Zobacz pełną wersję : Nikon D70s czy Sony Alfa
mam wielki problem.
postawić na Nikona d70s czy Sony alpha 100?
między nimi jest dwa lata różnicy. rozumiem, że wielbiciele d70s będą doradzać ten oto sprzęt, ale proszę o całkowity obiektywizm.
[uwagi dodatkowe: d40, d40x, Canon 350d i 400d- za małe; Olympusy, Pentaxy, Lumixy nie wchodzą w grę.]
poza tym, dysponuję obiektywem Nikkor 28-80G, jak będzie wyglądała jego współpraca z ewentualnym d70s?
nie znam sie na alfach wiec nie doradze w wyborze puszki.
Nikkor 28-80 bedzie pasowal do d70, z tym ze jest to bardzo budzetowe szkielko, wiec rewelacji sie po nim nie ma co spodziewac. Jesli juz to lepszym rozwiazaniem bedzie 18-70.
hmmm ciezko doradzic bo alfa ma spuscizne minolty przeciez a wchodzisz w system i to jedno szklo ktore i tak jest mocno sredniej jakosci nic nie zmieni, ja lubie nikona za duzy wybor szkiel ergonomie itp i choc sam nie posiadam lustrzanki nikona a kompakta lumixa to czest zdarza mi sie focic D 70... bawilem sie 50, 70s , 70, 200, chwile Admina D2Xem i stwierdzam ze wszystkie sa swietnie wykonane...
Sony jest bardzo tani ma niezly obiektyw jesli idzie o zakres ale bez silnika no i gorszy od odpowiednika kitowego D 70s... Sony pewnie bedzie lepiej radzilo sobie z szumami jednak roznica nie bedzie drastyczna...
4 mpx roznicy to niby sporo ale jesli nie wywolujesz tapet nie bedzie zawsze potrzebne a z 6 milionow juz masz duzo detali..
Osobiscie to nie przepadam za Sony, obecnie wybieralbym miedzy Nikonem a Pentaxem K 10, Canon jest zbyt maly i wyglada jak moj kompakt prawie... heheh
Tak wiec podsumowujac , wybierajac Nikona dostaniesz solidny sprawdzony w wielu warunkach produkt, tanszy od Sony z dobrym obiektywem kitowym ktory w wielu przypadkach zadowala w pelni uzytkownikow..
Sony to apaarat ze stabilizacja ale cos mi w tej marce mimo wszystko nie pasuje...nie lubie jej i nie wybralbym na pewno tego modelu...
Pozdrawiam,
Przemek
zeby byc calkowicie obiektywnym nalezaloby miec oba aparaty...
nie wiem czy 2 lata roznicy robi jakas roznice. jeden ma AS-a i 10mln pix i cos tam sie niby czysci jest sony wlasciwie sonolta a drugi ma 6mln pix i jest nikonem i niewiedziec czemu znajomy ktory pracowal w sklepie sony kupil nikona.
ogolnie nie jestem w stanie doradzic calkowicie obiektywnie. jaki by nie kupic zawsze bedzie cos co ma jeden a drugi nie ma wiec ciezka materia przed toba ASIOK. musisz pomacac spojrzec na allegro po ile szkla i jakie beda ci potrzebne lampy ect.
Alfa jest o wiele nowszą konstrukcją i ma antishake, ale mimo wszystko ja wchodziłbym w Nikona... z tym że nie w d70 - pomyśl, może uda Ci się zrujnować na D80. IMHO solidność Nikona to nadal wzór dla konkurencji. Ja przeszedłem z KMD7D i alfy100 na Nikosia i nie żałuję. Choćby z powodu tego forum, bo na KKM jest mnóstwo mądrych, doświadczonych (czytaj: autorów wielu postów) fachowców, którzy zmieszają Cię z błotem, bo zadałeś zbyt proste ich zdaniem pytanie.
