Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Nikon D70s czy Sony Alfa

mam wielki problem.

postawić na Nikona d70s czy Sony alpha 100?

między nimi jest dwa lata różnicy. rozumiem, że wielbiciele d70s będą doradzać ten oto sprzęt, ale proszę o całkowity obiektywizm.

[uwagi dodatkowe: d40, d40x, Canon 350d i 400d- za małe; Olympusy, Pentaxy, Lumixy nie wchodzą w grę.]

poza tym, dysponuję obiektywem Nikkor 28-80G, jak będzie wyglądała jego współpraca z ewentualnym d70s?
    galeria: deviantowa

poza tym:

Domyślnie

nie znam sie na alfach wiec nie doradze w wyborze puszki.
    Nikkor 28-80 bedzie pasowal do d70, z tym ze jest to bardzo budzetowe szkielko, wiec rewelacji sie po nim nie ma co spodziewac. Jesli juz to lepszym rozwiazaniem bedzie 18-70.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

hmmm ciezko doradzic bo alfa ma spuscizne minolty przeciez a wchodzisz w system i to jedno szklo ktore i tak jest mocno sredniej jakosci nic nie zmieni, ja lubie nikona za duzy wybor szkiel ergonomie itp i choc sam nie posiadam lustrzanki nikona a kompakta lumixa to czest zdarza mi sie focic D 70... bawilem sie 50, 70s , 70, 200, chwile Admina D2Xem i stwierdzam ze wszystkie sa swietnie wykonane...
    Sony jest bardzo tani ma niezly obiektyw jesli idzie o zakres ale bez silnika no i gorszy od odpowiednika kitowego D 70s... Sony pewnie bedzie lepiej radzilo sobie z szumami jednak roznica nie bedzie drastyczna...
    4 mpx roznicy to niby sporo ale jesli nie wywolujesz tapet nie bedzie zawsze potrzebne a z 6 milionow juz masz duzo detali..
    Osobiscie to nie przepadam za Sony, obecnie wybieralbym miedzy Nikonem a Pentaxem K 10, Canon jest zbyt maly i wyglada jak moj kompakt prawie... heheh
    Tak wiec podsumowujac , wybierajac Nikona dostaniesz solidny sprawdzony w wielu warunkach produkt, tanszy od Sony z dobrym obiektywem kitowym ktory w wielu przypadkach zadowala w pelni uzytkownikow..
    Sony to apaarat ze stabilizacja ale cos mi w tej marce mimo wszystko nie pasuje...nie lubie jej i nie wybralbym na pewno tego modelu...

Pozdrawiam,
    Przemek

Domyślnie

zeby byc calkowicie obiektywnym nalezaloby miec oba aparaty...
    nie wiem czy 2 lata roznicy robi jakas roznice. jeden ma AS-a i 10mln pix i cos tam sie niby czysci jest sony wlasciwie sonolta a drugi ma 6mln pix i jest nikonem i niewiedziec czemu znajomy ktory pracowal w sklepie sony kupil nikona.
    ogolnie nie jestem w stanie doradzic calkowicie obiektywnie. jaki by nie kupic zawsze bedzie cos co ma jeden a drugi nie ma wiec ciezka materia przed toba ASIOK. musisz pomacac spojrzec na allegro po ile szkla i jakie beda ci potrzebne lampy ect.
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

Alfa jest o wiele nowszą konstrukcją i ma antishake, ale mimo wszystko ja wchodziłbym w Nikona... z tym że nie w d70 - pomyśl, może uda Ci się zrujnować na D80. IMHO solidność Nikona to nadal wzór dla konkurencji. Ja przeszedłem z KMD7D i alfy100 na Nikosia i nie żałuję. Choćby z powodu tego forum, bo na KKM jest mnóstwo mądrych, doświadczonych (czytaj: autorów wielu postów) fachowców, którzy zmieszają Cię z błotem, bo zadałeś zbyt proste ich zdaniem pytanie.
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 10-04-2007 o 20:55

Domyślnie

jesli chodzi o dylemat a100 vs d80 tutaj cos plodzili:
    http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=10244
    rasumujac ASIOK kup taki by dobrze zdjecia sie ci nim robilo!
    subiektywnie: alfa jakos minie lezala choc mialem KMD5D i mam sentyment do malej lady.
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

no tak, wiem, że mój 28-80G nie jest rewelacyjny- to obiektyw kitowy do f55, tam sprawdzał się doskonale, byłam pod wrażeniem. ogólnie lubię Nikony, a teraz ceny body są.. naprawdę zabawne (mówię tu o d70s, d40, d50).
    chciałabym dokupić do tego jakiś dobry obiektyw (niezbyt drogi).
    bawiłam się Alphą i nie jestem aż tak zachwycona (ale ponieważ dopiero wchodzę w świat lustrzanek- mogę się mylić).
    niestety- d70s przestali produkować, nie są dostępne w sklepach, więc.. muszę zdać się na doświadczenie użytkowników, by kupić przez internet.

jest dobrze wyważony? jaką ma obudowe (materiał) (tego nie mogę znaleźć w necie)? czy mogłabym prosić o jakiekolwiek zdjęcie wykonane tym aparatem BEZ obróbki fotograficznej (mail: [email protected])?

byłabym cholernie wdzięczna..

poza tym:

Domyślnie

Jeśli chodzi o d70s są nadal dostępne ale coraz mniej , proponuję zerknąć tu: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/13313
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Domyślnie

wiem, wiem, właśnie dzięki skąpcowi go kupię.
    aż taka durna żem nie jest ;-P

poza tym:

Domyślnie

tego oczywiście nie miałem na myśli , Ja mam d70s od lutego i to najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać za tą kasę. Jeśli chodzi o ergonomię i użytkowanie to jest rewelacja świetnie leży w dłoni a jakość wykonania jest na wysokim poziomie, moja dziewczyna, która ma małe rączki na mój pomysł, "a może kupie CI d50" powiedziała, że d70s świetnie jej pasuje
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów