PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Symfonia poranka

biegly
29-08-2013, 15:44
Jedno zdjęcie z ostatniego wyjazdu z kolegą Hobbie w północną część Irlandii, dokładnie Co.Donegal.
Zapowiadał się*wspaniały poranek, wypełniający niebo kolorową paletą barw.
Pierwszy raz byliśmy w tym miejscu i zapewne wrócimy jeszcze nie raz ;)
Zapraszam
Kinnagoe Bay

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/bsc9612a-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/bsc9612a.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

moshica
29-08-2013, 15:50
Rafał Wy tam macie warunki do wyrażania impresji....
Mocne foto...

EONOnly
29-08-2013, 15:51
Kadr moim zdaniem fajny, ale mam wrażenie, że leci odrobinę w lewo. Obróbka jak na mój gust zbyt HDR-owa i ciut za jasna.

Kulten
29-08-2013, 16:31
Klasyczny morski krajobraz w dobrym, mocno kolorowym wydaniu.

MarianS
29-08-2013, 16:53
Ładnie w kadrze z ciekawym światłem i kolorem Pozdrawiam

Sebastianito
29-08-2013, 17:18
To co lubie najbardziej... swietny kontrast i kolor. Ładnie w kadrze poukładane.

shaolin
30-08-2013, 04:19
Napis out, reszta git! ;) Jedna rzecz bym maznal - pod kamykami z prawej (mniej wiecej na srodku kadru) wchodzi pojedynczy kamulec, wywalilbym go bo mnie drazni :twisted: ;)

skot
30-08-2013, 09:57
Może się czepiam :-) ale taki ładny kontrastowy światłocień jaki widać na pierwszoplanowych kamieniach wskazuje na słońce co najmniej wyglądające z za chmur, podczas gdy na niebie widać co innego. Szara połówka, obróbka?

malasana
30-08-2013, 10:01
Bardzo dobre zdjecie, piekne swiatlo.

Greg77
30-08-2013, 10:13
Może się czepiam :-) ale taki ładny kontrastowy światłocień jaki widać na pierwszoplanowych kamieniach wskazuje na słońce co najmniej wyglądające z za chmur, podczas gdy na niebie widać co innego. Szara połówka, obróbka?

Tutaj bede bronil autora, takie "swiatlocienie" pojawiaja sie na kamieniach gdy sa mokre a na niebie widac jak tutaj, sadze, ze slonce jest za chmura lub zaraz za horyzontem co daje taka poswiate, ktora odbija sie na mokrych kamieniach.
Wiem o czym mowisz, ale w przypadku tego zdjecia swiatlo jest tam gdzie trzeba, sadze, ze tutaj byla zastosowana polowka i obrobka, lub tylko obrobka, ale skuteczna.
Osobiscie widzial bym to troche inaczej, ale jak sam osiagne taki poziom obrobki to bede dopiero marudzil.

biegly
30-08-2013, 10:16
Dziękuje Panowie,
Zdaje sobie sprawę że obróbka nie musi się podobać, jak kto chętny zerknie w portfolio - zrozumie ( taki styl) ;)

ale taki ładny kontrastowy światłocień jaki widać na pierwszoplanowych kamieniach wskazuje na słońce co najmniej wyglądające z za chmur, podczas gdy na niebie widać co innego. Szara połówka, obróbka?
To było jedno naświetlanie 1sek. , filtr na obiektywie ND 0.6 pełny i tyle magii ;)
Pozdrawiam
Rafal

skot
30-08-2013, 10:18
Jak dla mnie ten światłocień jest trochę za kontrastowy jak na takie oświetlenie. Być może kontrast swoje zrobił. Ale powtarzam: "jak dla mnie" :-) Grunt to mieć swój styl i tego się trzymajmy.

biegly
30-08-2013, 10:30
Tak jak napisał Greg77 , mokre kamienie robią swoje bez względu ile światła mamy.
O to screen z nefa:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/lr01-2.jpg
źródło (http://img.webme.com/pic/r/rafalrozalski/lr01.jpg)

skot
30-08-2013, 10:41
Obróbka mistrzowska :-)

Nikonozaur
30-08-2013, 21:56
Obróbka mistrzowska :-)
Ale najpierw porządnie naświetlona klatka, jak jest dobry materiał to i wynik końcowy cieszy.
A fota fajna, pełna dynamiki zarówno w akcji jak i w kolorkach. Elegancko jest.

Zahir
31-08-2013, 01:41
wracam i wracam do tej pracy po raz kolejny.... nie przestaję zachwycać się światłami i dynamiką, zwłaszcza nieba - piękne
pierwszy plan też elegancki i z detalem i w ogóle
ale nie chce mnie opuścić wrażenie, że kompozycja "ciągnie" w lewo, poza tym linia horyzontu dystorsją dotknięta w takim samym stopniu co screen z LR

deemes
31-08-2013, 13:10
zmierzyłem, lewa strona leci w dół o całe 0,00001 nanomilimetra, drogi autorze przy takim poziomie jaki prezentujesz, nie wypada popełniać takich błędów, wstyd:) świetna praca, nie moge sie napatrzeć, chyba sobie podlinkuje do ulubionych:)

biegly
31-08-2013, 14:13
Proszę wybaczyć mi taki błąd, ale jak zawsze czynnik ludzki zawodzi i to jest najsłabsze ogniwo ;)
Dziękuje Panowie że praca cieszy, pozdrawiam i życzę światła :)