PDA

Zobacz pełną wersję : Straty przy TC.

crips
18-09-2013, 23:35
Witam Panowie. Mam techniczne pytanko.
Jakie wymierne straty i ograniczenia są podczas używania telekonwerterów? Domyślam się, że światło. Może też jakość?

Pozdrawiam.

TOP67
19-09-2013, 00:25
Oczywiście są straty. Nawet, gdyby sam telekonwerter był idealny, to powiększa wady obiektywu. Działa dokładnie jak szkło powiększające. Na szczęście w centrum obiektywy są zwykle najlepsze, więc może się okazać, że na brzegach obraz może być nawet lepszy. Dopóki rozdzielczość samego obiektywu jest większa niż gęstość martycy, to nie ma tragedii, ale im bardziej upakowana matryca, tym większy wpływ telekonwertera.

kux
19-09-2013, 01:03
ja myślę, że gęsto upakowane matryce oznaczają zmierzch telekonwerterów.

kilka razy spotkałem się już z opiniami użytkowników gęsto upakowanych matryc, że lepiej zrobić zdjęcie bez TC a potem mocniej wycropować w trakcie obróbki.
a wiadomo przy dużej ilości Mpix jest z czego

TOP67
19-09-2013, 07:28
Przy niskich czułościach zdecydowania tak. Pozbywamy się kilku soczewek z toru optycznego. Ale przy ekstremalnych czułościach lepiej skalować duży obrazek. Szczegóły i tak się pogubią, a zyskamy na szumach.

cezary-k
19-09-2013, 07:45
W specyfikacji telekonwertera masz podane, ile konkretny model zabiera światła.

darkmajin
19-09-2013, 07:54
W specyfikacji telekonwertera masz podane, ile konkretny model zabiera światła.

ta, a na półce sklepowej ile pieniędzy zabierze z portfela... nie o to pytał..

crips
19-09-2013, 23:29
Dzięki chłopaki za odpowiedzi ;)
Pozdrawiam.

Panowie, nieopatrznie zakupiłem Sigmę 70-300mm DG bez APO i poszukuję TC do niej. Te od Sigmy są tylko do APO i nie będą działać. Kontaktowałem się z nawet z serwisem Sigmy w tej sprawie. Może ma ktoś linka do innego TC do tego modelu? Może być 1,7 lub 2.0. Nie chciałbym się pozbywać tego obiektywu bo robi dobre fotki naprawdę.

Pozdrawiam.

Pawel Pawlak
20-09-2013, 18:48
Wplyw tc w nikonach widac na kazdej gestosci matrycy (wcale nie bardziej na tych bardziej upakowanych - wszystko zalezy od konkretnego zestawu optycznego - obiektyw -tc- matryca). Wiekszy wplyw na jakosc maja warunki powstania zdjecia niz to ile mpix ma matrca.
Przez spadek jakosci rozumiem pogorszenie przenoszenia kontrastow (w tym ostrosci), saturacji i zwiekszenie uciazliwosci wad optki (aberacje)
Poza tym i strata swiatla pogarsza sie praca af a takze stabilnosc zestawu. Oraz co czasem istotne mozemy stracic uszczelnienia.
Trudno mi jednak zgodzic sie ze np na d800 lepiej jest cropowac zdjecie bez np tc14 i powiekszyc niz zrobic oryginalny kadr z podpietym tc14.

Co do tej sigmy' to wszystko zalezy od przeznaczenia zdjecl ale nie wiem cz tc14 to juz nie jest za duzo.

crips
20-09-2013, 18:58
Ja mam D50, a to jest 6.1mega.px, więc nie za dużo, choć mi w 100% wystarcza.

""Co do tej sigmy' to wszystko zalezy od przeznaczenia zdjecl ale nie wiem cz tc14 to juz nie jest za duzo.""

Robię zdjęcia ptaków i ogólnie szaleje po lesie ;). Co masz na myśli, że jest za dużo ? W jakim sensie?

