sesji można było co nieco wyciągnąć .

morzon
13-10-2013, 11:05
obejrzałem pierwszy odcinek pomimo krótkiej sesji można było co nieco wyciągnąć .

yyy co takiego? Serio pytam

Piotrek 77
13-10-2013, 11:31
Dla kogoś kto już dłużej fotografuje to co widział jest mu dobrze znane.
Nic odkrywczego nie pokazał.
Można było zobaczyć:
- jak nie robić aktów
- prawidłowe pozowanie przy akcie
- ustawienie aparatu względem fotografowanej osoby

Oprócz tego poznanie historii kariery Tyszki .

To nie jest nic odkrywczego gdyż na tym forum jest takich jak i lepszych porad znacznie więcej. Więcej tego jest także na backstagach umieszczonych naYoutoube.

Zapomniałem dodać co ta modelka o nim mówiła, że liczy się szybkość podczas sesji

Jarek Guba
13-10-2013, 13:53
Tak z czystej ciekawości chętnie bym oglądnął ale "ze względów licencyjnych w moim kraju nie moge odpalić tvnplayera"...
Znacie moze jakiś prosty sposób, żeby dało sie jakoś rozwiązać ten problem?
Moze jakiś adres dostępnego polskiego proxy?
Nie jestem informatykiem wiec łopatologicznie poproszę ;-)

ropusz
13-10-2013, 16:12
Jednak dużo robi też scenografia - sypialnia Tyszki vs miejsce, w którym mąż tej pani wcześniej zdjęcia robił.

stock
13-10-2013, 17:09
szału nie pokazał - takie foty podejrzewam ze większośc z nas by tutaj nawet pierdyknęła ajfonem :) Mając do dyspozycji oczywiście taką sypialnię i wizażystę który taką dyskotekową dziunię jakoś po ludzku ogarnie :)

bogdi64
13-10-2013, 17:52
ładnie, kolorowo i bez założonej treści - czyli jak robić zdjęcia, swój warsztat "mocno schowany", plus duża pomoc edytora (i innego zaplecza), według mnie program dla kobiet - czyli jak mogę wyglądać ładniej jeśli trafię do kogoś kto ma troszkę pojęcia, wbrew pozorom ten program może działać na korzyść osób właśnie zajmujących się tą dziedziną foto, tylko pytanie KTO TO OGLĄDA ?, po pierwszym odcinku (patrząc się tylko od strony fotograficznej a pomijając większość treści - czyli własną reklamę pana Marcina), to tak bardzo zubożona wersja programu JAK DOBRZE WYGLĄDAĆ NAGO

ThomasVoland
13-10-2013, 19:31
szału nie pokazał - takie foty podejrzewam ze większośc z nas by tutaj nawet pierdyknęła ajfonem :) Mając do dyspozycji oczywiście taką sypialnię i wizażystę który taką dyskotekową dziunię jakoś po ludzku ogarnie :)

Co prawda nie oglądałem programu, ale Tyszka od początku mówił, że to jest program dla zwykłych ludzi, w którym będą pokazywane zdjęcia tak żeby właśnie ci ludzie mogli sobie zrobić podobne. Z tego co piszesz, to tak też jest. Bo chyba nikt nie oczekiwał programu skierowanego do fotografów stanowiących błąd statystyczny widowni.

stock
13-10-2013, 20:34
i też takie zrobił zdjęcia. Położył panne w swoim łóżku, zrobił w zastanym wpadającym z okna.

sailor
14-10-2013, 16:48
Tyszka od początku mówił, że to jest program dla zwykłych ludzi

to nie jest program dla zwyklych ludzi tylko dla promocji pana Tyszki. gosc odcina kupony od nazwijmy to slawy jak tylko sie da i mysle ze zobaczymy go jeszcze w niejednym programie o fotografii robionym przez pseudowizje tvn.
ciemny lud sie cieszy, ogladalnosc rosnie, bohater kasuje za nastepny odcinek. nawet zdjec nie musi robic bo akurat to od dluzszego czasu mu kompletnie nie wychodzi.

eskimos
14-10-2013, 17:30
to nie jest program dla zwyklych ludzi tylko dla promocji pana Tyszki. gosc odcina kupony od nazwijmy to slawy jak tylko sie da i mysle ze zobaczymy go jeszcze w niejednym programie o fotografii robionym przez pseudowizje tvn.
ciemny lud sie cieszy, ogladalnosc rosnie, bohater kasuje za nastepny odcinek. nawet zdjec nie musi robic bo akurat to od dluzszego czasu mu kompletnie nie wychodzi.

