Zobacz pełną wersję : Komputer do oceny/konsultacji
BialyBST
15-09-2013, 22:29
Witam, wiem ze jest dużo wątków dotyczących komputerów pod zdjęcia, ale jednak wolałbym żebyście zerkneli na specyfikacje które biore pod uwagę. Komputer będzie używany głownie do obróbki w PS i Lr, z czasem zamierzam kupic go pro i składać z niego materiał. Nauczony doświadczeniem wole kupować komputer "na zapas" ponieważ jakieś 6 lat temu kupiłem laptopa ( core 2 duo 1,66 ,2gb ramu) który do dzisiaj nie sprawia wiekszych problemów ale.. w programach graficznych niedomaga tzn. klikne coś i musze czekac na efekt, a o zapisie zdjęć nie wspomne. Wracając do konfiguracji :
Obudowa : CoolerMaster Silencio 551 Mid-Tower Silent Gaming Case Black featured front USB 3, Internal sound damping.
Procesor : Intel® Core™ i7-4820K Quad-Core 3.70 GHz 10MB Intel Smart Cache LGA2011 ***Overclockable XXX***
Wentylator : Xigmatek Prime CPU Fan with 4 direct heatpipes w/ 140mm PWM fan and rubber fan clip, ultra quiet with high performance ***Overclockable XXX*
Płyta : Asus P9X79 LE Intel X79
Ram: 16GB (4x4GB) DDR3/1866mhz Quad Channel Memory Kingston HyperX Beast w/Heat Spreader
Grafika: AMD Radeon HD 7750 2GB 16X PCIe 3.0 Video Card
Zasilacz: 700W CoolerMaster G700 G-Series Bronze Gaming Power Supply, SLI / Crossfire ready
HDD: 1TB SATA-III 6.0Gb/s Cache 7200RPM Hard Drive
SDD: 240 GB Crucial M500 Series SATA III Gaming MLC Solid State Disk
DVD: 24X Double Layer Dual Format DVD±R/±RW + CD-R/RW DRIVE.
£1101.60
Czy moze troche przesadziłem ?:x moze lepiej zabrac procek 3770k inna płyte ram 1600 słabszy zasilacz itd? prosze was o porade. Strona z której chce zamówić to http://www.cyberpowersystem.co.uk/system/CYBERPOWER_X79_CONFIGURATOR
Dzieki za pomoc
Bardzo fajny zestaw, ale RAM bym bral 2x8 i zostawil bym sobie dwa wolne sloty na "dokladke", zapychajac wszystkie teraz 4x4Gb dajesz sobie opcje wymiany calego RAMu gdybys chcial ulepszyc kompa.
To mocny zestaw z możliwością niezłego podkręcenia. Pytanie, czy taki potrzebujesz.
Do zdjęć starcza topowy mainstreamowy i5, ewentualnie i7-4770k.
Różnica cenowa będzie spora, różnica wydajnościowa - już nie aż tak duża.
Do Video - zależy jaka obróbka. Duża ilość szybkiego RAMu może tutaj robić różnicę ( spora przewaga 2011 ). Zestaw na 2011 również powinien dawać możliwość lepszeg, stabilnego podkręcenia.
Zasilacz - co kto lubi, moim zdaniem za mocny do takiego zestawu.
Cooler - ja bym kupił Noctua NH-D14.
RAM - może lepiej 2x8GB. Prędkość nie robi ogromnej różnicy, więc często nie uzasadnia różnicy w cenie.
GPU - czy w tym momencie potrzebujesz aż tak silnej?
Jeżeli kupisz sprzęt tej klasy, zostałbym na boxowym coolerze, a dopiero później dokupił lepsze chłodzenie i podkręcił procek - pozwoli Ci to rozłożyć wydatki w czasie.
@Greg77
Ale to jest mobo z 8 slotami ;)
BialyBST
15-09-2013, 22:51
No dobra a teraz jakbym chcial bardziej budzetowo pojsc czyli 4770K ?
Może nie budżetowo, ale bardziej mainstreamowo, z możliwością podkręcania ;)
GIGABYTE GA-z87X-UD5H
i7-4770K
RAM 2x8GB 1600MHz CL9, low profile
Zasilacz np: Corsair CMPSU-750HXEU ( jeżeli na prawdę potrzebujesz 700W+, np żeby wstawić więcej kart grafiki )
Obudowa, kwestia gustu. Do tego, później Noctua NH-D14 żeby podkręcić procesor.
