PDA

Zobacz pełną wersję : Strona www - strefa klienta/formularz logowania.

dem
25-09-2013, 19:53
Na wielu stronach fotografów znajduje się wspomniana zakładka, która przenosi do strony logowania. Czy możecie powiedzieć jaką funkcjonalność posiada taka podstrona (mnie przychodzi do głowy tylko prywatna galeria zdjęć) i czy warto ją dodawać do witryny?

SerU
25-09-2013, 20:28
A to zależy chyba, co masz na stronie i jakie świadczysz usługi :) W większości przypadków jest tak, jak mówisz. Klient dostaje login z hasłem i ma dostęp do galerii ze swojego zlecenia. Wybiera tam np. z surówki fotki, które mu pasują, a mistrz obiektywu obrabia te wybrane.

rychu_cmg
25-09-2013, 20:29
Możesz tam dodać co ci się tylko podoba, czy warto ? Sam musisz sobie opowiedzieć na to pytanie.

dem
25-09-2013, 21:36
Czyli tak, jak myślałem. Dzięki Panowie.

tot1977
26-09-2013, 17:50
Witam.
Jeśli świadczysz jakiekolwiek usługi fotograficzne to jest to chyba najszybsza i najskuteczniejsza metoda pokazania CAŁOŚCI materiału dla klienta.
Nie zawsze można wszystko pokazac na stronie oficjalnie dostępnej dla ludzi ;).

Tomek

fotoon
29-09-2013, 21:05
Ja sobie z tym poradziłem w inny sposób. Po prostu na serwerze dodaję sobie katalog o nazwie takiej jak imiona pary młodej i potem udostępniam im link który składa się z domeny i imion dotyczących, np dla Marianny i Zenona wyglądało by to mniej więcej tak: www.mojadomena/mariannaizenon
Może nie jest to tak eleganckie jak własne logowanie, ale dopóki nie postawię nowej strony na wordpressie z wtyczką do logowania to będę wykorzystywał to rozwiązanie. W kwestii bezpieczeństwa login vs domena to myślę, że i tak para młoda udostępni link komu chce podobnie jak hasło. Z drugiej strony nie wiem jak wygląda sytuacja z pozycjonowaniem, czy np duża ilość wejść na subdomenę wpływa na atrakcyjność mojej domeny, czy bardziej na www.mojadomena/mariannaizenon. Pozdrawiam

rychu_cmg
29-09-2013, 21:23
Ja sobie z tym poradziłem w inny sposób. Po prostu na serwerze dodaję sobie katalog o nazwie takiej jak imiona pary młodej i potem udostępniam im link który składa się z domeny i imion dotyczących, np dla Marianny i Zenona wyglądało by to mniej więcej tak: www.mojadomena/mariannaizenon
Może nie jest to tak eleganckie jak własne logowanie, ale dopóki nie postawię nowej strony na wordpressie z wtyczką do logowania to będę wykorzystywał to rozwiązanie. W kwestii bezpieczeństwa login vs domena to myślę, że i tak para młoda udostępni link komu chce podobnie jak hasło. Z drugiej strony nie wiem jak wygląda sytuacja z pozycjonowaniem, czy np duża ilość wejść na subdomenę wpływa na atrakcyjność mojej domeny, czy bardziej na www.mojadomena/mariannaizenon. Pozdrawiam
Przy takim rozwiązaniu też możesz dodać hasło zabezpieczające. Wystarczy ustawić hasło na katalog na FTP

fotoon
29-09-2013, 21:33
Haha, super:D Nie wiedziałem, dzięki.

Goral64
29-09-2013, 21:45
A co ma link WWW do hasła FTP?
Chyba raczej chodziło o zabezpieczenie katalogu WWW hasłem?
Takie zabezpieczenie jest możliwe pod warunkiem, że serwer WWW ma tą opcję włączoną.

RobertMiernik
30-09-2013, 09:10
Poczytaj o htaccess na pewno znajdziesz gotowe tutoriale jak zrobić hasło na dostęp do strony.
W skrócie wystarczy, że w katalogu z albumem umieścisz plik .htaccess a w katalogu ze stroną .htpasswd w którym będą użytkownicy/loginy.
Super proste i super wygodne.

Goral64
30-09-2013, 10:44
Poczytaj o htaccess na pewno znajdziesz gotowe tutoriale jak zrobić hasło na dostęp do strony.
W skrócie wystarczy, że w katalogu z albumem umieścisz plik .htaccess a w katalogu ze stroną .htpasswd w którym będą użytkownicy/loginy.
Super proste i super wygodne.

Ale jak wspomniałem, administrator serwera WWW musi taką opcje włączyć na serwerze.
Dla Apache jest to dyrektywa w katalogu użytkownika: AllowOverride

RobertMiernik
30-09-2013, 11:01
Ale jak wspomniałem, administrator serwera WWW musi taką opcje włączyć na serwerze.
Dla Apache jest to dyrektywa w katalogu użytkownika: AllowOverride

Nie znam wszystkich hostingów, ale taki na którym jest to wyłączone zdecydowanie nie nadaje się do użytku...