Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200/2.8 II problem...
no właśnie jakiś szlak go dopadł...dziś na gsmp zaczął nie łapać mi ostrości i przez to nie wyzwalał migawki, więc sporo kadrów poszło w pi...u! teraz próbuje go w domu i dalej albo nie łapie ostrości, albo łapie ja bardzo rzadko...kwadracik przechodzi po polach, podświetla się, ale nie ma sygnału dźwiękowego i lipa...wszystkie inne szkła działają idealnie...ciemnawo w plenerze i w domu, to chyba raczej nie to...obawiam się, że może to być silnik, bo jakoś go nie słyszę, ale nie wiem...może ktoś miał coś podobnego? styki przeczyszczone, szkło nigdy nie upadło, nigdy nie zostało uderzone...ale jestem wściekły...
Tzn silnik AF nie działa, skala odległości w okienku się nie przesuwa?
Jeśli tak to obstawiam silnik ;) Nie popiskiwał ostatnio?
skala czasami "lata", nie, nie popiskiwał...
Czy obiektyw próbuje łapać ostrość, tylko nie może trafić?
Raczej GMR.
GMR...? nie rozumie...teraz raz łapie...raz nie...w idealnych warunkach łapie, w kiepskich nie reaguje przycisk spustu...
Uszkodzenie GMR objawia się tym, że silnik nie potrafi precyzyjnie ustawić soczewek. Przelatuje punkt ostrości, wraca i tak do skutku. Im jaśniej tym szybciej trafia. Ale zawsze silnik próbuje kręcić.
mam prośbę, może mi ktoś podać namiary na serwis Sigmy, bo ich strona nie działa...z góry dzięki...!
Główna siedziba firmy:
Firma:
K-Consult Sp. z o.o.
NIP: 677 20 25 888
Adres:
81-528 Gdynia,
ul. Architektów 67
Infolinia K-Consult: 0 300 10 33 10
Telefon:
+48 58 668 31 80
Telefon/faks:
+48 58 664 83 51
+48 58 664 63 28
Faks automatyczny:
+48 58 668 31 82
E-mail:
[email protected]
[email protected]
Internet:
http://www.kconsult.pl
wielkie dzięki! co do szkła...dziś już w ogóle nie działa, tylko manual...chyba jednak silnik...
jeszcze jedna prośba...ma ktoś namiary i opnie serwisu w gorzowie?
odświerze...szkło pojechało do Gorzowa...dziś dowiedziałem się, że naprawa dobiegła końca, po weekendzie szkło będzie u mnie...cena jaką mi powiedziano to 330 pln...i jak to się ma do ceny z serwisu SIGMA blisko 2000 plnów...?zrobię testy i się podziel opinia...
Odgrzewam dalej...po miesięcznej wizycie w gorzowskim serwisie moja Sigma wraca do mnie nienaprawiona, serwis się poddał...podpowiadają żebym uderzył do Bydgoszczy, ale już sam nie wiem czy nie odesłać od razu do Trójmiasta...tak czy inaczej du...a, dla zainteresowanych, pan z Gorzowa powiedział, że silnik ociera o obudowę, czy jakiś tam pierścień, wcześniej co prawda wymienili silnik, jeszcze wcześniej jakaś płytka "odkleiła" się od silnika, teraz założyli wszystkie stare bebechy i podpowiadają przetoczenie tego pierścienia obudowy...piszę tak chaotycznie, bo tak zrozumiałem...nie jestem inż. może ktoś coś podpowie...? bo na części zawsze zdążę go sprzedać...tak czy inaczej świeży wydatek i pewnie nie mały...
Ale cokolwiek rusza? Ostatnio pisałeś, że stanął.
jak wysyłałem to nie ruszał...1-sza diagnoza była właśnie taka, ze odkleiła się jakaś płytka od silnika...
OK. Rozumiem, że obiektyw w drodze.
tak, dziś mi go odesłali...ni cholery nie wiem co robić...jakieś przetaczanie, hmmm...ale czy po tym będzie działał sprawnie af...?chyba tylko Sigma pozostaje, ale tam teraz zastrzegają, że jak nie naprawią, to tez biorą kasę za wycenę...cyrk!
Pomału z tego wątku robi się mój blog o naprawie Sigmy...ha!ha!ha! więc dalej to tak...była jeszcze jedna ekspertyza w innym serwisie, (przyznam, że również mocno polecany na forum...), niestety z miejsca zrezygnowano z prób naprawy i nie bardzo jednoznacznie zdiagnozowano usterkę...więc wczoraj szkło pojechało do Trójmiasta. Teraz czekam na dokładna diagnozę i wycenę...tym razem telefonicznie poinformowano mnie (czego nie zrobiono wcześniej, może inaczej powiedziano mi wcześniej kwotę z kosmosu...), że cena za naprawę oscyluje między około 500 a 900 plnów...jak to nazwano od naprawy "małej" do "dużej"...
05.IX.2013r. szkło wróciło z serwisu z Trójmiasta...(czyli 6 dni z drogą przez cały nasz piękny kraj, długim weekendem i naprawą)...błyskawicznie! cena 590 plnów...co prawda nie zrobiłem jeszcze testów, bo jestem w pracy, ale jak wszystko okaże się że jest tak jam mówią w serwisie, to jestem pełen podziwu...!testy będą po 22-giej...dwa serwisy poległy a tu taki expres...dam jeszcze znać i to chyba będzie już ostatni wpis na moim małym blogu...pozdrawiam!
no i to by było na tyle...szkło jak nowe, ostre w całym zakresie, af śmiga aż miło...proszę o zamknięcie "blog'a"
Dobra wiadomosc.
Dzieki za podzielenie sie - obym nie musial korzystac.
Ten serwis to rozumiem z Gdyni tak ?(znalazlem w necie)