jesli chodzi o dylemat a100 vs d80 tutaj cos plodzili:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=10244
rasumujac ASIOK kup taki by dobrze zdjecia sie ci nim robilo!
subiektywnie: alfa jakos minie lezala choc mialem KMD5D i mam sentyment do malej lady.
no tak, wiem, że mój 28-80G nie jest rewelacyjny- to obiektyw kitowy do f55, tam sprawdzał się doskonale, byłam pod wrażeniem. ogólnie lubię Nikony, a teraz ceny body są.. naprawdę zabawne (mówię tu o d70s, d40, d50).
chciałabym dokupić do tego jakiś dobry obiektyw (niezbyt drogi).
bawiłam się Alphą i nie jestem aż tak zachwycona (ale ponieważ dopiero wchodzę w świat lustrzanek- mogę się mylić).
niestety- d70s przestali produkować, nie są dostępne w sklepach, więc.. muszę zdać się na doświadczenie użytkowników, by kupić przez internet.
jest dobrze wyważony? jaką ma obudowe (materiał) (tego nie mogę znaleźć w necie)? czy mogłabym prosić o jakiekolwiek zdjęcie wykonane tym aparatem BEZ obróbki fotograficznej (mail:
[email protected])?
byłabym cholernie wdzięczna..
wegejazz
10-04-2007, 21:14
Jeśli chodzi o d70s są nadal dostępne ale coraz mniej :), proponuję zerknąć tu: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/13313
wiem, wiem, właśnie dzięki skąpcowi go kupię.
aż taka durna żem nie jest ;-P
wegejazz
10-04-2007, 21:24
tego oczywiście nie miałem na myśli :), Ja mam d70s od lutego i to najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać za tą kasę. Jeśli chodzi o ergonomię i użytkowanie to jest rewelacja świetnie leży w dłoni a jakość wykonania jest na wysokim poziomie, moja dziewczyna, która ma małe rączki na mój pomysł, "a może kupie CI d50" powiedziała, że d70s świetnie jej pasuje :)
Zbigniew
10-04-2007, 21:32
Podobnie jak themoon miałem KM5D i Sony jakoś mi nie leżał. Zdecydowanie Nikon.
generalnie lubię aparaty ciężkie i duże (XD).
wtedy o wiele lepiej się nimi pracuje, wtedy czuję się pewniej tego, co robię.
a chcę robić sporo. ;-)
wegejazz
10-04-2007, 21:34
moim zdaniem są dwa wyjścia:
1. nie masz "za wiele" kasy d70s
2. masz "więcej" d80
Alfa jest swietna! Ma jeden duży minus, dość duże szumy na iso800 i znaczne na 400. Robiłem sobie sample w salonie i tak jest.
Witaj, też niedawno stałem przed takim wyborem... tyle ze ja rozwazałem wiecej opcji: canon, pentax, d80 i oczywiscie sony i d70s. Wybrałem d70s. Czy jestem zadowolony? Chyba tak. Dobra ergonomia, niezły obiektyw, szumy to chyba mniejsze sa niż w alfie. Szybciej ponoć autofocus działa. Wcześniej miałem Minoltę A1 i jakiś senstyment był... i długo się wahałem. Musisz pomyśleć ile możesz na to przeznaczyc i czego oczekujesz?
A jak będziesz w Wawie to mogę dać Ci pomacać d70s.... :)
Ja nikona lubię tak jak koledzy tutaj.... jak go chwytasz w łape, to naprawdę, mam go ponad rok a nadal zdarza mi się go wąchać. Ergonomie ma rewelacyjną. Wykonany jest z tego jakby tworzywa węglowego wymieszanego z metalem. Rękojeść jak w strzelbie winczester. Jak chodzę z nim to mogę go tylko za to ucho trzymać, i jestem za niego pewny tak samo jak za jego długowieczny akumulator – absolutnie. Lubię też jak opiera się ma moich mięśniach brzusznych i wesoło giba czubkiem obiektywu. Czuję się wtedy jak jakiś szejk i basta. Patrzę wtedy na jego lśniący wyświetlacz górny.
