PDA

Zobacz pełną wersję : Dobór lampy do D3100

kadar_jar
08-09-2013, 18:28
Witam wszystkich,
od kilku dni przeglądam z zaciekawieniem to forum i - przyznam szczerze - im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie.
Jestem początkujący w świecie lustrzanek cyfrowych, choć fotografowaniem bawię się już od lat 80-tych ubiegłego wieku. Po zabawach z FED-em (taki radziecki aparacik), Zenitem i kilkoma starszymi modelami markowych kompaktów dorobiłem się niedawno D3100 (18÷105) i choć mam świadomość, że dla większości z Was to zabawka, to uważam, że na moje potrzeby powinien wystarczyć. Teraz stanąłem przed wyborem lampy. Nie mam aspiracji wydawania sporej kasy na systemówki Nikona, więc rozważam zakup Nissin-a Di866 Mk II lub czegoś podobnego. Zależy mi na tym, aby lampa była jak najbardziej uniwersalna i dysponowała odpowiednim zapasem mocy; by sprawdziła się zarówno "u cioci na imieninach" jak i na większych uroczystościach w kościele czy na sali widowiskowej (wychowankowie żony z przedszkola czasami tam występują :-)) oraz by "nadążała" za zmieniającą się ogniskową obiektywu i mogła być jak najbardziej automatycznie sterowana z posiadanego body. Zakładam, że większość fotek będę robił jednak z lampą na korpusie.
Jestem ciekaw Waszych opinii i sugestii.
P.S. Czytałem, że Nissin Di866 MK II to duża lampa i może "dziwnie wyglądać" na tak małym body.

Pozdrawiam wszystkich.

advisor
08-09-2013, 20:33
kadar_jar

Nie wiem ale tych tematów jest sporo w necie i tu na forum ale jak nie pójdziesz i nie zobaczysz nie dotkniesz i nie założysz na body to ciężka sprawa z wyborem. Ja też rozważałem zakup niesystemowej lampy najpierw był Nissin potem Metz a jak się okazało kupiłem SB-700 i nie narzekam a wręcz jestem zadowolony. Wielkość jakość wykonania najbardziej mi pasowała (zresztą lampę chciałem kupić nową i dobrą - cena też grała rolę ale od czego są raty :)). Lampa ma wszystko co powinna mieć jak dla mnie amatora sprawdzałem na 18-105 i 35 i zdjęcia wychodzą naprawdę o wiele lepiej niż z lamy wbudowanej i własnej roboty dyfuzorem. Różne są opinie od różnych osób ale jeżeli chodzi o D3100 to mala lustrzanka i trochę głupio wygląda z przerośniętą lampą.

kadar_jar
08-09-2013, 20:40
kadar_jar

Nie wiem ale tych tematów jest sporo w necie i tu na forum ale jak nie pójdziesz i nie zobaczysz nie dotkniesz i nie założysz na body to ciężka sprawa z wyborem. Ja też rozważałem zakup niesystemowej lampy najpierw był Nissin potem Metz a jak się okazało kupiłem SB-700 i nie narzekam a wręcz jestem zadowolony. Wielkość jakość wykonania najbardziej mi pasowała (zresztą lampę chciałem kupić nową i dobrą - cena też grała rolę ale od czego są raty :)). Lampa ma wszystko co powinna mieć jak dla mnie amatora sprawdzałem na 18-105 i 35 i zdjęcia wychodzą naprawdę o wiele lepiej niż z lamy wbudowanej i własnej roboty dyfuzorem. Różne są opinie od różnych osób ale jeżeli chodzi o D3100 to mala lustrzanka i trochę głupio wygląda z przerośniętą lampą.

Dzięki za zainteresowanie i uwagi. Zastanawiam się tylko na ile ta lampa jest "przerośnięta". Pobieżne porównanie SB-700 i Nissin-a Di866 Mk II pod względem wymiarów nie wygląda tak tragicznie, a moc jednak znacząco większa.

advisor
08-09-2013, 21:01
Jeżeli chodzi o moc to jest wystarczająca. A jak brakuje mi mocy to zdejmuję z sanek i wyzwalam błysk z lampy wbudowanej. Ale tak naprawdę to na chwilę obecną potrzeba trochę praktyki bo w małych pomieszczeniach i u cioci na imieninach starczy a jak w kościele to jeszcze nie sprawdzałem ale może kiedyś zrobię taki test.

GonzoG
08-09-2013, 22:14
Mocy to i nie powinno braknąć w słabszych lampach. Kiedyś lampy miały LP po 20-30m i to wystarczało a filmy się używało ISO 100-400.

Co do samego Nissina - zoom palnika super szybki nie jest, dodatkowo czas ładowania lampy też jest dość długi, ale to najczęściej nie ma znaczenia, bo i tak bardzo rzadko błyska się pełną mocą.
Na początek może przerażać dziwne i dość powolne w obsłudze menu.
Jest niestety duża i ciężka, choć to nie SB-900/910...

Co do sterowania z body - jedyne czym możesz sterować, to tryb wyzwalania lampy (pierwsza, druga kurtyna, redukcja czerwonych oczu) oraz kompensacja błysku.
Resztą zajmuje się TTL - i tu jest jedno małe "ale" w stosunku do lamp Nissina - niestety Nissin nie rozpracował dokładnie komunikacji lampy z body i ich podróbka iTTL nie działa do końca tak jak powinna. W normalnym użytkowaniu zazwyczaj to nie przeszkadza.

Z lamp możesz zobaczyć jeszcze:
- Metza 52 AF-1 (ok 800zł). Jest słabszy, ale i tak moc ta jest wystarczająca do wymienionych przez ciebie zastosowań.
- Yongnuo YN-565EX oraz YN-568EX - druga ma dodaną synchronizację z krótkimi czasami - 1/320 i krótsze (autoFP, czego i tak D3100 nie ma). Minimalnie słabsze od Nissina.

kadar_jar
09-09-2013, 20:32
Zrobiłem dzisiaj porównanie mocy, wymiarów i cen dla modeli: SB-700, SB-910, Nissin Di866 Mk II oraz Metz 52 AF-1.

Wyniki: (LP dla ISO 100 i ogniskowej 105 mm / wymiary / waga / cena)

SB-700: 38 (przy 85mm) / 71x126x104,5 / 360 / 1050
SB-910: 51,5 / 78,5x145x113 / 420 / 1550
Di866 MK II: 60 / 74x134x110 / 380 / 890
Metz 52 AF-1: 52 / 73x134x90 / 346 / 800

Do D3100 odpada więc SB-910 choćby z uwagi na gabaryty.

Bazując na tym, co napisał GonzzoG (zwłaszcza o ewentualnych problemach z kompatybilnością Nissina z i-TTL) oraz na powyższych wynikach jestem raczej skłonny zakupić Metz-a bo w konfrontacji z "sabinką" zostaje trochę w kieszeni, a moc lampy jednak zauważalnie większa.
Czy może ktoś z Was dotarł może do jakichś testów porównawczych SB-700 vs. 52 AF-1? Jak jest z kompatybilnością Metza-a i jakością wykonania?

trojwizja
09-09-2013, 21:09
Miałem z tym body obydwie lampy, Metza oddałem bo pożyczyłem i zdecydowanie postawiłem na sb700 - teraz mam dwie.
Przewaga jakości wykonania, zdecydowanie lepiej się je obsługuje. Z wyzwalaczem YN-622N nikon nigdy nie zawiódł.

Ale na tym forum znajdziesz zwolenników tańszych metzów, oraz organistów sprzętowych którzy i tak kupią nikona nawet jak będzie gorszy a droższy.
Zdecydowanie polecam sb700.

kadar_jar
03-10-2013, 18:56
A może ktoś mi jeszcze wyjaśnić czy wszystkie te lampy będę mógł używać jako zdalne z moim D3100. W jaki sposób są wtedy sterowane? Czy błyskiem lampy wbudowanej czy w jakiś inny sposób?
Z tego, co wyczytałem, to moje body nie ma w menu jakichś specjalnych ustawień do sterowania lampami zdalnymi.

GonzoG
03-10-2013, 19:50
A może ktoś mi jeszcze wyjaśnić czy wszystkie te lampy będę mógł używać jako zdalne z moim D3100. W jaki sposób są wtedy sterowane? Czy błyskiem lampy wbudowanej czy w jakiś inny sposób?
Z tego, co wyczytałem, to moje body nie ma w menu jakichś specjalnych ustawień do sterowania lampami zdalnymi.

Z każdym aparatem możesz używać lamp jako zdalnych, ale w przypadku D3100 będziesz potrzebował kolejnej lampy, aby móc sterować zdalnymi. Tryb sterownika w body jest dopiero od serii D70-90/D7x00. Metz 52, Nissin Di866, Nikon SB-700 i SB-910 mają tryb sterownika CLS, więc będziesz mógł za ich pomocą wyzwalać inne lampy pracujące jako zdalne w CLS.

Możesz natomiast wyzwalać błyskiem wbudowanej, gdy wszystkie będą ustawione w manualu - ustawianie mocy bezpośrednio na lampach. Wszystkie wspomniane lampy wspierają wyzwalanie za pomocą fotoceli, przy czym Nissin posiada 2 tryby - oprócz wyzwalania na każdy błysk może być wyzwalany lampą ustawioną w TTL (pomija błysk pomiarowy).

A wracając do porównania mocy lamp - nie porównuj nigdy mocy maksymalnej (na max zoomie), bo ta w dużej mierze zależy od zastosowanego lustra i soczewki w lampie. Nissin, Metz i Yongnuo są wyraźnie mocniejsze od Nikonów przy zoomie 105mm, ale potrafią być słabsze już przy 50 (35 w DX)mm, bo w rzeczywistości mają słabszy palnik, a bardziej skupiają światło.

kadar_jar
03-10-2013, 20:12
GonzoG dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź.

Jestem już prawie przekonany do SB-700.
Jednak skoro tylko Nissin ma możliwość pomijania błysków pomiarowych to przy współpracy z sabinką (czy ew. Metzem) w body trzeba coś przestawić aby się one nie pojawiały. Co należy zmienić?

adolfik9501
03-10-2013, 21:39
GonzoG dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź.

Jestem już prawie przekonany do SB-700.
Jednak skoro tylko Nissin ma możliwość pomijania błysków pomiarowych to przy współpracy z sabinką (czy ew. Metzem) w body trzeba coś przestawić aby się one nie pojawiały. Co należy zmienić?

Trzeba ustawić lampę wbudowaną w tryb M i ręcznie ustawić moc błysku.

norbert_p1
21-10-2013, 20:23
Nie chcę zakładać nowego wątku, a szukam lampy błyskowej do d5100... Firmowe (czyli SB) kosztują krocie (jak dla mnie). Jaką INNEJ firmy polecicie. Chciałbym mieć SB-800, SB-900... Jednak na razie jest poza moim zasięgiem... Są jakieś naprawdę godne polecenia w niższej cenie? Nie chcę lampy na przetrwanie, byle jakiej...

r_m
21-10-2013, 20:31
"Tanio i dobrze" to tylko w reklamie. Podałeś najwyższe modele lamp, odpowiedniki tych najwyższych modeli też są najdroższe z całej oferty.
Metz 58AF-2, Yongnuo YN-568EX II, Nissin Di866 Pro II (może jakieś Triopo, Oloong, Voeloon - najwyższe modele, ale te wcześniejsze są bardziej popularne)

adriansocho
21-10-2013, 20:34
Zaraz, dlaczego pytający najczęściej podają model aparatu, do którego chcą lampę? To chyba nie ma dużego znaczenia, raczej powinni podawać wielkość kasy, jaką są gotowi wydać. Ja kupiłem używaną SB-600 i wystarczy mi na bardzo długo. Jak bym miał ponownie wybierać, i chciałbym wydać mniej, to kupiłbym najtańszą lampę alternatywnych producentów (YN, Sunpak, może inny) z TTL i po przetestowaniu zdecydował czy zostać, czy raczej iść wyżej.

GonzoG
21-10-2013, 21:59
Nie chcę zakładać nowego wątku, a szukam lampy błyskowej do d5100... Firmowe (czyli SB) kosztują krocie (jak dla mnie). Jaką INNEJ firmy polecicie. Chciałbym mieć SB-800, SB-900... Jednak na razie jest poza moim zasięgiem... Są jakieś naprawdę godne polecenia w niższej cenie? Nie chcę lampy na przetrwanie, byle jakiej...

Podaj czego oczekujesz od lampy i jaki masz budżet, a nie jaki masz aparat...

Z lamp do polecenia - Metz 76 MZ-5, Metz 58 AF-2, Metz 52 AF-1, YN-568EX, YN-565EX, Voeloon V600, Voeloon 331EX, Nissin Di866 mk II

kmark
19-11-2013, 09:11
Witam.

Przeczytałem sporo wątków i mam wątpliwości więc proszę o pomoc.
Mam także D3100+18-105 mm i zastanawiam się nad lampą na wyjazdy turystyczne - czasami trzeba doświetlić pomieszczenie itd.

Wiele pochwał widzę na temat SB-700 - potrzebuję lampy która będzie najsprawniej pracowała z nikonem.
Z czasem zapewne zakupię nowsze body nikona.

1. Czy brać nowe SB-700, używane SB-600 wystarczy, a może Metz 50 - lub inne propozycje?
2. Na jak długo wystarcza lampa - chodzi mi o to czy ma jakąś ilość cykli po których przestaje działać i trzeba zakupić nową?

Z góry dziękuję za pomoc

GonzoG
19-11-2013, 12:20
Witam.

Przeczytałem sporo wątków i mam wątpliwości więc proszę o pomoc.
Mam także D3100+18-105 mm i zastanawiam się nad lampą na wyjazdy turystyczne - czasami trzeba doświetlić pomieszczenie itd.

Wiele pochwał widzę na temat SB-700 - potrzebuję lampy która będzie najsprawniej pracowała z nikonem.
Z czasem zapewne zakupię nowsze body nikona.

1. Czy brać nowe SB-700, używane SB-600 wystarczy, a może Metz 50 - lub inne propozycje?
2. Na jak długo wystarcza lampa - chodzi mi o to czy ma jakąś ilość cykli po których przestaje działać i trzeba zakupić nową?

Z góry dziękuję za pomoc
To jaka będzie najlepiej pracowała z nikonem - masz w każdym wątku z pytaniem o lampy.

1. Co brać - wybór użyszkodnika - zależy na czym mu bardziej zależy. Każda lampa ma inne parametry i inne funkcje.

2. działa tak długa, aż nie pęknie palnik. Po czym palnik się wymienia (50-100zł) i działa dalej. Jak odpowiednio użytkowana, to kilkanaście lat powinna wytrzymać. A wymiana palnika co jakieś 5 lub więcej lat przy użytkowaniu amatorskim

kmark
19-11-2013, 17:24
To jaka będzie najlepiej pracowała z nikonem - masz w każdym wątku z pytaniem o lampy.

1. Co brać - wybór użyszkodnika - zależy na czym mu bardziej zależy. Każda lampa ma inne parametry i inne funkcje.

2. działa tak długa, aż nie pęknie palnik. Po czym palnik się wymienia (50-100zł) i działa dalej. Jak odpowiednio użytkowana, to kilkanaście lat powinna wytrzymać. A wymiana palnika co jakieś 5 lub więcej lat przy użytkowaniu amatorskim

Czytałem te opisy - zastanawiam się czy dla "sezonowego" fotografa warto inwestować w droższą SB-700 czy SB-600 używane w zupełności wystarczy - dlatego pytałem jak długo taka lampa może pracować.
W użytkowaniu biorę pod uwagę zdjęcia np. w pomieszczeniach lub by doświetlić osobę np. wieczorem na ulicy.
Więc na co mam patrzeć jeśli chodzi o "parametry" i "funkcje" ?
Czy dla takiego amatora wystarczy używana SB-600 czy dozbierać do SB-700?

GonzoG
19-11-2013, 17:36
Czytałem te opisy - zastanawiam się czy dla "sezonowego" fotografa warto inwestować w droższą SB-700 czy SB-600 używane w zupełności wystarczy - dlatego pytałem jak długo taka lampa może pracować.
W użytkowaniu biorę pod uwagę zdjęcia np. w pomieszczeniach lub by doświetlić osobę np. wieczorem na ulicy.
Więc na co mam patrzeć jeśli chodzi o "parametry" i "funkcje" ?
Czy dla takiego amatora wystarczy używana SB-600 czy dozbierać do SB-700?

Czy wystarczy SB-600 - może tak, może nie... skąd mamy to wiedzieć. Z twojego opisu wynika, że wystarczy Ci Metz 24 AF-1, czy nawet lampa wbudowana.
Wiedz, że im droższa lampa tym więcej ma funkcji i tak naprawdę tylko za nie dopłacasz. Jak są Ci niepotrzebne i nie masz zamiaru z nich w ogóle korzystać, to płacenie 800zł za światełko do robienia zdjęć do rodzinnego albumu to wg. mnie przesada.

A na co patrzeć - na parametry i funkcje - jak już tak szukasz lamp tych "lepszych" i nazywasz siebie fotografem to takie podstawy powinieneś znać:
LP
czas ładowania
tryby pracy
funkcje dodatkowe
i wybrać tę która bardziej odpowiada.

A ile czasu Ci popracuje lampa używana - może to być dzień, a może to być i 10 lat.

kmark
19-11-2013, 17:46
Czy wystarczy SB-600 - może tak, może nie... skąd mamy to wiedzieć. Z twojego opisu wynika, że wystarczy Ci Metz 24 AF-1, czy nawet lampa wbudowana.
Wiedz, że im droższa lampa tym więcej ma funkcji i tak naprawdę tylko za nie dopłacasz. Jak są Ci niepotrzebne i nie masz zamiaru z nich w ogóle korzystać, to płacenie 800zł za światełko do robienia zdjęć do rodzinnego albumu to wg. mnie przesada.

A na co patrzeć - na parametry i funkcje - jak już tak szukasz lamp tych "lepszych" i nazywasz siebie fotografem to takie podstawy powinieneś znać:
LP
czas ładowania
tryby pracy
funkcje dodatkowe
i wybrać tę która bardziej odpowiada.

A ile czasu Ci popracuje lampa używana - może to być dzień, a może to być i 10 lat.

Lampa wbudowana niestety mi nie wystarcza :-(
A jak już zainwestować to może pomimo dużej liczby bajerów zakupić lampę dedykowaną?!
Chciałbym by miała możliwość odchylania do góry - i wszędzie piszą że warto zakupić z większą mocą.
Pewnie masz rację że kupowanie lampy za 800 zł do zdjęć do albumu rodzinnego to przesada - ale...
Ciągnie mnie do SB-700 ;-)

cezet
19-11-2013, 18:20
Proponował bym jednak coś mniejszego. D3100 to mały korpus i lampa mocno go obciąża i wtedy dopiero zaczyna mieć niewygodny chwyt.

Może jednak SB-400 ? Używana jakieś dwie stówki, a jest i mała i odchylana

GonzoG
19-11-2013, 18:24
Lampa wbudowana niestety mi nie wystarcza :-(
A jak już zainwestować to może pomimo dużej liczby bajerów zakupić lampę dedykowaną?!
Chciałbym by miała możliwość odchylania do góry - i wszędzie piszą że warto zakupić z większą mocą.

Jak kupić taką do Sony, czy Canona, to nie będzie pracować.

Pewnie masz rację że kupowanie lampy za 800 zł do zdjęć do albumu rodzinnego to przesada - ale...
Ciągnie mnie do SB-700 ;-)
A mnie ciągnęło i dalej ciągnie do Nikona D4... jak kupowałem D7000, to nawet by mi starczyło na niego, ale po co, gdy D7000 miał wszystko czego wtedy potrzebowałem.

Proponował bym jednak coś mniejszego. D3100 to mały korpus i lampa mocno go obciąża i wtedy dopiero zaczyna mieć niewygodny chwyt.

Może jednak SB-400 ? Używana jakieś dwie stówki, a jest i mała i odchylana
A robiłeś kiedyś zdjęcia body wielkości D3100 z normalną lampą błyskową, że tak twierdzisz ??
Ja jakoś przez 4 lata używałem D60 z Nissinem Di622 oraz Di866 (z resztą dalej go używam w takim zestawieniu) i jakoś nigdy mi lampa nie ciążyła.

kmark
19-11-2013, 18:44
GonzoG co sądzisz o takiej lampie?

http://allegro.pl/lampa-metz-44-af-1-nikon-od-digital24-promocja-i3689714558.html

Bo ja już kompletnie zgłupiałem ;-(
I teraz nie mam zupełnie pojęcia w jakim kierunku iść wybierając lampę??!!!
Jedna za droga, inna za słaba, jeszcze inna nie współpracuje z d3100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198515)

Ty używasz Nissin Di622 może taka by była odpowiednia?!

GonzoG
19-11-2013, 18:56
jeszcze inna nie współpracuje z d3100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198515)
A gdzie masz tam napisane, że nie współpracuje z D3100 ?? Bo nie znalazłem tam nawet jednego słowa na ten temat...

A co sądzę - dla mnie odpada, wolę lampy, które mają pełną kontrolę w manualu.

kmark
19-11-2013, 19:01
A gdzie masz tam napisane, że nie współpracuje z D3100 ?? Bo nie znalazłem tam nawet jednego słowa na ten temat...

A co sądzę - dla mnie odpada, wolę lampy, które mają pełną kontrolę w manualu.

Chodzi o to że trzeba zakupić dodatkowy kabelek bo przez stopkę nie wszystko działa.

Napisz mi np. 3 solidne propozycje tak jak dla mnie i damy już spokój :-)

Tylko niepotrzebnie zawalam to forum ;-(

Z góry Wielkie Dzięki za poradę :-)

GonzoG
19-11-2013, 19:27
Chodzi o to że trzeba zakupić dodatkowy kabelek bo przez stopkę nie wszystko działa.

To weź jeszcze raz przeczytaj co tam piszą. Poza tym chwila pomyślenia nad twoim rozumowaniem i już widać bzdurę jakich mało - skoro nie działa przez stopkę, to co da kabel, który i tak podłącza się na stopkę ??

Skoro pisałem, że nie znalazłem tam ani słowa o tym, że coś w tej lampie nie działa, to tam tego nie ma i nie szukaj dziury w całym.

Napisz mi np. 3 solidne propozycje tak jak dla mnie i damy już spokój :-)
Tylko niepotrzebnie zawalam to forum ;-(
Z góry Wielkie Dzięki za poradę :-)

3 solidne: Mezt 76 MZ-5, Nikon SB-910, YN-560 III - wszystko zależy od potrzeb i umiejętności.

A co polecić - zamiast marudzić określ dokładnie swoje potrzeby, to będzie można coś wybrać.

kmark
19-11-2013, 21:04
Już wszystko wiem!
Dziękuję za pomoc :-) i życzę wszystkiego dobrego.

GonzoG
19-11-2013, 21:19
Nie wiem do końca o czym piszą ale... jest tu o jakimś przewodzie.
Zresztą jak mam czytać takie teksty - to dajmy już temu spokój.
Dziękuję za pomoc :-) i życzę wszystkiego dobrego.

