PDA

Zobacz pełną wersję : reklamacja...

Pienia
06-09-2013, 21:31
Mam takie pytanie...czy posiadając tylko potwierdzenie zapłaty kartą (rachunek niestety zaginał) uda się skorzystać z gwarancji?oryginalne pudełko i resztę papierów mam...

zako
06-09-2013, 21:47
http://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2736

12jelonkow
06-09-2013, 22:35
Będzie ciężko ale możesz pójść do sklepu i ładnie poprosić sprzedawce by skserował paragon z rolki z kasy fiskalnej.

MC_
06-09-2013, 22:56
Z gwarancji mogą robić problemy, ale jeśli chodzi o niezgodność z umową, to potwierdzenie płatności jak najbardziej się kwalifikuje.

qualin
08-09-2013, 18:09
Nie trzeba mieć paragonu, wystarczy znać datę i przybliżona godzinę zakupu np. potwierdzenie przelewu czy płatności karta powinny wystarczyć.

nied0bry
08-09-2013, 18:25
Jeśli chcesz się powołać na Ustawę, czyli skorzystać z reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową, to paragon nie jest wymagany, ale jeśli chcesz korzystać z gwarancji, to wszystko zależy od informacji, które gwarant zawarł w karcie gwarancyjnej. Wg mnie, idź do sklepu z kwitem z terminala płatniczego + zrób sobie wydruk z konta potwierdzający transakcję i atakuj z ustawy. Masz wtedy większe pole do manewru. Pamiętaj, że jeśli nie brałeś fv (nie jesteś przedsiębiorcą), to wada musiała wystąpić nie dawniej niż 2 miesiące ;) a sklep ma 14dni kalendarzowych na odpowiedź na piśmie.

Pozdr,
Kris

TOP67
08-09-2013, 18:42
Jeśli w gwarancji jest napisane, że należy dołączyć dowód zakupu, to jest nim również wydruk z terminala. Zwłaszcza jeśli gwarancja jest wypełniona. Tak naprawdę dowód zakupu jest potrzebny tylko w przypadku zwrotu gotówki, nie powinien mieć wpływu na naprawę.
Piszesz, że rachunek zaginął. Masz na myśli paragon, rachunek/fakturę na osobę fizyczną czy fakturę na firmę? Z fakturą jest najprościej, bo zawsze możesz poprosić o zrobienie duplikatu. Faktura na firmę powinna być zaksięgowana, więc nie ma prawa zaginąć i tym bardziej konieczny jest duplikat.
W przypadku paragonu trudniej jest o duplikat. Duże sklepy mają je głęboko pochowane. Chyba, że nowe elektroniczne kasy mają wszystko w pamięci, a kasjer wie jak to odszukać.

Wojteksw
08-09-2013, 19:54
Ponieważ paragony drukowane są na papierze termicznym, bardzo szybko tracą czytelność, wydruk z konta jest bardzo dobrym potwierdzeniem zapłaty.

barracuda
08-09-2013, 22:35
Wystarczy potwierdzenie zapłaty kartą. Miałem kiedyś podobny przypadek, reklamowałem jakąś rzecz, nie miałem paragonu, ale znalazłem potwierdzenie zapłaty kartą i było to wystarczające.

pil74
09-09-2013, 11:28
Wystarczy potwierdzenie zapłaty kartą. Miałem kiedyś podobny przypadek, reklamowałem jakąś rzecz, nie miałem paragonu, ale znalazłem potwierdzenie zapłaty kartą i było to wystarczające.

Dokładnie tak.
Sam przerabiałem identyczny scenariusz i problemu nie było

Pienia
09-09-2013, 20:44
no i się udało...po małych bojach z kasjerka i kierownikiem sklepu, potwierdzenie z konta wystarczyło...