PDA

Zobacz pełną wersję : D800 opcja panoramy

rowerpl
20-08-2013, 21:56
Witam
Podejrzewam ze mam bardzo glupie pytanie, przejrzalem cala instrucke od a-z i nie moge znalezc funkcji panoramy w D800, czy ktos mi moze poprostu powiedziec gdzie tego szukac, google i forum przez ostatnio 2 przeszukalem cale i juz mam dosc szukania
Pozdrawiam

dem
20-08-2013, 23:50
Ta funkcja nazywa się photoshop, albo ptgui, albo coś tym stylu ;)

boban1819
21-08-2013, 01:52
rowerpl Kto ci doradził zakup D800 ?

Lu80
21-08-2013, 05:58
Pewnie ktoś kto nie zbadał jego potrzeb-nie spytał co jest najważniejsze. Chociaż swoją drogą jak zrobi panoramę przy tej matrycy będzie mógł wytapetowac sobie nią cale ściany ;))
Wracając do pytania - z tego co wiem D800 nie posiada trybu automatycznej panoramy- dlatego nie możesz go znaleźć. ;) Za to świetne efekty osiągniesz używając oprogramownie które wymienili koledzy + może warto korzystać z dobrego statywu jeśli zależy Ci hmm.. na jakości :)

rowerpl
21-08-2013, 08:55
Dzieki za odpowiedz, wyjasnilo to dlaczego nie moglem znalezc tego trybu, poprostu gdzies przeczytalem na ten temat ale to juz nie wazne, dziekuje za odpowiedz jeszcze raz
Mozna zamknac watek

Karrampuk
21-08-2013, 18:18
w D800 prawie każde zdjęcie w plenerze to panorama :-) (36mln pix). Za to nie ma filtrów artystycznych i filtrów tematycznych :-) i brak jest wbudowanego trybu macro. Trzeba posiłkować się odpowiednim obiektywem. Za to można zrobić wiele ciekawych zdjęć, których innym aparatem by się nie zrobiło :-D

Maciek N
21-08-2013, 18:37
w D800 prawie każde zdjęcie w plenerze to panorama :-) (36mln pix). Za to nie ma filtrów artystycznych i filtrów tematycznych :-) i brak jest wbudowanego trybu macro. Trzeba posiłkować się odpowiednim obiektywem. Za to można zrobić wiele ciekawych zdjęć, których innym aparatem by się nie zrobiło :-D

no to sobie pojechałeś po koledze. Ja trochę stanę w jego obronie. Uważam że kompletny laik w dziedzinie fotografii też ma prawo kupić sobie profi sprzęt. Jego kasa i jak widać jego problem. Oczywiście może śmieszyć że wydał tyle pieniędzy na sprzęt który nie spełnia oczekiwań, ale jak bym miał nadmiar kasy, i nie był fotografem to też bym chciał mieć takie cacko:)

dem
21-08-2013, 19:13
Bogaty kierowca może też kupić sobie Ferrari i dziwić się, dlaczego tak kiepsko jeździ się nim w terenie.

MariuszJ
21-08-2013, 19:29
Bogaty kierowca może też kupić sobie Ferrari i dziwić się, dlaczego tak kiepsko jeździ się nim w terenie.

Eee, kiepskie porównanie, chyba lepsze by było "bogaty kierowca może też kupić sobie Ferrari bez radia". W końcu to tylko prosta softwarowa funkcjonalność, od której reszta możliwości D800 by nie zbiedniała.

Nikolai
21-08-2013, 19:49
Eee, kiepskie porównanie, chyba lepsze by było "bogaty kierowca może też kupić sobie Ferrari bez radia". W końcu to tylko prosta softwarowa funkcjonalność, od której reszta możliwości D800 by nie zbiedniała.

oryginalne porównianie było trafne, bo właściciel nie potrafi korzystać z tego co mu daje producent. A "prosta softwarowa funkcjonalność" jest w D800 zbędna i przy powiedzmy 5 zdjęciach 36mpx by kiepsko działała :P

Borat1979
21-08-2013, 20:14
Złożenie panoramy z 4 zdjęć z D600 (24 mpix) na moim stacjonarnym kompie zajmuje ok 2-2,5 min. Ciężko mi sobie wyobrazić aby coś takiego wymęczyły procesory w samym aparacie przy 36 Mpix.

MariuszJ
21-08-2013, 20:28
Podgląd jpega procesor robi w ułamku sekundy. Swobodnie panorama mogła być składana z przeskalowanych obrazów źródłowych, jeżeli rzeczywiście komuś czas na składanie po bracketingu by się dłużył. Twierdzenie, że w D800 nie ma funkcji panoramy z ręki bo ma za dużo pixeli nie jest specjalnie uprawomocnione w logice :)

Robienie panoram z ręki jest po prostu mało profesjonalne. Target D800 to ci, którzy mają wysokie wymagania co do obrazu wynikowego i ten sposób tworzenia panoram na pewno nie powinien ich satysfakcjonować. I tyle wystarczy właściwie w temacie.