Do minusów zaliczę mało punktów mierzenia ostrości, ale to z powodzeniem załatwiam blokadą AE/AF/ Potem, co by tu jeszcze....a mam lipne szkła, to znaczy dobre parametrami, ale wolne... sigmy, wolał bym nikorki. Ze względu jednak, że robię liche foty, nie narzekam. No i minus namber łan. To te szumy...... to mnie naprawdę wkurza, i nie wiem czy nie brał bym z tego powodu kanona. Pyzatym, kanon ma fajnego klika migawki, takiego miękkiego. Pozatym, że kiedyś śmiałem się z kolegę, że kanon nie ma kilku migawy, tylko odtwarza łejwa, dzisiaj myślę chyba odwrotnie. Tak bym powiedział. Podziękował - że to przeczytałaś (łeś)
Zbigniew
10-04-2007, 22:58
Odnośnie ergonomii i tzw. "handlingu" Nikona to byłem święcie przekonany, że D80 ma najlepsze dopóki nie stałem się posiadaczem Kwanona 30D ... In other words - nie sugerowałbym się odczuciami mocno subiektywnymi, bo niektórzy posiadacze 350D/400D powiedzą, że ich puszki są najlepsze bo są najmniejsze i też trudno z tym polemizować. Akurat im pasują, są lekkie, można je wziąć np. na rower. D40 tak samo.
Wg mnie wyznacznikiem powinna być (1) jakość tego co wypluwa matryca (aparat) (2) dopasowanie funkcjonalności do Twoich potrzeb (i nie piszę tylko o uchwycie, ale np. o funkcjach, takich jak współpraca z lampą, itp.) (3) dostępność osprzętu (tutaj zdecydowanie Nikon, a nie Sonolta) (4) kilka innych czynników subiektywnych (5) to, które forum najbardziej lubisz :)
Biorąc pod uwagę Nikon vs Sony:
1 - Nikon
2 - Nikon/Sony
3 - Nikon
5 - Nikon
4:1
Trzeba tu też koniecznie dodać że N80 nie leży już tak w dłoni jak ND70s. U mnie na przykład, w 80, mały palec troche spada.
Trzeba tu też koniecznie dodać że N80 nie leży już tak w dłoni jak ND70s. U mnie na przykład, w 80, mały palec troche spada.
Zgadza sie, D70s jest w kwestii chwytu jeszcze lepszy niz D80. Choc ten ostatni lezy tez świetnie.
Polecam D70s. Ostatnio nawet się bawiłem! Super zestaw z 18-70. Alpha100 bez porównania wolniejsza, no i to "kłapnięcie" przy robieniu zdjęcia! Miałem kiedyś Minoltę 5D (mała Lady). Po wzięciu (wtedy) do ręki D50 nie miałem już żadnych wątpliwości! Nikon D70s czy D80 bije na głowę w każdej konkurencji Alphę100. Jeżeli chodzi o C400D to inna sprawa, jest szybki, optyka kitowa jest naprawdę kitowa. Wizjer ciemny, mało wyraźne pola AF. No i jest mały.
Zgadzam się ze Zbigniew'em. Tak naprawdę to trzeba usiąść i przeanalizować, czego potrzebuję i na tej podstawie realizować plany. Nie ma sensu zastanawiać się nad tym co oferują wszyscy producenci i dopasowywać coś dla siebie. Wydajesz pieniądze i musisz mieć pewność, że wydasz je dobrze.
Czego szczerze życzę!
Ja na świerzo w zeszłym tygodniu porównywałem swoją d70 z świerzo nabytą alfą przez mojego wujka.
Poszliśmy w plener on to fotograf b. doświadczony i z osiągnięciami. Ja D70+18-70 on A100 i kit 17-70. powiem tak wujek po tym jednym popoludnu załuje ze kupił alfe..... głównie z powodu obiektywu który jest dość mydlany w porówaniu do nikonowskiego "kita". Jego następnym zakupem była przejściówka na m42 i stare szkła poszły w ruch ale czy o to chodzi?? Ja gdybym miał wybierać kupiłbym znów nikona
Moim zdaniem tytuł tego wątku to przegięcie!! Ludzie Jesteście baaardzo tolerancyjni... "BARDZO WAŻNE" zapomniałeś dodać, że dla Ciebie bardzo ważne. Nie pisz takich tytułów. A moim zdaniem lepiej wziąć D70s - sprzęt sprawdzony. Sam myślałem a Sony... ale robili jakiś test... i z 4'ch obiektywów Minolty udało się zmusić do działania dwa - z czego jeden tylko w manualu. Pozdrawiam/
poza tym żę d70s to sprawdzony aparat dzieki między innymi temu że ma 2 lata, za cene alphy dostajesz nikona i obiektyw kitowy o bardzo dobrej na jak na pierwszy obiektyw jakości. Jeśli nie jest dla ciebie problemem mniejsza ilość pikseli , to oprócz tzw stabilizacji nie widze w alhpie więcej istotnych różnic na jej korzyść. A jesli idzie o szumy większe upakowanie pikseli -większe szumy na niekorzyść 10 milionowych matryc (zawsze można odszumić albo pozostawić to nowoczesnym systemom odszumiania w aparatach - ja wole to pierwsze)taka fizyka.Potem to już tylko pochód nikona do zwycięstwa.No ale o tym już było.
robin102
11-04-2007, 08:25
Asiok "ziomalko" nie rób sobie problemów , kup body nikona i do tego porządne szkiełko stałoogniskowe.
Alfa też robi zdjecia, ale ten dżwiek migawki śni się po nocach.
Moim zdaniem tytuł tego wątku to przegięcie!! Ludzie Jesteście baaardzo tolerancyjni... "BARDZO WAŻNE" zapomniałeś dodać, że dla Ciebie bardzo ważne. Nie pisz takich tytułów. A moim zdaniem lepiej wziąć D70s - sprzęt sprawdzony. Sam myślałem a Sony... ale robili jakiś test... i z 4'ch obiektywów Minolty udało się zmusić do działania dwa - z czego jeden tylko w manualu. Pozdrawiam/ siakies testy ... obiektywy minolty raczej bez problemów działają na Sony, no chyba że jakieś sprzed wieku ... ludzei sie nasłuchają, znaczek Sony obaczy i łolaboga (no i ta neostrada coraz tańsza)
Ciekawi mnie porównanie AF A100 i D70s -> dużo szybciej jest w N?
Zbigniew
11-04-2007, 09:56
Jeżeli chodzi o obiektywy, to miałem możliwość robienia zdjęć 17-55 Minolty i 18-70 Nikona. Oczywiście ten pierwszy półka niżej, niż 18-70, ale jakościowo było ze dwie półki niżej. Chyba w wolnej chwili wyszperam dwie podobne fotki i wrzucę :)
Ja na świerzo w zeszłym tygodniu porównywałem swoją d70 z świerzo nabytą alfą przez mojego wujka.
