PDA

Zobacz pełną wersję : Opony zimowe

bajcy
26-09-2013, 12:46
Witam,
Małymi kroczkami zaczyna zbliżać się zima, co niestety skutkuje w moim przypadku zakup nowych oponek, niestety wybór jest tak duży, że aż głowa boli, dlatego może ktoś z Was jest w stanie polecić mi coś godnego.
Obecnie interesuja mnie dwie opony:
Goodyear UG8
Nokian WR D3
O obydwu producentach jak i modelu na czytałem się tyle samego dobrego, co złego, więc głowa juz pęka od dylematu.
Liczę na Waszą pomoc.

Coitus Interraptus
26-09-2013, 19:54
Myślę, że są równorzędne. Jeździłem i na Nokianach, i na Ultra Gripach, starszej generacji.

majestickrk
26-09-2013, 21:47
Ze swojej strony powiem, że mam UltraGrip 7 i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony! Opona godna polecenia! Co do Nokiana, to mam na drugim aucie,ale tylko lato, więc o zimie nic nie powiem więcej. UG 7, guma nie pęka, bieżnik po 3 zimowych sezonach w bardzo dobrym stanie.

Pozdarwiam

pil74
27-09-2013, 13:50
Mam zimówki WR G2 XL (zwiększona nośność)
Po 3 sezonach mogę wyłącznie je polecić. Dobrze się trzyma drogi, cicha, wydaje niski przyjemny dźwięk. Wg mnie cichsza niż moje letnie Micheliny.
Dobrze sobie radzi na mokrym jak i na śniegu. W górach na ośnieżonych podjazdach dawała sobie radę bez problemu.

bajcy
27-09-2013, 15:09
Mam zimówki WR G2 XL (zwiększona nośność)
Po 3 sezonach mogę wyłącznie je polecić. Dobrze się trzyma drogi, cicha, wydaje niski przyjemny dźwięk. Wg mnie cichsza niż moje letnie Micheliny.
Dobrze sobie radzi na mokrym jak i na śniegu. W górach na ośnieżonych podjazdach dawała sobie radę bez problemu.

No tak, ale z tego co patrzyłem na nie, to cena jest wyższa niż za UG8, która wg. wszystkich testów jest najlepszą na rynku.

pil74
27-09-2013, 15:11
Swoje kupowałem 3 sezony temu, grubo przed sezonem w jakimś sklepie internetowym. Za sztukę płaciłem chyba 360-370????

bajcy
27-09-2013, 15:18
Swoje kupowałem 3 sezony temu, grubo przed sezonem w jakimś sklepie internetowym. Za sztukę płaciłem chyba 360-370????

teraz ptrzyłem na google, ponad 400 zł, ug8 mam nowe za 1500zł z montażem, tylko nie wiem czy warta jest ta guma tych pieniedzy.

marcz
27-09-2013, 16:00
Kupiłem UG8 i to jedyny powód dla którego chciałbym żeby spadł śnieg - zobaczymy jak jeżdżą ;)

migafka
30-09-2013, 11:24
Czym kierujecie się wymianą opon? Mnie się wydaje że kiedyś hitem było pompowanie opon azotem (spam). Potem pojawiły się przechowalnie przy "wulkanizatorniach". W końcu chyba jedzie się tam gdzie blisko i bez kolejki. Ja od kilku lat samemu zmieniam opony w samochodach. Mam komplet z felgami na zimę i lato. Podobno to lepiej bo wolniej się rozwarstwiają. A co wy uważacie na ten temat?

wonito
01-10-2013, 10:42
ja ogólnie musze niestety stwierdzić że serwisy oponiarskie zatrudniają strasznych tłuków...:(
mają wszystko w d...pie i niszczą felgi przy wymianie...pompują tyle ile uważają i to raz na podnośniku raz na posadce (znaczy samochód juz stoi )
z wyważeniem tez jest problem...ogólnie dramacik...
jeżdzę do jednego serwisu bo robią tam w miarę porządnie...
zmieniam opony jak temperatura w dzień trzyma się blisko zera...mam jedne felgi i dwa komplety opon....kupuje nowe a w zimie jeżdzę na 245 plus 4 łapki
i obalam teorię że im cieńsza opona tym lepiej dla przyczepności w zimie....bo w dużej mierze zależy to od ciężaru samochodu...

pil74
03-10-2013, 13:31
Opony zmieniam, jak pogoda tego wymaga. Generalnie jak temp w ciągu dnia są niższe niż kilka st na plusie.
Co do warsztatów to jeżdżę do takiego gdzie robią to przyzwoicie. Koła na końcu dokręcane są kluczem dynamometrycznym.
Mam dwa komplety kół, ale zawsze proszę o wyważenie. W napełnianie kół azotem się nie bawię. No chyba że gratis proponują to co mi szkodzi.

charlie_kr
10-10-2013, 20:50
Kupiłem UG8 i to jedyny powód dla którego chciałbym żeby spadł śnieg - zobaczymy jak jeżdżą ;)

Nie chcę Cię martwić ale u mnie po 1 sezonie wyszły guzy na oponach. 3 z 4 opon miały po kilka guzów. Reklamowałem, powiedzieli żebym się pocałował w d...