BialyBST
15-09-2013, 23:04
A jaki zasilacz bylby odpowiedni? grafiki tez nie musze etraz kupowac bo z tego co wiem to 4770k ma zintegrowana
Generalnie, zestaw z i7-4770K nie wychodzi taniej z dobrej klasy płytą główną. Ale... Ale ma nowszy chipset, wbudowaną grafikę oraz lepszą wydajność energetyczną. Za to 2011 daje nam 2x więcej slotów na RAM ( do 64, zamist do 32GB ) i możliwość upgrade do 6 rdzeniowego potwora. ;)
Zasilacz np Corsair: HX650, RM550, RM450
BialyBST
15-09-2013, 23:11
kurde rzeczywiscie troche wypadałem z tego wszystkiego :D to który jest nowszy/lepszy ? 4770k czy 4820k ? Teraz jak sobie skonfigurowałem zestaw na tej stronce co podałem wczesniej razem z 4770k wyszło mi £1015.20
Case: CoolerMaster Silencio 551 Mid-Tower Silent Gaming Case Black featured front USB 3, Internal sound damping.
Lights & Illumination: NONE
Extra Case Fan Upgrade: Default Case Fan
Cyberpower Noise Reduction Technology: None
CPU: Intel® Core™ i7-4770K Quad Core 3.50 GHz 8MB Cache LGA1150 + HD Graphics ***Overclockable XXX***
Overclocking Service: No Overclocking
Overclock Monitoring and Media Server Station or Overclocking Media Server Station: NONE
Cooling Fan: CoolerMaster Hyper TX3 Evo with 3 x Direct Contact heat-pipes CPU Cooling Fan ***Overclockable XXX***
Coolant for Cyberpower Advance WaterCooling Kits: NONE
Motherboard: GIGABYTE Z87X-D3H Intel Z87 Chipset, ATX Mainboard w/ 4 RAM slots, 7.1 HD Audio, HDMI, GbLAN, USB 3.0, SATA-III, 1x Gen2 PCIe x16, 1x Gen2 PCIe x8, 1x Gen2 PCIe x4, 3x PCIe x 1 & 1x PCI
Intel Smart Response Technology for Z87: None
Internal USB/SATA Expansion Module: NONE
Memory: 16GB (2x8GB) DDR3/1600mhz Dual Channel Memory (Kingston HyperX Blu w/Heat Spreader)
Video Card: None, or On-Board Integrated Graphics
Freebies: None
Dongles: NONE
Video Card 2: None, or On-Board Integrated Graphics
Video Card 3: None, or On-Board Integrated Graphics
Video Capture Card: None
Power Supply Upgrade: 600 Watts Power Supplies ( CoolerMaster G600 G-Series Bronze Gaming Power Supply, SLI / Crossfire ready)
Hard Drive: 1TB SATA-III 6.0Gb/s Cache 7200RPM Hard Drive (Single Hard Drive)
Data Hard Drive: 240 GB Crucial M500 Series SATA III Gaming MLC Solid State Disk (Single Hard Drive)
Hard Drive Cooler: None
External Hard Drive (USB 3.0/2.0/eSATA): None
USB Flash Drive: None
Optical Drive: 24X Double Layer Dual Format DVD±R/±RW + CD-R/RW DRIVE. (BLACK Colour)
Optical Drive 2: NONE
Sound: HIGH DEFINITION ON-BOARD 7.1 AUDIO
3D Vision Glasses: NONE
LCD Monitor: NONE
2nd Monitor: NONE
Speakers: NONE
Headset: None
Gaming Gear: None
Tablet: None
Network: ONBOARD 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT -- As standard on all PCs
Keyboard: NONE
Mouse: NONE
Mouse Pad: None
Extra Thermal Display: NONE
Wireless 802.11N Network Card: NONE
External Wireless Network Adapter: NONE
Wireless 802.11B/G/N Access Point: None
Bluetooth: None
Flash Media Reader/Writer: None
Video Camera: None
Cables: None
Power Surge Protection: None
IEEE 1394 Card: NONE
USB Port: Built-in USB 2.0 Ports
Ultra Care Option: None
Operating System: NONE - FORMAT HARD DRIVE ONLY(NO OVERCLOCKING AVALIABLE)
Media Center Remote & TV Tuner: NONE
Software: None
Freebies: None
Games: None
Fast Track Service: NONE
Insurance: NONE
Warranty Service: DESKTOP STANDARD WARRANTY: 3 Year Labour, 2 Year Parts, 1 Month Collect and Return plus Life-Time Technical Support
Home Installation Service: NONE
BialyBST
16-09-2013, 19:17
kurde to który z tych dwóch procków wkoncu jest lepszy ? 4770k 4820k 3770k ?
http://www.youtube.com/watch?v=6A8pRogT4Ts
kurde to który z tych dwóch procków wkoncu jest lepszy ? 4770k 4820k 3770k ?
