Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Question problem: stałka 50mm f1.2

Witam. Mam bardzo nietypowy problem, może znajdzie się tutaj ktoś, kto racjonalnie wytłumaczy ten przypadek.
    Otóż, zakupiłem na aukcji obiektyw nikkor 50mm f 1.2 .
    Po przyjściu paczki okazało się, że na obiektywie pisze : " NIKKOR 50mm 1 : 2 3717844 ", co sugeruje , że światło wynosi f 2.
    Gdy podłączyłem obiektyw do aparatu, okazało się, że jednak jest światło f 1.2
    Powiedzcie mi, czy to jest możliwe, że na obiektywie pisze, iż światło wynosi f 2, natomiast po podłączeniu jest f1.2 ?

Gdy chciałem sprzedać obiektyw i wstawiłem jego zdjęcia , wszyscy pisali do mnie, że jestem oszustem, gdyż nie jest to szkło o świetle f 1.2 lecz f 2.0( co sugeruje oznaczenie na obiektywie, które jest błędne )

Może błahy temat, ale jestem w lekkiej kropce z tego powodu.

Pozdrawiam !
    SHORT STORIES FROM MY LIFE

Domyślnie

W przypadku manualnych obiektywów, to ty aparatowi mówisz jaką jasność ma podłączony obiektyw (ustawia się to w menu)

Domyślnie

Rzecz jasna, ale dlaczego na obudowie obiektywu pisze, że maksymalny otwór to f 2.0 a w rzeczywistości jest to obiektyw o maksymalnej przysłonie f 1.2 ?

Dodam, że z tego co pisze na szkle, zakres ogniskowych to f 2.0 do f 16.0 , natomiast rzeczywisty zakres to f 1.2 do f 11.0

Domyślnie

wstaw zdjęcie tego obiektywu, będzie prościej

Domyślnie

obiektyw identyczny jak ten :

W przeszłości używałem nikkora 50mm 1.8g , który ładnie ostrzył i można nim było wyczarować piękną głębię ostrości. Natomiast ten , niby ma gorsze światło , bo f 2.0 a ostrzenie, oraz głębia ostrości są o wiele wiele większe aniżeli w 1.8 .

Domyślnie

Kupiłeś obiektyw ze światłem F2.0, a nie F1.2 (1:2, a nie 1:1.2). Ustaw w menu aparatu (zakładka z kluczem - Dane obiektywu bez CPU) ogniskową 50mm i największą przysłonę na F2.0.

Domyślnie

eh, tyle jeszcze się człowiek musi nauczyć.
    Dziękuję za pomoc i rozwiązanie.
    Pozdrawiam !

Michał

Domyślnie

przy zakupie wersji f1,2 cena nie pozwala na pomyłkę

Domyślnie

Z ciekawości ile dałeś za ten obiektyw? Bo jak niewiele to nie ma czego żałować
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 28-09-2013 o 18:17 Powód: "nie wiele"
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Skoro kupił 50f1.2 to prawdopodobnie zapłacił za f1.2.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów