Mam takie pytanie...czy posiadając tylko potwierdzenie zapłaty kartą (rachunek niestety zaginał) uda się skorzystać z gwarancji?oryginalne pudełko i resztę papierów mam...
Szukaj
Mam takie pytanie...czy posiadając tylko potwierdzenie zapłaty kartą (rachunek niestety zaginał) uda się skorzystać z gwarancji?oryginalne pudełko i resztę papierów mam...
D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...
Będzie ciężko ale możesz pójść do sklepu i ładnie poprosić sprzedawce by skserował paragon z rolki z kasy fiskalnej.
Z gwarancji mogą robić problemy, ale jeśli chodzi o niezgodność z umową, to potwierdzenie płatności jak najbardziej się kwalifikuje.
Nie trzeba mieć paragonu, wystarczy znać datę i przybliżona godzinę zakupu np. potwierdzenie przelewu czy płatności karta powinny wystarczyć.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
Jeśli chcesz się powołać na Ustawę, czyli skorzystać z reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową, to paragon nie jest wymagany, ale jeśli chcesz korzystać z gwarancji, to wszystko zależy od informacji, które gwarant zawarł w karcie gwarancyjnej. Wg mnie, idź do sklepu z kwitem z terminala płatniczego + zrób sobie wydruk z konta potwierdzający transakcję i atakuj z ustawy. Masz wtedy większe pole do manewru. Pamiętaj, że jeśli nie brałeś fv (nie jesteś przedsiębiorcą), to wada musiała wystąpić nie dawniej niż 2 miesiącea sklep ma 14dni kalendarzowych na odpowiedź na piśmie.
Pozdr,
Kris
Jeśli w gwarancji jest napisane, że należy dołączyć dowód zakupu, to jest nim również wydruk z terminala. Zwłaszcza jeśli gwarancja jest wypełniona. Tak naprawdę dowód zakupu jest potrzebny tylko w przypadku zwrotu gotówki, nie powinien mieć wpływu na naprawę.
Piszesz, że rachunek zaginął. Masz na myśli paragon, rachunek/fakturę na osobę fizyczną czy fakturę na firmę? Z fakturą jest najprościej, bo zawsze możesz poprosić o zrobienie duplikatu. Faktura na firmę powinna być zaksięgowana, więc nie ma prawa zaginąć i tym bardziej konieczny jest duplikat.
W przypadku paragonu trudniej jest o duplikat. Duże sklepy mają je głęboko pochowane. Chyba, że nowe elektroniczne kasy mają wszystko w pamięci, a kasjer wie jak to odszukać.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Ponieważ paragony drukowane są na papierze termicznym, bardzo szybko tracą czytelność, wydruk z konta jest bardzo dobrym potwierdzeniem zapłaty.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Wystarczy potwierdzenie zapłaty kartą. Miałem kiedyś podobny przypadek, reklamowałem jakąś rzecz, nie miałem paragonu, ale znalazłem potwierdzenie zapłaty kartą i było to wystarczające.
pozdrawiam
Tomek
Skontaktuj się z nami