Pawel Pawlak
20-09-2013, 20:45
To ciemny zoom. takie szkła nie nie specjalnie nadają się do pracy z TC. z TC1.4 będziesz miał na długim końcu 420mm f8 - AF w d50 może sobie z tym poradzi, ale tylko w bardzo silnym i kontrastowym świetle, które najczęściej nie sprzyja fotografii.
Może się mylę, ale walory optyczne takiego combo będą dalekie od tego co uzyskujesz z "gołego" szkła. TC17 albo 20 z tym szkłem to dla mnie jakiś kosmos ;) światło 9.5 albo 11 ?! w czarnym tunelu zwanym na wyrost "wizjerem" w d50 chyba nic nie zobaczysz nawet a o AFie możesz zapomnieć. Poza tym d50 ma za mały zakres iso żebyś cokolwiek takim zestawem fotografował w lesie - zwłaszcza że będziesz miał do ustabilizowania zestaw o ogniskowej 900mm (300x2x1.5)...
zapomnij ;)

puch24
20-09-2013, 21:18
zakupiłem Sigmę 70-300mm DG bez APO i poszukuję TC do niej. Te od Sigmy są tylko do APO i nie będą działać
Akurat gdybyś kupił wersję APO tego właśnie obiektywu, też nie pozwoliłoby to Ci użyć TC APO Sigmy - one mogą działać tylko z dużymi i o wiele droższymi obiektywami Sigma APO (lista do znalezienia na stronach Sigmy).
Możesz spróbować jakichś TC Kenko albo Tamrona czy Soligora, ale nie polecam więcej niż 1,4x. Żebyś miał pomiar światła z D50, potrzebujesz TC ze stykami elektrycznymi.
Generalnie rzecz biorąc, wyniki z ciemnawym zoomem 4-5,6/70-300 nie będą rewelacyjne - mogą wręcz rozczarować. Poza tym, TC właściwie zawsze pogarsza ostrość, zwłaszcza na brzegach, itd. Zanim zaczniesz szukać TC, zobacz jak Ci się fotografuje tym obiektywem w ciemnym lesie bez TC. Raczej nie będzie łatwo.

TOP67
20-09-2013, 21:25
Tak jak wszyscy. Z tym obiektywem zapomnij o TC. O ile da się podpiąć Kenko/Tamron/Vivitar, to praca AF powyżej 150 mm będzie bardzo wątpliwa. Poza tym TC pogorszy i tak już słaby obiektyw. Niestety nie ma tanich obiektywów powyżej 300 mm. Może jedynie Sigma 135-400.

Zamiast kupować TC, wymień D50 na D90. Uzyskasz to samo co TC1,4 a dodatkowo zyskasz na czułości, zamiast stracić.

crips
20-09-2013, 21:51
W sumie szukałem czegoś nie więcej niż 500mm. Rozmyslałem między TC, a obiektywem 50-500mm. TC wcale tanim rozwiązaniem nie jest, a zbyt duzo się traci jak na leśne zdjęcia to musiałbym być chyba jak posąg sztywny przy takich ogniskowych. Czekając na odpiwiedzi tutaj troszkę jeszcze poczytałem no i mój wybór to obiektyw. 50-500mm albo 170-500mm. ten drugi jak widzę po opiniach sporo gorszy, ale zależy mi też na makro, a ten 50-500mm go nie posiada niestety. Opcja marko jest wysoce przydatna dla mnie.
Co do D90, to on wogóle mi w łapie nie leży. Okropnie niewygodny jest dla mnie.

MilekS
21-09-2013, 01:15
Co znaczy, że "nie będą działać"? Przecież chyba podpiąć się dadzą.
Ja mam dłuższą Sigmę, z APO, w ogóle nie nadaje się do współpracy z TC 2x Kenko. Straszne mydło, nie tylko pod światło.
Kupowanie do Sigmy TC 2x jest pozbawione sensu.
Ten sam telekonwerter dobrze sprawdza się w połączeniu z Nikkorem 80-200/2.8, ale to zupełnie inna klasa optyki.

TOP67
21-09-2013, 06:51
Nie będą działać, czyli nie będą działać. Elektronika TC Sigmy nie pozwoli na to. A z Kenko będzie już tak ciemno, że nie za działa AF. Tylko D4, D800 i D7100 pozwalają na pracę AF do przysłony 8.