Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Problem z 50mm 1.8D

Witam.
    Kupiłam ostatnio na allegro obiektyw 50mm 1.8D. Podczepiłam go do nikona d90 i autofocus w ogóle nie działa. Gdy ustawiam ostrośc manualne także nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw jest bez silnika, ale korpus go posiada.
    Czym to może być spowodowane?
    Proszę o pomoc

Domyślnie

Pojawia Ci się komunikat o błędzie w wizjerze ?

Domyślnie

Pewnie naiwnie, ale napiszę: po lewej stronie obiektywu jest przełącznik oznaczony MA/M - autofocus działa przy ustawieniu na MA.

W aparacie przełącznik AF/M masz na AF? (Ten pod lewym kciukiem.)
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    Pewnie naiwnie, ale napiszę: po lewej stronie obiektywu jest przełącznik oznaczony MA/M - autofocus działa przy ustawieniu na MA.

W aparacie przełącznik AF/M masz na AF? (Ten pod lewym kciukiem.)
    Na tym obiektywie tylko pierścień zmiany przysłony może przestawiać
    ustawia się na f/22 i blokuje ,
    nie ma MA/M tak dla jasności ,
    jeśli obiektyw nie ustawia ostrości automatycznie to zwróć go sprzedawcy bo uszkodzony .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 02-09-2013 o 20:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nina. Zobacz posta
    Witam.
    Kupiłam ostatnio na allegro obiektyw 50mm 1.8D. Podczepiłam go do nikona d90 i autofocus w ogóle nie działa. Gdy ustawiam ostrośc manualne także nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw jest bez silnika, ale korpus go posiada.
    Czym to może być spowodowane?
    Proszę o pomoc
    Skoro nawet ustawiając ostrość manualnie nie możesz zrobić zdjęcia to może wywala jakiś error na górnym ekraniku? Zablokowałaś pierścień przysłony na 22?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Zablokowałam na 22 i wszystko pięknie działa. Dzięki za szybką odpowiedź chłopaki! :*

Uprawnienia umieszczania postów