Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: reklamacja...

Domyślnie reklamacja...

Mam takie pytanie...czy posiadając tylko potwierdzenie zapłaty kartą (rachunek niestety zaginał) uda się skorzystać z gwarancji?oryginalne pudełko i resztę papierów mam...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

Będzie ciężko ale możesz pójść do sklepu i ładnie poprosić sprzedawce by skserował paragon z rolki z kasy fiskalnej.

Domyślnie

Z gwarancji mogą robić problemy, ale jeśli chodzi o niezgodność z umową, to potwierdzenie płatności jak najbardziej się kwalifikuje.

Domyślnie

Nie trzeba mieć paragonu, wystarczy znać datę i przybliżona godzinę zakupu np. potwierdzenie przelewu czy płatności karta powinny wystarczyć.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Jeśli chcesz się powołać na Ustawę, czyli skorzystać z reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową, to paragon nie jest wymagany, ale jeśli chcesz korzystać z gwarancji, to wszystko zależy od informacji, które gwarant zawarł w karcie gwarancyjnej. Wg mnie, idź do sklepu z kwitem z terminala płatniczego + zrób sobie wydruk z konta potwierdzający transakcję i atakuj z ustawy. Masz wtedy większe pole do manewru. Pamiętaj, że jeśli nie brałeś fv (nie jesteś przedsiębiorcą), to wada musiała wystąpić nie dawniej niż 2 miesiące a sklep ma 14dni kalendarzowych na odpowiedź na piśmie.

Pozdr,
    Kris

Domyślnie

Jeśli w gwarancji jest napisane, że należy dołączyć dowód zakupu, to jest nim również wydruk z terminala. Zwłaszcza jeśli gwarancja jest wypełniona. Tak naprawdę dowód zakupu jest potrzebny tylko w przypadku zwrotu gotówki, nie powinien mieć wpływu na naprawę.
    Piszesz, że rachunek zaginął. Masz na myśli paragon, rachunek/fakturę na osobę fizyczną czy fakturę na firmę? Z fakturą jest najprościej, bo zawsze możesz poprosić o zrobienie duplikatu. Faktura na firmę powinna być zaksięgowana, więc nie ma prawa zaginąć i tym bardziej konieczny jest duplikat.
    W przypadku paragonu trudniej jest o duplikat. Duże sklepy mają je głęboko pochowane. Chyba, że nowe elektroniczne kasy mają wszystko w pamięci, a kasjer wie jak to odszukać.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Ponieważ paragony drukowane są na papierze termicznym, bardzo szybko tracą czytelność, wydruk z konta jest bardzo dobrym potwierdzeniem zapłaty.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Wystarczy potwierdzenie zapłaty kartą. Miałem kiedyś podobny przypadek, reklamowałem jakąś rzecz, nie miałem paragonu, ale znalazłem potwierdzenie zapłaty kartą i było to wystarczające.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Wystarczy potwierdzenie zapłaty kartą. Miałem kiedyś podobny przypadek, reklamowałem jakąś rzecz, nie miałem paragonu, ale znalazłem potwierdzenie zapłaty kartą i było to wystarczające.
    Dokładnie tak.
    Sam przerabiałem identyczny scenariusz i problemu nie było
    nic...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów