PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 50mm 1.8D

Nina.
02-09-2013, 19:37
Witam.
Kupiłam ostatnio na allegro obiektyw 50mm 1.8D. Podczepiłam go do nikona d90 i autofocus w ogóle nie działa. Gdy ustawiam ostrośc manualne także nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw jest bez silnika, ale korpus go posiada.
Czym to może być spowodowane?
Proszę o pomoc :)

armara
02-09-2013, 19:45
Pojawia Ci się komunikat o błędzie w wizjerze ?

Bielack
02-09-2013, 19:57
Pewnie naiwnie, ale napiszę: po lewej stronie obiektywu jest przełącznik oznaczony MA/M - autofocus działa przy ustawieniu na MA.

W aparacie przełącznik AF/M masz na AF? (Ten pod lewym kciukiem.)

irek6311
02-09-2013, 20:01
Pewnie naiwnie, ale napiszę: po lewej stronie obiektywu jest przełącznik oznaczony MA/M - autofocus działa przy ustawieniu na MA.

W aparacie przełącznik AF/M masz na AF? (Ten pod lewym kciukiem.)Na tym obiektywie tylko pierścień zmiany przysłony może przestawiać :|
ustawia się na f/22 i blokuje ,
nie ma MA/M tak dla jasności ,
jeśli obiektyw nie ustawia ostrości automatycznie to zwróć go sprzedawcy bo uszkodzony .

MstrG
02-09-2013, 20:05
Witam.
Kupiłam ostatnio na allegro obiektyw 50mm 1.8D. Podczepiłam go do nikona d90 i autofocus w ogóle nie działa. Gdy ustawiam ostrośc manualne także nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw jest bez silnika, ale korpus go posiada.
Czym to może być spowodowane?
Proszę o pomoc :)

Skoro nawet ustawiając ostrość manualnie nie możesz zrobić zdjęcia to może wywala jakiś error na górnym ekraniku? Zablokowałaś pierścień przysłony na 22?

Nina.
02-09-2013, 20:10
Zablokowałam na 22 i wszystko pięknie działa. Dzięki za szybką odpowiedź chłopaki! :*