Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Poszukiwania programu zbliżonego do Lightrooma.?

Witam

Jestem zwolennikiem posiadania oryginalnego oprogramowania lub posiadania darmowych wersji oprogramowania. Niestety nie mam pieniędzy na oryginalną wersję Lightrooma 4 lub 5 dlatego mam pytanie. Który z darmowych programów do obróbki zdjęć posiada interfejs najbardziej zbliżony do LR, który działa tak płynnie, w którym wszystkie suwaki zgromadzone są w jednym miejscu. Czy jest coś co możecie polecić. Najbardziej spodobał mi się program ACDSEE ale on też jest płatny. Ostatnio w jakimś czasopiśmie była darmowa wersja PhotoDirector ale ona jakoś wolno działa. Co możecie polecić. Interesuje mnie obróbka, katalogowanie niekoniecznie.?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
    Pozdrawiam Dawid
    https://www.dawidszczech.pl/
    D500, D750, N 24-70 2.8, N 50 1.8, N 85 1.8 T 17-55 2.8

Domyślnie

RAW Therapee (?)

Domyślnie

Jedyny darmowy oferujący podobną ilość funkcji to RAW Therapee, niestety nie jest tak prosty i intuicyjny w obsłudze jak LR.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

jeśli jesteś uczniem / studentem / nauczycielem, lub ktoś z rodziny jest - możesz zastanowić się nad licencją student&teacher.

300 pln zamiast 540 za LR5
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    jeśli jesteś uczniem / studentem / nauczycielem, lub ktoś z rodziny jest - możesz zastanowić się nad licencją student&teacher.

300 pln zamiast 540 za LR5
    Niestety nie.

Jakiś czas temu zadałem takie pytanie Adobe:

Chciałbym zapytać, czy moja żona może zakupić LR w wersji studenckiej, a ja, jako jej mąż, wykorzystywać program w celach komercyjnych?

Odpowiedź:

W odniesieniu do zapytania informujemy, ze wersje produktow firmy Adobe dla uczniow i nauczycieli sa pelnnymi wersjami oprogramowania komercyjnego oferowanego w obnizonej cenie dla uczniow, studentow, wykladowcow, nauczycieli i administracji akredytowanych instytucji edukacyjnych. Akredytacje rozumiemy jako wpis do rejestru jednostek edukacyjnych w bazie wlasciwego ministerstwa (W Polsce, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyzszego, Ministerstwo Kultury i Ministrestwo Spraw Wewnetrznych i Administracji).

Wspominiane oprogramowanie moze byc uzytkowane jedynie przez wlasciciela produktu (osobe uprawniona do nabycia tego typu licencji), tylko i wylacznie na prywatnym komputerze. Praw wlasnosci do wersji produktow firmy Adobe dla uczniow i nauczycieli nie mozna przekazywac ani odsprzedawac.

Domyślnie

Dla mnie akceptowalną kwotą za program to jest 100 - 130 zł PLN. Może to mało ale uważam że jako amator mam płacić 350 - 500 lub więcej za program któy będę używał w warunkach domowych tylko dla siebie to trochę dużo.
    Pozdrawiam Dawid
    https://www.dawidszczech.pl/
    D500, D750, N 24-70 2.8, N 50 1.8, N 85 1.8 T 17-55 2.8

Domyślnie

A ja może jestem dziwny, ale uważam, że LR jest tani. Jest mnóstwo programów oferujących zdecydowanie mniej, kosztujących znacznie więcej.

Domyślnie

kiedyś był taki program, ale adobe go kupił i zrobił z niego płątnego LRa

Czasem promocyjnie - wręcz za darmo można kupić/dostać program Capture One - trzeba tylko śledzić sytuację i szukać.
    Możliwoście edycyjne są bardzo dobre, ale brak w nim zarządzania bazą zdjęć jaką ma LR (która np. dla mnie jest kluczowa)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Tak jak Pawel Pawlak napisał, Capture One jest bardzo zbliżony do LR.
    Pamiętaj że Capture One to dwie wersje, ta najbardziej zbliżona do LR to wersja Pro.
    W wersji podstawowej brak paru narzędzi, bynajmniej tak było w wersji 6.

Jeśli chcesz wersje Capture One Express, za free legalnie poszukaj na forum bylo lub w google "free Capture one express 6 "
    Trzeba kody odpowiednie poszukać i zadziała

Powodzenia
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

LR jest bardzo tani, Adobe obniżyło po trójce cenę, teraz zostawiło LR jako standalone (nie wymaga creativecloud), tak jakby traktowało ten program wyjątkowo i starało się bardzo dbać o użytkowników. Przecież koszt tego programu jest niższy od najtańszego obiektywu. Ale zyjemy w kraju postkomunistycznym i jest całkiem sporo fotografów zarabiających na fotografii pieniądze przy korzystaniu z pirackiego softu.

Co do tematu to do obróbki też polecam RT (plus Gimpa), ale LR to dużo więcej niż obróbka, kupiłem go głównie po to by uporządkować swoją kolekcję zdjęć (od pewnej liczby sesji robi się to duzym problemem).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów