Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Cloghleagh River...
i Wicklow National Park
Pierwszy raz w tym miejscu i na pewno nie ostatni ;)
Bardzo ciekawe formy skalne występują na tym odcinku rzeki, brak opadów spowodował że rzeka zamieniła się w strumyk!
Co nic nie ujmuje temu miejscu :)
Zapraszam:
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/aaa0820-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/aaa0820.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/aaa0827-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/aaa0827.jpg)
bardzo fajne obie sztuki, z czego jedynka jest korzystniejsza, moze dlatego że wieksza:) powiadają, żę w takich miejscach odpoczywa dusza człowieka:)
1 bardzo przyjemna, az chce sie dotknac wody.
W 2 przeszkadza mi cukierkowy drugi plan bo jakos nie wspolgra mi z pierwszym ;)
W 2 przeszkadza mi cukierkowy drugi plan bo jakos nie wspolgra mi z pierwszym ;)
jeśli drugi plan nie współgra z pierwszym bo jest jego przeciwnością, to na zasadzie kontrastu jest to właściwy zabieg autora:):)
Bardzo mi się podoba jedynka. Gdyby nie zbyt prześwietlony, jak dla mnie fragment nieba, byłaby bajka całkowita.
Możesz napisać, czy używałeś filtra ND i o jakiej wartości, czy jedynie mocno przymykałeś przysłonę ?
Dwójeczki nie biorę, ponieważ ostrość moim zdaniem trochę zbytnio podbita, ale może to przez mój monitor... ;p
jeśli drugi plan nie współgra z pierwszym bo jest jego przeciwnością, to na zasadzie kontrastu jest to właściwy zabieg autora:):)
nie pokusiłbym się o ocenienie intencji autora ;)
a co do zdjęć to oba fajne ale z mocnym wskazaniem na drugie. Znacznie przyjemniejsze kompozycyjnie w mojej ocenie.
Jedyne czego bym sobie życzył to światłą jak na jedynce miedzy drzewami widocznego na pierwszym zdjęciu.
być może to właśnie "cukierkowość" o której wspomina shaolin
Dziękuje Panowie za komentarze ;)
W 2 przeszkadza mi cukierkowy drugi plan bo jakos nie wspolgra mi z pierwszym
Pierwszy plan na drugim zdjęciu jest w cieniu i nie będzie podobny do drugiego oświetlonego (zachodzącym słońcem)
Różnica wynika z padania światła:
- na pierwszym zdjęciu fotografowane pod światło i w tę stronę było dość jeszcze mocne, jak widać tutaj więcej jest obszaru w cieniu.
- na drugim światło padało zza pleców (ta kaskada mała po lewej to pierwsze zdjęcie ;) ) i padające światło pokazywało ciepłe miękkie przebłyski.
Oba zdjęcia są tak samo kontrastowe, różnica wynika gdy patrzymy pod lub ze światłem
Gdyby nie zbyt prześwietlony, jak dla mnie fragment nieba, byłaby bajka całkowita.
Przy takich kadrach, nie zawsze niebieskość nieba będzie dobrze wyglądać.
Robiłem próby załatania przebłysków, ale zdjęcie mało naturalnie wyglądało i te przebłyski są takie małe że nie warto sobie głowy zawracać ;)
Możesz napisać, czy używałeś filtra ND i o jakiej wartości, czy jedynie mocno przymykałeś przysłonę ?
Miałem ND 0.6 i polara, miejsce bylo na tyle ciemne że naświetlałem od 3-8 sek.
Dwójeczki nie biorę, ponieważ ostrość moim zdaniem trochę zbytnio podbita, ale może to przez mój monitor... ;p
Zawsze stosuję te same parametry, więc nie wiem skąd ta różnica u Ciebie?
Jedyne czego bym sobie życzył to światłą jak na jedynce miedzy drzewami widocznego na pierwszym zdjęciu.
Tak jak pisałem wcześniej, dwa rózne zdjęcia i dwa rózne padania światła.
Cieszy że każdy coś dla siebie znajduje ;)
Wróce tam jesienią, kiedy rzeka przybierze na mocy i rozmiarach oraz liście będą spadać z drzew.
Będzie z czym walczyć :)
Mam nadzieje że wyjaśniłem co nie co ;)
Dziękuje i pozdrawiam
Andrzej1974
07-09-2013, 13:24
Szkoda, że 2. nie zamieściłeś większej. 1. bardzo mi się podoba...
Miałem ND 0.6 i polara, miejsce bylo na tyle ciemne że naświetlałem od 3-8 sek.
Dzięki wielkie za szczegóły, również co do czasu naświetlania ;)
Zawsze stosuję te same parametry, więc nie wiem skąd ta różnica u Ciebie?
Być może tak jak pisałem wynika to z kiepskiej jakości mojego monitora, a może z racji osobistej percepcji, bo na jedynce pierwszy plan wyszedł ciemniejszy, przez co szczegóły mchu na kamieniach nie są tak kontrastowe jak na dwójce z lewej strony
Co by nie pisać, kadrowo jak dla mnie jest super
katatjuta
07-09-2013, 13:56
To może ja się wypowiem jako amator :) Jedynka naprawdę zachwyca i jest jak najbardziej poprawna ale dwójeczka to taki DRI i widać taki nienaturalizm. Ale to moje zdanie którym nie powinieneś się w żaden sposób kierować.
Ale to moje zdanie którym nie powinieneś się w żaden sposób kierować.
Nie doceniasz się, bez względu na jakim poziomie jesteś ;)
Każda opinia się liczy, moim zadaniem jest to przeanalizować!
Pozdrawiam
jarekf34
07-09-2013, 19:30
Jak dla mnie jedyneczka jest zarąbista, zresztą bardziej wolę poziomy ;), fajny kadr no i ten listek na kamolu :) Całość na duży plus.