Boj sie Boga Piotrze, reke na taka znakomitosc podnosic :wink:

sailor
14-10-2013, 18:27
Boj sie Boga Piotrze, reke na taka znakomitosc podnosic :wink:

coz .. poprawnosc polityczna nigdy nie byla moja mocna strona. a Tyszka byl dla mnie zawsze solidnym rzemieslnikiem a nie znakomitoscia. Moze przemawia przeze mnie ogolna niechec bo mam wyjatkowo awersje do ludzi dla ktorych najwazniejsze jest parcie na szklo.

manfred
14-10-2013, 19:12

Już wolę programy o jakiejkolwiek fotografii niźli o wszech ogarniajacym gotowaniu.

MstrG
14-10-2013, 19:15
Już wolę programy o jakiejkolwiek fotografii niźli o wszech ogarniajacym gotowaniu.

O gotowaniu, tańczeniu i śpiewaniu. Niedługo zrobią chyba 3w1 ;)

sailor
14-10-2013, 23:24

moze dlatego ze fotografie lubisz a gotowania nie bardzo? :)
o dobry program o gotowaniu rownie ciezko co o dobry program o fotografii - bo nie zakladam ze np tvnowska masakra z mopem w roli glownej bedaca imitacja master chefa jest programem o gotowaniu.
niestety gotowanie tak jak fotografia stalo sie modne i w towarzystwie wypada o tym rozmawiac. a ze nie kazdy "umi" to juz malo wazne :)

O gotowaniu, tańczeniu i śpiewaniu. Niedługo zrobią chyba 3w1 ;)

juz chyba zrobili .. z tego co slyszlaem (bo nie majac tv nie ogladam) tvn ma cos co sie nazywa "ugotowani" - tam musisz ugotowac i zatanczyc tzn wymyslic jakas zabawe dla swoich gosci.

!AGresT
15-10-2013, 06:45
Tańczący z garnkami.

fafniak
15-10-2013, 08:29
Dla kogoś kto już dłużej fotografuje to co widział jest mu dobrze znane.
Nic odkrywczego nie pokazał.
Można było zobaczyć:
- jak nie robić aktów
- prawidłowe pozowanie przy akcie
- ustawienie aparatu względem fotografowanej osoby

i

raczej jak zrobić bezpieczny i nudny akt

coach_lodz
15-10-2013, 08:29
mam pomysł... uwaga jak TVN odkupi ode mnie to normalnie czeka mnie sława, pieniądze i kobiety ;)...

... "Jak dobrze zrobić zdjęcia ugotowanym przez siebie potrawom tańcząc z gwiazdami na lodzie"

... no dobra tytuł by można jeszcze nieco dopracować ;)

ropusz
19-10-2013, 19:55
Drugi odcinek też fajny i to kompaktem robione zdjęcia i nie przez Tyszkę i wyszły fajnie. Chyba będę kolejne odcinki oglądał.

Piotrek 77
20-10-2013, 10:46
szkoda, że nie wykupią praw do jakiegoś dobrego kanału fotograficznego z youtoube.
Z jednej strony fajne są te wszystkie programy bo niekiedy za pomocą ich (oprócz jurorów) także idzie wypromować jakąś nowa gwiazdę (chodzi o topmodel, mam talent, czy śpiewające bądź tańczące show)
Ale czy nie idzie zrobić show dla fotoreporterów, czy programu który bazowalby na kanałach z youtoube?
Dziś producenci mają ułatwioną sprawę, za pomocą takich portali jak youtoube widzą co się ogląda. Tylko szkoda że tak mało tego korzystają. Wolą kopiować zagraniczne programy.

Kurtz
20-10-2013, 13:35
Producenci, wiedzą też jaką mają widownię i czego ona oczekuje.
Nie spodziewałbym się w TVN ambitnego programu, szczególnie o fotografii. Po prostu potencjalnych odbiorców tego typu programów jest za mało w gronie widzów TVN.