Witam, mam 14 lat i przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Dotąd używałem Kodaka EasyShare Z812 IS, wygranego na konkursie Samsunga L110, a teraz bawię się Zenitem B (po wujku). Zastanawiam się nad Nikonem D5200, bo chociaż jest nie najtańszy, wygląda (wg, licznych recenzji) na całkiem porządnego. Jedyne co mnie martwi (bo to, że nie jest duży mi nie przeszkadza) to brak tych całych uszczelek pogodowych. 1.Czy nawet lekka mżawka może być dla niego śmiertelna? Czy pozbierać dłużej i kupić trochę starszego D7000, lub w ostateczności D90? Kupiłbym kit z 18-55 i pozbierał na 50-300. I tu nasuwa się drugie pytanie - 3.drugi obiektyw wybrać Nikora, Sigmy zwykłej, czy Sigmy ?Apochromatycznej? Proszę nie piszcie żebym najpierw nauczył się zdjęcia robić etc. Czemu już lustrzanka - bo odkąd padł mi Kodak, w Samsungu nie mogłem za bardzo używać trybu manualnego, bo jest tam fatalny, a Zenit to jednak Zenit (z całym szacunkiem) i najbardziej przerażające jest ile trzeba kasy wydać żeby zrobić 36 zdjęć i je wywołać. 4.Czy na pewno Nikon?
To tyle, pomożecie?
(Pomożemy!)
P.S Chciałbym głównie robić zdjęcia budynkom na wakacjach, samolotom i śmigłowcom (skąd te rozważania nad lunetą), może później portrety etc. stałką 35mm i sportowe, szczególnie w zimie, dlatego zastanawiam się nad pogodą. Zdjęcia robię tak od 7 lat
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami