Zobacz pełną wersję : Poszukiwania programu zbliżonego do Lightrooma.?
Witam
Jestem zwolennikiem posiadania oryginalnego oprogramowania lub posiadania darmowych wersji oprogramowania. Niestety nie mam pieniędzy na oryginalną wersję Lightrooma 4 lub 5 dlatego mam pytanie. Który z darmowych programów do obróbki zdjęć posiada interfejs najbardziej zbliżony do LR, który działa tak płynnie, w którym wszystkie suwaki zgromadzone są w jednym miejscu. Czy jest coś co możecie polecić. Najbardziej spodobał mi się program ACDSEE ale on też jest płatny. Ostatnio w jakimś czasopiśmie była darmowa wersja PhotoDirector ale ona jakoś wolno działa. Co możecie polecić. Interesuje mnie obróbka, katalogowanie niekoniecznie.?
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Jedyny darmowy oferujący podobną ilość funkcji to RAW Therapee, niestety nie jest tak prosty i intuicyjny w obsłudze jak LR.
przem426
18-09-2013, 10:08
jeśli jesteś uczniem / studentem / nauczycielem, lub ktoś z rodziny jest - możesz zastanowić się nad licencją student&teacher.
300 pln zamiast 540 za LR5
Jacek S.
18-09-2013, 11:45
jeśli jesteś uczniem / studentem / nauczycielem, lub ktoś z rodziny jest - możesz zastanowić się nad licencją student&teacher.
300 pln zamiast 540 za LR5
Niestety nie.
Jakiś czas temu zadałem takie pytanie Adobe:
Chciałbym zapytać, czy moja żona może zakupić LR w wersji studenckiej, a ja, jako jej mąż, wykorzystywać program w celach komercyjnych?
Odpowiedź:
W odniesieniu do zapytania informujemy, ze wersje produktow firmy Adobe dla uczniow i nauczycieli sa pelnnymi wersjami oprogramowania komercyjnego oferowanego w obnizonej cenie dla uczniow, studentow, wykladowcow, nauczycieli i administracji akredytowanych instytucji edukacyjnych. Akredytacje rozumiemy jako wpis do rejestru jednostek edukacyjnych w bazie wlasciwego ministerstwa (W Polsce, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyzszego, Ministerstwo Kultury i Ministrestwo Spraw Wewnetrznych i Administracji).
Wspominiane oprogramowanie moze byc uzytkowane jedynie przez wlasciciela produktu (osobe uprawniona do nabycia tego typu licencji), tylko i wylacznie na prywatnym komputerze. Praw wlasnosci do wersji produktow firmy Adobe dla uczniow i nauczycieli nie mozna przekazywac ani odsprzedawac.
Dla mnie akceptowalną kwotą za program to jest 100 - 130 zł PLN. Może to mało ale uważam że jako amator mam płacić 350 - 500 lub więcej za program któy będę używał w warunkach domowych tylko dla siebie to trochę dużo.
Jacek S.
18-09-2013, 13:19
A ja może jestem dziwny, ale uważam, że LR jest tani. Jest mnóstwo programów oferujących zdecydowanie mniej, kosztujących znacznie więcej.
Pawel Pawlak
18-09-2013, 23:52
kiedyś był taki program, ale adobe go kupił i zrobił z niego płątnego LRa ;)
Czasem promocyjnie - wręcz za darmo można kupić/dostać program Capture One - trzeba tylko śledzić sytuację i szukać.
Możliwoście edycyjne są bardzo dobre, ale brak w nim zarządzania bazą zdjęć jaką ma LR (która np. dla mnie jest kluczowa)
Tak jak Pawel Pawlak napisał, Capture One jest bardzo zbliżony do LR.
Pamiętaj że Capture One to dwie wersje, ta najbardziej zbliżona do LR to wersja Pro.
W wersji podstawowej brak paru narzędzi, bynajmniej tak było w wersji 6.
Jeśli chcesz wersje Capture One Express, za free legalnie poszukaj na forum bylo lub w google "free Capture one express 6 " ;)
Trzeba kody odpowiednie poszukać i zadziała :)
Powodzenia
Jacek z Nikonem też
19-09-2013, 21:38
LR jest bardzo tani, Adobe obniżyło po trójce cenę, teraz zostawiło LR jako standalone (nie wymaga creativecloud), tak jakby traktowało ten program wyjątkowo i starało się bardzo dbać o użytkowników. Przecież koszt tego programu jest niższy od najtańszego obiektywu. Ale zyjemy w kraju postkomunistycznym i jest całkiem sporo fotografów zarabiających na fotografii pieniądze przy korzystaniu z pirackiego softu.
Co do tematu to do obróbki też polecam RT (plus Gimpa), ale LR to dużo więcej niż obróbka, kupiłem go głównie po to by uporządkować swoją kolekcję zdjęć (od pewnej liczby sesji robi się to duzym problemem).
LR jest bardzo tani,
Nie dla kazdego.
Ale zyjemy w kraju postkomunistycznym i jest całkiem sporo fotografów zarabiających na fotografii pieniądze przy korzystaniu z pirackiego softu.
Glupie pieprzenie - co ma jedno do drugiego?
Pawel Pawlak
20-09-2013, 11:17
Jak się nie ma ani grosza to i złotówka to kupa kasy (bo jej nie mamy), więc wszystko jest względne :) Ale bez 2 zdań, LR w obecnej cenie, biorąc pod uwagę jego rozbudowane możliwości edycji (m.in. pełna a nie okrojona jak w PS elements wersja ACR) i katalogowania zdjęć oraz możliwość stosowania rozszerzeń jest naprawdę bardzo tani.
jerryjola
21-09-2013, 19:26
Ja zakupiłem LR5, bo akurat trafiłem na promocję.
Jest to program relatywnie tani, patrząc na jego możliwości. Przede wszystkim, jak pisze przedmówca, ma dwie cechy, dla którego przynajmniej ja zakupiłem: pełna wersja ACR, fajny sposób katalogowania i wyszukiwania.
Czy w LR można tak ustawić wyświetlanie ACR jak w PS (panel z okienkami)?
Coitus Interraptus
22-09-2013, 20:37
Raz piszesz o wykorzystaniu komercyjnym, raz o domowym.
Rawy Nikona dobrze wywołuje ViewNX.
http://www.darktable.org/
jerryjola
29-09-2013, 16:08
http://www.darktable.org/
"Microsoft Windows
Unfortunately the community of this commercial distro didn't natively build dt yet.
But there's a better solution for you to try:
Download and burn an iso from Pascal's Ubuntu Remasters.
Reboot your machine."
A to dziwne, jestem pewien że próbowałem to instalować na windowsowym netbooku....
jerryjola
29-09-2013, 19:30
to jakiś problem ?
Nie, pod warunkiem, ze ktoś używa Linuxa. Ja używam poza pracą Minta, więc to nie jest problem. Ale dla kogoś, dla kogo Windows jest świętym systemem, to może być problem.
Jestem zwolennikiem posiadania oryginalnego oprogramowania lub posiadania darmowych wersji oprogramowania
ale autor wątku nic nie pisze o windowsie ;) darktable jest oryginalny i darmowy, linux zresztą też, nic nie stoi na przeszkodzie potestować, można zresztą jak juz ktoś się bardzo boi linuxa zainstalować jakąś maszynę wirtualną w windows, na niej linuxa i tam sprawdzić co i jak, zawsze to jakaś alternatywa
Borat1979
30-09-2013, 22:18
ale autor wątku nic nie pisze o windowsie ;)
Skoro testował LR i ACDSee i PhotoDirector to chyba logiczne, że robił to na Windowsie :)
Instalacja na kompie Linuxa dla jednego programu to strata czasu i utrudnianie sobie życia.
oj tam oj tam , nie przesadzajmy, zresztą jak ktoś podał wyżej nie trzeba instalować można odpalić z płyty live
ale nikt nikogo nie zmusza, każdy robi jak mu pasuje, ja tylko podałem linka do fajnego programu, ale jak komuś się nie chce ...
Grabasimo
07-10-2013, 10:45
Lightzone 4.1 beta - jest na wszystkie systemy i co wazne dalej jest free. Projekt utrzymywany przez spolecznosc.
http://lightzoneproject.org/
i photivo jeszcze
http://photivo.org/