Zobacz pełną wersję : Axalp 2013
Witajcie!
Wybiera się ktoś z Forumowiczów na pokazy Axalp 2013?
Może się zorganizujemy w grupę ?
Możecie polecić jakieś miejscówki ?
barracuda
05-09-2013, 08:19
Jaki jest mniej więcej koszt takiego wyjazdu?
Witajcie!
Wybiera się ktoś z Forumowiczów na pokazy Axalp 2013?
Może się zorganizujemy w grupę ?
Możecie polecić jakieś miejscówki ?
Oj będzie spora ekipa z SPFL (hesja , wilku, i z 20 albo i więcej osób) :D
Panowie problem taki że tam domek się rezerwuje co najmniej pół roku wcześniej....teraz można zapomnieć o noclegach w samym Axalp jak i okolicy.
Koszt zależny od tego gdzie mieszkasz, jaki skład w samochodzie(ew samolot), jedzenie z sobą itp - mniej więcej z 2000zł za tydzień.
no a jest sens jechac tam na tydzien? ile trwaja same pokazy? z centralnej PL jest ok 1500 km samochodem, wiec koszt paliwa latwo policzyc... ale reszta to juz pytanie do tych co byli/wiedza, chetnie dowiem sie jak to ogarnac logistycznie. podobno w przyszlym roku przerwa w axalp. wiec albo teraz albo za 2 lata. ewentualnie jakis namiar na znosne niedrogie noclegi (niedrogie w sensie nie w jakims hiltonie za 375E doba)
R sens jest :)bo pokazy dwa dni, plus 2 dni treningów, wizyta na lotnisku, góry, Szwajcarski nawyk wynajmowania domków od soboty do soboty i inne:) Do poczytania -> http://www.hesja.pl/XPL/content/czytaj/axalp2009.html/fulltext plus inne relacje z Axalp na stronie Hesji.
Przykładowy domek:http://www.booking.com/hotel/ch/chalet-burehusli.pl.html?sid=c4d9ca9b506bf1a46053c89c0767 22af;dcid=1;checkin=2013-09-14;checkout=2013-09-21;group_adults=2;group_children=0;group_adults=2; group_children=0;group_rooms=46000001_82000820_5_0 _4_0_0;srfid=26ae3d045c97df50ab0750a098fe3a48911f1 15aX1
Oczywiście w terminach Axalp ceny idą deczko w górę, dlatego rezerwację robiliśmy w styczniu:)
Logistycznie opcja wg mnie najlepsza:4-5 osób, domek na tydzień, własne jedzenie, duży samochód:) do tego znośna kondycja fizyczna bo deko latania na nogach jest:)
ps.trzeba się liczyć z tym że będzie pogoda do d...i pokazów zero...RYZYKO POKAZOWE;)
Ale dla takich widoków warto:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1016288_140889142779199_169312664_n.jpg)
ok, dzieki za info... duzo biegania jest zanim dojdzie sie na miejsce? bardzo mnie to nie przeraza, ale trzeba sie dobrze przygotowac...
ok, dzieki za info... duzo biegania jest zanim dojdzie sie na miejsce? bardzo mnie to nie przeraza, ale trzeba sie dobrze przygotowac...
Miejsc jest kilka, podstawowe to KP i tam droga dla przeciętnego Kowalskiego około 1,5h-2h, jest opcja kolejki na górę i potem lekki spacerek w inne miejsce. Polecam przeczytać tekst Hesji tam sporo jest wyjaśnione.
przeczytalem. ;) ale wlasnie chodzilo mi o te wycieczke w gore. czyli to taka przebiezka a nie jakies mega powazne wspinanie?
mam jeszcze pytanie praktyczne dot. szkla. Slawek pisze, ze 500 f4 jest za dlugie. relacja jest z 2009 r., pewnie jeszcze lecial na d300 wtedy? no wlasnie... co jest optymalne?
Ja latałem z 500 na FX i jest git, czasem przydaje się coś szerokiego. Do tego jeśli focisz krajobrazy to inne szkiełka i plecak robi się ciężkawy- jeśli chodzi o wchodzenie na KP każdy wejdzie...jedni w 2h...np. rok temu udało się wdrapać poniżej 50 minut. Wiec wszystko zależy od tego jak z kondycją. Wchodzenie męczy ale dużo bardziej daje się we znaki schodzenie z ciężkim plecakiem...kolanka łapią 3D;) dla tego kijki i uważnie w dół:)
Zdecydowanie trzeba się w tym roku załapać, gdyż następne Axalp za dwa lata dopiero (to tak dla tych co się jeszcze wahają) :-)
DonMaliniacco
05-09-2013, 23:43
kurde, wybralbym sie tam... szkoda, ze mnie nie namowiles Dyziula w zeszlym roku... chociaz z drugiej strony, po co pojechalbym, skoro nie mam dlugiego :) watroba tez juz nie ta... ;)
Oj będzie spora ekipa z SPFL (hesja , wilku, i z 20 albo i więcej osób) :.
Co to SPFL ? W grupie "lotniczej" nie znalazłem żadnego info n/t tegorocznego wyjazdu.
Najbardziej obawiam sie logistyki gdyz to moj pierwszy wyjaD na tą imprezę.
Gdzie znajdę tekst Hesji n/t Axalp ?
Domku nie biorę po uwagę, w okolicy jest pole namiotowe ?
Niestety zimno jest i bez puchu się nie obejdzie.
Najchętniej podczepiłbym się do kolegów na miejscu.
Co roku impreza jest w środku tygodnia ? 9-10.10.13 jeśli się nie mylę.
stowarzyszenie polskich fotografów lotniczych. Maja własną stronę, chyba forum - tam szukaj. Tu raczej niewiele info będzie
Malin - współczujemy ze nie masz długiego, ale z krótkim grubym też może powalczysz :)
Znalazłem i SPFL i poradnik Hesji :)
Pytanie dotyczące pola namiotowego i miejscówek nadal aktualne.
widzę, że wjazd to 40eu / dzień, jest jakaś tańsza opcja ?
Jest szansa na akredytację dla zwykłego dziennikarza nie związane z branżą lotniczą ?
widzę, że wjazd to 40eu / dzień, jest jakaś tańsza opcja ?
Jest szansa na akredytację dla zwykłego dziennikarza nie związane z branżą lotniczą ?
Ale jaka akredytacja?:) jak idziesz z buta nic nie płacisz:) do 5 rano droga na Axalp jest otwarta dla pojazdów, potem już tylko autobusy, 40 eu było za autobus z bazy na górę-kolejkę-autobus w dół. Impreza tak jak mówiłeś jest w środku tygodnia, poza tym nie nazwałbym tego imprezą tylko ćwiczenia wojskowe z lekkim pokazem;)
Wg mnie namiot to słaby pomysł, tam deszcz, śnieg itp przygody w tym okresie to normalka. W tym nie pomogę/pomożemy bo zawsze była opcja domkowa.
Wczytaj się w relacje Hesji i ew to-> http://airshow-reviews.com/axalp.html
Wczytaj się w relacje Hesji i ew to-> http://airshow-reviews.com/axalp.html
bardzo interesująca :shock:
sebah - świetne portfolio - jestem pod wrażeniem i gratuluję
co to za szkiełko?
DonMaliniacco
07-09-2013, 00:19
Malin - współczujemy ze nie masz długiego, ale z krótkim grubym też może powalczysz :)
Tak tez mowila moja byla zona przed slubem, ale niestety... Chociaz z perspektywy czasu ciesze sie, ze wtedy najdluzy jaki mialem to byl 2,4cm :-D - To zla kobieta byla :-)
sebah - świetne portfolio - jestem pod wrażeniem i gratuluję
co to za szkiełko?
dziekuje bardzo :) milo mi :)
C 400 5.6 L i 300 2.8 L IS + tc2.0III
wolnyslimak
10-09-2013, 21:06
Ja robię wszystko by tam trafić w tym roku. Niestety raczej tylko będę mógł się wstrzelić w drugi dzień. Czy jest szansa, że w środę po pokazach lub w trakcie ich będę mógł wejść na teren lotniska w Meiringen, czy to w ten dzień niemożliwe? Ja jednak ze względu na mało czasu chcę dojechać na P+R w Brienz i w czwartek z rańca chcę ruszyć za te ich 40FR. Tylko tu powstaje pytanie numer dwa. Czy jak kupię bilet w środę po południu a w czwartek rano okaże się, że treningi będą odwołane to oddadzą mi kasę? Bardzo proszę wiedzących lepiej o pomoc.
Lotnisko jest czynne cały czas, znów zachęcam do przeczytania relacji Hesji lub Muflona. Bilet kupujesz w dniu pokazu przed wejściem do autobusu, gwarancji ze pokazy będą nigdy nie masz...może być sytuacja że zapłacisz - wjedziesz na górę i pokaz zostanie odwołany(płacisz za transport góra-dół nie pokazy).
wolnyslimak
11-09-2013, 09:43
Lotnisko jest czynne cały czas, znów zachęcam do przeczytania relacji Hesji lub Muflona. Bilet kupujesz w dniu pokazu przed wejściem do autobusu, gwarancji ze pokazy będą nigdy nie masz...może być sytuacja że zapłacisz - wjedziesz na górę i pokaz zostanie odwołany(płacisz za transport góra-dół nie pokazy).
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Z relacji Hesji wyczytałem, że w zasadzie na lotnisko w Meiringen mogę wejść bez żadnych papierów, pozwoleń przez cały tydzień, w którym trwają pokazy. Mam rację? Czy na miejsce parkingowe w Brienz mogę przyjechać w środę wieczorem po to by ruszyć autobusem do Axalp w czwartek z rańca? Czy muszę zjawić się tam w czwartek tuż przed wyjazdem w górę? Hesja pisze, że w zasadzie nawet jak pada deszcz czy sypie śnieg to pokazy mogą trwać dalej?
klub AA
a co ten skrót oznacza?
a co ten skrót oznacza?
Air-Action tak jak na www SPFL:)
wolnyslimak - masz rację:)Tak ale start masz z lotniska w MIringen autobusów- więc autkiem musisz tam podjechac i je zostawić w bazie na specjalnych parkingach. Odpowiedz na 2 pytanie - tak latają w trudnych warunkach ale jeśli przyjdzie duża mgła to robi się koniec zabawy.
wolnyslimak
11-09-2013, 14:15
Air-Action tak jak na www SPFL:)
wolnyslimak - masz rację:)Tak ale start masz z lotniska w MIringen autobusów- więc autkiem musisz tam podjechac i je zostawić w bazie na specjalnych parkingach. Odpowiedz na 2 pytanie - tak latają w trudnych warunkach ale jeśli przyjdzie duża mgła to robi się koniec zabawy.
Dziękuję Ci bardzo i jeszcze proszę o lekką podpowiedź. Czy na górze lub niedaleko jest szansa na jakis bufet? Jest szansa kupienia kanapki i piwa? Przepraszam jeśli jestem upierdliwy ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości aby popełnić jak najmniej błędów i móc cieszyć się zdjęciami.
Kupisz piwko, wodę i kiełbaski(masakryczne). Dlatego zalecam zabranie prowiantu ze sobą, szczególnie że jedziesz autobusem do Axalp, potem kolejką krzesełkową do góry, no i jakiś 45 min spacer(średnio-trudny teren).
Kupisz piwko
warto, choć tanio nie będzie
Kupisz wodę
na co komu woda za którą trzeba płacić ;)
Kupisz kiełbaski(masakryczne)
które nie dość, że nie wiadomo jak smakują, nie wiadomo z czego są; wiadomo za to że kosztują jak obied w dobrej restauracji w Polsce
Dlatego zalecam zabranie prowiantu ze sobą, szczególnie że jedziesz autobusem do Axalp, potem kolejką krzesełkową do góry, no i jakiś 45 min spacer(średnio-trudny teren).
słuchaj dyźka, dobrze radzi.
wolnyslimak
11-09-2013, 20:01
I o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję. Prowiant w takim razie wezmę na bank tylko juz na piwo miejsca w plecaku braknie. Możecie rzucić ceną za napój bogów? Mam nadzieję, że nie więcej niż 6-8FR za kufelek? To i tak cena z kosmosu ale kij...raz się żyję. Czy jednak jeszcze sie pomyliłem?
Możecie rzucić ceną za napój bogów? Mam nadzieję, że nie więcej niż 6-8FR za kufelek? To i tak cena z kosmosu ale kij...raz się żyję. Czy jednak jeszcze sie pomyliłem?
pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce :)
wolnyslimak
12-09-2013, 09:58
pomyliłeś się co do kufelków - jest butelkowe lub w puszce :)
No cóż nie rozpieszczają ci Helweci za bardzo.
Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę :-)
Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.
Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
Będę wdzięczny za jakieś info
Pozdrawiam
Paweł
Podłączę się pod temat. To moje pierwsze Axalp, wiedza niestety zerowa, wyjazd tuż tuż a czasu na przygotowania mało. Ale lubie takie akcje więc jadę :-)
Do tematu: Hesja w relacji z Axalp 2012 pokazuje elegancką mapkę z opisem.
Mam pytanie - czy ta droga do tzw "lewego parkingu" jest zamykana rano ? Z opisu wynika, że wcześnie rano ją już zamykają, ja natomiast słyszałem też informację, że ona jest na stałe zamknięta na czas pokazów i treningów i nawet wczesny przyjazd nic nie da.
Innymi słowy szukam informacji jak tam się dostać na KP ? Czy w samym Axalp można zostawić samochód i co dalej ? Ta kolejka krzesełkowa jest czynna od rana ? Nocleg mam 20 km od Axalp, na miejsce przyjeżdżam w poniedziałek wieczorem... i wiadomo, chciałbym na maksa wykorzystać czas...
Będę wdzięczny za jakieś info
Pozdrawiam
Paweł
w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.
w czasie pokazów droga z dołu do Axalp i wyżej jest zamknięta. Jedynie ( po wykupieniu specjalnej winiety w sklepie u Brody ) można pojechać ( przed godziną 5.00 ) drogą z Axalp na "tajny" parking. Inaczej aby się dostać do Axalp pozostaje tylko autobus i później tylko kolejka; bo pieszo nie zdążysz.
Jeżeli nie masz miejsca w Axalp to pozostaje w poniedziałek dojechać do "lewego parkingu" i kimanie w samochodzie ( ciepły śpiwór itd. ). Nie pamiętam dokładnie kiedy całkowicie wjazd do Axalp zamykają bo zawsze byliśmy tam już w sobotę a najpóźniej w niedzielę.
Dzięki za info.
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to:
- w czasie pokazów (9-10 październik) droga do Axalp jest zamknięta i nie ma szansy aby tam wjechać samochodem bez względu na porę wjazdu. Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.
Dopytam więc jeszcze o:
- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ? :-)
- ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
- ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?
Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?
Dzięki za info.
Jedyna szansa to wjechanie w poniedziałek do Axalp i dojechanie do "tajnego" parkingu, o ile oczywiście już w poniedziałek ta droga nie będzie zamknięta.
Dopytam więc jeszcze o:
- co to znaczy "winieta w sklepie u Brody" ? :-)
- ile czasu się podchodzi z Axalp do KP ?
- ile czasu się podchodzi z "tajnego parkingu" do KP ?
Czy ktoś się może też orientuje, czy w przypadku noclegu poza Axalp jest realna szansa aby się dostać na pokazy przy pomocy autobusu i kolejki ?
W poniedziałek droga jest jeszcze otwarta; z tego co pamiętam to zamykają w środę ( głowy nie dam ).
1. droga z Axalp do parkingu jest drogą prywatną i na ten odcinek jest potrzebna winieta, którą się kupuje w sklepie, którego właścicielem jest Brodha :), jedyny sklep w Axalp.
Rano przed 5.00 jest komitet właścicieli tej drogi i sprawdzają winiety; jej brak uniemożliwia pojechanie na parking
2. Nie podchodziłem, ale dla mniej wprawnego myślę że te 4-5h jest potrzebne i do tego baardzo męczące. W tym wypadku wolałbym kolejkę z Axalp.
3.To zależy od kondycji wchodzącego, przeciętnie 1.5-2h; ale byli i tacy co wchodzili 0,5h. Bezpiecznie jest z parkingu wyjść o 5 rano; na 7 się spokojnie dojdzie.
Dziękuję bardzo za info ! Jadę i mam nadzieję że mi się uda to wszystko ogarnąć. Dopytuję się bo to pierwszy raz, na dodatek jadę sam :-)
Moja rada dla wszystkich wybierających się do Axalp - wykupcie dodatkowe ubezpieczenie!
wolnyslimak
12-10-2013, 10:29
Nie ma jak pojechać pierwszy raz w życiu na Axalp i dowiedzieć się na miejscu, że wszystko jest odwołane! Najpierw telefon z przełęczy Simplon do Wilka (dziękuję Ci bardzo za pomoc) a później wizyta na wspaniałym lotnisku w Meiringen. To było wszystko jak bym dostał pięścią w nos. Chyba nawet wolałbym oberwać niż usłyszeć, że wymarzone i starannie zaplanowane wakacje skończą się klapą i powrotem do domu ze spuszczona głową. Cholerne chmury naszły we wtorkową noc i wszystko popsuły. Ktoś kto był tam od poniedziałku pewnie jest zadowolony chociaż z ćwiczeń jakie dane mu było oglądać. Ja mam dosłownie kilka zdjęć z samego lotniska. No nic. Mam nadzieję, że uda mi się pojechac tam w 2015. Wtedy szykuję się na cały tydzień Axalpowy.
Tak, taki zawód może boleć... ja na szczęście przyjechałem na miejsce w poniedziałek wieczorem, więc mogłem we wtorek o 9 rano zameldować się na KP... ale i tak około 14 chmury się podniosły, więc próba przed pokazem i tak była bez szału. Cóż, to są góry i pogoda jest dynamiczna. Są wnioski na rok 2015 - przyjazd na cały czas pokazów / treningów. Ryzyko pogodowe też zapewne będzie, ale ewentualna nagroda jest tego warta :-)
wolnyslimak
12-10-2013, 15:44
Tak, taki zawód może boleć... ja na szczęście przyjechałem na miejsce w poniedziałek wieczorem, więc mogłem we wtorek o 9 rano zameldować się na KP... ale i tak około 14 chmury się podniosły, więc próba przed pokazem i tak była bez szału. Cóż, to są góry i pogoda jest dynamiczna. Są wnioski na rok 2015 - przyjazd na cały czas pokazów / treningów. Ryzyko pogodowe też zapewne będzie, ale ewentualna nagroda jest tego warta :-)
Taki właśnie mam zamiar a co będzie to zobaczymy dopiero za te 2 lata. Strasznie mi się podobała otwartość tego lotniska. Sama droga przez pas tez jest niezapomnianym przeżyciem, szczególnie jak czeka sie na otwarcie szlabanu. Do tego wszystkiego w tle potężny wodospad. Tylko samolotów brakowało. Przez chwilkę widziałem F-18...echhh co za pech.