PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i Wasze Profile

Migdzinski
17-09-2013, 20:15
Witajcie ponownie

Ostatnio znalazłem możliwość ustawiania profili standardowy, portret itp a nawet można stworzyć własne i tu pytanie jakie są wasze profile i jakie polecacie na D90 ?

Ja niestety używam standardowego profilu i jakby kolory mam ciut za mało nasycone.

Pozdrawiam

Daimon
17-09-2013, 20:25
Być może moja wypowiedź będzie trochę nie na temat ale ja polecam profil RAW ;)

zgera
17-09-2013, 20:29
Możesz zwiększyć nasycenie w profilu standardowym lub używać profili pejzaż lub żywe.
Ja używam w większości sytuacji standardowego.

GonzoG
17-09-2013, 21:03
Witajcie ponownie

Ostatnio znalazłem możliwość ustawiania profili standardowy, portret itp a nawet można stworzyć własne i tu pytanie jakie są wasze profile i jakie polecacie na D90 ?

Ja niestety używam standardowego profilu i jakby kolory mam ciut za mało nasycone.

Pozdrawiam

Nie tylko możesz wybierać profile, może je też modyfikować... ot taka mała magia...
Możesz je też zapisać na kartę, możesz je tworzyć na komputerze a później wgrać do aparatu... a zresztą po co to powielać, skoro wszystko jest szczegółowo wyjaśnione...

Na przyszłość najpierw polecam przeczytać instrukcję aparatu, a dopiero później brać się za jakieś robienie zdjęć.

A co do samego profilu - ja używam TassinFlat. Bardzo przydatny.

Migdzinski
17-09-2013, 21:16
mam instrukcję jednak nie ma to jak zapytać ludzi którzy znają temat, od tego jest forum, właśnie mi chodzi skąd ściągnać profile i najlepiej z sample ?

GonzoG
17-09-2013, 22:10
mam instrukcję jednak nie ma to jak zapytać ludzi którzy znają temat, od tego jest forum, właśnie mi chodzi skąd ściągnać profile i najlepiej z sample ?

Profile to najlepiej z Google.
A sample - po co, nie lepiej ściągnąć wgrać i sprawdzić ??

Poza tym najlepszym zadaniem profili jest pokazać na szybko co może wyjść ze zdjęcia, a później je odpowiednio wywołać.

Jak się nie chce wywoływać zdjęć, to wystarczy lekko zmodyfikować oryginalne profile.

Migdzinski
18-09-2013, 00:18
Osobiście to nic mi to nie mówi...

http://images61.fotosik.pl/184/c1faa34dc62cd66b.jpg

przydałoby się coś ogólnego do widoków lub HDR, niby sprawdzić można ale po co skoro ktoś może używa czegoś i może polecić, ps daruj sobie komentarze typu "najlepiej google" ;)

GonzoG
18-09-2013, 00:52
Profili są dziesiątki. Każdy lubi co innego.
Jak chcesz znaleźć dobry dla siebie, to sprawdź który ci pasuje.

A co do HDR - nie używa się profili, bo HDRy robi się z RAWów i żadna aplikacja do tworzenia HDR nie czyta profili.

Z resztą, jak użyjesz Tassina, to już HDR nie potrzebny.

zgera
18-09-2013, 07:51
Osobiście to nic mi to nie mówi...
przydałoby się coś ogólnego do widoków lub HDR, niby sprawdzić można ale po co skoro ktoś może używa czegoś i może polecić, ps daruj sobie komentarze typu "najlepiej google" ;)

Daruj sobie te profile, przetestowałem kilkanaście i żaden nie przypadł mi do gustu, kolorystyki matrycy nie poprawisz.
To nie są oryginalne profile, ktoś je zmodyfikował na bazie oryginalnych, tych z aparatu.
W programie ViewNX2 jest aplikacja Picture Control Utility za pomocą której możesz sobie zmodyfikować profil z aparatu do własnych potrzeb.

Seś@
18-09-2013, 11:37
Zgadzam się ze Zgerą. Też przetestowałem i szału niema.
À propos. Dzięki Zgera :-)

Migdzinski
18-09-2013, 15:16
Dokładnie ViewNX 2 genialny program a w Picture Control Utility są wszystkie podstawowe profile z nikona i można Tworzyć własne, dziękuję @zgera

warpman
18-09-2013, 22:47
Pozwolę sobie zacytować z Kena Rockwella (maksymalnie uproszczone, jak to u Kena):

"I usually use VIVID and +3 Saturation for most crazy things, NEUTRAL and +1 Saturation for people, and STANDARD if I'm trying to match colors in studio product shots.

There is no "right" way to set it. Photography is an art, so whatever looks good to you is right. "

Mowa oczywiście o D90. Więcej o Picture Controls tutaj. (http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/picture-control.htm)

Po co ściągać z netu cudze profile? Nawet nie mając pod ręką kompa z wspomnianym ViewNX2 z poziomu samego korpusu możesz eksperymentować z Picture Controls.

Wtedy najlepiej sobie dopasujesz, co najlepiej Ci odpowiada i do fotografowania jakich obiektów ma posłużyć.

cz4rnuch
19-09-2013, 10:49
...Po co ściągać z netu cudze profile?... Czasami komuś zależy na konkretnym(najczęście zauważonym gdzieś w necie) efekcie, a nie za bardzo wie jak go osiągnąć. Tu mogą być pomocne różnego rodzaju profile, presety, filtry, zautomatyzowane akcje itd. Jednym słowem, dla leniuchów ;)

irre
22-09-2013, 10:02
Stare, ale można jeszcze przejrzeć
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97848&highlight=d90+profile
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=82780&highlight=d90+profile