Zobacz pełną wersję : Facebook po raz kolejny...
http://asmp.org/fb-tos#.UinPnMb0Ekd
Wczoraj wprowadzone zostały nowe zmiany odnośnie własności zdjęć udostępnionych na facebooku. Więcej w artykule.
TL;DR : Cokolwiek wrzucimy na facebooka może być przez nich użyte w celach reklamowych, za darmo
To problem tych co umieszczają "cokolwiek" na FB.
Przecież już o tym dawno było.
Te zmiany zostały zapowiedziane kilka miesięcy temu.
Przecież już o tym dawno było.
Te zmiany zostały zapowiedziane kilka miesięcy temu.
Podobno miało być, ale tak naprawdę nikt nie wiedział co gdzie i jak. Od wczoraj jest oficjalnie - i dobrze być tego świadomym.
Ja jestem natomiast ciekaw - co się stanie jeśli ludzie usuną swoje zdjęcia. Jak wiemy w sieci nic nie ginie i facebook nadal będzie je 'posiadał', kwestia tylko czy mógłby je nadal używać?
To problem tych co umieszczają "cokolwiek" na FB.
Ogromna rzesza profesjonalistów ma tam swoje profile - przecież to prawie że darmowa reklama.
Ja jestem natomiast ciekaw - co się stanie jeśli ludzie usuną swoje zdjęcia. Jak wiemy w sieci nic nie ginie i facebook nadal będzie je 'posiadał', kwestia tylko czy mógłby je nadal używać?
Nadal może przechowywać, ale już nie może udostępniać podmiotom trzecim. Wszystko jest w regulaminie.
Nie dajmy się zwariować, w 2012 roku użytkownicy FB umieszczali na portalu średnio 300.000.000 (tak jest, trzysta milionów) zdjęć DZIENNIE. Czy widzieliście gdziekolwiek, kiedykolwiek, żeby FB wykorzystał do czegokolwiek zdjęcie z czyjegoś profilu?
Jak usuniesz zdjęcie, to jest ono usuwane tylko z twojego profilu. Jeśli ktoś jest udostępnił na swoim, to tam ono zostaje.
Co do tego regulaminu - to zmiany tak naprawdę są nie wielkie.
Do tej pory, to te dane o których mowa, były dostępne dla zalikowanych, ale musieli sami je wygrzebywać. Teraz będą mogli po prostu zwrócić się do FB. A dostaną je tylko jeśli potwierdzą, że są im potrzebne.
Założę się, że zdecydowana większość osób korzysta z aplikacji na FB - wystarczy przeczytać co te aplikacje robią - jak jest napisane, że ma dostęp do danych, to ma do wszystkich danych i postów. Niezależnie od ustawionej prywatności.
Tak więc do tej pory wcale nie było lepiej.