PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Windmill

Zahir
13-09-2013, 01:28
zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/itemJPGrot0-15.jpg?rot=0
źródło (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOTnglLMwiJmBA9NjaYITgb0-cZqK6FRukDkJzr8Xij1Q/item.JPG?rot=0)

Greg77
13-09-2013, 01:55
Temat na kilka dobrych kadrow, tylko wracac i focic...pora nie taka, ale coz, to tez sa zdjecia.

shaolin
13-09-2013, 06:36
A tam pora nie taka, dobrze jest! Fajny, spokojny obrazek. W kadrze przyjemnie, kolorki mile. Fota na +.

kkokosz
13-09-2013, 06:59
Zgodzę się z shaolin - mnie się również zdjęcie podoba; nie ma może jakiegoś kosmosu na niebie i szałowego światła, ale jest miły, spokojny obrazek z dobrze pokazanym budynkiem i tłem. A z Greg77 się zgodzę, że na pewno warto się tam jeszcze kilka razy wybrać i wyczekać odpowiednie warunki, bo może z tego wyjść zdjęcie jeszcze lepsze :)
A można podpytać, gdzie ten wiatrak stoi? :)

MC_
13-09-2013, 07:43
Zdjęcie mi się podoba, w przeciwieństwie do tytułu.

tedd46
13-09-2013, 08:51
Zdjęcie mi się podoba, w przeciwieństwie do tytułu.

Teraz taka moda nastała.

coach_lodz
13-09-2013, 09:13
A tam pora nie taka, dobrze jest! Fajny, spokojny obrazek. W kadrze przyjemnie, kolorki mile. Fota na +.

ja też się niestety :twisted: zgodzę z shao... fota jest świetna, sielankowa i bardzo pozytywna w odbiorze :)

Kulten
13-09-2013, 09:53
Nieprzekombinowane i poprawne zdjęcie. Duży progres w zakresie naświetlenia.

Zahir
13-09-2013, 11:25
Temat na kilka dobrych kadrow, tylko wracac i focic...pora nie taka, ale coz, to tez sa zdjecia.

byłem tam wczoraj rano, poranna mgła obiecywała dobre warunki ale niestety na obietnicach się skonczyło i nie przywiozłem nic ciekawego.
to jest zdjęcie sprzed jakiegoś miesiąca

A z Greg77 się zgodzę, że na pewno warto się tam jeszcze kilka razy wybrać i wyczekać odpowiednie warunki, bo może z tego wyjść zdjęcie jeszcze lepsze :)
A można podpytać, gdzie ten wiatrak stoi? :)

byłem tam dziesiątki razy i pewnie nie raz się wybiorę w poszukiwaniu warunków - to chyba najczęściej fotografowany obiekt w mojej okolicy i obawiam się, że jeszcze wam się znudzi ;)
To Chesterton Windmill (http://en.wikipedia.org/wiki/Chesterton_Windmill) w środkowej Anglii.
Jest to również, ulubione miejsce wszelkiej maści astro-amatorów, jeśli tylko warunki sprzyjają to można być pewnym, że ktoś tam jest z teleskopem wycelowanym w niebo, a w noc
szczytu Perseid było tam niemal astro-party ;)

Nieprzekombinowane i poprawne zdjęcie. Duży progres w zakresie naświetlenia.

To głownie zasługa otrzymanej pomocy od Ciebie i Greg77 :)

Dziękuję za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam

Radek_1
13-09-2013, 11:57
Rzeczywiście miejsce przednie. Zdjęcie poprawne i podoba się...

creep
13-09-2013, 19:56
Kadr fajny, nieprzekombinowany jak już ktoś napisał. Niebo dobre, zastanowiłbym się nad minimalnym ociepleniem dołu, no chyba że tam rzeczywiście przy tak niskim słońcu było tak chłodnawo.

Zahir
14-09-2013, 12:47
Dzięki creep słuszna uwaga!
Tak wygląda cieplejsza wersja

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/itemJPGrot0-17.jpg?rot=0
źródło (http://blg.nikonsrc.com/image/pfNvdMr46GvCR-66fKn3qjw9-5PpDdBOTnglLMwiJmDd8Wz2j3EavU-cZqK6FRukDkJzr8Xij1Q/item.JPG?rot=0)

matios
14-09-2013, 13:48
o i teraz zdecydowanie przyjemniej. Nawet jakby bardziej naturalnie w stosunku do kąta padania promieni słonecznych

Zahir
14-09-2013, 18:28
dokładnie. Nie wiem jak mogłem nie zwrócić ma to uwagi wcześniej
znacznie bardziej mi sięteraz podoba, dzięki :)
pozdrawiam

creep
14-09-2013, 19:09
Niewielka zmiana, ale robi różnicę. Też mi się wydaje że lepiej. Chociaż tamto niebo było bardziej niebieskie ;)
No i ktoś się ze stempelkiem po zdjęciu przebiegł...

Panerai
14-09-2013, 19:28
Pośród wszelkiej maści fachowców od fotografii, popuszczających w zachwycie nad kombinowanymi pejzażami z łódką w tle i odbiciem w wodzie ... / czas przyznać, że to już odpowiednik kiczowatych makatek z jeleniem czy też łabędziem z lat 60-tych / ... Dziękuję za fotkę. Fajne zdjęcie, nie wiedziałem, że istnieją takie piękne obiekty. Na pewno można wykonać kilka innych wersji w różnych warunkach oświetleniowych. Gdyby nie TY nie wiedziałbym, że coś takiego istnieje. Thx i poproszę o więcej.

PS. Wypowiedź obarczona fatum amatora, który podobno nie potrafi fotografować.

Nikonozaur
14-09-2013, 20:42
Pełna zgoda z Grzegorzem. Bardzo ciekawy obiekt.

Zahir
14-09-2013, 22:48
creep też mi się to niebieskie podobało, aż się zapędziłem trochę ;)
Fakt, kilka nic nie wnoszących do kadru drobiazgów dostało stemplem, nie zwróciłem na nie uwagi wcześniej.

Panerai no cóż... nie ma nic złego w łódkach jak i samotnych drzewach, każdy musi swoje mieć :)
Miło, że ci się podoba.

Nikonozaur dzięki za odwiedziny :)

pozdrawiam

dalu
15-09-2013, 00:45
bardzo fajne kolorki.

Łukasz O.
15-09-2013, 18:28

Dokładnie tak jak kolega. Podoba się.

Szuwar
15-09-2013, 23:32
...pora nie taka, ale coz, to tez sa zdjecia.

Autor się zapomniał, wyciągnął aparat nie w porę, ale na szczęście to co zrobił zostało zaliczone jako zdjęcie.

Ufff ..... pewnie odetchnął z ulgą ;)

Pośród wszelkiej maści fachowców od fotografii, popuszczających w zachwycie nad kombinowanymi pejzażami z łódką w tle i odbiciem w wodzie ... / czas przyznać, że to już odpowiednik kiczowatych makatek z jeleniem czy też łabędziem z lat 60-tych / ... Dziękuję za fotkę. Fajne zdjęcie, nie wiedziałem, że istnieją takie piękne obiekty. Na pewno można wykonać kilka innych wersji w różnych warunkach oświetleniowych. Gdyby nie TY nie wiedziałbym, że coś takiego istnieje. Thx i poproszę o więcej.

PS. Wypowiedź obarczona fatum amatora, który podobno nie potrafi fotografować.

Ja również dziękuję za tę normalną fotkę w nie porę. Odetchnąłem z ulgą, że nie tylko ja wyciągam aparat poza godzinami wyznaczonymi do zrobienia Zdjęcia przez duże Z.

Po ociepleniu jeszcze przyjemniejsze w odbiorze.

Bartekkw
16-09-2013, 13:40
Przyzwoity fot - podoba się. Ciekawe miejsce

Greg77
16-09-2013, 18:47
Autor się zapomniał, wyciągnął aparat nie w porę, ale na szczęście to co zrobił zostało zaliczone jako zdjęcie.

Ufff ..... pewnie odetchnął z ulgą ;)

Ja również dziękuję za tę normalną fotkę w nie porę. Odetchnąłem z ulgą, że nie tylko ja wyciągam aparat poza godzinami wyznaczonymi do zrobienia Zdjęcia przez duże Z.

Po ociepleniu jeszcze przyjemniejsze w odbiorze.

A gdzie powiedzialem, ze nie, zrobic takie zdjecie w takich warunkach to nie latwe, trzeba panowac nad ostrym swiatlem, ale sam musisz przyznac lub nie, ze latwiej o dusze w fotografii kiedy swiatlo jest miekkie, ciekawsze, lub warunki interesujace, chyba, ze myslisz inaczej a wtedy sie nie dogadamy, mogl bys jednak ze mnie nie robic tego co robisz...
Sam robie zdjecia w takich warunkach jak trzeba, ale czesto dokumentacyjnie zeby wrocic i poprawic.

Szuwar
18-09-2013, 21:31
zrobic takie zdjecie w takich warunkach to nie latwe, trzeba panowac nad ostrym swiatlem,

Pełna zgoda

latwiej o dusze w fotografii kiedy swiatlo jest miekkie, ciekawsze, lub warunki interesujace, chyba, ze myslisz inaczej a wtedy sie nie dogadamy,

No to się nie dogadamy :). Widziałem już tu choćby na forum ogromną liczbę zdjęć gdzie światło było miękkie, ciekawsze, warunki interesujące, ale fotografia była BEZ duszy, żeby nie powiedzieć do DUSZY :)

mogl bys jednak ze mnie nie robic tego co robisz...

Nie bardzo rozumiem co z Ciebie miałbym robić swoim komentarzem - ot ... polemizujemy przy okazji fotografii.

Sam robie zdjecia w takich warunkach jak trzeba, ale czesto dokumentacyjnie zeby wrocic i poprawic.

Może błędnie Cię rozumiem, ale czy zdjęcie dokumentacyjne nie może mieć duszy ?

ajma
18-09-2013, 21:40
Piękne zdjęcie, piękne miejsce.