Kvenez
28-09-2013, 14:31
Witam. Mam bardzo nietypowy problem, może znajdzie się tutaj ktoś, kto racjonalnie wytłumaczy ten przypadek.
Otóż, zakupiłem na aukcji obiektyw nikkor 50mm f 1.2 .
Po przyjściu paczki okazało się, że na obiektywie pisze : " NIKKOR 50mm 1 : 2 3717844 ", co sugeruje , że światło wynosi f 2.
Gdy podłączyłem obiektyw do aparatu, okazało się, że jednak jest światło f 1.2
Powiedzcie mi, czy to jest możliwe, że na obiektywie pisze, iż światło wynosi f 2, natomiast po podłączeniu jest f1.2 ?
Gdy chciałem sprzedać obiektyw i wstawiłem jego zdjęcia , wszyscy pisali do mnie, że jestem oszustem, gdyż nie jest to szkło o świetle f 1.2 lecz f 2.0( co sugeruje oznaczenie na obiektywie, które jest błędne )
Może błahy temat, ale jestem w lekkiej kropce z tego powodu.
Pozdrawiam !
Otóż, zakupiłem na aukcji obiektyw nikkor 50mm f 1.2 .
Po przyjściu paczki okazało się, że na obiektywie pisze : " NIKKOR 50mm 1 : 2 3717844 ", co sugeruje , że światło wynosi f 2.
Gdy podłączyłem obiektyw do aparatu, okazało się, że jednak jest światło f 1.2
Powiedzcie mi, czy to jest możliwe, że na obiektywie pisze, iż światło wynosi f 2, natomiast po podłączeniu jest f1.2 ?
Gdy chciałem sprzedać obiektyw i wstawiłem jego zdjęcia , wszyscy pisali do mnie, że jestem oszustem, gdyż nie jest to szkło o świetle f 1.2 lecz f 2.0( co sugeruje oznaczenie na obiektywie, które jest błędne )
Może błahy temat, ale jestem w lekkiej kropce z tego powodu.
Pozdrawiam !