Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikon D90 i Wasze Profile

Witajcie ponownie

Ostatnio znalazłem możliwość ustawiania profili standardowy, portret itp a nawet można stworzyć własne i tu pytanie jakie są wasze profile i jakie polecacie na D90 ?

Ja niestety używam standardowego profilu i jakby kolory mam ciut za mało nasycone.

Pozdrawiam

Domyślnie

Być może moja wypowiedź będzie trochę nie na temat ale ja polecam profil RAW
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Możesz zwiększyć nasycenie w profilu standardowym lub używać profili pejzaż lub żywe.
    Ja używam w większości sytuacji standardowego.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Migdzinski Zobacz posta
    Witajcie ponownie

Ostatnio znalazłem możliwość ustawiania profili standardowy, portret itp a nawet można stworzyć własne i tu pytanie jakie są wasze profile i jakie polecacie na D90 ?

Ja niestety używam standardowego profilu i jakby kolory mam ciut za mało nasycone.

Pozdrawiam
    Nie tylko możesz wybierać profile, może je też modyfikować... ot taka mała magia...
    Możesz je też zapisać na kartę, możesz je tworzyć na komputerze a później wgrać do aparatu... a zresztą po co to powielać, skoro wszystko jest szczegółowo wyjaśnione...

Na przyszłość najpierw polecam przeczytać instrukcję aparatu, a dopiero później brać się za jakieś robienie zdjęć.

A co do samego profilu - ja używam TassinFlat. Bardzo przydatny.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

mam instrukcję jednak nie ma to jak zapytać ludzi którzy znają temat, od tego jest forum, właśnie mi chodzi skąd ściągnać profile i najlepiej z sample ?

Domyślnie

mam instrukcję jednak nie ma to jak zapytać ludzi którzy znają temat, od tego jest forum, właśnie mi chodzi skąd ściągnać profile i najlepiej z sample ?
    Profile to najlepiej z Google.
    A sample - po co, nie lepiej ściągnąć wgrać i sprawdzić ??

Poza tym najlepszym zadaniem profili jest pokazać na szybko co może wyjść ze zdjęcia, a później je odpowiednio wywołać.

Jak się nie chce wywoływać zdjęć, to wystarczy lekko zmodyfikować oryginalne profile.
    Nikon

Domyślnie

Osobiście to nic mi to nie mówi...

http://images61.fotosik.pl/184/c1faa34dc62cd66b.jpg

przydałoby się coś ogólnego do widoków lub HDR, niby sprawdzić można ale po co skoro ktoś może używa czegoś i może polecić, ps daruj sobie komentarze typu "najlepiej google"
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 18-09-2013 o 11:48 Powód: Za duży rozmiar grafiki

Domyślnie

Profili są dziesiątki. Każdy lubi co innego.
    Jak chcesz znaleźć dobry dla siebie, to sprawdź który ci pasuje.

A co do HDR - nie używa się profili, bo HDRy robi się z RAWów i żadna aplikacja do tworzenia HDR nie czyta profili.

Z resztą, jak użyjesz Tassina, to już HDR nie potrzebny.
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Osobiście to nic mi to nie mówi...
    przydałoby się coś ogólnego do widoków lub HDR, niby sprawdzić można ale po co skoro ktoś może używa czegoś i może polecić, ps daruj sobie komentarze typu "najlepiej google"
    Daruj sobie te profile, przetestowałem kilkanaście i żaden nie przypadł mi do gustu, kolorystyki matrycy nie poprawisz.
    To nie są oryginalne profile, ktoś je zmodyfikował na bazie oryginalnych, tych z aparatu.
    W programie ViewNX2 jest aplikacja Picture Control Utility za pomocą której możesz sobie zmodyfikować profil z aparatu do własnych potrzeb.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Zgadzam się ze Zgerą. Też przetestowałem i szału niema.
    À propos. Dzięki Zgera
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów