PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer do oceny/konsultacji

BialyBST
15-09-2013, 22:29
Witam, wiem ze jest dużo wątków dotyczących komputerów pod zdjęcia, ale jednak wolałbym żebyście zerkneli na specyfikacje które biore pod uwagę. Komputer będzie używany głownie do obróbki w PS i Lr, z czasem zamierzam kupic go pro i składać z niego materiał. Nauczony doświadczeniem wole kupować komputer "na zapas" ponieważ jakieś 6 lat temu kupiłem laptopa ( core 2 duo 1,66 ,2gb ramu) który do dzisiaj nie sprawia wiekszych problemów ale.. w programach graficznych niedomaga tzn. klikne coś i musze czekac na efekt, a o zapisie zdjęć nie wspomne. Wracając do konfiguracji :

Obudowa : CoolerMaster Silencio 551 Mid-Tower Silent Gaming Case Black featured front USB 3, Internal sound damping.

Procesor : Intel® Core™ i7-4820K Quad-Core 3.70 GHz 10MB Intel Smart Cache LGA2011 ***Overclockable XXX***
Wentylator : Xigmatek Prime CPU Fan with 4 direct heatpipes w/ 140mm PWM fan and rubber fan clip, ultra quiet with high performance ***Overclockable XXX*
Płyta : Asus P9X79 LE Intel X79
Ram: 16GB (4x4GB) DDR3/1866mhz Quad Channel Memory Kingston HyperX Beast w/Heat Spreader
Grafika: AMD Radeon HD 7750 2GB 16X PCIe 3.0 Video Card
Zasilacz: 700W CoolerMaster G700 G-Series Bronze Gaming Power Supply, SLI / Crossfire ready
HDD: 1TB SATA-III 6.0Gb/s Cache 7200RPM Hard Drive
SDD: 240 GB Crucial M500 Series SATA III Gaming MLC Solid State Disk
DVD: 24X Double Layer Dual Format DVD±R/±RW + CD-R/RW DRIVE.
£1101.60

Czy moze troche przesadziłem ?:x moze lepiej zabrac procek 3770k inna płyte ram 1600 słabszy zasilacz itd? prosze was o porade. Strona z której chce zamówić to http://www.cyberpowersystem.co.uk/system/CYBERPOWER_X79_CONFIGURATOR

Dzieki za pomoc

Greg77
15-09-2013, 22:35
Bardzo fajny zestaw, ale RAM bym bral 2x8 i zostawil bym sobie dwa wolne sloty na "dokladke", zapychajac wszystkie teraz 4x4Gb dajesz sobie opcje wymiany calego RAMu gdybys chcial ulepszyc kompa.

Kurtz
15-09-2013, 22:45
To mocny zestaw z możliwością niezłego podkręcenia. Pytanie, czy taki potrzebujesz.
Do zdjęć starcza topowy mainstreamowy i5, ewentualnie i7-4770k.
Różnica cenowa będzie spora, różnica wydajnościowa - już nie aż tak duża.
Do Video - zależy jaka obróbka. Duża ilość szybkiego RAMu może tutaj robić różnicę ( spora przewaga 2011 ). Zestaw na 2011 również powinien dawać możliwość lepszeg, stabilnego podkręcenia.

Zasilacz - co kto lubi, moim zdaniem za mocny do takiego zestawu.
Cooler - ja bym kupił Noctua NH-D14.
RAM - może lepiej 2x8GB. Prędkość nie robi ogromnej różnicy, więc często nie uzasadnia różnicy w cenie.
GPU - czy w tym momencie potrzebujesz aż tak silnej?

Jeżeli kupisz sprzęt tej klasy, zostałbym na boxowym coolerze, a dopiero później dokupił lepsze chłodzenie i podkręcił procek - pozwoli Ci to rozłożyć wydatki w czasie.

@Greg77
Ale to jest mobo z 8 slotami ;)

BialyBST
15-09-2013, 22:51
No dobra a teraz jakbym chcial bardziej budzetowo pojsc czyli 4770K ?

Kurtz
15-09-2013, 22:56
Może nie budżetowo, ale bardziej mainstreamowo, z możliwością podkręcania ;)

GIGABYTE GA-z87X-UD5H
i7-4770K
RAM 2x8GB 1600MHz CL9, low profile
Zasilacz np: Corsair CMPSU-750HXEU ( jeżeli na prawdę potrzebujesz 700W+, np żeby wstawić więcej kart grafiki )

Obudowa, kwestia gustu. Do tego, później Noctua NH-D14 żeby podkręcić procesor.

BialyBST
15-09-2013, 23:04
A jaki zasilacz bylby odpowiedni? grafiki tez nie musze etraz kupowac bo z tego co wiem to 4770k ma zintegrowana

Kurtz
15-09-2013, 23:09
Generalnie, zestaw z i7-4770K nie wychodzi taniej z dobrej klasy płytą główną. Ale... Ale ma nowszy chipset, wbudowaną grafikę oraz lepszą wydajność energetyczną. Za to 2011 daje nam 2x więcej slotów na RAM ( do 64, zamist do 32GB ) i możliwość upgrade do 6 rdzeniowego potwora. ;)

Zasilacz np Corsair: HX650, RM550, RM450

BialyBST
15-09-2013, 23:11
kurde rzeczywiscie troche wypadałem z tego wszystkiego :D to który jest nowszy/lepszy ? 4770k czy 4820k ? Teraz jak sobie skonfigurowałem zestaw na tej stronce co podałem wczesniej razem z 4770k wyszło mi £1015.20

Case: CoolerMaster Silencio 551 Mid-Tower Silent Gaming Case Black featured front USB 3, Internal sound damping.
Lights & Illumination: NONE
Extra Case Fan Upgrade: Default Case Fan
Cyberpower Noise Reduction Technology: None
CPU: Intel® Core™ i7-4770K Quad Core 3.50 GHz 8MB Cache LGA1150 + HD Graphics ***Overclockable XXX***
Overclocking Service: No Overclocking
Overclock Monitoring and Media Server Station or Overclocking Media Server Station: NONE
Cooling Fan: CoolerMaster Hyper TX3 Evo with 3 x Direct Contact heat-pipes CPU Cooling Fan ***Overclockable XXX***
Coolant for Cyberpower Advance WaterCooling Kits: NONE
Motherboard: GIGABYTE Z87X-D3H Intel Z87 Chipset, ATX Mainboard w/ 4 RAM slots, 7.1 HD Audio, HDMI, GbLAN, USB 3.0, SATA-III, 1x Gen2 PCIe x16, 1x Gen2 PCIe x8, 1x Gen2 PCIe x4, 3x PCIe x 1 & 1x PCI
Intel Smart Response Technology for Z87: None
Internal USB/SATA Expansion Module: NONE
Memory: 16GB (2x8GB) DDR3/1600mhz Dual Channel Memory (Kingston HyperX Blu w/Heat Spreader)
Video Card: None, or On-Board Integrated Graphics
Freebies: None
Dongles: NONE
Video Card 2: None, or On-Board Integrated Graphics
Video Card 3: None, or On-Board Integrated Graphics
Video Capture Card: None
Power Supply Upgrade: 600 Watts Power Supplies ( CoolerMaster G600 G-Series Bronze Gaming Power Supply, SLI / Crossfire ready)
Hard Drive: 1TB SATA-III 6.0Gb/s Cache 7200RPM Hard Drive (Single Hard Drive)
Data Hard Drive: 240 GB Crucial M500 Series SATA III Gaming MLC Solid State Disk (Single Hard Drive)
Hard Drive Cooler: None
External Hard Drive (USB 3.0/2.0/eSATA): None
USB Flash Drive: None
Optical Drive: 24X Double Layer Dual Format DVD±R/±RW + CD-R/RW DRIVE. (BLACK Colour)
Optical Drive 2: NONE
Sound: HIGH DEFINITION ON-BOARD 7.1 AUDIO
3D Vision Glasses: NONE
LCD Monitor: NONE
2nd Monitor: NONE
Speakers: NONE
Headset: None
Gaming Gear: None
Tablet: None
Network: ONBOARD 10/100/1000 GIGABIT LAN PORT -- As standard on all PCs
Keyboard: NONE
Mouse: NONE
Mouse Pad: None
Extra Thermal Display: NONE
Wireless 802.11N Network Card: NONE
External Wireless Network Adapter: NONE
Wireless 802.11B/G/N Access Point: None
Bluetooth: None
Flash Media Reader/Writer: None
Video Camera: None
Cables: None
Power Surge Protection: None
IEEE 1394 Card: NONE
USB Port: Built-in USB 2.0 Ports
Ultra Care Option: None
Operating System: NONE - FORMAT HARD DRIVE ONLY(NO OVERCLOCKING AVALIABLE)
Media Center Remote & TV Tuner: NONE
Software: None
Freebies: None
Games: None
Fast Track Service: NONE
Insurance: NONE
Warranty Service: DESKTOP STANDARD WARRANTY: 3 Year Labour, 2 Year Parts, 1 Month Collect and Return plus Life-Time Technical Support
Home Installation Service: NONE

BialyBST
16-09-2013, 19:17
kurde to który z tych dwóch procków wkoncu jest lepszy ? 4770k 4820k 3770k ?

Johanan
16-09-2013, 19:36
http://www.youtube.com/watch?v=6A8pRogT4Ts

Kurtz
16-09-2013, 19:41
kurde to który z tych dwóch procków wkoncu jest lepszy ? 4770k 4820k 3770k ?

Zdefiniuj lepszy... ;)

Johanan
16-09-2013, 19:44
Zdefiniuj lepszy... ;)

A jak Ty to widzisz? :)

Lepszy = szybszy, wydajniejszy (dla maniaków łatwiejszy do podkręcenia) itp.

Kurtz
16-09-2013, 19:52
Z mojej perspektywy procesor mogą charakteryzować np:

Wydajność energetyczna.
Wydajność obliczeniowa.
Cena.
Podstawka.
Obecność zintegrowanej grafiki.
Możliwość podkręcenie - konfiguracja parametrów, budowa.

Wszystko to decyduje który jest lepszy, nie tylko to jak szybki jest.

Johanan
16-09-2013, 19:55
Z mojej perspektywy, jeśli CPU ma być do roboty, to tylko wydajność jest ważna, reszta to sprawy drugorzędne.

Obecność GPU mile widziana, rzecz jasna.

Kurtz
16-09-2013, 20:18
A koszt eksploatacji i koszt samego zestawu już nie? :)
A o jaką szybkość Ci chodzi? Ważniejsza jest wydajność rdzenia, czy ilość rdzeni x wydajność rdzenia? A może jedno i drugie? :)

BialyBST
16-09-2013, 20:48
Chłopaki no poprostu lepszy szybszy :D oczywiscie ta zintegorwana grafika jest plusem. Podkrecanie mnie raczej nie bedzie interesowało.

Johanan
16-09-2013, 21:46
No to masz słupki w filmiku z youtube na poprzedniej stronie tego wątku.

BialyBST
16-09-2013, 22:25
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/6441/i5ye.jpg)

Co wy na to ? moze cos zmienic? moze tanszą płyte?

Kurtz
16-09-2013, 22:34
SSD - kup lepiej Samsung 840 Pro.
Mobo - możesz kupić tańszą, np gigabyte GA-Z87X-UD3H, czy coś pomiędzy. Różnica między tymi płytami jest spora, ale największe znaczenie będzie mieć dla ludzi podkręcających i potrzebujących 2xGigabitEthernet, więcej złączy, etc.
PSU - nie jest tutaj wymienione jaki dokładnie - ktora seria? RB, HX, AX, TX? :)
Gry bym zostawił. Niby za darmo, ale czas który przed nimi spędzisz, to już konkretna kasa ;P A zintegrowana GPU do grania się średnio nadaje ;P
Chłodzenie CPU albo bym zupełnie olał w tym momencie, albo kupił coś z górnej półki.

BialyBST
16-09-2013, 23:08
SDD- nie jestem pewnien czy jest mi potrzebny taki duzy. Chce na nim wrzuci win7 PS i Lr
Płytke- Chyba zabiore tansza bo podkrecac nie bede pewnie.
PSU- wersja VS? wogole czy 650 jest mi potrzebny?
Chłodzenie- napewno to standardowe bedzie ok?

Kurtz
16-09-2013, 23:18
Nie jest Ci potrzebny 650, chyba, że planujesz wstawić dedykowaną grafikę. Dedykowana GPU może Ci dać sporego kopa jeżeli Twoje oprogramowanie to wykorzystuje. Ale bez podkręcania CPU i topowej GPU, starczy Ci ok 500W.
Ja bym kupił zasilacz z innej serii - RM550. Jest sporo droższy, ale ma lepszą sprawność ( 80 Plus- Gold ) i będzie sporo lepszy. Corsair VS to dość podstawowe zasilacze, często dość kiepskie, mówiąc z grubsza ;P Jeżeli płacisz drogo za prąd, to te kilka % zużywanej energii mniej może mieć znaczenie w rachunkach, a i gwarancja jest dłuższa ( 5 lat ).
SSD - może 128GB Ci starczy, ale definitywnie Samsung 840 Pro jest lepszym wyborem niż Samsung 840. Większość Samsungów 840, nie jest za specjalnie warta swojej ceny.

Cooler boxowy - to zależy od wykorzystania. Jest generalnie kiepski i przy burn testach nie wyrabia, ale przy normalnej pracy powinien być ok. Kupując cooler zamiast boxa, lepiej kupić coś sensownego, co da Ci ciszę, nawet przy burnteście i wydajność, jak przyjdzie Ci ochota podkręcić sprzęt. A zapewne będziesz prędzej czy później chciał podkręcić. Więc zazwyczaj albo cooler za ok 300PLN ( poziom Noctua NH-D14 i nie, nie płacą mi za reklamowanie go ;P ) albo zostać przy boxie. Przy takiej cenie zestawu, różnica w cenie coolera nie jest powalająca.