Zdefiniuj lepszy... ;)
Zdefiniuj lepszy... ;)
A jak Ty to widzisz? :)
Lepszy = szybszy, wydajniejszy (dla maniaków łatwiejszy do podkręcenia) itp.
Z mojej perspektywy procesor mogą charakteryzować np:
Wydajność energetyczna.
Wydajność obliczeniowa.
Cena.
Podstawka.
Obecność zintegrowanej grafiki.
Możliwość podkręcenie - konfiguracja parametrów, budowa.
Wszystko to decyduje który jest lepszy, nie tylko to jak szybki jest.
Z mojej perspektywy, jeśli CPU ma być do roboty, to tylko wydajność jest ważna, reszta to sprawy drugorzędne.
Obecność GPU mile widziana, rzecz jasna.
A koszt eksploatacji i koszt samego zestawu już nie? :)
A o jaką szybkość Ci chodzi? Ważniejsza jest wydajność rdzenia, czy ilość rdzeni x wydajność rdzenia? A może jedno i drugie? :)
BialyBST
16-09-2013, 20:48
Chłopaki no poprostu lepszy szybszy :D oczywiscie ta zintegorwana grafika jest plusem. Podkrecanie mnie raczej nie bedzie interesowało.
No to masz słupki w filmiku z youtube na poprzedniej stronie tego wątku.
BialyBST
16-09-2013, 22:25
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/6441/i5ye.jpg)
Co wy na to ? moze cos zmienic? moze tanszą płyte?
SSD - kup lepiej Samsung 840 Pro.
Mobo - możesz kupić tańszą, np gigabyte GA-Z87X-UD3H, czy coś pomiędzy. Różnica między tymi płytami jest spora, ale największe znaczenie będzie mieć dla ludzi podkręcających i potrzebujących 2xGigabitEthernet, więcej złączy, etc.
PSU - nie jest tutaj wymienione jaki dokładnie - ktora seria? RB, HX, AX, TX? :)
Gry bym zostawił. Niby za darmo, ale czas który przed nimi spędzisz, to już konkretna kasa ;P A zintegrowana GPU do grania się średnio nadaje ;P
Chłodzenie CPU albo bym zupełnie olał w tym momencie, albo kupił coś z górnej półki.
BialyBST
16-09-2013, 23:08
SDD- nie jestem pewnien czy jest mi potrzebny taki duzy. Chce na nim wrzuci win7 PS i Lr
Płytke- Chyba zabiore tansza bo podkrecac nie bede pewnie.
PSU- wersja VS? wogole czy 650 jest mi potrzebny?
Chłodzenie- napewno to standardowe bedzie ok?
Nie jest Ci potrzebny 650, chyba, że planujesz wstawić dedykowaną grafikę. Dedykowana GPU może Ci dać sporego kopa jeżeli Twoje oprogramowanie to wykorzystuje. Ale bez podkręcania CPU i topowej GPU, starczy Ci ok 500W.
Ja bym kupił zasilacz z innej serii - RM550. Jest sporo droższy, ale ma lepszą sprawność ( 80 Plus- Gold ) i będzie sporo lepszy. Corsair VS to dość podstawowe zasilacze, często dość kiepskie, mówiąc z grubsza ;P Jeżeli płacisz drogo za prąd, to te kilka % zużywanej energii mniej może mieć znaczenie w rachunkach, a i gwarancja jest dłuższa ( 5 lat ).
SSD - może 128GB Ci starczy, ale definitywnie Samsung 840 Pro jest lepszym wyborem niż Samsung 840. Większość Samsungów 840, nie jest za specjalnie warta swojej ceny.
Cooler boxowy - to zależy od wykorzystania. Jest generalnie kiepski i przy burn testach nie wyrabia, ale przy normalnej pracy powinien być ok. Kupując cooler zamiast boxa, lepiej kupić coś sensownego, co da Ci ciszę, nawet przy burnteście i wydajność, jak przyjdzie Ci ochota podkręcić sprzęt. A zapewne będziesz prędzej czy później chciał podkręcić. Więc zazwyczaj albo cooler za ok 300PLN ( poziom Noctua NH-D14 i nie, nie płacą mi za reklamowanie go ;P ) albo zostać przy boxie. Przy takiej cenie zestawu, różnica w cenie coolera nie jest powalająca.