Nikolai
21-08-2013, 20:37
Złożenie panoramy nie jest takie łatwe i efekt prostego kodu umieszczonego w aparacie nie zadowolił by klientów... A generowanie jpg jest prostą czynnością dla aparatu bo jest pod to zwyczajnie zoptymalizowany.

stachmuszel
21-08-2013, 20:37

Nie wiem czy to sarkazm, ale zapytam: jakich zdjec nie zrobilo by sie innym aparatem niz D800?
Borat1979@. Apropo's panoramy, Sony Nex 5n (16mpx) w trybie panoramy robi 32 klapniecia i sklada w 3 sekundy. I o dziwo, robi to bdobrze.

MariuszJ
21-08-2013, 20:44
Złożenie panoramy nie jest takie łatwe i efekt prostego kodu umieszczonego w aparacie nie zadowolił by klientów... A generowanie jpg jest prostą czynnością dla aparatu bo jest pod to zwyczajnie zoptymalizowany.

Nawet tak zacofana technologicznie firma jak Nikon jest już w posiadaniu tego skomplikowanego kodu, który składa panoramy z ręki w jej kompaktach, włącznie z Nikonem A z 16-mpxową matrycą APS-C.

Nikolai
21-08-2013, 20:48
Nawet tak zacofana technologicznie firma jak Nikon jest już w posiadaniu tego skomplikowanego kodu, który składa panoramy z ręki w jej kompaktach, włącznie z Nikonem A z 16-mpxową matrycą APS-C.

Składanie w kompaktach to inna sprawa bo tam obiektyw jest na stałe, oprogramowanie ma zapisane wszelkie zniekształcenia itd.
Zobacz na programy na komputer do składania panoram. Są stworzone do tego, mają do dyspozycji wielordzeniowy procesor, gpu i mnóstwo ramu a i tak nie zawsze wszystko idealnie złożą.

MariuszJ
21-08-2013, 20:53
Składanie w kompaktach to inna sprawa bo tam obiektyw jest na stałe, oprogramowanie ma zapisane wszelkie zniekształcenia itd.
Zobacz na programy na komputer do składania panoram. Są stworzone do tego, mają do dyspozycji wielordzeniowy procesor, gpu i mnóstwo ramu a i tak nie zawsze wszystko idealnie złożą.

Dokładnie tak samo korekcję zniekształceń może wprowadzić lustrzanka.

Oczywiście że nie będzie idealnie. Będzie za to w wielu przypadkach wystarczająco dobrze.

Karrampuk
23-08-2013, 02:14
Nie wiem czy to sarkazm, ale zapytam: jakich zdjec nie zrobilo by sie innym aparatem niz D800?

Np. dużych, wymagających 36mln pix bez dodatkowej obróbki komputera :-) (marki Nikon, w tych kryteriach cenowych i w formacie FX - jak kto woli mały obrazek) Nie da się nawet w D3x lub D4 :-)
Dla mnie np. sprawdza się w cropowaniu.

no to sobie pojechałeś po koledze. Ja trochę stanę w jego obronie. Uważam że kompletny laik w dziedzinie fotografii też ma prawo kupić sobie profi sprzęt. Jego kasa i jak widać jego problem. Oczywiście może śmieszyć że wydał tyle pieniędzy na sprzęt który nie spełnia oczekiwań, ale jak bym miał nadmiar kasy, i nie był fotografem to też bym chciał mieć takie cacko:)

Jeżeli tak to zostało odebrane to przepraszam. Raczej chciałem uprzedzić pytania innych kolegów bo ten kolega raczej już wie co kupił. Jeżeli ten sprzęt byłby dedykowany tylko dla zawodowców to byłby wielokrotnie droższy. Bo to my amatrorzy kupując ten sprzęt obniżamy jego koszt produkcji.
Jeżeli chodzi o nietrafione zakupy to raczej mnie już nic nie zaskoczy. Ostatnio znajoma miała dylemat dlaczego nie może wykonać rozmowy ze swojego telefonu (prepaid) przecież go przed chwilą doładowała. I na nic tłumaczenie, że doładowanie karty a doładowanie baterii to co innego.
Moja pracownica wykupiła sobie wraz z mężem przez internet 2tyg wczasy w Turcji. Na lotnisku przy odprawie dowiedzieli się, że muszą posiadać paszport (to nie UE, że lata się na dowód). Oczywiście z wczasów nic nie wyszło. Kasa przepadła.