Wystarczy przeczytać o czym piszą - o wyzwalaniu zdalnym. A że nie działa z D3100 - bo D3100 to podstawowa puszka bez wielu funkcji.

A określenie potrzeb na podstawie - doświetlić osobę w pomieszczeniu czy wieczorem na ulicy - to podałem - wystarczy najtańsza lampa, byleby miała TTL.
Poza tym to pomieszczenie to może być pokoich 2x3m i 2.5m wysokości, a może też być hala 100x100m i 10m wysokości.
Wieczorem na ulicy - a jaka ma być odległość - 1m, 3m, czy 100m.
Chcesz używać zdalnie, czy nie.
Czy ma działać z krótkimi czasami czy nie
itd, itp...
To jest precyzyjne podanie potrzeb. A nie bąknięcie o pomieszczeniach i wieczorach.

Skoro nie potrafisz nawet określić potrzeb, to nie bardzo potrzeba Ci jakieś lepszej lampy. Polecić można tylko co tańsze, aby później nie było płaczu, że tyle kosztowała, a czegoś tam jeszcze nie ma... albo na odwrót - że lampa 5x tańsza ma wszystko czego potrzeba, a kupiona droga...

kmark
19-11-2013, 21:20
OK.
Więc zdjęcia będą robione:
- na ulicy ale zasięg do ok. 20 m
- w muzeach, ale mogą być też kościoły (tu metrażu nie określę ale też nie przekroczy 20 m)
Zdalnie - nie mam pojęcia o co chodzi - ale póki co raczej nie.

GonzoG
19-11-2013, 21:33
OK.
Więc zdjęcia będą robione:
- na ulicy ale zasięg do ok. 20 m
- w muzeach, ale mogą być też kościoły (tu metrażu nie określę ale też nie przekroczy 20 m)
Zdalnie - nie mam pojęcia o co chodzi - ale póki co raczej nie.

Czyli starczy i Metz 24 AF-1 (180zł), czy 36 AF-5 (320zł), czy YN-468II (360zł).
Ale o odbijaniu światła w kościołach czy muzeach przy tych lampach raczej zapomnij. To tego będą potrzebne te z górnej granicy mocy...

kmark
19-11-2013, 21:39
Czyli starczy i Metz 24 AF-1 (180zł), czy 36 AF-5 (320zł), czy YN-468II (360zł).
Ale o odbijaniu światła w kościołach czy muzeach przy tych lampach raczej zapomnij. To tego będą potrzebne te z górnej granicy mocy...

I bardzo dziękuję - teraz wiem z czego wybrać :-)

link2jack
23-11-2013, 15:35
Serwus, by nie zakladac nowego wątku - poszukuje lampy do kwoty okolo 500zł.
Głównie do fotografowania w domu / imprezy domowe + malutnie dziecko.

Niestety budżet to główne kryterium. Używki wchodzą w gre. Myśałem o sb600 bądz SUNPAK PZ42X, Sigma EF-610

nikon 5200+18-55

GonzoG
23-11-2013, 16:00
Z lamp to:
- używane:
Nikon SB-600
Metz 48, Metz 50
YN-565EX

nowe <= 500zł:
Metz 44
YN-468 II
Triopo TR-980

ostatecznie Nissin Di622 mk II, Di600 (nowsza wersja Di622).
O sunpakach i sigmach zapomnij.

link2jack
23-11-2013, 21:31
Najchetniej kupilbym sb600. Obawiam się troche ze po paru zdjeciach zarnik bedzie do wymiany. Droga inwestycja?

cezet
23-11-2013, 21:36
100-150zł

Jak kupowałem swoje używane sb-600, to nawet nie wiedziałem, że w lampce można coś spalić...nie widziałem także nic złego w lekko stopionym plastiku :-D

To było jakieś sześć lat temu :-D
Lampa przeżyła trzy korpusy i dalej strzela :-D