PDA

Zobacz pełną wersję : Pogoda a Nikon D5200

Ffif_PL
14-08-2013, 15:14
Witam, mam 14 lat i przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Dotąd używałem Kodaka EasyShare Z812 IS, wygranego na konkursie Samsunga L110, a teraz bawię się Zenitem B (po wujku). Zastanawiam się nad Nikonem D5200, bo chociaż jest nie najtańszy, wygląda (wg, licznych recenzji) na całkiem porządnego. Jedyne co mnie martwi (bo to, że nie jest duży mi nie przeszkadza) to brak tych całych uszczelek pogodowych. 1.Czy nawet lekka mżawka może być dla niego śmiertelna :-) ? Czy pozbierać dłużej i kupić trochę starszego D7000, lub w ostateczności D90? Kupiłbym kit z 18-55 i pozbierał na 50-300. I tu nasuwa się drugie pytanie - 3.drugi obiektyw wybrać Nikora, Sigmy zwykłej, czy Sigmy ?Apochromatycznej? Proszę nie piszcie żebym najpierw nauczył się zdjęcia robić etc. Czemu już lustrzanka - bo odkąd padł mi Kodak, w Samsungu nie mogłem za bardzo używać trybu manualnego, bo jest tam fatalny, a Zenit to jednak Zenit (z całym szacunkiem) i najbardziej przerażające jest ile trzeba kasy wydać żeby zrobić 36 zdjęć i je wywołać. 4.Czy na pewno Nikon?

To tyle, pomożecie? :wink:
(Pomożemy!)

P.S Chciałbym głównie robić zdjęcia budynkom na wakacjach, samolotom i śmigłowcom (skąd te rozważania nad lunetą), może później portrety etc. stałką 35mm i sportowe, szczególnie w zimie, dlatego zastanawiam się nad pogodą. Zdjęcia robię tak od 7 lat

GonzoG
14-08-2013, 15:51
Mżawka nie powinna zaszkodzić aparatowi. Ale już deszcz tak.
Co do uszczelnień - co Ci po uszczelnionym aparacie, jak będziesz miał nieuszczelnione obiektywy, które będą powodowały, że do aparatu będzie dostawała się woda.

Co do wyboru obiektywów - odpuść sobie 18-55. Jak już brać to 18-105 lub nowy 18-140. Nie tylko są lepsze optycznie, ale i lepiej wykonane.
Sigmy 70-300 - zapomnij, bo szkoda na nie wydawać pieniędzy. Z tego zakresu są 3 szkła warte zainteresowania:
tanio - Nikkor 55-300VR, ale ma powolny AF
średnio - Tamron 70-300 VC USD - szybszy AF, lepszy optycznie, ale to nie Nikkor i można trafić na nie najlepszy egzemplarz
Nikkor 70-300VR - optycznie prawie to samo Tamron, ale AF jest minimalnie szybszy i raczej nie zdarza się aby był przestawiony (front/back focus), ale prawie 2x droższy od Tamrona.

A co do D90 - to tak jak D5x00 również nie jest uszczelniony.

Co do D5200 - aktualnie lepszym wyborem jest D5100 - różnica prawie 1000zł, a w D5200 nie ma niczego takiego, co by warunkowało dokładania takiej kwoty.

MstrG
14-08-2013, 15:51
Witam, mam 14 lat i przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Dotąd używałem Kodaka EasyShare Z812 IS, wygranego na konkursie Samsunga L110, a teraz bawię się Zenitem B (po wujku). Zastanawiam się nad Nikonem D5200, bo chociaż jest nie najtańszy, wygląda (wg, licznych recenzji) na całkiem porządnego. Jedyne co mnie martwi (bo to, że nie jest duży mi nie przeszkadza) to brak tych całych uszczelek pogodowych. 1.Czy nawet lekka mżawka może być dla niego śmiertelna :-) ? Czy pozbierać dłużej i kupić trochę starszego D7000, lub w ostateczności D90? Kupiłbym kit z 18-55 i pozbierał na 50-300. I tu nasuwa się drugie pytanie - 3.drugi obiektyw wybrać Nikora, Sigmy zwykłej, czy Sigmy ?Apochromatycznej? Proszę nie piszcie żebym najpierw nauczył się zdjęcia robić etc. Czemu już lustrzanka - bo odkąd padł mi Kodak, w Samsungu nie mogłem za bardzo używać trybu manualnego, bo jest tam fatalny, a Zenit to jednak Zenit (z całym szacunkiem) i najbardziej przerażające jest ile trzeba kasy wydać żeby zrobić 36 zdjęć i je wywołać. 4.Czy na pewno Nikon?

To tyle, pomożecie? :wink:
(Pomożemy!)

P.S Chciałbym głównie robić zdjęcia budynkom na wakacjach, samolotom i śmigłowcom (skąd te rozważania nad lunetą), może później portrety etc. stałką 35mm i sportowe, szczególnie w zimie, dlatego zastanawiam się nad pogodą. Zdjęcia robię tak od 7 lat

Lepiej kup tańsze body, np D5100 i lepsze obiektywy: Sigma 17-50 f/2.8 OS HSM + Tamron 70-300 VC USD. Z czasem ewentualnie dokupisz stałki i lampę.
Mżawka nie uszkodzi body, ale już silny deszcz może.

//edit
Widzę, że z GonzoG odpowiedzieliśmy w tej samej minucie :)

Ffif_PL, przemyśl D5100 + 18-105VR + 35mm f/1.8G. Tele wspomnieliśmy wcześniej: Tamron 70-300 VC USD
Takim zestawem można zrobić naprawdę wiele.

Ffif_PL
15-08-2013, 18:44
A te 39 pól Focusa? I mam pytanie w sprawie pikseli - o co chodzi że zależą głównie od optyki. Bo właśnie w spotterstwie chyba to się przydaje, m.in do późniejszej przeróbki, tak samo jak lepszy Focus. Po za tym kupuję dopiero w grudniu, więc może potanieje...

GonzoG
15-08-2013, 18:58
Te więcej punktów przydaje się przy fotografowaniu z małą GO, gdy każde przekadrowanie może przesunąć płaszczyznę ostrości, czy przy śledzeniu obiektu gdy przesuwa się po całym kadrze. Natomiast wybieranie punktu to mordęga - zanim przełączysz mijają grube sekundy. Ja w D7000 głównie mam włączone korzystanie z 11 punktów AF.

Jura10
15-08-2013, 20:13
Jesty, nie spinaj się ;D Fajnie że chcesz się rozwijać tzn. upgrade sprzętu, ale zadajesz wcześnie pytania. Masz sporo czasu - looknij po sprzęcie, dlaczego Nikon, po co chcesz zdjęcia trzaskać - dla szpanu czy z pasji? Sprzęt - mało ważne - co chcesz to sobie kupisz/dostaniesz - ludzie wygrywają konkursy trzaskając foty kompaktami. Najlepiej weź przeczytaj parę książek o fotografii, a do tego grudnia nie będziesz pytał co i jak tylko sam będziesz zdecydowany, ew. jak nie - ktoś ci może poradzić.

Ffif_PL
16-08-2013, 11:11
Mam nadzieję że z pasji :) Lustrzanka wg. mnie jest wygodniejsza niż kompakt, jeśli chodzi o ustawienia manualne, jakieś funkcje w stylu panorama (nie trzeba mieć oddzielnego zaawansowanego programu). Dla szpanu mam Zenita. I ostatnie tematyczne pytanie - zdjęcia, tak jak jest napisane w instrukcji poniżej 0 stopni Celsjusza nie robić?

jasin
16-08-2013, 11:22
I ostatnie tematyczne pytanie - zdjęcia, tak jak jest napisane w instrukcji poniżej 0 stopni Celsjusza nie robić?
Spokojnie możesz używać aparatu na mrozie, nic mu nie będzie, trzeba tylko uważać przy wchodzeniu do ciepłego pomieszczenia, skrapla się para wodna.

GonzoG
16-08-2013, 11:22
I ostatnie tematyczne pytanie - zdjęcia, tak jak jest napisane w instrukcji poniżej 0 stopni Celsjusza nie robić?

A czemu nie ??
Tylko trzeba pamiętać, że zimny aparat nie może być wniesiony do ciepłego i wilgotnego miejsca, bo się natychmiast pokryje wodą.

Ffif_PL
16-08-2013, 11:27
To w takim razie rozwialiście wszystkie moje wątpliwości, wielkie dzięki :)
Mam nadzieję że wkrótce sam będę mógł odpowiadać na pytania na forum, kupię kilka książek, styl pisania Toma Anga jest fajny.