PDA

Zobacz pełną wersję : Axalp 2013

Mont
05-09-2013, 07:15
Witajcie!
Wybiera się ktoś z Forumowiczów na pokazy Axalp 2013?
Może się zorganizujemy w grupę ?
Możecie polecić jakieś miejscówki ?

barracuda
05-09-2013, 08:19
Jaki jest mniej więcej koszt takiego wyjazdu?

Dyziek
05-09-2013, 09:19
Witajcie!
Wybiera się ktoś z Forumowiczów na pokazy Axalp 2013?
Może się zorganizujemy w grupę ?
Możecie polecić jakieś miejscówki ?

Oj będzie spora ekipa z SPFL (hesja , wilku, i z 20 albo i więcej osób) :D

Panowie problem taki że tam domek się rezerwuje co najmniej pół roku wcześniej....teraz można zapomnieć o noclegach w samym Axalp jak i okolicy.
Koszt zależny od tego gdzie mieszkasz, jaki skład w samochodzie(ew samolot), jedzenie z sobą itp - mniej więcej z 2000zł za tydzień.

R
05-09-2013, 09:40
no a jest sens jechac tam na tydzien? ile trwaja same pokazy? z centralnej PL jest ok 1500 km samochodem, wiec koszt paliwa latwo policzyc... ale reszta to juz pytanie do tych co byli/wiedza, chetnie dowiem sie jak to ogarnac logistycznie. podobno w przyszlym roku przerwa w axalp. wiec albo teraz albo za 2 lata. ewentualnie jakis namiar na znosne niedrogie noclegi (niedrogie w sensie nie w jakims hiltonie za 375E doba)

Dyziek
05-09-2013, 10:36
R sens jest :)bo pokazy dwa dni, plus 2 dni treningów, wizyta na lotnisku, góry, Szwajcarski nawyk wynajmowania domków od soboty do soboty i inne:) Do poczytania -> http://www.hesja.pl/XPL/content/czytaj/axalp2009.html/fulltext plus inne relacje z Axalp na stronie Hesji.

Przykładowy domek:http://www.booking.com/hotel/ch/chalet-burehusli.pl.html?sid=c4d9ca9b506bf1a46053c89c0767 22af;dcid=1;checkin=2013-09-14;checkout=2013-09-21;group_adults=2;group_children=0;group_adults=2; group_children=0;group_rooms=46000001_82000820_5_0 _4_0_0;srfid=26ae3d045c97df50ab0750a098fe3a48911f1 15aX1

Oczywiście w terminach Axalp ceny idą deczko w górę, dlatego rezerwację robiliśmy w styczniu:)

Logistycznie opcja wg mnie najlepsza:4-5 osób, domek na tydzień, własne jedzenie, duży samochód:) do tego znośna kondycja fizyczna bo deko latania na nogach jest:)

ps.trzeba się liczyć z tym że będzie pogoda do d...i pokazów zero...RYZYKO POKAZOWE;)
Ale dla takich widoków warto:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1016288_140889142779199_169312664_n.jpg)

R
05-09-2013, 10:58
ok, dzieki za info... duzo biegania jest zanim dojdzie sie na miejsce? bardzo mnie to nie przeraza, ale trzeba sie dobrze przygotowac...

Dyziek
05-09-2013, 11:52
ok, dzieki za info... duzo biegania jest zanim dojdzie sie na miejsce? bardzo mnie to nie przeraza, ale trzeba sie dobrze przygotowac...

Miejsc jest kilka, podstawowe to KP i tam droga dla przeciętnego Kowalskiego około 1,5h-2h, jest opcja kolejki na górę i potem lekki spacerek w inne miejsce. Polecam przeczytać tekst Hesji tam sporo jest wyjaśnione.

R
05-09-2013, 11:57
przeczytalem. ;) ale wlasnie chodzilo mi o te wycieczke w gore. czyli to taka przebiezka a nie jakies mega powazne wspinanie?

mam jeszcze pytanie praktyczne dot. szkla. Slawek pisze, ze 500 f4 jest za dlugie. relacja jest z 2009 r., pewnie jeszcze lecial na d300 wtedy? no wlasnie... co jest optymalne?

Dyziek
05-09-2013, 12:17
Ja latałem z 500 na FX i jest git, czasem przydaje się coś szerokiego. Do tego jeśli focisz krajobrazy to inne szkiełka i plecak robi się ciężkawy- jeśli chodzi o wchodzenie na KP każdy wejdzie...jedni w 2h...np. rok temu udało się wdrapać poniżej 50 minut. Wiec wszystko zależy od tego jak z kondycją. Wchodzenie męczy ale dużo bardziej daje się we znaki schodzenie z ciężkim plecakiem...kolanka łapią 3D;) dla tego kijki i uważnie w dół:)

Perloz
05-09-2013, 15:54
Zdecydowanie trzeba się w tym roku załapać, gdyż następne Axalp za dwa lata dopiero (to tak dla tych co się jeszcze wahają) :-)

DonMaliniacco
05-09-2013, 23:43
kurde, wybralbym sie tam... szkoda, ze mnie nie namowiles Dyziula w zeszlym roku... chociaz z drugiej strony, po co pojechalbym, skoro nie mam dlugiego :) watroba tez juz nie ta... ;)

Mont
06-09-2013, 07:06
Oj będzie spora ekipa z SPFL (hesja , wilku, i z 20 albo i więcej osób) :.

Co to SPFL ? W grupie "lotniczej" nie znalazłem żadnego info n/t tegorocznego wyjazdu.
Najbardziej obawiam sie logistyki gdyz to moj pierwszy wyjaD na tą imprezę.
Gdzie znajdę tekst Hesji n/t Axalp ?

Domku nie biorę po uwagę, w okolicy jest pole namiotowe ?
Niestety zimno jest i bez puchu się nie obejdzie.

Najchętniej podczepiłbym się do kolegów na miejscu.
Co roku impreza jest w środku tygodnia ? 9-10.10.13 jeśli się nie mylę.

stock
06-09-2013, 07:16
stowarzyszenie polskich fotografów lotniczych. Maja własną stronę, chyba forum - tam szukaj. Tu raczej niewiele info będzie

Malin - współczujemy ze nie masz długiego, ale z krótkim grubym też może powalczysz :)

Mont
06-09-2013, 07:30
Znalazłem i SPFL i poradnik Hesji :)
Pytanie dotyczące pola namiotowego i miejscówek nadal aktualne.

Mont
06-09-2013, 10:08
widzę, że wjazd to 40eu / dzień, jest jakaś tańsza opcja ?
Jest szansa na akredytację dla zwykłego dziennikarza nie związane z branżą lotniczą ?

Dyziek
06-09-2013, 13:45
widzę, że wjazd to 40eu / dzień, jest jakaś tańsza opcja ?
Jest szansa na akredytację dla zwykłego dziennikarza nie związane z branżą lotniczą ?

Ale jaka akredytacja?:) jak idziesz z buta nic nie płacisz:) do 5 rano droga na Axalp jest otwarta dla pojazdów, potem już tylko autobusy, 40 eu było za autobus z bazy na górę-kolejkę-autobus w dół. Impreza tak jak mówiłeś jest w środku tygodnia, poza tym nie nazwałbym tego imprezą tylko ćwiczenia wojskowe z lekkim pokazem;)

Wg mnie namiot to słaby pomysł, tam deszcz, śnieg itp przygody w tym okresie to normalka. W tym nie pomogę/pomożemy bo zawsze była opcja domkowa.

Wczytaj się w relacje Hesji i ew to-> http://airshow-reviews.com/axalp.html

Mont
06-09-2013, 14:14
Wczytaj się w relacje Hesji i ew to-> http://airshow-reviews.com/axalp.html

bardzo interesująca :shock:

sebah
06-09-2013, 18:39
Co to SPFL ?

klub AA

kux
06-09-2013, 22:58
sebah - świetne portfolio - jestem pod wrażeniem i gratuluję
co to za szkiełko?

DonMaliniacco
07-09-2013, 00:19
Malin - współczujemy ze nie masz długiego, ale z krótkim grubym też może powalczysz :)

Tak tez mowila moja byla zona przed slubem, ale niestety... Chociaz z perspektywy czasu ciesze sie, ze wtedy najdluzy jaki mialem to byl 2,4cm :-D - To zla kobieta byla :-)

sebah
07-09-2013, 12:59
sebah - świetne portfolio - jestem pod wrażeniem i gratuluję
co to za szkiełko?

dziekuje bardzo :) milo mi :)
C 400 5.6 L i 300 2.8 L IS + tc2.0III

wolnyslimak
10-09-2013, 21:06
Ja robię wszystko by tam trafić w tym roku. Niestety raczej tylko będę mógł się wstrzelić w drugi dzień. Czy jest szansa, że w środę po pokazach lub w trakcie ich będę mógł wejść na teren lotniska w Meiringen, czy to w ten dzień niemożliwe? Ja jednak ze względu na mało czasu chcę dojechać na P+R w Brienz i w czwartek z rańca chcę ruszyć za te ich 40FR. Tylko tu powstaje pytanie numer dwa. Czy jak kupię bilet w środę po południu a w czwartek rano okaże się, że treningi będą odwołane to oddadzą mi kasę? Bardzo proszę wiedzących lepiej o pomoc.

Dyziek
11-09-2013, 08:59
Lotnisko jest czynne cały czas, znów zachęcam do przeczytania relacji Hesji lub Muflona. Bilet kupujesz w dniu pokazu przed wejściem do autobusu, gwarancji ze pokazy będą nigdy nie masz...może być sytuacja że zapłacisz - wjedziesz na górę i pokaz zostanie odwołany(płacisz za transport góra-dół nie pokazy).

wolnyslimak
11-09-2013, 09:43
Lotnisko jest czynne cały czas, znów zachęcam do przeczytania relacji Hesji lub Muflona. Bilet kupujesz w dniu pokazu przed wejściem do autobusu, gwarancji ze pokazy będą nigdy nie masz...może być sytuacja że zapłacisz - wjedziesz na górę i pokaz zostanie odwołany(płacisz za transport góra-dół nie pokazy).

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Z relacji Hesji wyczytałem, że w zasadzie na lotnisko w Meiringen mogę wejść bez żadnych papierów, pozwoleń przez cały tydzień, w którym trwają pokazy. Mam rację? Czy na miejsce parkingowe w Brienz mogę przyjechać w środę wieczorem po to by ruszyć autobusem do Axalp w czwartek z rańca? Czy muszę zjawić się tam w czwartek tuż przed wyjazdem w górę? Hesja pisze, że w zasadzie nawet jak pada deszcz czy sypie śnieg to pokazy mogą trwać dalej?

wilk325
11-09-2013, 10:02
klub AA

a co ten skrót oznacza?

Dyziek
11-09-2013, 10:40
a co ten skrót oznacza?

Air-Action tak jak na www SPFL:)

wolnyslimak - masz rację:)Tak ale start masz z lotniska w MIringen autobusów- więc autkiem musisz tam podjechac i je zostawić w bazie na specjalnych parkingach. Odpowiedz na 2 pytanie - tak latają w trudnych warunkach ale jeśli przyjdzie duża mgła to robi się koniec zabawy.

wolnyslimak
11-09-2013, 14:15
Air-Action tak jak na www SPFL:)

wolnyslimak - masz rację:)Tak ale start masz z lotniska w MIringen autobusów- więc autkiem musisz tam podjechac i je zostawić w bazie na specjalnych parkingach. Odpowiedz na 2 pytanie - tak latają w trudnych warunkach ale jeśli przyjdzie duża mgła to robi się koniec zabawy.

Dziękuję Ci bardzo i jeszcze proszę o lekką podpowiedź. Czy na górze lub niedaleko jest szansa na jakis bufet? Jest szansa kupienia kanapki i piwa? Przepraszam jeśli jestem upierdliwy ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości aby popełnić jak najmniej błędów i móc cieszyć się zdjęciami.

Dyziek
11-09-2013, 17:03
Kupisz piwko, wodę i kiełbaski(masakryczne). Dlatego zalecam zabranie prowiantu ze sobą, szczególnie że jedziesz autobusem do Axalp, potem kolejką krzesełkową do góry, no i jakiś 45 min spacer(średnio-trudny teren).

wilk325
11-09-2013, 17:31
Kupisz piwko
warto, choć tanio nie będzie

Kupisz wodę
na co komu woda za którą trzeba płacić ;)

Kupisz kiełbaski(masakryczne)
które nie dość, że nie wiadomo jak smakują, nie wiadomo z czego są; wiadomo za to że kosztują jak obied w dobrej restauracji w Polsce

Dlatego zalecam zabranie prowiantu ze sobą, szczególnie że jedziesz autobusem do Axalp, potem kolejką krzesełkową do góry, no i jakiś 45 min spacer(średnio-trudny teren).
słuchaj dyźka, dobrze radzi.

wolnyslimak
11-09-2013, 20:01
I o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję. Prowiant w takim razie wezmę na bank tylko juz na piwo miejsca w plecaku braknie. Możecie rzucić ceną za napój bogów? Mam nadzieję, że nie więcej niż 6-8FR za kufelek? To i tak cena z kosmosu ale kij...raz się żyję. Czy jednak jeszcze sie pomyliłem?

wilk325
11-09-2013, 20:09
Możecie rzucić ceną za napój bogów? Mam nadzieję, że nie więcej niż 6-8FR za kufelek? To i tak cena z kosmosu ale kij...raz się żyję. Czy jednak jeszcze sie pomyliłem?

pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce :)

wolnyslimak
12-09-2013, 09:58
pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce :)

No cóż nie rozpieszczają ci Helweci za bardzo.

Kelvin
27-09-2013, 22:07
Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę :-)
Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.

Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
Będę wdzięczny za jakieś info

Pozdrawiam
Paweł

wilk325
29-09-2013, 19:04
Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę :-)
Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.

Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
Będę wdzięczny za jakieś info

Pozdrawiam
Paweł

w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.

Kelvin
29-09-2013, 19:52
w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.

Dzięki za info.
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to:

- w czasie pokazów (9-10 październik) droga do Axalp jest zamknięta i nie ma szansy aby tam wjechać samochodem bez względu na porę wjazdu. Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.

Dopytam więc jeszcze o:

- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ? :-)
- ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
- ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?

Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?

wilk325
30-09-2013, 09:00
Dzięki za info.
Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.

Dopytam więc jeszcze o:

- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ? :-)
- ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
- ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?

Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?

W poniedziałek droga jest jeszcze otwarta; z tego co pamiętam to zamykają w środę ( głowy nie dam ).
1. droga z Axalp do parkingu jest drogą prywatną i na ten odcinek jest potrzebna winieta, którą się kupuje w sklepie, którego właścicielem jest Brodha :), jedyny sklep w Axalp.
Rano przed 5.00 jest komitet właścicieli tej drogi i sprawdzają winiety; jej brak uniemożliwia pojechanie na parking
2. Nie podchodziłem, ale dla mniej wprawnego myślę że te 4-5h jest potrzebne i do tego baardzo męczące. W tym wypadku wolałbym kolejkę z Axalp.
3.To zależy od kondycji wchodzącego, przeciętnie 1.5-2h; ale byli i tacy co wchodzili 0,5h. Bezpiecznie jest z parkingu wyjść o 5 rano; na 7 się spokojnie dojdzie.

Kelvin
30-09-2013, 11:23
Dziękuję bardzo za info ! Jadę i mam nadzieję że mi się uda to wszystko ogarnąć. Dopytuję się bo to pierwszy raz, na dodatek jadę sam :-)

Dyziek
02-10-2013, 10:12
Moja rada dla wszystkich wybierających się do Axalp - wykupcie dodatkowe ubezpieczenie!

wolnyslimak
12-10-2013, 10:29
Nie ma jak pojechać pierwszy raz w życiu na Axalp i dowiedzieć się na miejscu, że wszystko jest odwołane! Najpierw telefon z przełęczy Simplon do Wilka (dziękuję Ci bardzo za pomoc) a później wizyta na wspaniałym lotnisku w Meiringen. To było wszystko jak bym dostał pięścią w nos. Chyba nawet wolałbym oberwać niż usłyszeć, że wymarzone i starannie zaplanowane wakacje skończą się klapą i powrotem do domu ze spuszczona głową. Cholerne chmury naszły we wtorkową noc i wszystko popsuły. Ktoś kto był tam od poniedziałku pewnie jest zadowolony chociaż z ćwiczeń jakie dane mu było oglądać. Ja mam dosłownie kilka zdjęć z samego lotniska. No nic. Mam nadzieję, że uda mi się pojechac tam w 2015. Wtedy szykuję się na cały tydzień Axalpowy.

Kelvin
12-10-2013, 11:21
Tak, taki zawód może boleć... ja na szczęście przyjechałem na miejsce w poniedziałek wieczorem, więc mogłem we wtorek o 9 rano zameldować się na KP... ale i tak około 14 chmury się podniosły, więc próba przed pokazem i tak była bez szału. Cóż, to są góry i pogoda jest dynamiczna. Są wnioski na rok 2015 - przyjazd na cały czas pokazów / treningów. Ryzyko pogodowe też zapewne będzie, ale ewentualna nagroda jest tego warta :-)

wolnyslimak
12-10-2013, 15:44
Tak, taki zawód może boleć... ja na szczęście przyjechałem na miejsce w poniedziałek wieczorem, więc mogłem we wtorek o 9 rano zameldować się na KP... ale i tak około 14 chmury się podniosły, więc próba przed pokazem i tak była bez szału. Cóż, to są góry i pogoda jest dynamiczna. Są wnioski na rok 2015 - przyjazd na cały czas pokazów / treningów. Ryzyko pogodowe też zapewne będzie, ale ewentualna nagroda jest tego warta :-)

Taki właśnie mam zamiar a co będzie to zobaczymy dopiero za te 2 lata. Strasznie mi się podobała otwartość tego lotniska. Sama droga przez pas tez jest niezapomnianym przeżyciem, szczególnie jak czeka sie na otwarcie szlabanu. Do tego wszystkiego w tle potężny wodospad. Tylko samolotów brakowało. Przez chwilkę widziałem F-18...echhh co za pech.