Poszliśmy w plener on to fotograf b. doświadczony i z osiągnięciami. Ja D70+18-70 on A100 i kit 17-70. powiem tak wujek po tym jednym popoludnu załuje ze kupił alfe..... głównie z powodu obiektywu który jest dość mydlany w porówaniu do nikonowskiego "kita". Jego następnym zakupem była przejściówka na m42 i stare szkła poszły w ruch ale czy o to chodzi?? Ja gdybym miał wybierać kupiłbym znów nikona
kit alphy dość tani jest 150zł :) nikona troche wiecej 1150 pewnie :) dziwne jak by lepsze fotki jakościowo wyszły
Ja tylko powiem, że przez Alfę rozstałem się z systemem Minolty i wszedłem w świat zupełnie mi nieznany, w świat Nikona :) Szczerze nie żałuję tej przesiadki i Nikon podoba mi się coraz bardziej! :D
A dlaczego przez Alfę? Obadałem ją kiedyś w fotojokerze i w pierwszej chwili myślałem, że to jakaś atrapa (!)... Przeraził mnie ten styl sam-plastik-fantastik i stwierdziłem, że nie chcę w przyszłości mieć takiej lustrzanki cyfrowej...
jestem wdzięczna za wszelkie cierpliwe posty i wysłane (o dziwo!) foty.
kupuję N D70s właśnie dzięki wam, nikonomaniacy ;-].
jestem wdzięczna za wszelkie cierpliwe posty i wysłane (o dziwo!) foty.
kupuję N D70s właśnie dzięki wam, nikonomaniacy ;-].
Asiu!
Gdzie chcesz go kupić?? Z tego co się orientuję to tego aparatu nigdzie już nie ma :) Niby na necie jest dużo ofert ale jak dzwonisz z chęcią zakupu to sprzętu brak.
oj tak, tak... ;-)
kupić teraz d70s, zwłaszcza nowego, a zwłaszcza w kicie to już sztuka
wiem, ćwiczyłem niedawno, zakończyło się na zakupie z drugiej ręki, nomen omen bardzo fajnego zestawu za bardzo fajne pieniądze ;-)
Moderator: Proszę zmień tytuł wątku ponieważ jest lekko pomylony ( na np. Co wybrać- D70s czy Sony-kalesony ). Potem będzie 10 tematów pod sobą w stylu "ważne" "pilne' itp
Asiu!
Gdzie chcesz go kupić?? Z tego co się orientuję to tego aparatu nigdzie już nie ma Niby na necie jest dużo ofert ale jak dzwonisz z chęcią zakupu to sprzętu brak.
nie, sprzet jest dostepny w prawie kazdym.. ;-)
[tez zainteresowany? ;-]
downunder
12-04-2007, 00:20
Uważam, że to najlepszy wybór pod względem cena/jakość jaki obecnie mamy na rynku.
Sam dwa miesiace temu, za niewielką dopłatą przesiadłem się z D70 na D70s z prostego rachunku, jest nowy, znowu mam gwarancję, dokupiłem całkiem sensownego gripa, którego do D70 niestety nie można było wyprodukować.
asiok życzę wiele zadowolenia z nowego nabytku. :)
foto-maniak
12-04-2007, 18:53
IMHO wybierz NIKONA. Alpha posiada system stabilizacji- myślę że to jej największy plus. System czyszczenia matrycy nie dziala. Szkła są narazie mało dostępne i baardzo drogie...
Najwiecej zlego do powiedzenia na temat A100 maja Ci ktorzy nie mieli albo prawie nie mieli do czynienia. Mialem przez ponad pol roku D5D i cos moge powiedziec na temat Minolty i Sony a przesiadlem sie na Nikona tylko dlatego ze w tej chwili jest to system pewniejszy co do przyszlosci. Asiok musisz tez wziasc pod uwage koszta szkiel do nikona, a sa one duzo drozsze niz do sonolty ktora odziedziczyla naprawde duzo dobrych szkiel po minolcie np. 17-35, 24-85,24-105, 35-70 ze stalym swiatlem 4 ktory jest naprawde dobry i kupisz go za smieszne pieniadze, oraz slawna flinta 70-210 f4.
Za sonolta przemawia tez lepsza wspolpraca ze szklami na m42 jesli bys chciala kiedys z takowych skorzystac,a co do szumow to nie bede sie wypowiadal bo to jest naprade smieszne jak ktos mowi ze przy iso 400 i 800 sa dokuczliwe.